0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #420 -: Май 14, 2012, 13:26:34 pm »
vaci, това със слизането на млякото докато кърмя така и не го усетих. Усещам като кърмя от едната гърда нещо подобно при другата, но само в началото докато засуче хубаво малката.

Иначе пробвах и по-рано да я нахраня, преди да е ревнала или показа признаци, е все едно и също е. Има кърмения когато всичко е ок, но повечето са мъка.

Елена, в момента предимно се храним в люлка. Оказа се, че така се дави по-малко. Но като започне да ми ги прави тези номера, я прехвърля и във футболна или както сме в люлка се изхлузвам почти легнала, за да се окаже върху мен и ефекта е временен. Няма предпочитана гърда и при двете се държи така. Вечер напоследък не пропускам да давам и другата гърда, за да не си разваля режима и да почне пак да ми се буди по-рано, тъкмо си направи такава хубава пауза от 9 до към 4-5.

Имам чувството, че просто иска да стои на гърдата и да я дъвче. Въпреки че си личи че суче де, но понякога хем бута с езика и плюе зърното, хем си го търси после и си поспива на гърдата...
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #421 -: Май 14, 2012, 18:58:26 pm »
радостинка, няма лошо ако се "заиграва" така и си суче и спи, и ние минахме през такъв период, като започнаха зъбите имахме пак един такъв и като се разболее ще ти е постоянно на гърдата. ако заради това е мъката, че ти искаш тя да суче активно, а тя иска да си играе, оставяй я, ако имаш проблем със зърната ще трябва да се мисли нещо, но мисля, че това трябва да се види от консултант по кърменето да каже, защото така "задочно" е трудно да се разбере защо го прави.

мисти, аз просто бих махнала нощното цедене. още сте малки, за твое съжаление ще си промени хубавия режим няколко пъти. дъщеря ми от спане по 8-9 часа се върна на събуждане на всеки три като стана на около 4 мес. така че, не се мъчи да се цедих, нека ако иска и 3 мин да суче детето, пак е стимулация, нощното кърмене е особено важно и за кърмата и за бебето, така че ако то не се откаже само, не го "махай".

краси, много жалко за бебето на приятелката ти. но има жени, за които кърменето е емоционално по-трудно и предпочитат (съзнавано или не) ам, нищо не можем да направим, щото после излизаме фанатички. можеш ли поне да й кажеш да не увеличава добавката?
*
« Отговор #422 -: Май 14, 2012, 20:56:05 pm »
краси, много жалко за бебето на приятелката ти. но има жени, за които кърменето е емоционално по-трудно и предпочитат (съзнавано или не) ам, нищо не можем да направим, щото после излизаме фанатички. можеш ли поне да й кажеш да не увеличава добавката?
Ако визираш мен - загубена кауза... Аз ги видях и двете страни, обЯсних и за термосите, шишета и т.н. екстри на АМ (поне чисто техническите предимства да види), но било по-добре за детето, щото стояло гладно иначе. Отказах се, аз за моето направих каквото можах, до 4 месеца се справих идеално, после положих усилия, но моето беше от уплах. Както и да е, направихме каквото можахме.
Отново БЛАГОДАРНОСТИ :)

« Отговор #423 -: Май 14, 2012, 21:04:33 pm »
Ето една много интересна и изключително полезна статия: 10 неща, от които нямате нужда за срещата с вашето бебе! http://boobamara.blogspot.com/2012/05/10.html

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
« Отговор #424 -: Май 14, 2012, 22:26:22 pm »
Йоана,много забавна и полезна информация,благодаря!Аз мога да мина за шведка ,ама ми се губят 20 санта от  дължината на краката:)))
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
« Отговор #425 -: Май 14, 2012, 22:38:17 pm »
Хе хе, готина статия! Напълно съм съгласна  :lol: Шишетата, които бях купила на дъщеря ми ей така да има, ги ползваме чак сега. Пие си от тях прясно мляко и цапа цялата къща  :lol: А кутията с АМ постоя у дома и после я дадох на село на леля ми да си храни прасетата с него, хехе :)

*
« Отговор #426 -: Май 15, 2012, 15:00:48 pm »
адито, да й е живо и здраво детето, каквото си могла си направила.
йоана, отново благодаря за статията, много е забавна и полезна за "новите" майки.
*
« Отговор #427 -: Май 15, 2012, 17:34:11 pm »

Иначе пробвах и по-рано да я нахраня, преди да е ревнала или показа признаци, е все едно и също е. Има кърмения когато всичко е ок, но повечето са мъка.
Аз открих, че Емма е доста по-податлива в моменти когато е на път да заспи, или точно когато се е събудила - по-малко склонна е да шава, да се разсейва, да се дърпа.

