0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Misty

• 273
  • "Най-хубавото предстои!"
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #200 -: Април 08, 2012, 10:59:24 am »
Според мен всичко си е до дете :)
Misty, струва ми се, че бебо започва да се дърпа от гърдата, защото струята е намаляла. Пробвай с компресия - докато бебето суче, стискаш гърдата с ръка (или ако можеш с двете) все едно се изцеждаш.
За това, че те ползва за залъгалка - напълно нормално е. Няма нищо по-хубаво от това да заспиш на мамината гръд :) Това е най-успокояващото нещо за бебето. Моята бебка все още обича да заспива на гърдата ми. Не винаги, но честичко :) Но и в природата малките заспиват на гърдите на мама ;)
И така около месец и половина бяхме като скачени съдове двете :)
krasi(ahiito) :bighug:
Момичета ПОМОЩ!тази сутрин  осъмнах(щях дя напиша събудих се ама при условие, се съм спала 2 часа...)с втвърдена гърда...бебо не иска да суче изцедих се малко, но още ми е напрегната и усещам буци...прибвах да цедя пак пуска само от един канал тънка струя...Да не са се запушили каналите?! 8O.Пробвах с горещ душ пак същото...какво да правя?!
krasi(ahiito)Казваш че се свиква с безсанието?!...чакам с нетърпение това да стане...Спя по 2-3 часа на нощ...Има ли опасност нещо да ми немалее кърмата или не дай Боже да спре?!Дефакто трудно намирам време да хапвам...имам и друго дете...
« Последна редакция: Април 08, 2012, 11:06:20 am от Misty »

« Отговор #201 -: Април 08, 2012, 14:27:57 pm »
Misty, успокой се. Наложи мокра кърпа с топла (гореща даже) вода и после почни да изцеждаш на ръка. Ако вземеш мерки веднага не би трябвало да ти се запушат каналите ! И слагай бебето да суче от тази гърда, ако иска де. Успех.
Иначе наистина доста малко спиш, опитвай се да дремнеш винаги, когато и бебето спи, по-важен е сънят отколкото другото. Знам, че не е лесно, аз самата все гледах да си свърша работата, но ако можеш си подремвай вместо да чистиш например...
*
« Отговор #202 -: Април 08, 2012, 16:10:31 pm »
Защо гледате на биберон залъгалка като нещо лошо?
Ми и гърдата и биберона имат една функция - да успокоят бебето.

« Отговор #203 -: Април 08, 2012, 17:04:40 pm »
Мисти, продължавай с горещите душове, колкото можеш да търпиш. Прикрий си с ръце зърната и дръж гърдите под възможно най-горещата струя. Вземи помпата и цеди в банята. И бебето по-често там да суче. Ще се оправи, не се притеснявай, всички сме имали запушване на каналите. Храни се пълноценно задължително и пий много течности.

*
« Отговор #204 -: Април 08, 2012, 17:43:29 pm »
Misty, напрегнатата гърда и буците не означават винаги запушен канал. Изцеждай кърма с помпа, докато омекне гърдата и изпиташ облекчение. Помпенето след душ ще е по-лесно.

Ако не смогваш да се храниш и спиш толкова малко, намери помощ. Сега преминаваш най-интензивния и труден период и ти трябват сили. Аз преживях същото, дори без да имам друго дете като теб, и съжалявам, че не си осигурих помощници. Гледайки назад, бих постъпила другояче.
*
« Отговор #205 -: Април 08, 2012, 19:02:37 pm »
При мен цеденето беше много трудно и аз след горещ деш правех масаж със бебешкото олио или зехтин започваше да тече мляко. Хубаво е някой да помага или лягай да спиш с бебе, тя работата ще я претупаш като си починеш.
« Отговор #206 -: Април 08, 2012, 19:19:04 pm »
Misty, за да можеш да спиш малко повече ти препоръчвам да кърмиш бебо легнала и така да си поспивате заедо. Севи вечер спи при нас точно поради тази причина - така като се пробуди, аз без да се разсънявам й подавам гърдата и пак заспивам (но за мое съжаление малката от около месец вече не иска да спи нас)
За гърдата - можеш да пробваш и с компрес с памперс като го напоиш с топла/гореща вода и го наложиш на гърдата си;
  Правиш масаж с кръгови движения към зърното;(масажа може да го правиш под душа и докато кърмиш);
  Като поставяш бебо на гърда, се старай брадичката му да сочи към болезненото място;
  Някои мами карат татковците да масажират или да изсмукват гърдите;
  Не оставяй дълго време да са ти напрегнати гърдите
Пиши как си.

