0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #280 -: Април 18, 2012, 18:56:48 pm »
Със зелевите листа внимавайте - прекалено много жени са писали тук, че от тях им е намаляла кърмата, за да се експериментира безразборно.
« Отговор #281 -: Април 19, 2012, 01:00:14 am »
Борислава К тоя Лецитин някой ти каза да го пиеш или? Четох листовка не пише, че по някакъв начин помага.

Една от консултантките на Ла Лече. Не знам дали той е помогнал, или комплексно душовете, масажите и т.н., но ми мина. Предполага се, че пречи по естествен начин да се запушват каналчетата, нещо със слепването на молекулите ...(отдавна го четох, не помня добре). Пък и е хранителна добавка, не е лекарство, и мисля ако не помага, поне не вреди. Това в случай, че проблема е запушване на каналче, ако си се разтегнала нещо, или си претоварила някой мускул, ще трябват тдруги средства. Успех!
*
« Отговор #282 -: Април 19, 2012, 10:12:44 am »
Благодаря на всички. Не е бил запушен канал, а нещо претоварено, че с едно мазане и мина. Аз и много се учудих, защото дори в началото лесно се справях с бучките, а и не е имало толкова болка, но чак вчера се сетих за прането.
Ели вече бях готова и на баячка да ида само да мине та к`во остава зеле да си наложа  :D
Избягвам пиене на хранителни добавки, имуностимуланти, че и лекарства заради автоимунно заболяване. Само най-необходимото и след съгласие или препоръка на Док.
*
« Отговор #283 -: Април 19, 2012, 17:41:57 pm »
м-и със сигурност като те боли нещо си готов на всичко, само да мине, пък и да не забравяме, че плацебото има сериозен ефект, който е статистически значим, така че си е лекарство в този смисъл  :D

много се радвам, че ти е минало
« Отговор #284 -: Април 21, 2012, 09:19:54 am »
А аз попаднах на ето това:
"...Човешкото мляко също се променя и за да защити вашето бебе срещу микроби. Това е особено важно през първите шест месеца от живота му, докато неговата все още незряла имунна система постепенно изгражда негов собствен запас от елементи, борещи се с бацилите, или иначе казано имуноглобулини. Вие му ги осигурявате чрез млякото си през цялото време, докато кърмите. Ако вие или бебето ви сте изложени на микроб, млякото ви започва да произвежда антитела, които предпазват бебето от същите тези микроби. Белите кръвни телца в млякото ви произвеждат специален протеин, който покрива вътрешностите на бебето ви, като предодвратяват преминаването на вредни бацили от чревния му тракт в кръвообращението му. Концентрацията на антитела в млякото ви всъщност се увеличава, когато детето ви расте и суче по-нарядко, като по този начин продължава да осигурява защита през цялото време, докато суче.
Кърмата съдържа антивирусни, антибактериални, антигъбични и антипротозоални фактори, също както и антитела срещу много специфични болестни организми..."
[/url]
*
« Отговор #285 -: Април 21, 2012, 09:36:37 am »
:)
« Последна редакция: Април 21, 2012, 09:39:37 am от м-и »
*
« Отговор #286 -: Април 21, 2012, 15:39:03 pm »
да, бе краси и аз така знам, затова се учудих, сега ще прочета статията, дето боби постна да видим там какво пише.

да ви се оплача, сега като е болна и сме постоянно залепени - не мога да се наспя хич.
*
« Отговор #287 -: Април 21, 2012, 15:49:43 pm »
да, бе краси и аз така знам, затова се учудих, сега ще прочета статията, дето боби постна да видим там какво пише.

да ви се оплача, сега като е болна и сме постоянно залепени - не мога да се наспя хич.
Ние сме здрави и залепени, не знам дали те успокоявам по някакъв начин.
« Отговор #288 -: Април 21, 2012, 22:36:02 pm »
Ние пък сме със зъбоникнене и пак сме скачени съдове :lol:
Ели, дано Ади се оправи по-бързо!

Заформи се пак един спор, но да не товаря още другата тема, ще пиша тук, пък който иска да чете.
Позицията на Elena B, а както и моята е, че кърмените бебета по-леко изкарват заболяванията, не че не се разболяват! Няма да се повтарям с цитата от горния си пост. Ми то иначе излиза излишно да се кърми след 6-я месец, защото нито получава имунитет бебето, нито пък е хранителна кърмата и по-добре да дам АМ. Ама се чудя защо тогава СЗО препоръчва да се кърми до 2г ?!
[/url]
*
« Отговор #289 -: Април 21, 2012, 23:00:40 pm »
краси, съвсем си е хранителна кърмата и не само до първата година (както съветват американските педиатри), а и до втората, както казва сзо, има макар и много ограничени изследвания на кърмата след втората година и там също показват ползи в това число и хранителни. просто първата година децата са най-зависими от кърмата, защото това е 90 процента от храната им, втората - казват поне 50процента да са млечните хранения.

