0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #340 -: Април 30, 2012, 23:46:05 pm »
Избягвам да кърмя навън, защото човека е любопитен и се оглежда повече от колкото яде и после пак мрънка. С такъв шал няма да стане при нас, може би ако е свикнало бебчето от малко. И аз кърмя без да държа гърдата, няма как да му се запуши нослето. Като залепне нослето за гърдата и остават едни малки триъгълничета към ноздрите, достатъчни за вземане на въздух. Често се налага и на колене да го държа и да кърмя и да ям, но е голям вече-придържам главата в сгъвката на едната ръка.
Сутиени за кърмене аз си купих обикновени от бебешки магазин още през бременността и ми бяха много удобни, защото гърдите ми бяха огромни и напрегнати. Сега ползвам тях малко ми прихлопват, едни такива потничета и обикновени сутиени без подплънки. Определено специалните сутиени ми вършат най-добра работа.
Електрическата помпа е по-хубава спор няма, но аз съм цедила има няма 10 пъти
(в началото с помпата нищо не изкарвах) и в такъв случай не си заслужава инвестицията, една приятелка пък цеди на ръка с помпа не може(нищо не излизало). Освен това в  родилните отделения има такава и може да се пробва преди да се купува. От цялото помпане и пиене на течности, ефект нямаше при мен кърмата, тръгна на 5-ти ден след като се прибрахме. Дали заради тежкото раждане или прибирането в къщи е било решаващо не знам.
*
« Отговор #341 -: Май 01, 2012, 00:56:05 am »
теди, аз също зная, че по-важно е да ти дават бебето, то ще се оправи по-добре от помпата. знам, че в българските болници, особено при секцио, не дават бебета, опитай се да се договориш да си е при теб. слагай го на гърдата колкото можеш по-често, дори да нямаш кърма, преди хранене, за да стимулира лактацията. имай предвид, че първите 24 часа те ги карат на акумулатор, на запаси от утробата. нормално е да загуби 20 процента от теглото си в първите няколко дни. има доста написано за стимулиране на лактацията след секцио, никак не е невъзможно, стимулира се лактация, при жени, които осиновяват, тоест не са били бременни, така че спокойно, напълно постижимо е.

колкото до мазането, не ти трябва да се мажеш преди това. ако ще се "помпаш" не слагай на твърде силно изстискване, аз така направих първия път, защото ми беше досадно и се разраних. вместо да купуваш лансинох, на нас ни казаха, че можем да си купим вазелин, същото е, дори ако прочетеш ще видиш и двете неща са petrolium jelly. около 100тина пъти по-евтино е  :D

ако има някой да те научи да се цедиш на ръка, казват, че е по-ефективно, пък и няма да се разраняваш, пък и можеш да го правиш навсякъде. виж в youtube има много клипчета.

мисти, щом имаш нужда да държиш гърдата, да не му запушва носа, значи вероятно нещо в позата ви е не-както-трябва. дори и при големи гърди не би трябвало да се запушват ноздрите на бебето. май ти писах и преди, ако е така извинявай, но защо не опиташ да го оставиш то само да си намери гърдата - полегни си удобно и го сложи на корема си, бебето ще си намери само зърното.
между другото теди, това е много хубава поза за новородени също

успех

пп - а иначе просто я държа с краката си - гърбът й е подпрян на кръстосания ми крак и така

