0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Misty

• 273
  • "Най-хубавото предстои!"
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #360 -: Май 02, 2012, 18:23:17 pm »
И аз да се наредя на опашкато от проблимни.
Борис от около две седмици се държи странно като суче:цоква малко около 5 мин и се дърпа и реве и рита, дали причината са само колики или тази прословута кърмаческа стачка?!да не би нещо кърмата да ну му харесва?!Днес го пробвах с 60 мл. АМ странно за мен но си го изцока  8O.Страхувам се че стои гладен.Така се храним на по 30 мин.Не смея да изляза.Да не би да е от жегите.Страх ме е че ще се отбие така...За хранене на вън само мога да мечтая на този етап...благородно завиждам на тези, който могат да го правят...Вечер направо цоква пет пъти и заспива, оставям го да спи докато пак заплаче, добре че се буди на около 3 часа нощем незавсимо,че не е ял достатъчни...
И другото обезпокояващо нещо днес установих, че едната ми гърда е по голяма от другата, забелязала съм,че се пълни повече от другата.дали ще се оправи?от по голямата гърда често ми отказва да суче.С нея бях имала проблем преди3-4 седмици.
Теди за коремчето след раждане, аз нося така наречен "колан", като дълбоки гащи, даже спя с него, нося го от 6-тия ден след раждането, като ми махнаха конците, раждах нормално.Аз съм на повече години 37 и аз съм второ раждане децата са с вашата разлика-11 год.Вече Борис  е на месец и нямам никакъв корем, а той се роди 3890 кг.Даже сега се възстанових много по бързо от първото раждане, да ама и качих по малко 18 кг-сега първият път 30 кг 8O.Ама си ги свалих."Благодарение" на колики сега  имам да свалям само 5 кг още..
Криси за увеличаване на кърмата мен ми помага варено жито,или овесени ядки с кисело мляко и  подсладено с мед или както ти харесва.
« Последна редакция: Май 02, 2012, 18:30:03 pm от Misty »

*
« Отговор #361 -: Май 02, 2012, 21:12:51 pm »
криси, както са ти писали и другите, няма по-добър начин за увеличаване на кърмата от честото кърмене, три часа са твърде много. проблемът е, че като дохранваш с ам бебето изкарва по-дълго, тоест интервалите ти са по-големи и по този начин кърмата ти ако не намалява, поне не се увеличава. важно е да кърмиш между 2 и 6 сутринта, защото тогава се стимулира пролактина, който до 6тата седмица също влияе много на количеството кърма, което се произвежда (смята се, че след това механизмът е чисто механичен - търсене предлагане, без участието на пролактина, но да не те объркам с обясненията, важно е дакърмиш през нощта). не се притеснявай, че гърдата ще е празна, няма такова понятие като празна гърда, или цигу или йоана бяха дали много хубав пример - гърдата е като басейн, който от една тръба се пълни, от друга се празни, не може да е напълно празна. тоест да си кърмила преди половин час пак ще има кърма. 30-40 мл на изцеждане е съвсем добре. ако ще си по-спокойна изчеждай сутрин (има повече кърма, вечер по дефиниция има по-малко, но тя е по-мастна, по-хранителна, затова бебетата сучат много по-често вечер (аз съм кърмила и през половин час). не е особено валидно измерването след кърмене - най-добрия показател е спокойното бебе, ако заспива на гърдата, значи е нахранено, като се събуди и мрънка предлагай пак. добре е да мериш веднъж в седмицата или на няколко дни по едно и също време, но пак зависи кога е акало, кога е пишкало. ако бебето е спокойно значи има достатъчно за него. не ти видях лентичката колко сте големи?

виж какво намерих http://kellymom.com/bf/pumpingmoms/pumping/milkcalc/, ако не четеш английски, пиши ми да го преведа. обърни внимание на обема на стомаха на бебето на три дни под 30 мл, на седмица 45-60 мл, на месец 80-150 мл. но той и стомаха не може винаги да е напълно празен, така че 60 мл не е лошо количество. просто изключително кърмените бебета се хранят много по-често. аз никога не съм броила хранения, но са били повече от 8 със сигурност. храненето на 3 часа е за хранените с ам, а при кърмещи прави проблеми - намалява кърма, правят се мастити и тн. опитай да храниш на поискване и ще решиш проблема.

