0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #460 -: Май 19, 2012, 17:48:14 pm »
Мисти, наистина е много рано да се отбива. Ние имахме такъв период по време на коликите. За помощ от консултант по кърмене можеш да се обърнеш към Ла Лече Лига http://lalechebg.com/contacts/ или към НАПК http://www.podkrepazakarmene.com/.
Гергана, можеш да пробваш да си сложиш някой шарен гердан или шал на врата, за да привлича вниманието на бебо. Аз си слагам някое синжирче или пък си пускам косата да си играе с нея докато суче.
[/url]
*
« Отговор #461 -: Май 19, 2012, 18:10:06 pm »
гергана, имай предвид, че е нормално да намалява времето за сучене при бебе на вашата възраст. ако след тези 5 мин детето е спокойно и не плаче, нямаш грижи. ако е така аз не бих давала шише, може в началото да ти се наложи да кърмиш на по-малки интервали, но ако не се е нахранила (тоест плаче, неспокойна е) опитай, например, с другата гърда.

мисти, не му мисли за правописните грешки, в каква поза се кърмите, на какъв интервал. да не би да е променил нуждите си от хранения и да му е голям интервалът между храненията, та да е така "ядосан" на гърдата? сигурна съм, че е ужасно, но дай да го помислим, да видим не може ли да се срещнеш с някого, няма да се "проваляш".
*

Misty

• 273
  • "Най-хубавото предстои!"
« Отговор #462 -: Май 19, 2012, 18:44:26 pm »
мисти, не му мисли за правописните грешки, в каква поза се кърмите, на какъв интервал. да не би да е променил нуждите си от хранения и да му е голям интервалът между храненията, та да е така "ядосан" на гърдата? сигурна съм, че е ужасно, но дай да го помислим, да видим не може ли да се срещнеш с някого, няма да се "проваляш".
Ами през нощта се опитвам да кърмя легнала и той до мен, получава се до едно време, след това се сърди и ставам и сядам в леглото и продължаваме така ...Суче около 10-15 мин на гърда, т. е. сучеше...Гледам да предлагам когато се събуди веднага, но не винаги успявам, (налага ми се да си измия ръцете, да ида до WC, да му сменя памперс и такива подобни неща.да не би това да го изнервя?! :?)В повечето случай кърмя като е в скута ми и с едната ръка държа гърдата с другата него...кърма имам пробвах я сладка е, като престой когато цедя се отделя мазнина, значи не  е рядка...Малко са смешни тези оптити, но съм отчаяна.Просто вече нервите не ми издържат .И не спи, спи за около 30-мин до час.После рев и иска на ръце, гледам да не го уча оставам го да поплаква понякога...Внимавам какво ям кафе не пия...абе направо съм луднала...Онзи ден само пих едно 3в1 към 3 часа следобед , после малко трудно заспа , всъщтност от тогава ми прави тези номера.Да не би нещо вкуса да не му е харесал и да мисли,че още е така?!Днес не беше акал цялден! :cry: :cry:Гладен е бил горкия...Изака се преди малко.Иначе по три пъти си ака...А така добре си надаваше и един пълничък...Да давам ли шише?1не съм убедена ,че и него ще иска пък в kellymom четох,че не е добре да се държи детето гладно.Направо не виждам начин да излизаме навън при тези обстоятелства...

*
« Отговор #463 -: Май 19, 2012, 19:04:01 pm »
Гледам да предлагам когато се събуди веднага, но не винаги успявам, (налага ми се да си измия ръцете, да ида до WC, да му сменя памперс и такива подобни неща.да не би това да го изнервя?!
Смяната на памперса гарантира разсънено бебе! Избягвай да сменяш памперс преди кърмене ако се е събудил - т.е. гледай първо да го накърмиш. Дори избягвай да сменяш през нощта, освен ако не е крайно наложително.

Ами през нощта се опитвам да кърмя легнала и той до мен, получава се до едно време, след това се сърди и ставам и сядам в леглото и продължаваме така ...
Колко разсънен е нощем? Можеш ли да се опитваш да му даваш гърда при първи признаци - размърдване, сумтене? Или когато знаеш долу горе, че ще се разбуди - опитай преди това да е станало.

