0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #760 -: Юли 12, 2012, 08:27:12 am »
На мен напоследък изобщо не ми остава време да пиша, ама то е, защото не се спираме на едно място :)
Та исках да кажа, че Елена е изписала всичко това не за да пропагандира да кърмиш, независимо дали си с хепатит или не, а че изследванията показват, че даже и такива майки могат да кърмят (стига да се спазват определени условия) Та идеята на Елена беше, че щом майки с хепатит могат да кърмят, изобщо не е проблем и ние да си кърмим, ако сме пипнали някой грип например.
[/url]
*
« Отговор #761 -: Юли 12, 2012, 16:01:57 pm »
да, краси, точно такава ми беше идеята, благодаря че го написа това, че вече бях решила, че има разминаване между това дето искам да напиша и написаното. целият разговор тръгна от въпроса може ли да се кърми с инфекция на шевовете от секциото.

боби, амбицирах се (сега вече) и като ми остане малко време ще потърся информация от медицински източници, макар, че според мен ако човек, който е международно сертифициран консултант по кърменето е допуснал тази статия и цитира изследвания в нея, източникът е добър. преди някой да каже, че "какво като е международно сертифициран ...." за това нещо се учи 4 години след дипломна квалификация, не говорим за няколко-седмичното обучение на доброволците.

по повод кърменето навън - мисля, че най-помага в началото да си с някого, макар при мен да беше обратно - всички ползваха шалове за кърмене, поради което и аз си купих, опитах, да не се деля от колектива, не ми беше удобно и го дадох на моя приятелка.
беше ми страшно топло и връткаво с него.

*
« Отговор #762 -: Юли 12, 2012, 16:12:56 pm »
Може ли да ми дадете линк за препоръките на СЗО за кърменето  и храненето на детето. Интересно ми е да ги прочета. Аз лично търсих ама нищо не намерих.

« Отговор #764 -: Юли 12, 2012, 22:56:14 pm »
Може ли да ми дадете линк за препоръките на СЗО за кърменето  и храненето на детето. Интересно ми е да ги прочета. Аз лично търсих ама нищо не намерих.
ето и  линк към сайта на СЗО - Ръководството за хранене на кърмено бебе
http://www.who.int/nutrition/publications/infantfeeding/guiding_principles_compfeeding_breastfed.pdf
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #765 -: Юли 13, 2012, 00:32:35 am »
ето и  линк към сайта на СЗО - Ръководството за хранене на кърмено бебе
http://www.who.int/nutrition/publications/infantfeeding/guiding_principles_compfeeding_breastfed.pdf
Това е добре да се сложи в темата за захранването, че да спрат всички спекулации какво можело и не можело да яде на различни възрасти. Изрично пише, че след 6 месечна възраст може да яде всичко и че въпреки, че някои смятат, че забавянето на разни храни може да забави или предотврати хранителни алергии, подобно нещо никога не е публикувано и няма никаква причина да се слагат децата на рестиктивни диети. По тази причина международният панел от експерти не препоръчва отлагането на никоя храна. Изрично пише да се включат млечни продукти,не сурово мляко, но сирене или кисело мляко. Това е на 23та страница, за който го интересува. 

*
« Отговор #766 -: Юли 13, 2012, 14:22:18 pm »
Благодаря :-)

« Отговор #767 -: Юли 19, 2012, 10:58:52 am »
Момичета,вчера на бял свят се появи моята дъщеричка,роди се много мъничка,но изключително жизнена!Засука веднага след като я сложих на гърда(около 4 часа след секциото)Благодарение на всичко,което изчетох ,на съветите ви и на помоща на главната акушерка в клиниката,от вчера се кърмим,за сега много успешно.На поискване сме,през нощта яде в 12,3 и 6 часа.Суче по 15-20 минути от всяка гърда,не знам откъде намира сили,но почти не заспива суче постоянно,слепоочието и помръдва и чувам да преглъща.Вчера след второто кърмене акала страшно много:)Нямаме жълтеница.Леко разрани зърната,за което съм виновна аз,защото отначало не успявах да я накарам да захапе и ореола,то и сега не съм съвсем сигурна,че правя нещата ,както трябва,но най-важното е че тя суче и ака и спинка:)Сега трябва ли да цедя или да я оставя тя да си покаже колко кърма и трябва?Вчера ми вляха 5 банки окситоцин и сега се страхувам да не дойде повече кърма от нужното,сега ми тече кърма ей така ,както си седя.Много ме е страх да не се запушат канали,какво да правя?
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
« Отговор #768 -: Юли 19, 2012, 11:39:40 am »
Теди цеди само ако има напрежение. За захапването на ореола, първо я накарай да зяпне и така подай гърдата, мисля че с погалване до устичката става.
 Да ти е честита, здрава и усмихната щерката!
*
« Отговор #769 -: Юли 19, 2012, 14:58:42 pm »
теди, честита ти дъщеря, да сте много щастливи заедно!
пробвай с различни пози и както ти е казала м-и подавай гърдата след като отвори "голямата уста". пиши как сте.