надявам се това да помага, пиши пак, успех

мисти, да не би да му е силна струята (особено от по-голямата, по-пълната гърда?) голяма част от бебета и майките им имат предпочитание към една от гърдите, ако той яде по-добре от едната, предлагай нея, пък другата изцеждай засега. поне като дохранваш да не даваш ам, така и така мляко има.

радостинка, ти ли оригваш или оставяш бебето само да реши дали иска да се оригне, да не би пък оригването вместо да изписва вежди да вади очи. гледах един каропрактер (не знам как се казват на бг, но те се занимават с гръбначните стълбове на бебетата и казват, че помагат при колики и хран. проблеми, има спорове около това, но все пак) та гледах го и той препоръчваше като оригваме бебетата да им галиме гръбчетата отгоре-надолу, вместо да се потупват и да се галят наобратно, което май спонтанно правим.

мисти, много ти завиждам за колана, аз си нося една торбичка отпред все още, ама кой да ми каже...
« Отговор #362 -: Май 02, 2012, 22:46:43 pm »
Мисти, и аз и мисля, че може да му е силна струята. Или пък ако по-голямата гърда е по-твърда и му е по-трудно да я засуче. И в двата случая можеш да пробваш да изцеждаш малко преди кърмене или да смениш позата за кърмене с биологично кърмене (позата, която Елена препоръчва)

Криси, много добре са ти отговорили момичетата!
Ето и аз какво намерихhttp://lalechebg.com/2009/01/more-milk/
Аз исках само да ти кажа, че ако имаш нужда от професионална помощ, винаги можеш да се обърнеш към Ла Лече Лига или НАПК
[/url]
*
« Отговор #363 -: Май 02, 2012, 23:22:00 pm »
Благодаря ви много за съветите, с две думи да спра захранването с АМ и щом заплаче да я слагам на гърда и така ще ми се стимулира кърмата. Проблема е, че аз я кърмя 30 минути и тя заспива към края и като я вдигна да я оригна вече се е събудила и плач...И така можем да се "храним" час и половина от който 1 час тя спи..
не ти видях лентичката колко сте големи?
На 2 седмици сме точно, до колкото знам горе долу трябва по 60мл на ядене да яде, нали така? Благодаря за сайта, сега ще прочета, с английския нямам проблем :wink: Иначе кърмя и през ноща, въпреки че заспивам заедно с нея :lol:

*
« Отговор #364 -: Май 02, 2012, 23:26:55 pm »
Радостинка, може аз де не съм разбрала, но по това време май съм неадекватна и чета през ред. За даването със шише и моят син не иска и се дърпаше. Практикувах така: давам да суче и след около 5 мин той се успокоява и пуска гърдата за да захапе пак, но аз давам шишето и колкото изпие и 20мл да са пак е имало ефект. Такива локви съм бърсала, че съм ги теглила за да знам колко мл са това и да не се плаша, но си бяха големи. Нашият педиатър ми каза, че е рефлукс преди да е направил и един фонтан. Просто хълцането, хъркането на нослето, извиване на дъга по време на кърмене, повръщането часове след хранене, връщане на пресечено все са симптоми на рефлукс. Аз не исках да давам лекарства и на своя глава давах АР.
Криси не я оставяй да заспива на гърдата, слушай я да преглъща като суче. Да спи там файда няма.
« Отговор #365 -: Май 03, 2012, 00:04:22 am »
Криси, напълно нормално е бебка да заспива на гърда, докато суче. Все пак това е много силно физическо натоварване за едно толкова малко бебе. А и няма нищо по-хубаво за едно бебче от това, да заспи на майчината гръд.

И при нас на вашата възраст положението беше същото. Заспи на гърдата, аз си помисля че се е нахранила и я оставя в кошарата. След 15 мин се е събудила и отново търси да суче. Около месец и половина беше едно денонощно кърмене, но после нещата се нормализираха.
Пробвала съм да я оставя в ръцете ми дали няма да спи повече, но пак се събуди след около 15 мин

За тегленето - не гледай колко е "качила" след едно сукане, а колко е качила за една или две седмици. Това ще ти даде по-точна преценка дали й "стига" кърмата.
Еми то ние сме големи хора, че на всяко ядене изяждаме различни количества. Ако е трябвало да знаем по колко изсуква бебето на едно кърмене, гърдите ни щяха да са разграфени ;)

И още нещо - бебетата търсят да сучат не само от глад. Това за тях е близост с единственото познато "нещо" на този нов и непознат свят - това "нещо" е мама, с нейния познат мирис, пулс, глас, всичко това на бебето е добре познато още от утробата. А сукането е единственото нещо, което могат да правят на тази възраст. То им е рефлекс, който развиват още от утробата и им действа силно успокояващо.