Мисти, кърмените бебета не е нужно да акат всеки ден (след първите 6-7 седмици) - това не е знак че бебето е гладно. Просто си разгражда кърмата напълно.
Кърмата ти си е ок - не се шашкай :) Кафето едва ли афектира бебето - много малко минава през кърмата, а 3 в 1 си е направо боза. Не е като да удряш по 5 еспресо на ден!
А колкото до плаченето - успокоявай си го, и преди са го казвали момичетата - не можеш да разглезиш малко бебе!

« Последна редакция: Май 19, 2012, 19:06:33 pm от vaci »

« Отговор #464 -: Май 19, 2012, 19:27:31 pm »
Мисти, съчувствам ти, миличка...
Аз напоследък не сменям памперс нощем, но опипвам преди това. Ако не го усетя да е на топка напишкаш и ако дрешките са сухи и не е пропуснал, направо го слагам да суче. Не мия ръце, до тоалетната ходя като го сложа обратно заспал в леглото. Правилно ти казва vaci, опитай още като започне да сумти и да се върти да го вземаш и да го слагаш на гърда. Не се отказвай, ще мине този период. На всички ни е било трудно в началото по един или друг начин.

Аз бих давала шише с кърма, то и в момента ми се налага, нищо че сме по-големи. Спокойно...пък не се е отбил Дани. Биберона му е познат от самото начало, а е от ден на ден все по-лаком, като имаш предвид, че в момента едно ядене на ден е почти само от шише. Просто се разсейва, суче 2-3 мин и после не е в състояние да засуче пак. Плаче, тръшка се, яде си ръцете, но не иска да засуче. Ако не дам шишето ще пищи гладен. Храни си го както намериш за добре, важното е че имаш кърма и може да пие, макар и от шише. Вярвам, че ще е временно. В края на втория месец и при нас имаше такъв дискомфорт.

*

Misty

• 273
« Отговор #465 -: Май 19, 2012, 19:39:28 pm »
Паперс нечер сменям веднъж ако е наложително, преди да го кърмя, вечер спи по дълбоко,като го нахраня заспива и край.Вечер суче кратко 5--10 мин от едната страна,другата цедя, после не може с топ да го събудиш.Това за миенето на ръце и прочие е през деня след разходка например...
Благодаря ви момичета Мишлеvaci
да не би да е скок в растежа ,или не дай боже тази прословута кърмаческа стачка?!Направо се ужасявам...
Казвате ще мине...дано е скоро...Ще пробвам да го дохранвам...ако иска де...
Итощена съм...
Нормализират ли се нещата,като гледам другите майки едни щасливи...а аз не ми се излиза деже...

« Отговор #466 -: Май 19, 2012, 21:00:11 pm »
Мисти, и аз до около 2 месечна възраст излизах направо със страх. Но беше на около месец и половина, когато се престраших да кърмя навън и за мое учудване, сучеше по-спокойно навън.
Вечер, ако ти е удобно, взимай го при вас в леглото да спи. Така и ти ще си по-отпочинала, а и няма да се разсънява бебо.
А за това, че бързо се събужда и иска на ръце - съвсем нормално поведение е за толкова малко бебе. Все още ти си единственото му познато нещо на този нов свят. Не се притеснявай от "свикване на ръце". Ела да я видиш сега моята мома - аз искам да си я гушкам и разнасям, ама нея хич не я свърта на едно място.
[/url]
« Отговор #467 -: Май 19, 2012, 21:23:19 pm »
Ето една схема, която беше много вярна за моите деца:

Дните, в които е възможно да са криви и да има проблеми с кърменето, са тези в черно и с облачетата. Ако някой разбира немски, може и да преведе, на мен този език ми е абсолютно непознат...

Мисти, знам, че е трудно, но опитай да се успокоиш. Твоите притеснения и нервност се предават и на детето, то усеща всичко. Период е, ще отмине.
Да не би да са колики? Свива ли крачета към коремчето, пръцка ли?
Ако е лактационна криза, не го ограничавай в броя кърмения, давай всеки път като се размрънка, обикновено за около седмица преминава кризата.
Ползваш ли някакъв нов козметичен придукт, парфюм, крем? Понякога бебетата реагират така на непознатата миризма.
Не се ограничавай, гушкай го. Нощем може да го вземеш да спи при теб, бебетата спят много по-спокойно, когато са до мама, казвам го от опит. :-) А и така няма да ти се налага да ставаш постоянно, когато се размрънка.
Навън в количката не е ли по-спокоен? На повечето бебета им харесва да спят в количката, моите на същата възраст спяха като пънове по време на разходка. Не се притеснявай да кърмиш навън. Веднъж като се престрашиш и после е лесно. За начало може да си намериш още една-две кърмещи навън майки за кураж. :-)