« Отговор #342 -: Май 01, 2012, 11:39:38 am »
Елена,в клиниката в която ще раждам раздавали анкети ,в които пишеш какви са изискванията ти-да кърмиш бебето,да не го хранят от шише,да бъде възможно най скоро при теб,аз ще пиша всичко,но дали ще стане...Нещо не ми се вярва,но дано греша.В книгата за кърменето има показано как да се цеди на ръка ще опитам,но в този случай как събирам кърмата ,не пръска ли навсякъде?А вазелина трябва ли да се мие преди кърмене?Почти съм убедена,че първия път повечето ми проблеми дойдоха от това,че в болницата ме"научиха"да мия гърдите със сапун преди всяко кърмене....Сега разбирам колко е грешно!Срещам различни мнения по въпроса какво трябва ад ям и какво не през цялото време на кърмене,една приятелка карала няколко месеца на ориз и картофи ,за да нямало бебето колки?!Вижда ми се неразумно,от къде си набавя витамини,протеини и др,.Това ли е правилното?Аз изядох килограми с лук преди 11г,защото свекървата каза,че е полезно за кърмата,пиех литри с айрян и прясно мляко.Дъщеря ми ревеше денонощно,мисля си дали не съм я подлютила с тоя лук:)))Сега има много информация и няма да слушам стринки и лелинки,но ми е трудно да си изградя мнение кое е правилно.
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
« Отговор #343 -: Май 01, 2012, 13:48:10 pm »
Теди, за сутиените, аз си купих един бременна, но се оказа, че ми е малко големичък в обиколката, но все пак си го носих и ми беше много лесно с него защото постоянно бях с подплънки за кърмачки, сестра ми ми даде един евтин сутиен който първо ме запарваше ужасно, второ беше един памучен по- дебел и лятото беше ад с него, прежалих пари за още един сутиен този път вече точен, пробвала съм с потничета, но лятото не са ми удобни. За марка сутиени моите са Анита ето линк: http://www.anita.com/de-en/Products,Anita_maternity,Breastfeeding,Nursing_bras
На същата фирма си взех и стягащи гащи които след секциото ми бяха много удобни, ето такива са: http://www.anita.com/de-en/Products,Anita_maternity,Regaining_your_figure,ReBelt_panty

За мазането, аз почнах да се мажа след седмия месец с лансинох, след като родих и на мен ми даваха съвети да се мия със сапун и това доведе до разраняване, но не беше сериозно и след като спрях да се мия се оправих, и до ден днешен си ползвам лансинох когато бебето не е захапвало правилно или ме е ползвала за залъгалка.
За яденето не сам се ограничавала много, единствено не съм пила газирано и не съм яла много люто, знам, че няма проблем да се яде всичко, но с мярка, просто не трябва да се прекалява.
И накрая, ние нали сме за това да помагаме, когато имате нужда, важно е да сме живи и здрави и да имаме желание за кърмене, в повечето случаи това е достатъчно.

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
« Отговор #344 -: Май 01, 2012, 17:36:30 pm »
Да се похваля и аз  :) - днес направихме и нашето първо кърмене на открито.
Въпреки че и аз в къщи кърмя с възглавница, се справихме добре в импровизираната поза на пейката :wink:. Проблем ми беше само това, че я извадих от количката затоплена, а духаше един ветрец, та малко трудно да е завита, и аз да се покрия и да и сложа нещо под брадичката, че като пусне зърното млякото продължава да тече около устата й :lol: та и да гледам какво става под пеленката с която се покрих :wink: :P ама направихме разходка повече от 4 часа.

Дайте съвет за повръщането, направо понякога е ад. Храним се полу-изправени, оригвам я като свършим (ако се оригне де). Пробвахме няколко пози на оригване и нито една не е с постоянен резултат. Пробвах да оригвам и посредата на храненето, ами в повечето случаи без успех, а и като е много гладна почва един рев и веднага на гърдата.
И пак има случаи в които повръща над 5 пъти след ядене, или повръща адски много на фонтан изведнъж. Има дни в които почти не повръща и не мога да открия причината за това и да се стремя да правя нещата все по този начин. А почне ли да се гърчи и от коликите, постоянно връща макар и по малко, че и през носа хвърчи, абе ужас :?
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

« Отговор #345 -: Май 01, 2012, 19:51:47 pm »
Йоана,харесах един черен модел 40-50,но никъде не виждам цената,доставката колко ли е?Отговарят ли си на размера?Гащите помогнаха ли за прибирането на коремчето,аз първия път ходих с един бабешки колан гащи много смешни,но пък ефективни не ми остана никакво шкембенце,ама тогава бях на 20 сега да видим кога ще се възстановя:)))
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
« Отговор #346 -: Май 01, 2012, 21:33:29 pm »
Йоана,харесах един черен модел 40-50,но никъде не виждам цената,доставката колко ли е?Отговарят ли си на размера?Гащите помогнаха ли за прибирането на коремчето,аз първия път ходих с един бабешки колан гащи много смешни,но пък ефективни не ми остана никакво шкембенце,ама тогава бях на 20 сега да видим кога ще се възстановя:)))

