0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #260 -: Април 16, 2012, 00:08:01 am »
От няколко седмици забелязах как гърдите ми вече не са толкова налети и сякаш кърмата не е толкова много, НО бебето сякаш взима каквото му трябва, защото при последния преглед (на 10 седмици) беше 5.5 кг, в 50 персентил, от което заключавам че кърмата му стига, защото наддава нормално и ака по няколко пъти на ден.

Все пак, за да стимулирам кърмата, се опитвам да кърмя по-често от на поискване, тъй като не винаги знаците са ясни (не чакам бебето да се разплаче от глад) - затова предлагам на час, час и нещо, а вечер Емма се буди на 1.5-2 часа (феноменът 7 часа непрекъснат сън не се повтори :))

Но мисля да започна да изцеждам, за да изградя "запас" от кърма, който да пазя във фризер (до 6 месеца), в случай че нещо се случи, недай боже.

Тъй като изцеждането стимулира кърмата (на принципа на търсене/предлагане), колко мл на ден е препоръчително да изцеждам от всяка гърда, и кога е най-добро време (например сутрин когато кърмата е повече?)?

Също, трябва ли да взема някакви мерки за да не направя някоя беля (запушен канал например)?

*
« Отговор #261 -: Април 16, 2012, 00:32:22 am »
васи, кърмата ти просто се е регулирала, вместо за две бебета (тялото ни е пригодено за изхранване на близнаци) имаш колкото за твоето. не го насилвай ("повече от на поискване), ако си спомняш имаше няколко бебета по-нагоре в темата, които бяха започнали да плачат при вида на гърдата, защото майките им, с най-добри намерения, разбира се, ги бяха понатиснали няколко дни да хапват по-често отколкото те искат.

що се отнася за цеденето - цеди когато ти е по-удобно, например, ако излизате сутрин веднага след като станете, няма да ти е удобно тогава да цедиш, ако пък тогава ти е по-удобно и няма да се притесняваш (защото ще ти се налага да цедиш всеки ден), значи сутрин. по принцип сутрин и през деня има повече кърма, вечер количеството е по-малко, а и бебето хапва по-начесто. цеди след хранене и цеди докато гърдата ти я почустваш "поизпразнена" (макар да знаем, че не е така). ти ще видиш и по количествата, по едно време започваш да помпаш "на празно".

да знаеш, че в началото е възможно да изцеждаш съвсем малко, но след седмица-две гърдите ти ще се светнат, че искаш от тях по-голямо КПД.

успех
*
« Отговор #262 -: Април 16, 2012, 15:31:44 pm »
Мерси за бързия отговор Ели! Ще наблегна на цеденето сутрин. Някъде четох че около 30 мл на гърда (60 общо или 2 унции) се счита за оптимално количество за допълнително помпане.

А иначе си предлагам на бебето по-честичко, че то се сеща да поиска само когато е мнооого гладно :) Но разбира се ако не иска, не го насилвам - насила хубост не става, за казали хората :)

Офтопик: Забелязах интересен феномен - явно зависи от това как "захваща" помпата колко кърма се изцежда - понякога просто не поема добре гърдата и съответно не цеди много мляко - така се бях стреснала по едно време, че кърмата от едната ми гърда намалява, а се оказа недобра хватка на помпата.

« Отговор #263 -: Април 16, 2012, 19:05:42 pm »
Даже ако я махаш за секунда и после пак я слагаш, ще видиш как потича по-силно. Така се имитира сукането на бебето, и ъгъла на всмукване наистина оказва голямо влияние.

*
« Отговор #264 -: Април 16, 2012, 19:11:31 pm »
И да добавя: размерът на накрайника е много важен. Ако е по-голям или по-малък отколкото трябва, според размера на гърдата, изцеждането няма да е ефективно.
*
« Отговор #265 -: Април 16, 2012, 22:53:32 pm »
И да добавя: размерът на накрайника е много важен. Ако е по-голям или по-малък отколкото трябва, според размера на гърдата, изцеждането няма да е ефективно.
8O 8O 8O Ехеее, че аз с един накрайник купих помпа- То и това ли с висше образование се избира?

Имам болка в горен външен ъгъл на гърдата. След обяд като че ли имаше възелчета хранила съм първо от нея 3 пъти. Някой да е имал такъв проблем как да облекчавам по друг начин?
*
« Отговор #266 -: Април 17, 2012, 02:34:02 am »
Топъл компрес и масаж помагат.
« Отговор #267 -: Април 17, 2012, 08:44:34 am »

Имам болка в горен външен ъгъл на гърдата. След обяд като че ли имаше възелчета хранила съм първо от нея 3 пъти. Някой да е имал такъв проблем как да облекчавам по друг начин?

