0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #240 -: Април 10, 2012, 11:20:57 am »
И аз да се включа по темата с бучките по гърдите :) Моята изчезна преди 2-3 дни, с много цедене и кърмене в различни пози, горещи душове и компреси, но беше много упорита стоя на гърдата ми почти седмица, преди хранене се подува, след хранене и цедене спада.

Аз още се чудя дали да спра да цедя, колкото и да ми е неприятна процедурата се цедя след всяко кърмене. Пръвите 10-тина дни държах на принципа - търсенето и предлагането и няма да цедя, докато не ми станаха на камъни гърдите и не вдигнах температура, после много бързо схванах как се работи с помпата и се измъчвах защо сега ми се появи и бучка :?. Но сега се нормализираха сякаш нещата, само вечер имаме една по-голяма пауза и тогава ми се налага да цедя и преди хранене, че гърдата която е на ред става много твърда. Иначе ме е страх малко да спра да цедя, да не стане пак същата работа.

Мисти относно сутиена - аз понеже пробвах без сутиен, че уж по-удобно - не е за препоръчване, пуснали гърдите да висят свободно и почват да текат постоянно, повдигнали ги със сутиена и спират. Така че дори и да не сутиен за кърмачки, а някой от тези спортните "потничета" по-добре с него от колкото без :wink:

Поста ми стои отворен от вчера след обед :wink:. Ако не беше желанието ми да кърмя и майка ми да ме изтърпи и да не ме остави да се предам, до 10-я ден да бях се отказала. Началото наистина е много стресиращо, още не са ми се оправили съвсем раните по зърната, а болката беше ужасна, кърмех и плачех - сега вече мога да кажа, че е на път да стане и приятно :)
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

« Отговор #241 -: Април 10, 2012, 11:53:53 am »
Поп повод разранените зърна - в началото и моите бяха стигнали до кръв и педиатърката ми каза да кърмя на 2,5 часа. Така щяло да има мо 5 часа почивка на гърда. Ама така и не се сети да ми каже, че зърната най-често се разраняват при неправилно захапаве и че проблема ще се реши много по-лесно като се науча да поставям бебка правилно на гърдата си.
[/url]
« Отговор #242 -: Април 10, 2012, 12:08:45 pm »
.... че зърната най-често се разраняват при неправилно захапаве и че проблема ще се реши много по-лесно като се науча да поставям бебка правилно на гърдата си.

+ това, хубаво е да не си миете гърдите веднага след кърмене, а да оставите слюнката на бебето да засъхне и, ако много държите да се измиете след това е хубаво да се намажете, примерно с лансинох и преди кърмене изстискайте малко мляко, да може на бебето да му замирише на мляко.

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
« Отговор #243 -: Април 10, 2012, 12:40:41 pm »
Мишле, между сукане и кърмене има разлика. Правилно го усещаш, че не винаги е гладен, когато иска да суче. Може да иска внимание, както и ти самата предполагаш, може да е нервен за нещо, може да да иска да се приспи. Още малко, като започне да се позаиграва с играчки, ще започне маааалко по-малко да те търси ;)
Да, да, правя разлика. Аз тия сукания свързани с успокояване, приспиване или просто скука не ги броя изобщо. Нито ги отчитам като брой хранения за деня, нито изцеждам след подобни, нито нищо.
Понеже много взех да философствам, тази сутрин осъмнах без помпа  :lol: Снощи вех, че я счупих, на сред твърдите гърди. Днес до края на деня съм поръчала уж, дано ми я доставят в аптеката, че нощес не ми се мисли пак. :lol:

« Отговор #244 -: Април 10, 2012, 13:09:23 pm »
Да си бях купила Лансинох по-рано, а аз мазах с Гермастан, после с "Благ мехлем" от аптека Попова във Варна, а и двете са с измиване преди кърмене и от там стана по-зле. Сега с Лансиноха рагадите се оправят, а и вече се нагодихме с Рая как да се кърмим правилно :) е с лявата гърда още видждам трудности, че ми е малко неудобно, но пак в повечето случаи захапва правилно детето :wink:
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

Misty

• 273
  • "Най-хубавото предстои!"
« Отговор #245 -: Април 10, 2012, 13:16:31 pm »
Аз от днес съм супер вече няма помен от буцата.чувствам се добре!Не се цедя, но се следя за състоянието на гърдите ми!
radostinkaЧестито ти бебнце, много е красива...
Аз също бях на косъм няколко пъти от отказване, но си казах, че това е то второ дете ми е, и ако това не кърмя(първото не успях)друга възможност нама да имам, пък се и знам каква съм после щях да се самообвинявам,че на съм упорствала малко и да си кърмя детето-"Кърмените мъже били по-романтични!" :D
Благодаря на всички за подкрепата,ценните съветИ и опит!
ЩЕ КЪРМЯ ДО ДУПКА!!!! :D

*
« Отговор #246 -: Април 10, 2012, 13:37:09 pm »
мисти, много се радвам, че си по-добре, дано нямаш повече проблеми и започнеш да се наслаждаваш на леснотата и естествеността на кърменето, пиши пак как върви. и да знаеш, освен по-романтични кърмените бебета са и по- умни, така че....