Купувала съм ги от София ето адресите: http://www.izamama.com/index.php?lnk=MDA0MDAwMDAwMDAw , гащите ми помогнаха, но трябва да си ги носиш постоянно в началото

Радостинка, аз имах проблем с повръщането след втория месец, защото имах прекалено много кърма, и с риск пак да подразня някой ще ти дам този линк: http://missby.wordpress.com/2008/01/08/reflux/ , аз си отговорих на много въпроси, а и Божидара спря да повръща след като почнах да изцеждам преди да я храня.
« Последна редакция: Май 01, 2012, 21:40:39 pm от Йоанна (speranza sempre) »

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
« Отговор #347 -: Май 01, 2012, 21:55:06 pm »
теди, малко отзад напред - яж си абсолютно всичко, което ти се яде. няма никаква причина, а и сме обсъждали физически няма начин от салатата от зеле дето си хапнала да станат колики надетето. трябва да внимаваш с прясното мляко, поради протеините на кравето мляко, да не пиеш по повече от чаша-две на ден, но това е напълно постижимо според мен. много рядко децата дават реакция на храната на майките, това което всички консултанти казват и навсякъде пише, че просто се опитваме да намерим причина (нещо, което зависи от нас) когато детето не се чувства добре. аз живеех на шоколадови бисквити, пиех по едно две кафета с мляко на ден (едното обикновено безкофеиново, но почти всеки ден си пиех по едно лате, и продължавам да пия кафе и чай и досега не съм забелязала никакъв проблем) даже по чаша вино пия (четох, че лимита ни е по 125 грама вино (това е една много малка чаша, но кой ти го дава) няма никаква промяна в поведението на детето.

така че не се затормозвай с глупости, яж каквото ти се яде и пускай всичко останало покрай ушите си.

нямаш нужда да се миеш преди ислед кърмене, пък и не е възможно ако кърмиш на поискване, ще видиш вече ще сте като скачени съдове, това е напълно нормално и не се шашкай, така трябва да е. ако имаш разранени зърна дори помага да не се миеш - кърмата и слюнката на бебето са антисептични и помагат заздравяването (помисли си за животните, които си лижат раните, защото слюнката им е антисептична). лансинох- а не е нужно да го отмиваш, по същата логика и вазелина, нали той е направен за устни, значи е безвреден. на ади й стоеше на устните и събираше власинки от дрехите, пиша ти го да знаеш, че може да стане и да не се шашкаш.

изцеждаш се в купа, не знам как е с пръскането, но виж в youtube има доста клипчета.

по повод на болницата - и аз писах план за раждане, който не се състоя, но раждането е едно, а след раждането друго и щом като имат такава политика си настоявай, кажи и на мъжа ти и майката ти или който ще е с теб, ако ти нямаш сили те да настояват, не им се оставай, това наистина е важно, както за теб, така и за бебето. най-ужасното ми преживяване по време на не-особено приятното ми раждане (половината беше във вода и беше супер, не се шашкай) беше когато я взеха да я мерят и само я чувах, но не можех да я видя, че ми беше зад гърба. дори ме болеше по-малко като ми беше на корема. вземи си бебето, съблечи го и го сложи на твоята гола кожа, не няма да настине, нито ти, нито бебето, а това ще помогне и за кърмата.