[/url]
« Отговор #207 -: Април 08, 2012, 23:13:49 pm »
Аз затоплях с възглавничка с черешови костилки. По-бавно изстиват от компреси с кърпа или душ.
Продават ги в ДМ, стават и за затопляне на коремчето на бебето при колики.
*
« Отговор #208 -: Април 09, 2012, 01:14:01 am »
мисти, другите са писали, но и аз да кажа - вземи си детето при теб, ако те е страх за през нощта, то поне през деня. така дъщеря ми си откарва едно 2-3 часа сън през деня - на корема ми или до мен. но откакто си я взех при мен за през нощта (беше някъде на 5 дена) качеството на живот рязко ми се повиши. със сутиен ли спиш, ако да - опитай да го махнеш, аз така си запуших каналче. другото, за което не са се сетили момичетата - зелеви листа - много помагали при дискомфорт в гърдите.

за режима - спокойно - ще те тури на режим детето. аз съм абсолютно против режимите и един ден бях ужасно разочерована, че тя плачеше точно 5 мин след 3тия час от последното хранене. но детето си изработва режим, който се променя с възрастта.  това, разбира се е много по-различно от "наложения му такъв от вън".

няма лошо, че заспива на гърдата, другите деца заспиват с биберон, това е напълно нормално, както е напълно нормално вечер и нощем да ти е залепено бебето за гърдите.

дано се оправи уголемяването на гърдите ти бързо, пиши как си.

ники - моето мнение за бибероните залъгалки е, че проблемът с тях е, че са ерзац - нещо изкуствено, което не е това, от което детето има нужда. тоест - сукането при бебетата и децата задоволява не само желанието им за сукане и глада/жаждата им, то предоставя възможност за изключително близък контакт с майката, дава сигурност, любов, нежност. давайки залъгалка е малко като да кажеш, че единственото, което е важно в отношенията между бебето и гърдата (майката) е сукането. (имам и друго сравнение, но то включва секс-кукла и мисля, че ще предизлика твърде много емоции).
ясно е, че има деца, чиято нужда от контакт е твърде голяма и майката има нужда детето да има залъгалка, но това е друго.
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #209 -: Април 09, 2012, 05:11:55 am »

за режима - спокойно - ще те тури на режим детето. аз съм абсолютно против режимите и един ден бях ужасно разочерована, че тя плачеше точно 5 мин след 3тия час от последното хранене. но детето си изработва режим, който се променя с възрастта.  това, разбира се е много по-различно от "наложения му такъв от вън".

няма лошо, че заспива на гърдата, другите деца заспиват с биберон, това е напълно нормално, както е напълно нормално вечер и нощем да ти е залепено бебето за гърдите.

дано се оправи уголемяването на гърдите ти бързо, пиши как си.

ники - моето мнение за бибероните залъгалки е, че проблемът с тях е, че са ерзац - нещо изкуствено, което не е това, от което детето има нужда. тоест - сукането при бебетата и децата задоволява не само желанието им за сукане и глада/жаждата им, то предоставя възможност за изключително близък контакт с майката, дава сигурност, любов, нежност. давайки залъгалка е малко като да кажеш, че единственото, което е важно в отношенията между бебето и гърдата (майката) е сукането. (имам и друго сравнение, но то включва секс-кукла и мисля, че ще предизлика твърде много емоции).
ясно е, че има деца, чиято нужда от контакт е твърде голяма и майката има нужда детето да има залъгалка, но това е друго.