аз явно нещо не мога да пиша както трябва, особено по въпросите за кърменето в не-кърмаческата тема  :)

за протокола - детенце е по-добре, обаче, спа ми на гърдата 2 часа, събуди се като й я махнах от устата й, разтъпка се за по-малко от 5 мин и вдигна скандал, че иска другата гърда. опитах да кажа, че съм човек, не хладилник, но не ми се получи.  :)

да са живи и здрави
« Отговор #290 -: Април 21, 2012, 23:22:12 pm »
Честно казано и аз не виждам логика в това, че за детето през първите няколко години е изключително важно да яде мляко, пък в същото време това мляко да не трябва да е кърма, а някакво друго- кравешко, козе, овче... прясно или кисело.
Нима Господ ни е измислил толкова несъвършени, че хем ни "задължава" да си храним децата млечно, пък хем ни праща да търсим разни животни и да ги доим за да им осигурим нужното. Кравата и овцата с какво са по-добри от човека???

« Отговор #291 -: Април 21, 2012, 23:43:03 pm »
хахаха, какво да я правиш душицата, явно все още си изпитва дискомфорт детето.
И, Ели, много добре даже си обясняваш! Май по-скоро аз не съм се изразила много точно. Ама много големи различия има между статията от Боби и препоръките на СЗО
В крайна сметка всеки вярва в това, което е най-близко до неговите представи.

джиджи, открадна ми думите от клавиатурата! И аз щях да пиша, че няма логика детето ми да има нужда от мляко, пък аз да ходя да му купувам при все, че аз самата произвеждам мляко. А изобщо не мога да се съглася, че кравето, козето, овчето или което и да е друго животинско мляко е по-добро за моето бебче от моето мляко!
Та то дори всяка майка произвежда мляко съобразно нуждите на собственото си бебе, а да не говорим за различните видове бозайници.

И по пътя на тази логика, ми то и при останалите бозайници кърмата примерно след 6-тата седмица не би трябвало да отговаря на нуждите на малките. Но защо кърменето продължава, докато малките сами не се отбият?! Малките имат зъби, ядат от храната на майките си, но пак сучат! - това го пиша за да уточня за периода, в който малките вече не са зависими изцяло от кърмата на майките си, но все още търсят да сучат.
[/url]
*
« Отговор #292 -: Април 22, 2012, 01:10:47 am »
да, абсолютно, даже при останалите бозайници стомашно-чревния тракт се затваря много по-бързо отколкото при хората (тоест хората се раждаме сравнително по-незрели (казват , първите три месеца на бебето то би трябвало да е в корема на майката, но не би могло да се роди толкова голямо). та ако за другите бозайници коластрата е важна, а след това млякото не толкова (защото за дни им се затваря СЧТ, то при хората този процес трае шест месеца). има и друга фактическа грешка в статията, която боби постна - има изследвания, които взимат предвид социално-икономическите променливи, за които той говори и дори има такива, които показват разлика между бебета, хранени на поискване и на режим (както с кърма, така и с ам), като отново се вземат предвид соц.икон. статус на майката.

все още не са напълно изследвани всички свойства на кърмата, но се знае, че с намаляване на "потреблението", тоест с порастването на детето, тъкмо имунологичните й свойства се засилват (измерват се по-високи концентрации).

аз не мисля, че който и да е от нас има фантазията, че като кърмим децата ни няма да се разболяват, зная, че детето ми не плаче колкото "се очаква" от бебе, просто защото винаги има на разположение сигурността на гърдата (мен), зная, че като започнаха да заместват кърмения с ам майките около мен (9-10 жени, които родихме заедно и се виждаме всяка седмица) се започна с болежки и проблеми и чревни тревоги. но зная също така, че се скача срещу този тип разсъждения, а пък пусто не съм организирана и не си пазя библиотека на линкове и статии, та не ми се занимава да си "защитавам" тезите, а и казано честно съм изтощена. дЕтето пак е с температура.

пп - краси, то и между препоръките на сзо и американската педиатрична асоциация има разлика - американците казват да се кърми до годинката задължително, а после колокото детето и майката преценят. сзо казва до две години и след това. американска му работа  :)
*
« Отговор #293 -: Април 22, 2012, 08:31:49 am »
Елена Б моето си поревава, въпреки че му е на разположение гърдата, но не мога да го нося денонощно. Иначе и аз имам наблюдения примерно на братовчедка ми сина започна да вади зъбите с температура след като спряха кърменето. Който иска да вярва, че кърма или АМ е без значение. Според мен не може да не се отразява на децата ни дори самото сукане им дава някаква близост и контакт. От два дни го наблюдавам мрънка ми да го сложа на гърдата, захапва и си стои.
« Отговор #294 -: Април 22, 2012, 09:25:03 am »
Не знам при вас как е, но на мен ми беше писнало да ме гледат с онзи странен поглед, който показва "тая май не е добре" и да ми правят намеци, че малкия бил вече за отбиване. И това всичко се правеше от жени...всичките майки на по едно или две деца. Имам и една позната, която в момента е сърдита на мъжа ми, защото я прати да си гледа работата :) Тази същата още преди да родя ми изнесе една лекция колко било ГАДНО да се кърми и как тя едва издържала 10 дни. При всеки телефонен разговор /живеем на разстояние и се чувахме по телефона/ не забравяше да ме попита дали още кърмя и какво чакам и не го отбивам. Аз много често в такива случаи нищо не казвам и не обяснявам, защото знам че ще срещна неразбиране, просто оставям човека да си каже каквото има и приключвам разговора. Мъжа ми обаче е много директен и когато се случил същия въпрос, но зададен на него, той веднага я поставил на място. Отговорил и, че не я интересува колко време ще кърмя аз и че ще го правя колкото време сметна за добре. Това, че не е кърмила детето си, не значи че всички жени трябва да го правят. Повече не се е обаждала по телефона нито на него, нито на мен  :lol:

П.С: Сега ще ви разкажа една прясна случка със синът ми, която може би ще отврати тия които ни смятат за фанатички, но пък никой не ги кара да четат тук  :lol:
Вчера се преобличам пред малкия и оставам по гърди....светнаха му очичките направо като ме видя. Отби се преди повече от половин година, но явно още помни, защото каза "Мама?". Попитах го "Какво бе мамо, какво е това" Той отговори "цици" после го попитах помни ли и той отговори ДА. После каза "Беше малък.... смучи"  :lol: Накрая заключи че искал пак  :D

« Отговор #295 -: Април 22, 2012, 09:34:03 am »
хахаха, а аз си мислех, че имат кратка памет :)

п.п. Ели, бързо оправяне на девойката!
[/url]
*
« Отговор #296 -: Април 22, 2012, 09:42:39 am »
Ооо и мен редовно ме питат ма още ли го кърмя. Той имал зъби  :D и ми казват, че нямало слисъл, но все такива които са кърмили по 10 дни до 8м и решили, че няма нужда вече. А имам приятелка, майка и е акушерка, двете решиха, че бебе е гладно от 5дни след раждането и натъпкват с АМ пък цедяла кърма  8O
*
« Отговор #297 -: Април 22, 2012, 13:44:27 pm »
е тъкмо всички тези глупости за зъбите, за нямането на смисъл и малкото кърма са продукт на модата от началото на миналия век да се дава ам. тъжното е, че педиатрите в в българия масово съветват жените ако кърмят да отбиват на 6 месеца - моя приятелка с две деца и двама различини педиатри, едното е на 2 години сега й беше казано същото - детето е на 6 месеца сига му толкова (кое, защо, каква е логиката, няма обяснение).

джиджи, аз нямам проблем такива жени, които имат проблем (щото това си е нейн проблем с кърменето) да си дават ам, ама дето и ти казваш да не ни се бъркат на нас. за нея явно е трудно, защото й е болно място, но наистина е много неприятно, че кърменето не е естествена част от живота ни, а нещо специално - за което трябва да се отстояваме, да защитаваме, да се оправдаваме, да се гордеем. никой не прави това защото е хапнал салата на обяд, нали така? защо храненето на децата ни се превърща в такава голяма тема. за мен отговора е свързан точно с интимността на кърменето и с объркването на кърменето и сексуалността. но това са проблеми на възрастните, които доста са подкрепени от производителите на ам. тук не става въпрос за теории на конспирацията, а просто хората трябва да намерят начин да си продават продукта.

джиджи, много хубава история, разбира се, че ще помни, как няма да помни, то такова нещо не се забравя  :D

между другото консултантката ми по кърмене ми даде една книга http://www.amazon.co.uk/Fresh-Milk-Secret-Life-Breasts/dp/0743211472
много е интересна - не говори за техники на кърмене и тн, а за нагласи и практики около кърменето и лактиращите гърди, има удивителни неща, някой смешни, някой трогателни, някой скандални. ако имате възможност и време прочетете я много е интересна.

пп самият факт, че има отделна тема за кърменето, а то не е "добре дошло" в темата по хранене, мисля, е показателен
*
« Отговор #298 -: Април 22, 2012, 13:58:35 pm »
Елена като че ли си обидена, а няма защо да се натоварваш с мислите на другите.
Нормално е да има отделна тема за кърмене на мен ми е и по-удобно. Просто при АМ всичко е ясно(затова и рядко го обсъждат), а както нас не ни вълнува как другите ядат АМ така и те не искат да си губят времето и да ни четат, като имат въпроси по хранене с други храни вече. Мисля, че е и по-удобно всичко да е разделено максимално за удобство при търсене.
*
« Отговор #299 -: Април 22, 2012, 14:16:07 pm »
пп самият факт, че има отделна тема за кърменето, а то не е "добре дошло" в темата по хранене, мисля, е показателен

Това е най- необоснованата ти конспиративна теория.

Чета темите за храненето, кърменето и захранването откакто забременях, и продължавам да откривам много причини да са три отделни теми. Заради различните етапи в растежа на детето, заради трудностите и отговорите на майките по всеки въпрос - това са много потребители, много информация. Една единствена тема би била пълен хаос.

И кърмя, и захранвам, после ще храня, и за мен темите са си идеални, полезни и пригледни както са в момента. А и това не е било модераторско решение, със сигурност от нуждите на потребителите са се оформили по този начин с течение на времето.