Аз отбих децата малко след третата годинка, време беше вече, да си кажа... :-)
  09.11.2007
*
« Отговор #468 -: Май 19, 2012, 22:45:30 pm »
мисти, те другите са ти писали, ама и аз да не остана по-назад - гушкай си го, успокоявай си го и го кърми когато иска, без да миеш ръце и да сваляш памперси. изнервено бебе на яде добре, колкото е по-изнервен, толкова ще е по-трудно.
абсолютно подкрепям препоръката да спиш с него - и за двама ви ще е по-лесно. според мен - не се мъчи да се цедиш, не се захващай с други неща, гушкай си бебето и се кърмете при първи сигнали. нямаш начин да не кърмиш навън, ако кърмиш на поискване, щото не можеш да не излизаш. почерпи се един красив шал и отивай на разходка.

по повод щастливите кърмещи майки - изследвания показвали, че кърмещите майки спели повече и но били по-намръщени  :D.

ако искаш да го дохранваш, наистина е по-добре да е с кърма.
колкото до кафете - откакто се е родила дъщеря ми пия по едно кафе с мляко на ден, в момента и по две ми се случвачва. нямаш проблем с кърмата, проблемът е в организацията на кърменето - затова ти казах ако може да се срещнеш с някого, дори и по скайп, ако в града, в който си няма консултант. на мен това ми помогна неимоверно много, ако не бях си намерила добър консултант, сигурно щях да се откажа много рано.
защо си държиш гърдата с ръка? защо не го оставиш той да си засуче и да си контролира струята? колкото и да не притискаш не е същото като той да има пълен контрол? (моля те не приемай тези въпроси като упреци, питам, а не задавам реторични въпроси? пояснявам, защото мога да си представя как си в момента)
пиши пак
« Отговор #469 -: Май 20, 2012, 00:42:54 am »
 :DПри мен пък пълен провал.Купих ХУМАНА,направих дозата и реших да започвам с дневните хранения постепенно.Само като засука и усети,че не е вода,направи една физиономия…дето само на попара я прави и взе да си търси пазвата ми.
Дадох.Обаче,викам си:сега ще те надхитря!И в кашата,дето и се полагаше(аз взимам зърнени,безмлечни и добавям плод или зеленчук,и кърма.Бъркам си кашата,обаче слагам млякото)))Пълен провал!Затвори устата и няма отваряне.Диването ме шашна!Сложих си малко кърма и още една лъжица каша,и всичко си омете Кърмарио….а после бързаше за млечния бар)))Абе много нахитрели се раждат тези малчовци!
За днес се предадох,нощес ще я кърмя,ноооооо от утре пак започвам.Имам 2-3 месеца да се справя.
Познава биберон,има шишета.Пие вода и от чашка с накрайник…ама

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
« Отговор #470 -: Май 20, 2012, 13:07:23 pm »
кисела, детето знае кое е добро за него, не мож го излъга с менте  :)
мисля, че на моята ще й излиза зъб, че днес пак се опита да ме похапне докато сучеше. да видим (за майките на все още беззъби бебета, не е хич толкова страшно, колкото звучи и много бързо се отучват)
*

Misty

• 273
« Отговор #471 -: Май 20, 2012, 14:10:24 pm »
включвам се в момнет когато "звяра" спи...Играта ни на нерви продължава...
Жабче ако съдя по схемата,която си приложила придъждовно са за "дъждовни", а при слънчево "греят" бебетата?! :)
Ако съдим по прогнозите тази седмица е дъждовна...,и както казвате минава за седмица, та следващата седмица, съм във военно положение...Колики си имаме ,и пръцка и краката свива...В количката по спи като че ли, ама  преди този период спеше повече и по спокойно.Козметика не съм сменяла, даже избягвам да се парфюмирвам...
Ели в никакъв случай не приемам думите като упрек, напротив приемам, сякакви съвети и опит, напълно съм отворена за новаторски идеи само полза да има.Положението ни е без промяна все така се дърпа, дебна го да е сънен и така цоква.Тази сутин така ми беше криво, а той, като ми джасна една  беззъба усмивка...направо ми стопи сърцето-от сега ми вади душата с памук,натам незнам как ще е?! :lol:
Вечер не спя с него ,че се притснявам да не го натисна нещо, аз и без друго нещо не ми се получава легналото кърмене, като изтърве зърното не го търси ами направо реве...,но ще пробвам да спя с него, дано е по добре.Вечер цока само от едната страна около 5-10 мин., после заспива,другата трябва да цедя,че се втвърдявам ако оставя,и се разсънвам...Да прабвам да не цедя?!Малко ме е шубе...ама и това ще пробвам...Консултант няма проверих, намерих едно момиче, което е нещо като координатор към ЛЛЛ, кани ме на една сбирка, но не смогнах да ида.На следващата съм решила, даже и по пижами ще ида...
Относно намръщените, кърмещи майки,май че е вярно,от известно време съм си "загубила" усмивката,а бях така усмихнат човек...
Кажете ми, че към третия месец, нещата ще се оправят и коликите ще минат и режим ще има и ще цока... :oops:
Сърдечно благодаря за съветите и подкрепата,ако имате още идеи приемам всичко..
« Последна редакция: Май 20, 2012, 14:22:51 pm от Misty »