мисти, радостинка, защо не погледнете в нета за biological nurturing - това е поза за кърмене, при която оставяш детето да си намери и захапе гърдата без ти да го нагласяваш в определени пози - идеята е, че бебетата знаят как да правят това. много е удобно, защото не ти е на ръцете бебето, много е удобно за по-големи бебета. моя приятелка имаше тежки проблеми със зърната си, но с това е лансинох са оправи. ако няма лансинох около вас вземете си вазелин - същото е и е няколко пъти по-евтино. аз никога не съм си мила гърдите нито преди нито след (имаше един период, когато бях с гъбички, само тогава, че се мажех с нещо), кърмата и слюнката на бебето са напълно достатъчни.

успех

между другото мишле, тъкмо заради тези сукания дето ти не ги броиш много често кърмените на поискване бебета наддават по-добре в началото от тези, които са на режим или на ам. ти не ги броиш, но детето си взима мляко, макар и да е малко и гърдите се стимулират. дано ти донесат помпа, а и да спреш да се цедиш скоро, че според мен това е изключително досадно занимание.

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
« Отговор #248 -: Април 11, 2012, 14:08:22 pm »
При всички ли като ще излиза зъбче пада сукане цяла нощ? Тая нощ направо не съм спала, чак си помислих, че не му стига кърмата и все е гладен и сутринта отворих една кутия АМ, която си държа за всеки случай ми не иска  :( но гърда да. Сърди се на бибите, не ще вода. Някакви идеи, че се скапвам. Събужда се и проревава през половин час.
А пропуснах да кажа, че и обедното ни хранене стана доста голямо около 300 мл от седмица се тръшка след ядене и иска да го кърмя(почти месец не го правим) и реших, че иска да увеличи порцията, доста ми се вижда, а до 3ч пак е огладнял вече 2 дни си го яде това количество.

Хубава статия :)
« Последна редакция: Април 11, 2012, 14:16:32 pm от м-и »
« Отговор #249 -: Април 11, 2012, 20:30:31 pm »
м-и, знам че когато избива зъбче, бебетата или отказват да сучат, или искат често да сучат. Севи е изпадала и в двете крайности. От 2-3 дни даже пак я започнаха зъбките и много често ме търси и денем и вечер. Не знам какво да те посъветвам. Севи така или иначе си се буди по няколко пъти на вечер и този проблем съм го решила като спи при нас.
[/url]
*
« Отговор #250 -: Април 11, 2012, 21:38:31 pm »
м-и звучи сякаш ти си решила да заместиш обедното кърмене, ама бебето не е. иска си човека и това е, не изглежда да става въпрос за количеството храна.
а за прореваването нощем и аз като краси си спя с бебето и това ме спасява