Без и за миг да искам да омаловажа кърменето, искам да споделя нещо по темата. Моя приятелка кърми успешно вече 11 месеца бебето си. Във всеки случай, в който детето се разстрои и разплаче, тя му бута гърдата. Разбира се, че всеки родител си решава, но за  мен няма никакво значение дали ще му запуши устата с биберон или гърда... все ми се струва някак "обидно". Тереза е на същата възраст. От няколко месеца демонстрира чувства на страх, обида, болка и ги гарнира с мощни ревове. Контактът с майката е налице, независимо че отдавна не се кърмим - гушкаме се, успокояваме се, целуваме нараненото пръстче. Успокоението с гърда/залъгалка, според мен, е подходящо за малки бебета.
« Последна редакция: Април 09, 2012, 05:32:10 am от elle22 »
*
« Отговор #210 -: Април 09, 2012, 11:55:24 am »
Elena B , кърменето си е кърмене, а съвсем в началото както знаем - за много майки то е източник на стрес, психическо натоварване, физическа умора и пр. Също така знаем, че за успешно кърмене е важно И майката да бъде колкото може по-отпочинала и колкото може по-малко изнервена.

С цялото ми уважение - нуждите на бебето са приоритет разбира се, но и нуждите на майката не са без значение. Тя все пак е жив човек, при това подложен на огромно натоварване и въпреки, че причината за това натоварване е най-щастливата възможна, тя тази майка не се превръща от човек в роботче само защото е родила.
Внушения от този вид, че дава залъгалка, защото нейните нужди са й по-важни от тези на детето й и правейки това - тя значи нещо не се справя добре, лишава си бебето от нежност, внимание и сигурност - са доста опасни. Особено като ги чете жена с бебе на 19 дни, която още не знае на кой свят е. Залъгалката, /както и гърдата, когато не се ползва за хранене/ - задоволяват изявения сукателен рефлекс на малките бебета. Останалото е гушкане, физическа близост с детето, докосване, които могат да бъдат осигурени независимо дали е лапнало залъгалка, или гърда, щом близкият физически контакт е наличен.
Не пиша това, за да се отвори някакъв спор сега "ЗА" и "ПРОТИВ" ползването на залъгалки, хранене от шише и пр. "по принцип", защото точно в тази тема е ясно, че изобщо няма какво да се дискутира в подобна посока. Но не изпадайте в крайности, които ошашкват начинаещите кърмачки и им създават усещането, че не могат да се справят и/или не се справят достатъчно добре. Давайте им малко време да "му наемат чалъма" на кърменето  :wink:, пък после всичко ще се намести и при тях и ще си кърмят успешно. Не една мама от кърмилите дълго и успешно познавам, която в първия месец-два е прибягвала до помощта на залъгалката, пък като се урегулират после нещата - самото бебе отказва залъгалка по какъвто и да било повод.

Позволявам си да го пиша това, защото в краткия период в който аз кърмех - си спомням колко объркана и виновна се чувствах на моменти, четейки подобни мнения, пък Дани си смучеше залъгалката, аз с разранени гърди - едвам да го накърмя издържах, абсурд да го оставя да ми дъвче гърдите "на празен оборот" и едва ли не си мислех, че съм единствена на света дето не й се получва всичко от раз.  :lol:

Когато майката е щастлива и спокойна и бебето е. Всяка майка си намира неин начин да постигне тази хармония. Коя с ползването на "помощни средства", коя без тях - важен е крайният резултат и в този смисъл - няма "най-правилен" подход. Ако има неправилен обаче - той определено минава през това да насилваш себе си за едно, или друго. Лично мнение разбира се.  :D