« Отговор #472 -: Май 20, 2012, 14:23:12 pm »
Човек като се похвали и дърпа дявола за опашката :x :lol:  :(

Рая от три дни не спира да повръща, вече ми се реве  :(
Какво й стана пак, то фонтани, то обилни повръщаници, то постоянно и е пълна устата къде с мляко, къде с вода с пресечено мляко, дави се, хвърчи от носа й и тя пищи, изпъва се на дъга, почервенява да не кажа посинява взима ми акъла направо  :( :( :(

Може ли някоя храна, която аз консумирам да не и понася и от това да повръща повече? Други признаци за някаква алергия поне не виждам, акото е нормално, няма пъпки, редовните колики, ревове и време за игра.

Освен, че пак има хрема, май така и не излекувахме сополите, които си донесохме от болницата и ако пак не минат ще пускаме посявка и на двете ни. Та хремата е задна, постоянно и хъркат секрети в гърлото и в носа, особено сега от капките се и втечниха. Може ли това да я дразни и да и се повдига от тях мъчейки се да ги изкашля?
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #473 -: Май 20, 2012, 14:58:53 pm »
Кажете ми, че към третия месец, нещата ще се оправят и коликите ще минат и режим ще има и ще цока... :oops:
Оо оправят се и още как :) Има светлина в тунела, не се предавай! Не забравяй, че и ти и бебенцето се учите още - трудно е и за двама ви, но всеки е минал по този път (дори и ако не всички признават).
Относно кърменето в легнало положение - ако успееш да отработиш тази поза, ще видиш как ще ти се улесни живота още повече :) Дори да не търси зърното - предлагай го, опитвайте пак. Така когато бебчето стане по-тежко, ще ти е по-лесно да кърмиш, а и е най-лесният начин за нощно кърмене.
За консултанти по кърмене - мисля Елена Б беше препоръчала някаква жена, нека ме поправи ако греша.

Рая от три дни не спира да повръща, вече ми се реве  :(
Какво й стана пак, то фонтани, то обилни повръщаници, то постоянно и е пълна устата къде с мляко, къде с вода с пресечено мляко, дави се, хвърчи от носа й и тя пищи, изпъва се на дъга, почервенява да не кажа посинява взима ми акъла направо  :( :( :(

Може ли някоя храна, която аз консумирам да не и понася и от това да повръща повече? Други признаци за някаква алергия поне не виждам, акото е нормално, няма пъпки, редовните колики, ревове и време за игра.

Радостинка, защо не опиташ да я кърмиш полуизправена и да я държиш изправена след кърмене, поне 20-30 мин? Може коремчето да й се дразни. Всеки път ли повръща след ядене? А плаче ли винаги след ядене?

А колкото до хремата - дали не е остатъчен мукус (или там както се казват тези секрети, които се изчистват през първите 8-10 седмици). Наистина посявки може да дадат добра идея.
« Последна редакция: Май 20, 2012, 15:00:30 pm от vaci »

« Отговор #474 -: Май 20, 2012, 15:07:11 pm »
vaci, това с кърменето полуизправена и с дългото държане на рамо го изпробвах, не даде резултат. Почти всеки път повръща, освен вечер, ама ние останахме и без нощно хранене тези дни та излиза, че май всеки път.

А за плаченето след хранене е рядко, по-скоро почва да скимти преди да се оригне и то не всеки път и след това няма. Но пък като повърне през носа, вече плаче, но това го прави предимно като е в легнало положение.