Не се притеснявай, че по този начин бебка ще се научи на ръце. В първите месеци от живота си бебето има най-голяма нужда от близостта на мама. Това му дава сигурност. Представи си ти да се озовеш на една напълно ново и непознато място, примерно със самолет. В началото дали няма и ти да стоиш в този самолет, докато не решиш да опознаеш новото място? Още повече пък ,че ние майките не сме невъодушевен предмет като самолета, но за такъв пример се сетих.

vaci ти е дала прекрасен съвет да се ориентираш по памперсите - 6-7 напишкани за едно денонощие, като поне 2-3 от тях трябва да са и наакани.

Пиши как сте.
« Последна редакция: Май 03, 2012, 00:14:20 am от krasi(ahiito) »
[/url]
*
« Отговор #366 -: Май 03, 2012, 00:05:57 am »

Криси, общо правило за хранене на новородени е да не правиш по-дълги паузи от 2 часа между хранения (а ако бебето иска да яде по-често от това, още по-добре за стимулацията), и да не оставяш бебето да спи по-дълго от 3-4 часа.
И аз да се наредя да похваля kellymom сайта - прегледай го добре - на мен също много ми помогна - общо взето него и форума четях в безсънните нощи в първите седмици. Тук има подробна релевантна информация за хранене на новородено, проблеми и решения (спящо бебе, стимулиране на кърма, и тн):
http://kellymom.com/bf/normal/newborn-nursing/

Аз от самото начало реших да не се си слагам на сърцето притеснения дали бебето наддава или не - когато кърмиш е трудно да прецениш колко яде бебето, и не е правилно да го гледаш в грамажи.  Кърмата се променя като консистенция и количество от сутринта до вечерта, затова ако сутринта е изяло 60мл, вечерта може и 30 да са достатъчни. Затова аз просто броях памперсите и гледах дали бебето като цяло е в добро състояние. Иначе ако започнеш да го теглиш през ден ще се вкараш излишно във филми :)

За стимулиране на кърмата много помага балансирана храна и почивка (сън) - знам че е трудно в началото, но се опитай да си почиваш максимално - когато бебето спи (след като се нахрани) - спи и ти! Аз забелязвах как след всяка дрямка/сън гърдите ми буквално се пълнеха в първите седмици...

*
« Отговор #367 -: Май 03, 2012, 01:48:34 am »
с две думи да спра захранването с АМ и щом заплаче да я слагам на гърда и така ще ми се стимулира кърмата. Проблема е, че аз я кърмя 30 минути и тя заспива към края и като я вдигна да я оригна вече се е събудила и плач...И така можем да се "храним" час и половина от който 1 час тя спи..
 Иначе кърмя и през ноща, въпреки че заспивам заедно с нея :lol:

криси, те са писали и другите, ама и аз в хора. това ви е прекрасен режим за бебе на 2 седмици. абсолютно нормално е това. ще видиш, че ще спре да ти плаче детето като го храниш когато поиска или нещо се разтревожи. няма такова нещо като разглезване и приучаване на лоши навици, мястото на бебето е в, на, долепено до майката. ако нямаш слинг много препоръчвам да опиташ, вземи си от някого, пробвай, питай тук аз съм голям фен, пък и изследванията показват, че носените в слинг бебета плачат 30 процента по-малко :D
за през нощта - аз си я взех при мен и така и двете си спяхме, тя ако иска да суче си намираше "източник" и нещата много бързо се подредиха и за двете ни. не зная дали това е вариант за теб. но васи добре ти е казала - следобедната дрямка е исконно право на новата майка. пиши как сте
« Отговор #368 -: Май 03, 2012, 08:40:27 am »
Криси, и аз да кажа  :) Около вашата възраст аз също много се бях притеснила, че си държа гладно детето, и вероятно ако се бях организирала да си взема кантар, щях да правя същото като теб. Освен това, в началото, като се "помпах" почти нищо не излизаше, по половин час помпах за 20 мл. В края на краищата прекарахме около две седмици в непреестанно кърмене на дивана, чак мъжа ми се беше притеснил така ли ще живеем  :D Всичко  се нормализира за доста кратко време, всъщност. По съвет на консултанти я ръчках през нощта да я кърмя по-често, защото тя от съвсем малка спеше доста през нощта и съответно не стимулираше достатъчно гърдите точно когато трябва. Та се принуждавах да я гъделичкам по крачетата, за да я разбудя малко и да и пъхна гърдата. Предполагам, че докато тя спи, ти гледаш да изчетеш де що има писано за кърменето из нета в момента (поне аз бях така), но дрямката с гушнато бебе е далеч по-добрия вариант! Не знам дали наистина ти трябва да увеличаваш кърмата, аз по едно време си докарах хиперлактация от притеснение, че няма достатъчно. Ако решиш все пак, че искаш - на мен много добре си действаше чай от зрънца сминдух (това всъщност е фенугреека). Ако искаш, мога да ти изпратя, че не знам от къде се купува цял, несмлян на прах.

Мисти, и моите гърди бяха различни, особено зърната. Не знам по каква причина, но и София имаше период, в който не можех изобщо да я накарам да суче от едната. Само като я хванех на тази страна, и се съдираше от рев. Но пък през нощта не подбираше, и използвах това, че е сънена, за да и я "пробутам". Сега гърдите ми са се изравнили вече, просто постепенно и мина, без да съм настоявала, като отказва.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #369 -: Май 03, 2012, 14:10:26 pm »
Криси, не е задължжително да я оригваш. Четох някъде за сученето... оф не помня какво, ама нещо с налягането, та не било необходимо да се оригва.  Ивана никога не съм я оригвала, понеже колкото и да я държах не се оригваше по сума ти време та се отказах. Андреа също не оригвам. Спокойно си кърми половин час, тя ти заспива накрая, заспиваш и ти и после като се разплаче пак я кърмиш и така.

« Отговор #370 -: Май 03, 2012, 14:24:41 pm »
Криси, и аз не оригвам, не разбуждай детето. В началото като имахме проблем с езичето и захапването, много въздух гълташе и оригвах- то беше и лесно. Сега не изпуска изобщо и не го правя.

*
« Отговор #371 -: Май 03, 2012, 15:40:28 pm »
Момичета благодарвя ви много за съветите! Вчера прочетох всичко каквото сте ме посъветвали и се реших да започвам директно само с кърменето и да спирам АМ. На първото ядене всичко беше ок, даже се събуди след 2 часа някъде и бях много доволна, че може би имам всъщност достатъчно мляко, НО на на следващото хранене се събуди след 30 мин, после след 15 и така цялато нощ не спахме  :( Към 5:00 часа вече дори не искаше за захапва зърното ми, само се дереше от рев чак до посиняване- дъжеше се така все едно я е яд че няма нищо вътре - захапва, суче 30 секунди и започва зверски рев и отпуска..и така 30 минути в които няма никакво хранене, а само захапване, рев и отпускане..  :balk_146: Накрая заспа, но мисля, че беше от безсилие, не е яла на 100%....В 9 пак стана и същата работа, захваща зърното и за 20 секунди, започва да суче и отпуска със зверски ревове, накрая даже видях, че и потекоха сълзички (до сега нали нямаше :balk_146: :balk_146: ) и като видях сълзите и, и аз започнах да рева и я нахраних с АМ, което просто преглътна на един дъх и заспа на секундата...Направо ми се къса сърцето  :(
 Няма да се отказвам, продължавам с кърменето, просто тя се роди почти месец преди термин и още не си е върнала теглото което се роди дори, и ми е много притеснено да не си уморя детето :(

*
« Отговор #372 -: Май 03, 2012, 15:58:06 pm »
Криси, защо не опиташ да цедиш с помпа и да даваш на бебето от шише в началото на кърменето а след това от гърдата. Така хем ще стимулираш лактацията, хем и бебето ще се учи. Все пак е още мъничко и сигурно му е и трудно да си вземе необходимото само. Стискам палци! Всичко ще се регулира, ще видиш!