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Misty

• 273
« Отговор #211 -: Април 09, 2012, 11:58:11 am »
Сьрдечно благодаря за безценните съвети на ВСИЧКИ ви!!!
Днес съм по добре снощи поспах около 6 часа разпокъсано, но все е нещо...гърдата ми поомекна,налагах кърпа с гореща вода и цедих на ръка, с помпа ми е много мудно...Остана само една болзнена буца от едната страна...Слагам бебето да суче първо на проблемната гърда.Суче 10-тина мин. после се дърпа...може би струята намалява или спира?!Слагам на др.гърда, но после пак го връщам на първата...През нощта цедих след кърмене и двете гърди.по принцип се цедя по малко длед всяко кърмене ...не знам дали така трябва, бебо ми се струва, че ме изсуква (съдя по това че ми омекват гърдите).Да продължавам ли с топлите компреси или само да цедя и да го слагам да суче там.Ще гледам да почивам повече то чиста и подредена къща вече ще има след годин най рано... :D
Кога става това с режима, с това кърмене на поискване направо не виждам как ще ходим на разходка?!На вън кърмите ли и как?!
За спенето с бебе още пробвам, макар че кото че ли малко му е неудобно да суче като лежим много шава,един такъв е див... :lol:
Не спя със сутиен,даже обмисляма съвсем да го откажа из къщи... :D
JbrulБлагодаря за подкрепата, всеки си казва мнението,не се сърдя на никой и не се чувствам винова и ли нещо такова, благодарна съм,че ви има просто сте златни  :youwoman:
Нали мога да питам още като новобранец в кърменето?!
Отново ви благодаря за съветите на ВСИЧКИ!!!!
« Последна редакция: Април 09, 2012, 12:11:06 pm от Misty »

*
« Отговор #212 -: Април 09, 2012, 12:07:49 pm »
Misty, радвам се, че са се пооправили нещата. Все по-добре ще стават :D
Аз кърмех навън без проблем. Мятах един шал върху бебето. Но вече във всяка градинка гледката на кърмеща майка не е нещо ново. Така, че смело действай. Иначе трудно ще излизате.
София понякога е искала на всеки час да яде, друг път през три часа.
Някакъв режим създаде сама около третия месец :wink:

Мисля като Jbrul, просто не ми иде отръки да го напиша :wink:

*
« Отговор #213 -: Април 09, 2012, 12:14:07 pm »
Аз не съм цедила след кърмене, освен в случаите когато не иска да яде. Навън не храня, не ми е удобно, вече се оглежда и да искам не мога, той се и нааква и става една...
Ще стане режима, не се притеснявай. Гледай да си спокойна и почината, бебето да е сито и ще спинка няколко часа докато огладнее(повечето бебета са така-моето не беше от тях, но по друга причина)
Залъгалка и аз давам почти от раждането много рев и после се опитваше да смуче пръст и аз си мислех, че само при нас кърменето не става от раз. И сега понякога ми е гузно, че го оставям с друг за час, но пък имам нужда от почивка и време за себе си така, че бързо ми се изчиства съвестта :D
« Отговор #214 -: Април 09, 2012, 12:19:59 pm »
Мисти, а моята приятелка с дете на 2г и половина казва, че сега за последно ще виждам чиста къщата си  :lol: :lol:
Радвам се, че си по-добре. По отношение на зелевите листа трябва много внимателно да се действа. Когато аз търсех информация за тях по повод моите запушвания, прочетох, че се използват и за спиране на кърмата. И понеже не зная къде точно е границата, реших да не ги използвам.
Аз не се престрашавам да кърмя навън, просто не се отдалечаваме засега много от блока. Имай предвид, че бебетата много обичат да спят в количката навън и малко забравят, че са гладни. Повече време ще мине от обичайното между храненията ви, отколкото ако сте си в къщи.

*
« Отговор #215 -: Април 09, 2012, 12:29:21 pm »
мисти, първо чудни новини  :D дано да се оправи и бучката по-бързо. според мен продължавай с компресите докато не се махне бучката. опитай се да слагаш брадичката на бебето на мястото където е бучката - идеята е от движенията при сукане да се масажира мястото и да се махне по този начин по-бързо бучката.