Това с остатъчния мукус за първи път го чувам. Но ако и този път не мине хремата и личната каза да отида да вземе секрет, а и на мен ми се струва, че само така ще се оправим със сигурност.
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #475 -: Май 20, 2012, 15:14:27 pm »
Радостинка, не съм доктор, но ми звучи като рефлукс... Оказва се всяко бебе го има под една или друга форма, просто при някои се изразява по-силно. Лошото е когато причинява дискомфорт. Аз бих отишла при свестен гастроентеролог или педиатър (които вече да даде добри насоки)...
За мен един от най-големите страхове при рефлукса (ако се окажеше, че моето бебе има) беше да не ме накарат да премина на АР АМ или АМ смесено с оризово брашно (ако не греша). Кърма по-трудно се сгъстява. Затова, аз лично бих се поинтересувала, ако наистина се окаже рефлукс, как може кърмата да се направи по-гъста, и как можеш да го преодолееш, продължавайки да кърмиш...
Но може и да не е рефлукс (дано!).
« Последна редакция: Май 20, 2012, 15:18:57 pm от vaci »

« Отговор #476 -: Май 20, 2012, 15:18:02 pm »
Решила съм да я водя на гастроентеролог, да видим момичетата от Варна кой ще препоръчат :wink: - писах в темата за Педиатричните грижи.

*
« Отговор #477 -: Май 20, 2012, 15:19:33 pm »
Решила съм да я водя на гастроентеролог, да видим момичетата от Варна кой ще препоръчат :wink: - писах в темата за Педиатричните грижи.
Успех!!

*
« Отговор #478 -: Май 20, 2012, 16:50:18 pm »
имам скайп на консултант по кърмене, мога да го дам на лични, ако искаш.
надявам се и йоана да се включи или пък ти й пиши на лични?
по повод спането заедно, мога да те уверя от личен опит, че хич няма да го натиснеш, а ще е по-добре и за двете ви. писала съм и преди, но много накратко правилата за спане заедно с бебе
-да не пушите (включително и бащата и особено в спалнята), да не сте пили или друсали, да няма хора с наднормено тегло или на лекарства, които ги карат да спят твърде дълбоко.
- да няма пролуки (между матрака и рамката на леглото, напр. или стената), в които бебето да си затисне нещо, да не е покрито с вашата завивка, освен ако тя не е памучна и така, под която то може да диша. за такова малко бебе, просто си го обличаш и аз моята я слагаш върху моето одеало.
ние спим така, че тя е от моята страна (аз съм по средата) и като легнеш на една страна, а бебето е между колената и раменете ти е физически невъзможно да се обърнеш върху него и да го затиснеш (колената ти пречат). единственото, което ти трябва е нещо с достатъчно лесен достъп, така че да се кърмите.
огледай около леглото от страна на бебето дали има ръбове или други неща, на които да се удари (нощни шкафчета и тн). в началото аз слагах нещо от нейната страна (одеало под чаршафа), за да не падне навън от леглото, но тя си пълзеше към мен, така или иначе още много преди официално да се предполага, че може да пълзи.

много е приятно и улеснява живота и на двамата.

колкото до цеденето - като ти гледам лентичката, бебето е на около 6 седмици, тоест установили сте някакво количество, което му стига, така че аз бих цедяла само за облекчение, или ако искаш да имаш запас от кърма, веднъж на ден след кърмене.

другото, което се сетих, извън нещата, дето ти ги писах в другата тема - опитай да изстискваш малко кърма преди да нахраниш бебето.

много съжалявам за усмихвката ти, надявам се скоро да се намерите, но щом бебето е започнало да се усмихва, сте на път да се срещнете отново. много е приятно.
« Отговор #479 -: Май 20, 2012, 20:23:08 pm »
Те момичетата много добре са написали. И Елена много добре е обяснила за съвместното спане. Аз от външната страна, или м/у малката и баща й слагах възглавница. Наистина няма как да го притиснеш, не се притеснявай.
И да те успокоя и аз - период е само. Още малко и ще дойде време, когато ще се разхождате, ще си го кърмиш и ще се усмихваш :)

Радостинка, и при теб може да е добре да изцеждаш малко кърма, преди да предложиш на бебо. И го дръж по-дълго време на едната гърда, за да поема повече от задното мляко. Предното мляко е по-рядко и понякога създава дискомфорт у бебето.

Пишете как сте.
[/url]