М-и, аз често имам такива точно в горната външна част. От време на време пия лецитин, освен топлите душове преди кърмене и масажите по време на кърменето. Помага също да слагаш бебето в тези моменти на " футболна топка", за да масажира с брадичката външната част на гърдата.

Vaci, аз така се бях притеснила, че нямам достатъчно кърма, защото ми бяха омекнали гърдите (приблизително по същото време, към третия месец). Сега имам запас в хладилника, ама малката отказва абсолютно да я яде. Наложи ми се да пробвам два пъти - не погълна и 10 мл. Иначе е доста изтощителна мисия, постепенно се наложи и през нощта да ставам, за да помпам, което беше адски глупаво, докато бебето спи аз да будувам, ама... Моя съвет е, ако държиш да имаш резерв, да помпаш само в един определен момент през деня и да не сеизкушаваш, като мен -винаги, когато малката пропускаше или се забавяше. После трудно се регулираха нещата, след доста "течове" през нощта и през деня. И София в началото беше по-сънлива и не се сещаше често да хапва, та аз я "подбутвах". Явно на моменти съм била и по-настоятелна, защото и тя плачеше само като я хвана в поза за кърмене (слава богу, бързо се усетих). Сега сме наистина на поискване и е доста по-често, отколкото в началото (за съжаление дори и през нощта).

@ офтопика: аз в началото както и да захванех с помпата, не успявах повече от 10 мл. да изцедя, и то за половин час. После една консултантка ме светна, и успявах до 60-80 мл. да събера за кратко, когато съм до бебето и го гледам, докато помпам.
*

Misty

• 273
  • "Най-хубавото предстои!"
« Отговор #268 -: Април 17, 2012, 13:35:17 pm »
Аз пак ще ви питам.От два дни бебо е със ужасни колики чак вечер не спи, до сега не се еслучвало предполагам, че е от репичките който хапнах в салатата, от днес и от това се отказвам.Не иска да суче опъва си краката рита и плаче, направо ръмжи миличкия :(.Почти не яде цокне пет пъти и заспива,  след половин час скача гладен и пака така.Или заспива като се успокои.Въпроса ми е да се цедя ли през деня като пропусне хранене.После пък ако стане след половин час?!Двах му малко цедена кърма от шише, не беше очарован от шишето...да давам ли от шише поне да знам, че е ял нещо...
От толкова неща се ограничавам да ям сцел избягване на коликите...След трития месец когато уж минават пак ли трябва да се внимава с храните?!

« Отговор #269 -: Април 17, 2012, 13:37:27 pm »
Аз пък обратното, започнах да прескачам цеденето, е не всеки път, но май кърмата започна да се регулира и няма нужда след всяко кърмене да помпам, особено през деня.
Сега цедя предимно вечер, защото се получават големи паузи между кърменията и гърдите ми много се наливат ако не ги изцедя.
Но пък и малко ми е притеснено да не объркам организма си нещо и да няма достатъчно кърма за бебче, но пък е благодат да накърмиш и да си легнеш да спиш вместо да цедиш 30 минути :wink:

Иначе поставянето на зърното в накрайника на помпата си е от голямо значение, аз докато помпя и леко натискат/масажирам от външната част на гърдата - навътре, доста добра струйка има последните дни, каналчетата май се поотпушиха и виждам по 4-5 струйки наведнъж.

И да попитам как преценявате че бебето е преяло? Всеки път се кърмим различно време, но пък много повръщаме :? поне в последната седмица не е имало фонтани... и все си мисля че понякога преява, малко си е лакомичка :)

Мисти, и ние заспиваме често на гърдата особено вечер, ама аз я тормозя и се опитвам колкото мога да я разбудя и продължаваме. Е не всеки път успявам  :).
« Последна редакция: Април 17, 2012, 13:39:26 pm от radosttinka »
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #270 -: Април 17, 2012, 14:28:40 pm »
Борислава, благодаря за идеята - ще опитам по този начин също да цедя. Определено мисля да създам навик в определено време да цедя, например сутрин както Елена предложи, защото иначе изкушението да цедя постоянно наистина е голямо.