ако се сетиш още нещо - питай

радостинка, освен за изцеждането на малко мляко си мисля да го държиш бебето на рамото си половин час поне след хранене, ама сигурно това е първото, което са ви казали?
« Отговор #348 -: Май 01, 2012, 22:30:10 pm »
Елена,най-гадното на секциото е ,че цяла нощ ще ме оставят в реанимация и едва ли ще ми дадат бебето.Отсега като си мисля какъв стрес ще преживее горкото,от утробата ми ще го хвърлят в една стая с други бебета при непознати звуци и миризми..много ми е мъчно ,ще няма да мога да раждам нормално и да си го гушна веднага ,да чува сърцето ми,гласа ми.Като отида в клиниката ще питам дали не могат да го дадат на таткото той да го гушка и без това ще бъде с мен в болницата,майка ми е в чужбина и ще се оправяме сами.От това какви отговори ще получа и каква е политиката им относно кърменето и отделянето на бебето от майката ще реша дали ще съм в тази клиника или ще търся друга.Опита ви ми е много полезен ,момичета,благодаря ви!Питам и чета сега,че после не знам как ще съм с времето.Толкова грешки направих с дъщеря си,къде от младост,къде от глупост сега на поправителния смятам да дам много по добри резултати във всяко отношение.Няма да соля,няма да мажа с мас,нито да повивам:)))))
« Отговор #349 -: Май 01, 2012, 22:44:57 pm »
Елена, държа я по 10 минути, понякога повече, проблема е че тя хич не иска да стои на рамото ми и почва едно въртене, сучене, докато се изхлузи надолу.

Йоана, прочетох всичко и ще опитам това-онова :wink:
Сега я кърмя уж във футболната поза, побулегнала по гръб на възглавницата, сега ще опитам да полуседнала в люлка, както на едната снимка в един от линковете в статията.

Иначе забелязвам, че поведението й при сученето от двете гърди е различно. Редувам гърдите на всяко хранене и още преди 3 седмици спрях да цедя след всяко хранене. Но когато дам дясната почва едно давене, чак се закашля, тече кърма от всякъде, ако пусне зърното хвръква една струйка, правя я цялата в мляко, че и себе си. След 5 минути вече цока спокойно. Няколко пъти пробвах да изцеждам преди хранене, но само когато е много напрегната гърдата, но ще опитам и при нормални условия.

От другата гърда пък почва едно постоянно плюене на зърното и после си го засмуква обратно сама и така постоянно и предлагам или тя си захапва и съответно сигурно се нагълтва с въздух. От тази гърда мляко не хвърчи и тече, а само като стисна.

А иначе повръщанията са най-разнообразни. От еднократни фонтани от които ставя цялата мокра, до много на брой леки повръщания в ъгъла на устата (рекорда за сега е 13 броя между две хранения :?). Понякога повръща и веднага след като спре да суче. Рядко ми се струва, че реве след хранене, но си поплаква, основно през деня. Иначе изглежда поне да наддава добре, направи хубави бузки, гънки на крачетата, и на ръчичките май ще й се появят скоро. Другата седмица сме на консултация и ще видим колко, ще говоря и с педиатъра за повръщането и вероятността за рефлукс - освен това нослето й хърка, повръща през него и много хълца.
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

mira_mimi

• 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
« Отговор #350 -: Май 01, 2012, 23:17:31 pm »
Хайде и аз да споделя моя опит с кърменето.
Всичко тръгна гладко от самото начало до днес. Режим не успях да създам, първите месеци ядеше на 1.3- 2 ч. после изкарваше и по 3-4 часа.

Вода не прие, аз не настоявах като изключим лятото (просто не ми се разгърдваше по улиците за 2-3 цоквания  :oops:. Пропи със захранването (6 м.)От 2 м. предпочиташе да се храни легнала, а от 3 искаше само на леглото и тичах с количката до вкъщи. Към 5-6 и това отмина.

Сутиен за кърмене си купих есента, а родих април, взех го една идея по-свободен. Като ни изписаха гърдите ми бяха доста наедрели и ползвах един от сестра ми по-голям за 2-3 седмици, после моя ми стана. Струваше 30 лв. и сега си го нося, не е мръднал. Купих си и обикновени кърмачески сутиени по 6 лв., но бързо се съсипват.