Щяла да си дохранва, 'щото от там било качило детето. Загубена кауза, ще кърми докато не и спре съвсем кърмата, заради постоянно увеличаващата се добавка. Отказах се да давам акъл, да си я гледа както намери за добре.
Много жалко! Направила си каквото можеш.

*
« Отговор #428 -: Май 15, 2012, 19:13:53 pm »
aditoo, някои майки имат хммм да го наречем "емоционален проблем" с кърменето, особено съвсем в началото - когато е най-трудоемко и общият стрес от ситуацията е огромен. Случва се при много жени, друг въпрос е че малко биха си признали, защото го имат за някак "срамно". Но в общия случай - майките в подобно състояние - търсят сламката за която да се хванат, че да прекратят кърменето с чиста съвест и с убеждението, че го правят в полза на детето. Пък при БГ-педиатрите с техните таблици, мерки, кантари и мнения, че всички деца трябва да се "развиват по калъп" - не сламки, греди ти подават. ;)

Кърмещите майки и приятелки, които се опитват да помогнат в такава ситуация обаче - не успяват. Не, защото аргументите им са неверни и опитът им е малко, а защото подходът е неправилен за майка в положение като описаното. Без да искат - я карат да се чувства още по-виновна пред себе си самата, че кърменето за нея не е най-голямата радост на света, но нито тя би им казала, нито те четат мисли... И в резултат - всички убеждения които се ползват - започват да работят с обратен знак.

Ако случаят е такъв - бих те посъветвала да се фокусираш върху самата майка. ТЯ как се чувства, ТЯ какво иска, на НЕЯ какво й е трудно, сложно, какво я плаши наистина, какво не...не фокусирай разговора върху кърмене, колко е важно да кърми, как за бебето трябва да се постарае на всяка цена т.е. пренебрегвайки НЕЯ и нейните усещания в конкретната ситуация. Говори за НЕЯ, пък кърменето го вкарвай по-небрежно, ей така лежерно в разговора и изчакай тя да се спре подробно на темата.

Две приятелки имам, които бяха в подобно състояние, още си кърмят успешно. Просто хората, жените, майките - са много различни - оттам и реакциите им в идентична ситуация са различни... Опитай различен подход просто - пък не се знае.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #429 -: Май 15, 2012, 19:29:32 pm »
aditoo, ... Опитай различен подход просто - пък не се знае.  :D

Право думаш, но не е задължително всеки да бъде спасяван.

Аз след много помощ и възторжен ентусиазъм се почувствах като кръгла глупачка спрямо една приятелка - сякаш бях всезнайка и досадница, сега направо ме отбягва. (Сигурно толкова ми е и приятелка де.) За себе си реших, че се приказва веднъж, който иска, да слуша и да отбира.
*
« Отговор #430 -: Май 15, 2012, 19:57:54 pm »
aditoo, ... Опитай различен подход просто - пък не се знае.  :D

Право думаш, но не е задължително всеки да бъде спасяван.

Аз след много помощ и възторжен ентусиазъм се почувствах като кръгла глупачка спрямо една приятелка - сякаш бях всезнайка и досадница, сега направо ме отбягва.

Така е Цигу. Споделих това си мнение /и личен опит/ а) защото aditoo изглежда има желание "да спасява" майката и бебето, което си е нейна работа.
б) защото с такива жени - именно "възторженият ентусиазъм" при разговор по въпроса дава обратен на желания ефект.

Подкрепата за кърмене - не се състои само в статии, лекции и техники за кърмене понякога. И на мен поне - не ми е дотежало да окажа такава, когато съм могла - резултатът е налице и не съжалявам.