нормално е да ти тече кърма само като си стоиш, това с времето ще се регулира, при мен спря напълно след 4тия месец. но ще видиш разлика и след няколко седмици, а след шестата - при мен поне и жените около мен гърдите се напрягаха около времето за кърмене само. та цеди се само ако чувстваш напрежение или болка и детето спи, та не можеш да я сложиш на гърдата, защото колкото повече се цедиш, толкова повече ще произвеждаш.

успех, спокойни дни и нощи и пиши как я карате. :D
*
« Отговор #770 -: Юли 21, 2012, 01:18:50 am »
да се оплача и тук - днес бяхме на нещо, което се нарича health review и като цяло мерят детето и те питат някакви неща. та въпросната жена беше напълно удивена, че не зная по колко изяжда детето ми на хранене и най-вече, че тя не пие прясно мляко (но пък си хапва кисело), каза ми, че на нейната възраст всичките й потребности от калории и хранителни вещества трябвало да идват от храната (тя е на 13 месеца). като й казах, че сзо препоръчва друго, тя каза, че трябва да го провери това. накрая се оказа, че е учителка и всъщност няма нищо общо със здравеопазването, педиатрията или каквото и да е там.

ужасно се вбесих, до степен, че прочетох документа дето бяхте постнали в темата (благодаря, за което) и той естествено, потвърди това, което аз бях чела от други места и й казах. ади е съвсем в пропорции и в норми, таман по средата на таблиците, ама не, трябвало да съм й давала зърнени закуски (въобще да не говорим колко захар има в тях) и каша. да, ама ние в къщи такова не ядем, ние можело и да не ядем, но на детето да давам. еми не мисля, че е жизнено важно.

така де, надявам се да не стане спор сега, но имах нужда да се оплача, и това е държава в която активно се подкрепя кърменето и то продължителното кърмене, ако професионалистите се държат по този начин как да стане. само чакам да се обади разтревожена health visitor-a, нямаме такова на български, но е здравен работник, който идва да си говорите ако има проблем, та само да ми цъфне ще им разпечатам препоръките и ще им ги връча.

добре, че има интернет
*
« Отговор #771 -: Юли 21, 2012, 01:45:33 am »
Елена, а защо всъщност ги праните тия health review? Явно не е медицински преглед и щом го извършва педагог може би само от собствени деца или наблюдения "знае".
И аз да се оплача моя дечко с Т, не е висока, но не мога да спя и меря през 10 мин. та дадох панадол и чакам да падне та да си легна спокойна. Нямало Т от зъби ама само чеше и мисля, че е от това  :?
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #772 -: Юли 21, 2012, 06:50:54 am »
Елена, зърнени храни трябва да се дават. Кой е казал, че трябва да са готови закуски със захар- може да е хляб, може овесени ядки. Дори ако погледнеш таблицата с това какъв тип храни трябва, зърнените са няколко пъти на ден, както и млякото( при теб кърмата).  Въобще кърмиш или не, то си има таблици какви други храни трябва да яде и дори в онзи линк от СЗО изрично пише, че трябва да яде разнообразни храни и 3-4 пъти на ден, защото кърмата на тази възраст не му е достатъчна. 
А ето я тук таблицата, като за теб млякото не важи, защото вероятно и без това е повече -
http://www.webmd.com/parenting/guide/what-and-how-much-to-feed-your-toddler
« Последна редакция: Юли 21, 2012, 06:54:37 am от Bobbie »