Първите 2-3 пъти като кърмех навън се притеснявах, но ми хареса свободата и бързо се пресрамих. Сега кърмя навсякъде, седнала, права, в слинга, над количката  :lol:. Вчера бяхме в Панагюрище да видим златното съкровище, на Ния и се доспа и се наложи да цока в ръцете ми на опашката, в подземието, при охраната. Определено на хората им прави впечатление, но в интерес на истината за 1 година не съм срещнала неодобрение.
*
« Отговор #351 -: Май 01, 2012, 23:55:59 pm »
Теди81 аз като родих бях в една стая с момиче което роди секцио, доведоха я веднага след операцията, а бебето малко по-късно, но никой не и подаде бебето, никой не пита иска ли да го кърми, стоя с катетъра 2-3 дни съответно не можеше и да става. Не мисля, че ти давам надежда, но ти си питай. Аз започнах да се мажа с Гармастан след разраняване, много ефективен на него пише да се измие с вода преди кърмене.
Радостинка не погледнах Йоана какво ти е постнала, но не е нужно да предлагаш и двете гърди в едно хранене. Важното е да слушаш бебето дали гълта, ако не тогава сменяй гърдите. Може кърмата да е много и да връща от това и с изцеждане преди хранене да стана, но на мен ми се струва, че е рефлукс(хълцане, хъркащ нос, фонтани и множество повръщания). Повдигнали ли сте матрака? Хубаво е половин час след хранене да държиш бебче изправено. В моя случай повръщането намаля чак като започнах да давам по една доза АР при дневните хранения, слънцето беше много нервно и нещата се поуспокоиха, повръщането намаля до 5-6 пъти дневно иначе сме стигали до 40  8O някой доста обемни, но педиатъра твърдеше, че не е проблем. 
« Отговор #352 -: Май 02, 2012, 03:31:20 am »
М-и, аз редувам гърдите, не ги предлагам и двете на всяко хранене. Може нещо да не съм се изразила правилно.
Матрака съм го повдигнала, но мисля че няма резултат от това.

А за рефлукса, на първата консултация казах на докторката за повръщанията, но това беше 2-3 дни след първия фонтан и явно беше рано да се говори повече по въпроса. Сега пак ще питам, все пак мина почти месец и вече не може да се говори за инцидентни повръщания. Иначе АМ не знам как бих дала, отказва шишето - сега в топлото предлагам вода, ама се мръщи и плюе, а и не настоявам ако иска.

А хълцането е мъка, поне по 10 минути и почва много да се изнервя и да реве, а хълца почти след всяко хранене. Вечер почти не повръща поне. И при нас някои повръщания са много обемни, щом мокрят два ката дрешки и то стават толкова големи петна, че се налага да я преобличам.

*
« Отговор #353 -: Май 02, 2012, 07:34:29 am »
радостинка, опитай да кърмиш ти полегнала, бебето върху теб, така повече контролира струята или по-скоро тя е по-слаба (гравитация). изглежда имаш много кърма и излиза силно (аз бях така) и това е един от проблемите. носи си бебето повече от 10 мин. поне половин час - 40 мин, за да не връща толкова лесно кърмата. това, което аз съм чела и питала (ади също повръщаше, макар и не на фонтан, но  до 6тия месец връщаше по н-броя пъти на ден) е, че ако детето наддава добре няма нужда да даваш АР мляко. изглежда при вас проблемът е поглъщането на въздух, който може да се минимизира с техника на кърменето и не слагане на бебето да легне след хранене.

като не иска да стои на рамо, стои ли в ръцете ти или в слинг (но изправена, не в поза люлка) или пък си легни, повдигната на възглавници и си я сложи да спи върху теб на корема ти, но така, че главата й да е върху гърдите ти - получава се наклон от около 30 градуса. това е естественият вариант на "повдигнатия матрак" и в моя опит много работи. също така, аз не съм я оставяла да легне по гръб, защото тя си лежеше върху мен. но разбира се, ако я оставяш в легълце си я оставяй по гръб.  също така, не я слагай да сяда, при сгъването на корема връщат безотказно млякото

хълцането всички ги мъчи, най-лесно спира като сложиш бебето отново на гърдата (по същия начин, по който на възрастен даваш вода, коагато хълца) спира за норматив.
аз никога не съм редувала двете гърди при кърмене, освен ако тя самата не е свършила с едната (което значи сукала е достатъчно дълго - 10-15 мин или повече) и след малко е замрънкала да яде отново. изключително рядко ми се е случвало. при теб след като има толкова много мляко и детето се дави аз лично не мисля, че е добра идея да редуваш двете гърди на едно кърмене (защото така детето ще приеме повече от "предното мляко", което е по-рядко, тоест е кофти за рефлукса).
ако четеш английски погледни forceful letdown v kellymom.com