П.П. Нищо, че се приема, че съм анти-кърменето в тази тема, само така изглежда ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #431 -: Май 15, 2012, 20:01:57 pm »
сега като чета писаното от Криси и си мисля да не би да се е случило вече "объркването между зърно и биберон", детето да е "видяло на баницата мекото" и да си иска биберона, вместо да полага усилия да суче.
Да, и аз мисля, че това е проблема  :( Кърмата като че ли ми се увеличи, мога да събера към 60-70мл от 2те гърди, но пак не е достатъчно, тя по моите изчисления яде близо 90-100мл на ядене. Иначе проблема в момента е самото кърмене, тя просто не иска, иска си шишето вече  :( От момента в който се събуди до момента в който наистина започва да суче, минават близо 40 минути в бясен рев, истерия, удари, ритници - пълна истерия общо взето само и само да не се кърми. След 40 минути я "убеждавам" и суче 10-20 мин, обаче аз седя като препарирана и не мърдам, че изпусне ли зърното - край - пак се започва истерията. Аз вече сама усещам, че като дойде време за кърмене, вместо да ми доставя удоволствие, направо ми се разваля настроението като знам какво ме чака следващите час и половина.
Чета, че вие пишете да се храни на всеки 2-2.5ч и съвсем се обърквам, Преди храних горе долу на толкова, миналата седмица бях при акушерката ми и тя ми каза, че вече бебето трябвало да се научава да яде на 3.5-4ч. Та се хванах на този метод, като удавник за сламка...
Просто съм тотално объркана вече, какво ли не правих това мляко да дойде, няма да ви казвам какви отвари и гадости пих, за да се окаже най-накрая че бебето отказва да се кърми  :balk_146: :balk_146: Като истеряса съвсем и казвам "Емма може да си овен, ама и майка ти е овен, за това няма да ме откажеш" и продълавам да и бутам зърното...

В краен случай ще се изцеждам с помпата, но ми се искаше да не си усложнявам толкова живота...
Жасмин мисля да пробвам с такива силиконови накрайници, мисля че съм виждала на НУК да се продават, ти какви ползваше?
« Последна редакция: Май 15, 2012, 20:08:02 pm от Krisi88 »

*
« Отговор #432 -: Май 15, 2012, 21:01:22 pm »
Криси остави я акушерката. Нека тя да е гладна в 12 и да яде в 13.30, това може да е вярно за бебетата на АМ, кърмените си искат като са гладни.Моят син е на 11м и пак по често от 3ч иска. А и с по-често кърмене нали се стимулира лактацията.
Това за удоволствието от кърмене много странно ми звучи. Освен че ми е приятно да си гушкам детето и може би ако и той се гушваше и имаше спокойствие щеше да е идилия, а той се върти, дупи, намества, дърпа- направо се изморявам в някой случаи.
*
« Отговор #433 -: Май 15, 2012, 22:40:31 pm »
Като истеряса съвсем и казвам "Емма може да си овен, ама и майка ти е овен, за това няма да ме откажеш" и продълавам да и бутам зърното...
Дерзай Криси! И аз съм на същия принцип когато се опитваме да се надхитрим с бебето :) Само дето нито тя нито аз сме зодия овен :) Дано по-скоро се нормализират нещата. Просто внимавай да не се изнервяте взаимно с бебето - явно и двете сте с характер :) Тук можеш да прочетеш полезни съвети за това как можеш да си помогнеш, когато бебето отказва гърдата:
http://kellymom.com/bf/concerns/child/back-to-breast/

Ако ползваш накрайници, имай впредвид, че бебето няма да може да изсуква толкова ефикасно млякото от гърдите ти, затова може би ще трябва да доизпомпваш, за да стимулираш добре кърмата.

*
« Отговор #434 -: Май 15, 2012, 23:47:09 pm »
криси, не слушай такива глупости. съвсем отговорно казвам, че са глупости, с удоволствие бих й го казала в лицето на акушерката и ето защо: физиологичното време за усвояване на кърмата е 1.5 часа, айде пиши го два. няма значение колко е голямо бебето, пак за толкова се усвоява кърмата, тоест стомаха на детето най-много за 2 часа е празен. храни си го когато си иска. не забравяй, че детето не само се храни от кърмата, а и утолява жаждата си от нея. та нека същата тази акушерка изкара 4 часа на мляко, без вода и друга храна да я питам. храненето на поискване е най-добрия вариант и за теб и за бебето - освен всичко останало го учи да диференцира кога е гладно, кога жадно кога колко да яде. имай предвид, че изчеждаш по-малко, отколкото суче бебето, така че споко, количеството се нагажда към нуждите на детето. сега трябва да видим за каква е тази борба. някой да се включи със статия за преодоляване на объркване на зърното? аз нямам такава наум?

а за удоволствието - мисля, че основното е усещането, знанието, че сте си паснали с бебето, че му предоставяш всичко, от което то има нужда и че това е толкова естествено, че можеш да гледаш филм, да четеш, да хапваш, да говориш по телефона, да си лакираш ноктите, да спиш, да се гледате и хилите една на друга...

