мисти, според мен ти е рано да даваш шише. шише се дава след 6тата седмица, когато вече няма опасност бебето да обърка зърното и накрайника на шишето. в момента за вас е важно да установите добра техника на кърмене, а сукането от гърда и от шише са съвсем различни. не ми е много ясно от поста ти, затова ще питам. когато казваш, че не иска да яде, това в определен период от деня ли е. имай предвид, че те постоянно си менят ритъма, така че е възможно да удължава времето между храненията. моята девойка си имаше два периода от по 4 часа, в които и топ не можеше да я събуди и да я накара да суче. както ми каза една консултантка по кърмене, освен от мляко, за да растат бебетата имат нужда от сън и идеята, че трябва да се храни на еди колко си време не им е особено позната на бебетата. имаш ли поне 6-7 хранения на ден? ако имаш си остави детето на спокойствие да яде когато иска.
по повод коликите - аз дълбоко вярвам, че няма връзка между храната ти и коликите на бебето - замисли се за индийките, които си ядат къри люто като не знам какво (а то наистина е много люто) и си кърмят без проблем. говорили сме го и преди, освен ако не е алергия към кравешкия белтък, мисля, другите неща можеш да си ги спестиш като ограничения. мисля, че ние имаме нужда от такива насоки, за да си мислим, че правим нещо по повод коликите на бебето.
за заспиването на гърда, аз лично нямам никакъв проблем с това, ади продължава да заспива само на гърда, когато аз съм наоколо, ако ме няма си заспива гушната в някого или ако сме навън - в кенгурото, това го казвам, за да не влизаме в дискусия как ставали "зависими" от заспиването на гърда и колко било вредно. ако така заспива, бъди благодарна и го ползвай докато можеш. иначе ще трябва да даваш биберон.
за цеденето - ако ти е некомфортно на гърдите - цеди до комфорт, дори и да се събуди след половин час, няма да остане гладно - нали говорихме, че гърдата никога не остава празна, а и особено ако не цедиш по 300 грама от гърда, би трябвало да си ок. но остава въпроса защо да цедиш - ако е само за спорта, според мен можеш да си спестиш това упражнение и докато бебето спи да дремнеш, да почетеш нещо или да гледаш филм, или пък ти да хапнеш, а не да се занимаваш с глупости. ако са ти препълнени гърдите, те вероятно текат, тоест, изпразва се сама гърдата от млякото, от което има нужда да се отърве.
вероятно вече разбираш, че аз мисля, а и опита ми е такъв, че колкото повече оставяме бебето и гърдите да се разбират, без високотехнологични намеси - цедене, хранителни добавки, режими, толкова те се оправят по-добре.
като станете на 6 седмици, ако искаш да цедиш и ако бебето приема шише, цедиш се един път на ден и приключваш въпроса, останалото ще те побърка, а е ненужно.
разбира се, ако има дискомфорт, цеди се да ти олекне, но това е друго.
аз не мисля, че може да преяде бебето, сукането е трудна работа, изисква усилия, ситите бебета, обикновено, заспиват, така че, отново ако си ги оставим на мира без да ги будим, студим, гъделичкаме, на мен ми предлагаха да я щипя по петата и други такива, те си знаят кога да спрат. всички бебета връщат мляко до към 6тия месец, след това спират. дръжте си ги върху вас като сте седнали или полу-легнали или си ги носете в слинг или кенгуро и ще повръщат по-малко