Misty, препоръчва се кърмените бебета да не пропускат хранене на повече от 2.5-3 часа - ако бебето отказва да яде от гърдата аз бих предложила шише, но най-добре е да продължаваш да опитваш с гърдата - хем да ти се стимулира кърмата (няма по-добра помпа от бебето :)), хем да не я забрави бебето, че на лесно бързо се учи... Емма също имаше периоди в които ядеше малко, заспиваше и пак се събуждаше след по малко от час. Прилагах доста крайни методи за малко бебе - разсъбличах го горкото до долно потниче само и само да не заспи (в къщи държим постоянна температура от 18 градуса, така че си представи). Гъделичках я по петите, вратлето, главичката... Друго което помагаше е като видя че бебето спира да суче, вдишвам дълбоко - по някакъв начин действа - бебето започва да суче отново...

Относно храните - не вярвах че влияят и никога не съм се ограничавала, но на моменти мисля има нещо такова-  на Емма лошо и се отразяваха пържените картофи (мисля олиото) - в началните седмици особено. Спрях за известно време (добре ми се отрази на фигурата), но след това отново опитах - нямаше проблем. Не се ограничавай в храните (предполагам зачеквам болна тема за това дали трябва да внимаваме какво ядем докато кърмим), просто наблюдавай бебето - може от храна която мислиш че му е влияела лошо, ефекта да не е такъв вече. Ако спрем всички "вредни" храни, както каза една мила съфорумка, ще трябва да ядем само ориз и картофи.

Радостинка, не знам бебе може ли да преяде (сигурно ще кажат че може:). За мен златно правило си е да оставя бебето да пусне гърдата само. Казват че оптимално бебето яде между 5 и 25 мин на гърда. Под 5 мин не е ефективно, след 25 мин гърдата придобива функция на беберон. С малко уговорки (някои бебета са по-бързи) мисля това правило може да ти помогне да прецениш дали бебето се е наяло. Не знам дали връщането на храна е признак на преяждане... Емма също връщаше много след всяко ядене - поне до 8 седмица - мислех си че има рефлукс - и че ще се задави докато спи. Оказа се че просто си връща храна, заради неоформения хранопровод.

*
« Отговор #271 -: Април 17, 2012, 18:56:25 pm »
Борислава К тоя Лецитин някой ти каза да го пиеш или? Четох листовка не пише, че по някакъв начин помага.
*
« Отговор #272 -: Април 17, 2012, 20:30:37 pm »
мисти, според мен ти е рано да даваш шише. шише се дава след 6тата седмица, когато вече няма опасност бебето да обърка зърното и накрайника на шишето.  в момента за вас е важно да установите добра техника на кърмене, а сукането от гърда и от шише са съвсем различни. не ми е много ясно от поста ти, затова ще питам. когато казваш, че не иска да яде, това в определен период от деня ли е. имай предвид, че те постоянно си менят ритъма, така че е възможно да удължава времето между храненията. моята девойка си имаше два периода от по 4 часа, в които и топ не можеше да я събуди и да я накара да суче. както ми каза една консултантка по кърмене, освен от мляко, за да растат бебетата имат нужда от сън и идеята, че трябва да се храни на еди колко си време не им е особено позната на бебетата. имаш ли поне 6-7 хранения на ден? ако имаш си остави детето на спокойствие да яде когато иска.

по повод коликите - аз дълбоко вярвам, че няма връзка между храната ти и коликите на бебето - замисли се за индийките, които си ядат къри люто като не знам какво (а то наистина е много люто) и си кърмят без  проблем. говорили сме го и преди, освен ако не е алергия към кравешкия белтък, мисля, другите неща можеш да си ги спестиш като ограничения. мисля, че ние имаме нужда от такива насоки, за да си мислим, че правим нещо по повод коликите на бебето.

за заспиването на гърда, аз лично нямам никакъв проблем с това, ади продължава да заспива само на гърда, когато аз съм наоколо, ако ме няма си заспива гушната в някого или ако сме навън - в кенгурото, това го казвам, за да не влизаме в дискусия как ставали "зависими" от заспиването на гърда и колко било вредно. ако така заспива, бъди благодарна и го ползвай докато можеш. иначе ще трябва да даваш биберон.

за цеденето - ако ти е некомфортно на гърдите - цеди до комфорт, дори и да се събуди след половин час, няма да остане гладно - нали говорихме, че гърдата никога не остава празна, а и особено ако не цедиш по 300 грама от гърда, би трябвало да си ок. но остава въпроса защо да цедиш - ако е само за спорта, според мен можеш да си спестиш това упражнение и докато бебето спи да дремнеш, да почетеш нещо или да гледаш филм, или пък ти да хапнеш, а не да се занимаваш с глупости. ако са ти препълнени гърдите, те вероятно текат, тоест, изпразва се сама гърдата от млякото, от което има нужда да се отърве.

