мисти, първо чудни новини
дано да се оправи и бучката по-бързо. според мен продължавай с компресите докато не се махне бучката. опитай се да слагаш брадичката на бебето на мястото където е бучката - идеята е от движенията при сукане да се масажира мястото и да се махне по този начин по-бързо бучката.
за кърменето навън - аз кърмя навсякъде, това ми дава възможност спокойно да излизам и да не се чувствам затворник. на мен най-удобни се оказаха ризи с копчета отпред (може на първо време да опоскаш гардероба на мъжа ти). аз лично не ползвам шал, но доста хора го правят - или си слагаш сравнително широк шал, който да покрива теб и детето или си купуваш шал за кърмене нещо подобно е
http://www.johnlewis.com/231024501/Product.aspx?source=63258имай предвид, обаче, че много топли (посъблечи детето, особено ако сте вътре някъде), че то и без това при сукане се лее пот, та знае ли се.
ако ти омекват гърдите след кърмене и не искаш да се цедиш по принцип след като ти мине бучката в гърдата аз бих спряла да се цедя (особено нощем), тъй като като се цедиш даваш сигнал на тялото, че има нужда да произвежда повече мляко отколкото детето изконсумира. това го правят хора, които искат да замразяват кърма и да дават с биберон. при вас е още рано, можеш да опиташ да даваш шише след 6тата седмица, когато вече кърменето е добре установено и няма опасност детето да се обърка (т.нар. nipple confusion - объркване между зърното и накрайника на шишето, които предполагат различна техника на сукане). нямаш проблем ако решиш да даваш кърма от шише да започнеш да цедиш след хранене (обикновено сутрин се оказва най-удобно и продуктивно) и след 6тата седмица. ползвай сега това време да почиваш.
не се шашкай за режима, хубавото на кърмените бебета е, че навсякъде и по всяко време може да си нахраниш детето, не ти трябва топла вода, стерилизирани шишета и тн, а само удобен стол или пейка. най-лесно е ако имаш приятелка с бебе (особено ако и тя кърми) когато сте повече от една е по-лесно, но и мъжа ти да е с теб пак е подкрепа (ако се притесняваш, де) и ще видиш като минат първите едно -две кърмения навън колко е естествено, лесно и всъщност не набиващо се на очи.
другото, което на мен много ми помогна е слинг, той е хубав за теб и за бебето - можеш да го носиш в къщи и да си сготвиш ядене например докато бебето спи, а то спи доста по-добре и по-дълго в слинга, носиш си го навън и кърмиш абсолютно незабелязано. дъщеря ми не съм я извеждала с количката първите месеци, защото ми беше трудно да я вадя от колата и тн, пък и тя предпочита да е до мен, а не в коша. това ти дава страшно много свобода, а и носените бебета плачат около 30 процента по-малко, което си е много. ето тук можеш да прочетеш за различните видове слингове и за ползите от това
www.thebabywearer.com. слинга, който аз ползвах в началото се казва close baby carrier, сега ползвам ergobaby, той е подходящ за по-тежки бебета, така че ако си купуваш един слинг, вземи си ergobaby, скъп е, но си струва. иначе в българия знам този сайт
http://www.estestveni-idei.com/prod/baby-products/nosene-na-bebeto.html, от тях съм си вземала къс слинг, който е много удобен за вкъщи и докато бебето не е много тежко. на мен слинговете много ми помогнаха да съм мобилна и бебето ми да е спокойно, надявам се да ти помогнат и на теб.
по повод залъгалките - хора, никого не укорявам или критикувам, естествено е, че ако са ти разранени зърната или вече не издържаш на плача на бебето или искаш да дремнеш ще дадеш биберон, точно това имах предвид залъгалката помага на майката и естествено, че и майката е човек, нищо по-ужасно няма за бебето от депресивна, преуморена, ядосана майка, която не може да отговори на нуждите му с любов и разбиране, а по-скоро с тежката въздишка "пак ли", "сега какъв е проблема" и "няма ли край това". всички сме били там и колкото по-малко толкова по-добре за бебето, ако биберона помага, добре. това, което написах беше в отговор на въпроса на ники какво имам против залъгалките. моят опит е, че ако има адекватна помощ за майката по повод кърменето, така че да се реши проблемът с разранените зърна, например, ако детето не е извънредно "алчно" за гърда (тоест на майката не й идва твърде много и не изпада в описаната по-горе ситуация на емоционално изтощение) гърдата си върши една чудесна работа. но за да се случи това има нужда от подкрепа - от консултант по кърменето, от хора, които да споделят опит, от хора в къщи, които да помагат, от подкрепа. иначе естествено е, че всеки си решава сам и работната задача е да оцелеем в първите няколко седмици.