*
« Отговор #773 -: Юли 21, 2012, 07:39:55 am »
Боби златна си, знаеш ли колко щях да ровя за такава таблица. Благодаря!
« Отговор #774 -: Юли 21, 2012, 11:56:35 am »
Момичета,през нощта гърдите ми се напрегнаха доста и сега са тежки и твърди,слагам беба по-често на гърдата ,ама не иска да суче повече от 12 мин на гърда.След кърменето пак чуствам тежест,питах консултантката по кърмене в болницата,тя твърдо против да цедя с помпа,така съм щяла да произведа още повече кърма,опитах на ръка ама не ми се получава много,като стискам ореола ме боли.Другата акушерка каза,че и така да цедя пак увеличавам лактацията,тя каза да намаля до минимум течностите днес(вчера пих над 3 литра вода,дали за това не направих белята?)Сега не знам какво да правя,да цедя ли ако да колко и как?Явно ако я будя принудително,не е достатъчно гладна и суче по малко.Иначе вече започна да наддава,днес е с 50 грама нагоре,Вчера ака много и изака всичкото черно ако(мекониума)Днес имаше жълто ако.Много ме е страх да не се запушат гърдите и всичко да проваля,така добре се справяхме досега.Как да преценя кога гърдите са опасно пълни?
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
« Отговор #775 -: Юли 21, 2012, 12:42:14 pm »
Момичета,през нощта гърдите ми се напрегнаха доста и сега са тежки и твърди,слагам беба по-често на гърдата ,ама не иска да суче повече от 12 мин на гърда.След кърменето пак чуствам тежест,питах консултантката по кърмене в болницата,тя твърдо против да цедя с помпа,така съм щяла да произведа още повече кърма,опитах на ръка ама не ми се получава много,като стискам ореола ме боли.Другата акушерка каза,че и така да цедя пак увеличавам лактацията,тя каза да намаля до минимум течностите днес(вчера пих над 3 литра вода,дали за това не направих белята?)Сега не знам какво да правя,да цедя ли ако да колко и как?Явно ако я будя принудително,не е достатъчно гладна и суче по малко.Иначе вече започна да наддава,днес е с 50 грама нагоре,Вчера ака много и изака всичкото черно ако(мекониума)Днес имаше жълто ако.Много ме е страх да не се запушат гърдите и всичко да проваля,така добре се справяхме досега.Как да преценя кога гърдите са опасно пълни?

Първо ще ти кажа как е при мен: много рано ми слезе млякото и гърдите ми станаха буквално на камък и пареха ужасно, бебето не можеше даже да засуче, тогава в болницата съм цедила по малко преди кърмене за да може бебето да захапе добре, и между кърменията ме караха да изцеждам по малко, след болницата не съм цедяла почти или само преди кърмене, защото имах прекалено много кърма, гърдите почти постоянно ми бяха твърди, и досега има случаи в които гърдите ми стават на камък, но за година и почти девет месеца никога не съм имала запушване.
Това е при мен, знам, че има майки на които се запушват каналчета доста често и от много малко, просто се следи да не станат прекалено твърди гърдите ти и да не почнат да парят или ти да не вдигаш температура, мисля, че бебето най добре ще ти регулира кърмата, поне при повечето жени става така.

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
« Отговор #776 -: Юли 21, 2012, 16:34:19 pm »
Много ме е страх да не се запушат гърдите и всичко да проваля,така добре се справяхме досега.Как да преценя кога гърдите са опасно пълни?
Както се запушват, така се и отпушват. Не се притеснявай, запушването не е необратимо, може да ти се случва.  Говорили сме си тук, с повече сукане, изцеждане, смяна на позата, масажи и топли компреси се оправя работата. Аз и до  сега се запушвам някак си, дори и да не са прекомерно пълни гърдите.
А за преценката... не зная как се преценява опасно пълни кога са, гледай да не парят и да не те болят. И в крайна сметка, ако ти е напрегнато ползвай помпата. Не се притеснявай толкова, няма да прелееш, ако изцеждаш. В момента мисля, че не можеш да прецениш, ако имаш запушено каналче, защото не изпразваш гърдата "до дъно".  Когато започне бебето да изсуква всичко, като цяло омекне, но остане някъде болезнена бучка, тогава ще знаеш, че си запушила.
« Последна редакция: Юли 21, 2012, 16:38:32 pm от Мишле82 »

« Отговор #777 -: Юли 21, 2012, 17:21:14 pm »
Опитвам да цедя на ръка ,но не ми се получава,някой беше пуснал линкове как става нагледно,но не мога да ги намеря.Гърдите ми са като камък,а бебето не може да изсуче всичко.Трябва ад цедя а няма кой да ми покаже как.Не трябва да пипам ореолата ,за да не я разраня,само това ми казаха.Имам лека температура и ме болят вече и двете гърди.Сега в 6 ще се кърмим,да изчакам ли да изсуче колкото може или първо да цедя?
« Отговор #778 -: Юли 21, 2012, 19:22:20 pm »
Опитвам да цедя на ръка ,но не ми се получава,някой беше пуснал линкове как става нагледно,но не мога да ги намеря.Гърдите ми са като камък,а бебето не може да изсуче всичко.Трябва ад цедя а няма кой да ми покаже как.Не трябва да пипам ореолата ,за да не я разраня,само това ми казаха.Имам лека температура и ме болят вече и двете гърди.Сега в 6 ще се кърмим,да изчакам ли да изсуче колкото може или първо да цедя?

Заповядай: http://vimeo.com/18534410 , ето тук е на руски и е много добре обяснено : http://users.iptelecom.net.ua/~vylkas/expressanim.html
 Ако са много напрегнати гърдите изцеди преди кърмене.

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
« Отговор #779 -: Юли 21, 2012, 20:58:40 pm »
Според мен си цеди с помпата като не можеш на ръка. До облекчаване в началото пък после ще преценяш.