теди, дано се разберете. не би трябвало да има проблем да ти дадат бебето. аз също стоях малко в реанимация, беше си при мен. ако не може на теб (аз бих питала защо и бих си говорила с доктора, който ще ти прави секциото, защото от него зависи) да го дадат на бащата и той да се разгърди и да се гушкат на голо. хубаво е и за двамата. гугълни skin to skin contact ако четеш английски, ако не ще трябва да ми вярваш  :D

аз си мисля, че като си малко по-голяма е по-лесно да знаеш какво искаш и да си го отстояваш, така че със сигурност ще ти се случат повече от нещата, които смяташ за важни в отглеждането на детето, пък и ние ще те подсещаме и ще помагаме.
*
« Отговор #354 -: Май 02, 2012, 11:09:56 am »
Здравейте,
Аз имам следният проблем и ще се радвам ако някой може да ми помогне. От както родих бебето все имам проблеми със самото количество мляко - все не ми достига. В болницата нито имах достатъчно коластра, нито и ми дойде мляко като хората и се наложи да дохранвам с АМ :(. Бебето яде на всеки 3 часа по -30-40 мин (като ту спим, ту ядем) от едната гърда и на следващото хранене сменям гърдата. Кааха ми да не кърмя повече от това време, защото било безмислено. Веднага се разбра, че не и достига и започнах да я меря преди и след всяко ядене и видях, че изяжда само 30мл, което е много малко и педиатъра ми каза да я дохранвам с още толкова АМ докато не ми дойде млякото. Вече минаха 2 седмици а повече от 30мл нямам на хранене и незнам какво да правя  :? Пия по 4 литра вода, мляко, някакъв специялен чай на HIPP за кърмещи и какво ли още не, но не става. Взех и  помпа и се чудя дали да не започна да се изцеждам на всеки 1-2 часа... :? незнам...какво да правя момичета? Ако продължавам така скоро няма и 30мл да имам и бебето ще яде предимно АМ, а аз искам да я кърмя поне 6 месеца.

П.С Изцедих се и с помпата за да видя колко мляко имам (мислих, че може би има мляко, но тя не дояжда), обаче едвам събрах 35-40 мл преди 3 дена  :(

*
« Отговор #355 -: Май 02, 2012, 14:44:05 pm »
Криси, нормално е да изцедиш толкова мляко с помпата на този етап.  Аз първия път изцедих 20мл. Най-добрият стимулатор за увеличаване на кърмата е сукането на бебето. Принципно то изсуква повече отколкото ти можеш да изцедиш. Аз също имах проблем с количеството кърма. Няколко пъти дохранвах с АМ. Забелязах, че нощем имам повече кърма, а бебето суче по-малко и започнах да се цедя по това време. Даже като бебето сучеше на едната гърда, аз цедях от другата и така набавях кърма да дохранвам през деня, за да не давам АМ. Постепенно кърмата се увеличи и дори се налагаше да слагам контейнери, за да събирам изтичащата кърма. Ако не се лъжа кърмата се възобновяваше на 1,5-2 часа, така че можеш да слагаш бебето малко по-често на гърдата, за да стимулираш производството.
Важно е също да си спокойна. Аз се бях шашнала, че кърмата не стига и сякаш с това допълнително увеличавах проблема.
Вярвай, че ще се справите! Мен докторът ме беше отписал да кърмя повече и ми обясняваше как да минем изцяло на АМ. Както се молех да имам кърма поне  до 3мес., после до 6-ти, до 9-ти, сега се опитвам да свикна с мисълта, че ще се кърмим най-малко до 2год.:-)
*
« Отговор #356 -: Май 02, 2012, 15:21:22 pm »
Меме е права. Не е нужно дълго кърмене, а по-често кърмене.
Криси, не бързай с изводите и страховете, имаш още време, докато се установи добре лактацията. Проблемът с дохранеането с АМ е, че бебето ще суче по-малко. Деликатен баланс е, дано бързо го намериш.
« Отговор #357 -: Май 02, 2012, 15:36:58 pm »
Елена, на кърмене не предлагам и двете гърди, а само едната, на следващото кърмене другата. То и така след кърмене остава мляко и бебето само се отказва да суче. Затова се радвам, че не послушах майка ми и сестра ми, които ме убеждаваха как трябва да цедя до дупка след всяко кърмене, то и така си има предостатъчно мляко само щях да си докарам хиперлактация.