« Отговор #373 -: Май 03, 2012, 16:20:19 pm »
Криси, това което аз ще те посъветвам е, ако до сега си дохранвала недей да спираш рязко дохранването, а намалявай постепенно добавката, на всяко хранене предлагай и двете гърди, значи едно хранене да протича така: кърмене от едната гърда, бебето почва да се дърпа, прилагаш компресия на гърдата и пак предлагаш, когато пак пусне предлагаш другата гърда, по схемета с първата и когато пак пусне и почне да се мръщи пробвай пак първата гърда, ако засуче малко може и да пробваш с втората и тогава, ако още проявява признаци на глад предложи добавка, като намаляваш постепенно милилитрите. Пий много течности, храни се балансирано и се успокой.Нощните кърмения в момента са много важни, и в никакъв случай не предлагай първо шише (независимо АМ или кърма) бебето трябва да се научи, че трябва да яде от гърда.

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
« Отговор #374 -: Май 03, 2012, 19:04:34 pm »
Криси, защо не опиташ да цедиш с помпа и да даваш на бебето от шише в началото на кърменето а след това от гърдата. Така хем ще стимулираш лактацията, хем и бебето ще се учи. Все пак е още мъничко и сигурно му е и трудно да си вземе необходимото само. Стискам палци! Всичко ще се регулира, ще видиш!

Не е добра идея. Две майки покрай мен хранят само от бутилка и цедят денонощно вече 5 месеца едната и 3 месеца другата, защото бебетата не засукаха никога. Такова кърмене не може да се поддържа дългосрочно. Йоанна е права - първо гърда, после дохранване от бутилка.
*
« Отговор #375 -: Май 03, 2012, 20:08:53 pm »
Криси хубаво е да кърмиш, на ако мислиш че е гладна си дохранвай-мое мнение. На мен кърмата ми дойде на 5-ти ден и бях свикнала след слагане на гърдата да дам шише това не ни попречи още да се кърмим  :D след като започна да изпива по 10-тина мл или да си заспива спрях Ам. Веднъж през нощта моя синковец се събудил от глад, а аз му набутах залъгалката с такъв яд ревна, че после ни гърда, ни шише можех да дам.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #376 -: Май 03, 2012, 21:25:40 pm »
Криси хубаво е да кърмиш, на ако мислиш че е гладна си дохранвай-мое мнение. На мен кърмата ми дойде на 5-ти ден и бях свикнала след слагане на гърдата да дам шише това не ни попречи още да се кърмим  :D след като започна да изпива по 10-тина мл или да си заспива спрях Ам.
И аз мисля, че това е най-добрият съвет - хем да не остане гладно бебето, хем да се направи каквото може, за да се кърмят.

« Отговор #377 -: Май 03, 2012, 21:42:00 pm »
Напълно съм съгласна с Йоанна (speranza sempre) - щом си започнала с добавката, не я спирай от раз, постепенно.
[/url]
*
« Отговор #378 -: Май 03, 2012, 21:56:17 pm »

Не е добра идея. Две майки покрай мен хранят само от бутилка и цедят денонощно вече 5 месеца едната и 3 месеца другата, защото бебетата не засукаха никога. Такова кърмене не може да се поддържа дългосрочно. Йоанна е права - първо гърда, после дохранване от бутилка.

Напълно съм съгласна, че гърдата е най-добрият вариант. Но ако бебето продължава да я отказва?

Според вас може ли едно бебе да е гладно и да не проявява "типичните" признаци (лапане на ръце, облизване с езиче, търсене на гърдата и тн)?
« Последна редакция: Май 03, 2012, 22:24:30 pm от vaci »

*
« Отговор #379 -: Май 03, 2012, 22:00:38 pm »
http://xedra.wordpress.com/2009/11/27/poop/ 
т.5 мокър памперс е като с 3сл вода, че аз дълго време си мислех че нашите са сухи и срам не срам ще си призная теглих ги  :oops:
vaci и аз се чудя, но няма отговор все още. Моят син никога не е искал втората гърда, като намали повръщанията започнах да я предлагам и не отказва, а иначе е способен да заспи на първата, може би просто си е искал по-рано после, а е можел наведнъж да изяде повече.