пп - ема се държи като да е ядосана на зърното, интересно защо (хич не казвам, че ти си направила нещо, за да я ядосаш, опитвам се да мисля от нейно име).

« Отговор #435 -: Май 16, 2012, 08:01:23 am »

Аз открих, че Емма е доста по-податлива в моменти когато е на път да заспи, или точно когато се е събудила - по-малко склонна е да шава, да се разсейва, да се дърпа.
И при нас е така, само дето Рая все е ококорена :lol:, че това само посреднощ и с изключения през деня ни се случва.
Забравих да се похваля, че повръщанията взеха да намаляват, дали защото сменихме позата на хранене и така поглъща по-малко въздух или защото взе да го израства, не знам но е факт. А и за 25 дена е наддала 1500гр, значи се храни добре детето  :D
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

« Отговор #436 -: Май 16, 2012, 09:33:07 am »
Криси, и аз съм на мнение да не я слушаш акушерката! Чак се зачудих според нея аз на колко време трябва да кърмя?!
Криси, а пробвала ли си да правиш компресия? Може би бебка търси шишето, защото пуска по-лесно и се сърди на по-малката струя от гърдата?
Може да пробваш и преди да я сложиш на гърдата, да стиснеш малко зърното да потече една капка, с която да намокриш устничките.
А може би дърпането е, защото гърдата се предлага "на сила"? - може да пробваш да съблечеш и нея и себе си. И както сте така си я гушни или пък легни на леглото (полулегнала) като поставиш бебка в/у корема си. Нека зърната се допират до бузките й. Виж дали по този начин няма сама да прояви желание към гърдата.
Ако се сетя за още нещо, ще допълвам.

Радостинка, радвам се, че при вас положението вече е по-добре. И браво, много добре надавате :)
[/url]
*
« Отговор #437 -: Май 16, 2012, 13:05:05 pm »
. някой да се включи със статия за преодоляване на объркване на зърното? аз нямам такава наум?

http://birthyourwayjax.com/confuse.htm

http://breastfeeding.hypermart.net/avoidingnipple.html

« Последна редакция: Май 16, 2012, 13:08:27 pm от vaci »

« Отговор #438 -: Май 16, 2012, 14:50:19 pm »
Вече се настройвам за момента на отбиването на Бузана.Програма максимум ми беше кърмене до 1 година.Вече имам едно проходило кърмаче,което обаче няма нито зъб.Очаквам момента на озъбването и,и започваме с отбиването.Идея нямам как ще се преживее от нея.Дано е по-безболезнено и за двете ни.Приемам всякакви идеи.
Тя яде по два пъти на ден различна от кърмата храна,по 100-130 гр. и после бърза да си дояде с кърма...търси си млякото.
Чудех се да заменя гърдата с цедена кърма от шише и после с друго мляко,или да не си услужнявам толкова живота. :ask:

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
« Отговор #439 -: Май 16, 2012, 15:20:49 pm »
След като ви се оплках вчера, на следващото хранене малката взе и се "пречупи". Наистина бяха много рев и крещене, но започна да се храни и изпразни цялата гърда (което не е много, но пак е нещо). От тогава имаме вече 4 успешни хранения  :D
Остава да решим проблема с количеството...Аз писах и преди, но не видях някой да ми е отговорил..Възможно ли е просто да не стм предразположена да имам повече мляко?
Реших да се вслушам в съветите ви и след всяко хранене на бебето, доизцеждам с помпа, за да се стимулира повече млякото. Четох сайтовете които ми дадохте и в kellymom пише че след последната изцедена капка кърма трябва да се държи помпата още 2-3 минути за да се стумилира повече мляко, а аз нямам последна капка кърма...колкото и да държа помпата все излиза нещо..
Криси, а пробвала ли си да правиш компресия? Може би бебка търси шишето, защото пуска по-лесно и се сърди на по-малката струя от гърдата?
След като прочетох коментара ти, пробвах с компресия, но незнам колко съм се справила..не забелязах някаква промяна в храненето и. А това за струята също е проблем, ние за това се храним по 40 мин защото то едвам излиза млякото. Когато се изцеждам мога да преценя каква е струята и виждам, че то дори не е струя, а капки...Незнам вие за колко време се изцеждате, но аз изцеждам към 30-40 мл за 20-30 минути..
П.С Ползвам електр. помпа на Авентн (ако има значение)