вероятно вече разбираш, че аз мисля, а и опита ми е такъв, че колкото повече оставяме бебето и гърдите да се разбират, без високотехнологични намеси - цедене, хранителни добавки, режими, толкова те се оправят по-добре.

като станете на 6 седмици, ако искаш да цедиш и ако бебето приема шише, цедиш се един път на ден и приключваш въпроса, останалото ще те побърка, а е ненужно.
разбира се, ако има дискомфорт, цеди се да ти олекне, но това е друго.

аз не мисля, че може да преяде бебето, сукането е трудна работа, изисква усилия, ситите бебета, обикновено, заспиват, така че, отново ако си ги оставим на мира без да ги будим, студим, гъделичкаме, на мен ми предлагаха да я щипя по петата и други такива, те си знаят кога да спрат. всички бебета връщат мляко до към 6тия месец, след това спират. дръжте си ги върху вас като сте седнали или полу-легнали или си ги носете в слинг или кенгуро и ще повръщат по-малко  :D

*
« Отговор #273 -: Април 18, 2012, 09:23:19 am »
http://www.homeopathybg.org/members/Contemporary/galactostasis_homeopathy.html

Аз само да ви пусна този линк и да кажа, че вече си мисля, че може и да не е млечна жлеза това подутото при мен. Ще се помъча още малко и ще се обадя на Док.
*
« Отговор #274 -: Април 18, 2012, 13:50:07 pm »
м-и като казваш да не е млечна жлеза, какво мислиш, че може да е?
*
« Отговор #275 -: Април 18, 2012, 13:59:13 pm »
Елена Б мисля си дали не е някой мускул разтегнат, защото е над гърдата, а не в нея и вече 3-ти ден топъл душ, масаж, кърмене, масаж, цедене, кърпа с лед накрая налагам и продължава да боли и да се напипва.  Пробвах да му замъкна брадичката там, но не става то ни позата удобна, нито пък опира там. Само зелеви листа не съм налагала, че нямам, но довечера мисля и това да направя. Давам му да суче често, днес дори без обяд го оставих, че да изсмуква повече.
« Отговор #276 -: Април 18, 2012, 14:59:57 pm »
Елена Б мисля си дали не е някой мускул разтегнат, защото е над гърдата, а не в нея и вече 3-ти ден топъл душ, масаж, кърмене, масаж, цедене, кърпа с лед накрая налагам и продължава да боли и да се напипва.  Пробвах да му замъкна брадичката там, но не става то ни позата удобна, нито пък опира там. Само зелеви листа не съм налагала, че нямам, но довечера мисля и това да направя. Давам му да суче често, днес дори без обяд го оставих, че да изсмуква повече.

Ако е мастит ще ти изпишат антибиотик,ако е запушено каналче зелето ще помогне(изпробвала съм)Съдържало окситоцин и леко намалява лактацията,но не може да спре от един път.При всички случаи трябва да те види мамолог.Преди последната стимулация моят личен лекар ме прати при др.Маркова от V ГРАДСКА БОЛНИЦА (Между пл.Македония и Руски паметник)Останах доволна от прегледа.Апаратурата е добра,а и тя обяснява много.С направление и предварително записване е,на първия етаж е регистратурата.Не го отлагай.
« Последна редакция: Април 18, 2012, 15:36:45 pm от kisela_2000 »

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
« Отговор #277 -: Април 18, 2012, 16:53:24 pm »
Благодаря кисела 2000, но лекар във Варна ще ми свърши повече работа  :)
Преди да ми дойде зелето се намазах с един Алгасан, че аз закачах пране със слинга онзи ден-от тогава съм така. Исках да си изясня какво всъщност ме боли преди да ке обадя на Док.
« Отговор #278 -: Април 18, 2012, 17:07:53 pm »
Бях останала с впечатлението,че си от София,извинявай.И все пак не отлагай,дори и за успокоение само да е.

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
« Отговор #279 -: Април 18, 2012, 18:33:49 pm »
възможно е да е мускул, особено ако не е в самата гърда, но пък може и просто болката да ирадиира нагоре, най-добре си е да те видят, и то не джи пи, ами мамолог, няма какво да се стискат за направления. между другото в статията, дето я постна нали пишеше, че зелевите листа имат ефект колкото и без тях? дано алгасана помогне, поне да не те боли, ама наистина иди да се видиш