Днес деня започна с поредните фонтани :? 20 минутно стоене на рамото ми придружено с 3 оригвания завърши с фонтан и още 3-4 повръщания.
Иначе на следващото хранене изцедих буквално преди да предложа гърдата, която пуска много, някъде около 20мл и Рая се храни малко по-спокойно, но май не беше достатъчно, не се дави този път, но пусна два пъти зърното и отново имаше струйка мляко да хвърчи на 30см  :lol:

Пробвах да я кърмя и полулегнала, а тя отгоре ми. Нещо не ни се получи. Тя опъва зърното, пуска-захапва, пак дърпа, цялата се омаза в мляко и накрая ревна и преместих в люлка.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #358 -: Май 02, 2012, 16:03:03 pm »
Здравейте,
Аз имам следният проблем и ще се радвам ако някой може да ми помогне. От както родих бебето все имам проблеми със самото количество мляко - все не ми достига. В болницата нито имах достатъчно коластра, нито и ми дойде мляко като хората и се наложи да дохранвам с АМ :(. Бебето яде на всеки 3 часа по -30-40 мин (като ту спим, ту ядем) от едната гърда и на следващото хранене сменям гърдата. Кааха ми да не кърмя повече от това време, защото било безмислено. Веднага се разбра, че не и достига и започнах да я меря преди и след всяко ядене и видях, че изяжда само 30мл, което е много малко и педиатъра ми каза да я дохранвам с още толкова АМ докато не ми дойде млякото. Вече минаха 2 седмици а повече от 30мл нямам на хранене и незнам какво да правя  :? Пия по 4 литра вода, мляко, някакъв специялен чай на HIPP за кърмещи и какво ли още не, но не става. Взех и  помпа и се чудя дали да не започна да се изцеждам на всеки 1-2 часа... :? незнам...какво да правя момичета? Ако продължавам така скоро няма и 30мл да имам и бебето ще яде предимно АМ, а аз искам да я кърмя поне 6 месеца.

П.С Изцедих се и с помпата за да видя колко мляко имам (мислих, че може би има мляко, но тя не дояжда), обаче едвам събрах 35-40 мл преди 3 дена  :(
Това все едно аз съм го писала. При мен историята беше точно такава. Имай предвид, че ако не всичко е наред не значи, че въобще няма да кърмиш. Дори и да не стане да е само на кърма, ше можеш пак да си кърмиш, тази кояот имаш няма да ти изчезне, а дори ше се увеличи. Аз Ивана я кърмих 5 месеца и после 1 месец бях събрала да има по едно хранене кърма, която бях замразила, въпреки че кърменето беше каот при вас.. Бях станала като ходещ призрак от непрекъснатото стимулиране, че колкото се стимулирало толкова повече имало. Е, при мен нямаше, в смиосъл сигурно е имало повече, но никога не стана достатъчно. Обаче не се отказвй, храни колкото има, пък като няма дохранваш, няма да го оставиш гладно, я. Да, трудно е да се намери баланса колко АМ да дадеш ( според мен минималното необходимо), но ако на всяко хранене кърмиш и дохранваш след кърмене, бебето би трябвало да си изсуче всичко, което има, защото като започне е гладно.
Не съм съгласна с това, че бебето изсуква повече, при положение, че казваш че си го мерила. И на мен така ми обясняваха, но като премерих Ивана на няколко пъти в продължение на няколко дена, никога не беше изяла повече от 50мл и това на един месец бебе.

*
« Отговор #359 -: Май 02, 2012, 17:04:00 pm »
Днес деня започна с поредните фонтани :? 20 минутно стоене на рамото ми придружено с 3 оригвания завърши с фонтан и още 3-4 повръщания.

Напоследък като държа Марко изправен на рамото ми след кърмене, за да се оригне, все връща - по малко, но връща, а докато беше малък, не връщаше и капка мляко. Затова го оригвам седнал на скута ми.
Моето бебе е доста по-голямо от твоето (и вертоятно преяжда), но защо не пробваш друга поза за оригване, която не притиска коремчето?