йоана, благодаря за статията

пп - поради болестта ми сега вчера мъжа ми се разрови из нета да види освен парацетамол какво друго мога да пия, не е запазил линка, но ми прочете становището на американската педиатрична асоциация, че при всички случай е по-добре да се кърми и да се пият лекарства, а не да се спира кърменето. изключение правят лекарства за лечение на рак и някой от лекарствата, използвани в психиатрията, особено ако са пити по време на бременността също, иначе не е толкова страшно
*
« Отговор #251 -: Април 12, 2012, 21:28:41 pm »
И аз спя с бебе и се храним нощем по няколко пъти нощем. Храна предлагам колкото поиска просто от седмица след това ревеше и затова първо кърмих после просто увеличих количеството. Педиатъра ми  каза, че сега ще яде такива огромни количества после ще нормализира.
*
« Отговор #252 -: Април 12, 2012, 22:10:37 pm »
м-и, възможно е и друго - ади колкото и да е хапнала твърда храна, обикновено си иска да суче след това, не зная доколко е защото е гладна, по-скоро за успокоение, че още й е на разположение гърдата. аз доста си мисля за идеята за отбиването - в българския някак тя изглежда като нещо, което се случва отведнъж, докато думата на английски би се превела по-скоро като захранване, тоест нещо, което е много дълъг процес. и те реагират при внасянето на храната като нещо, което се намесва в отношенията им с гърдата. та може и затова да е. мисля, че при нас имаше такъв период.
*
« Отговор #253 -: Април 12, 2012, 22:19:52 pm »
Леле майко, на 10 месеца и все още се кърмите по няколко пъти нощем... това ли ме чака?! Аз не спя с бебето, но пак го храня по 2-3 пъти всяка нощ, защото си остава голям и гладен. Честото сукане води до дрискане посред нощ, преобуване, разсънване и приспиване. Нямаше да го мисля толкова, но работя на пълен работен ден и по цяла седмица ходя като зомби. Наспивам се само събота и неделя.
*
« Отговор #254 -: Април 12, 2012, 22:41:25 pm »
Елена предполагам, че не е там проблема, защото дълго време не беше сукал след ядене.
Отбиването и според мен си е дълъг процес, но първо се започва с заместване на едно хранене, второ и така. Аз до годината не смятам да въвеждам трето хранене, така или иначе ще сме си заедно, няма кой да го гледа, няма и ясла не ми пречи че е кърмен веднъж повече.
Цигу някой бебета спират да сучат нощем, моето не е от тях даже като има проблем увеличава и сякаш търси да суче или пък за да е сигурен, че съм там  :) Много лошо, че се налага да работиш от толкова рано, просто това време с детето нищо не може да го замени и е хубаво ако можем да се възползваме.
*
« Отговор #255 -: Април 13, 2012, 02:02:51 am »
Цигу, има едни 5-6-7 часа, в които си спи девойката, но след това може и през час да си иска. а пък ако има нещо - зъби или нещо не й е добре този дълъг период рязко се скъсява. но пък тя не ака нощем от 3тия си месец, освен ако нещо необичайно се случва. веднъж или два пъти само е акала през нощта. мисля, дори и като малко бебе не й се случваше толкова често. не мисля, че бих могла да поддържам нощното кърмене ако не спеше при мен, не знам ти как го правиш, а щом и на работа трябва да ходиш мога да си представя колко е трудно. жалко, че се налага.

м-и, не зная за заместването на храненията, нали знаеш, че аз по друг начин захранвам и тя си хапва 2-3 пъти на ден (в зависимост от това аз колко пъти ям), но това не замества задължително кърменето, освен ако тя не иска да пропусне или удължи периода между кърменията.
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #256 -: Април 14, 2012, 01:20:38 am »
Направо ви съчувствам за многобройните нощни хранения. Някои близки приятелки са на това дередже независимо, че бебетата са на АМ.

Имам въпрос. Кърмата ми спря изведнъж преди 5 месеца и прекратихме кърменето. От 2 седмици насам гърдите ми започнаха да сълзят, а вчера се събудих с неприятна болка, наподобяваща запушен канал. Чувала съм, че е нормално след отбиване да се получават такива работи, но 5 месеца не е капнала нито капка. Някой с подобни "проблеми"?
*
« Отговор #257 -: Април 14, 2012, 08:56:04 am »
елле22 те такива неща само по призниците могат да станат. Аз при първа възможност бих посетила гинеколог.
*
« Отговор #258 -: Април 15, 2012, 03:46:57 am »
елле, щом като са минали 5 месеца, аз бих отишла на мамолог и без това 6 месеца след спиране на кърменето е добре да се отиде да се види, а пък ти имаш и конкретен повод. ти си в щатите, нали? ако си в софия мога да ти дам тел на една жена, която много търпеливо седи и слуша и обеснява.

аз мисля, че бебетата не се събуждат от глад, а защото са бебета и проверяват дали са сами, според мен ако спят при родителите си се събуждат по-рядко и много по-за кратко. казано честно не ми пречи.

весели празници, весели и здрави бебета.
*
« Отговор #259 -: Април 15, 2012, 04:04:02 am »
аз мисля, че бебетата не се събуждат от глад, а защото са бебета и проверяват дали са сами, според мен ако спят при родителите си се събуждат по-рядко и много по-за кратко. казано честно не ми пречи.

И твоето, и моето се будят и ядат по няколо пъти нощем. Дали в леглото до теб или в кошарата отстрани до мен, май няма разлика.
Тая сутрин рано-рано в шест сутринта пернах Марко по носа, докато се намествах - спеше до мен в леглото след последното кърмене. Ами събуди се детето и се разигра. Да го бях преместила, да се бяхме наспали всички.