за кърменето навън - аз кърмя навсякъде, това ми дава възможност спокойно да излизам и да не се чувствам затворник. на мен най-удобни се оказаха ризи с копчета отпред (може на първо време да опоскаш гардероба на мъжа ти). аз лично не ползвам шал, но доста хора го правят - или си слагаш сравнително широк шал, който да покрива теб и детето или си купуваш шал за кърмене нещо подобно е http://www.johnlewis.com/231024501/Product.aspx?source=63258
имай предвид, обаче, че много топли (посъблечи детето, особено ако сте вътре някъде), че то и без това при сукане се лее пот, та знае ли се.
ако ти омекват гърдите след кърмене и не искаш да се цедиш по принцип след като ти мине бучката в гърдата аз бих спряла да се цедя (особено нощем), тъй като като се цедиш даваш сигнал на тялото, че има нужда да произвежда повече мляко отколкото детето изконсумира. това го правят хора, които искат да замразяват кърма и да дават с биберон. при вас е още рано, можеш да опиташ да даваш шише след 6тата седмица, когато вече кърменето е добре установено и няма опасност детето да се обърка (т.нар. nipple confusion - объркване между зърното и накрайника на шишето, които предполагат различна техника на сукане). нямаш проблем ако решиш да даваш кърма от шише да започнеш да цедиш след хранене (обикновено сутрин се оказва най-удобно и продуктивно) и след 6тата седмица. ползвай сега това време да почиваш.

не се шашкай за режима, хубавото на кърмените бебета е, че навсякъде и по всяко време може да си нахраниш детето, не ти трябва топла вода, стерилизирани шишета и тн, а само удобен стол или пейка. най-лесно е ако имаш приятелка с бебе (особено ако и тя кърми) когато сте повече от една е по-лесно, но и мъжа ти да е с теб пак е подкрепа (ако се притесняваш, де) и ще видиш като минат първите едно -две кърмения навън колко е естествено, лесно и всъщност не набиващо се на очи.

другото, което на мен много ми помогна е слинг, той е хубав за теб и за бебето - можеш да го носиш в къщи и да си сготвиш ядене например докато бебето спи, а то спи доста по-добре и по-дълго в слинга, носиш си го навън и кърмиш абсолютно незабелязано. дъщеря ми не съм я извеждала с количката първите месеци, защото ми беше трудно да я вадя от колата и тн, пък и тя предпочита да е до мен, а не в коша. това ти дава страшно много свобода, а и носените бебета плачат около 30 процента по-малко, което си е много. ето тук можеш да прочетеш за различните видове слингове и за ползите от това www.thebabywearer.com. слинга, който аз ползвах в началото се казва close baby carrier, сега ползвам ergobaby, той е подходящ за по-тежки бебета, така че ако си купуваш един слинг, вземи си ergobaby, скъп е, но си струва. иначе в българия знам този сайт http://www.estestveni-idei.com/prod/baby-products/nosene-na-bebeto.html, от тях съм си вземала къс слинг, който е много удобен за вкъщи и докато бебето не е много тежко. на мен слинговете много ми помогнаха да съм мобилна и бебето ми да е спокойно, надявам се да ти помогнат и на теб.

по повод залъгалките - хора, никого не укорявам или критикувам, естествено е, че ако са ти разранени зърната или вече не издържаш на плача на бебето или искаш да дремнеш ще дадеш биберон, точно това имах предвид залъгалката помага на майката и естествено, че и майката е човек, нищо по-ужасно няма за бебето от депресивна, преуморена, ядосана майка, която не може да отговори на  нуждите му с любов и разбиране, а по-скоро с тежката въздишка "пак ли", "сега какъв е проблема" и "няма ли край това". всички сме били там и колкото по-малко толкова по-добре за бебето, ако биберона помага, добре. това, което написах беше в отговор на въпроса на ники какво имам против залъгалките. моят опит е, че ако има адекватна помощ за майката по повод кърменето, така че да се реши проблемът с разранените зърна, например, ако детето не е извънредно "алчно" за гърда (тоест на майката не й идва твърде много и не изпада в описаната по-горе ситуация на емоционално изтощение) гърдата си върши една чудесна работа. но за да се случи това има нужда от подкрепа - от консултант по кърменето, от хора, които да споделят опит, от хора в къщи, които да помагат, от подкрепа. иначе естествено е, че всеки си решава сам и работната задача е да оцелеем в първите няколко седмици.  
*
« Отговор #216 -: Април 09, 2012, 12:51:06 pm »
Момичета - идва лято, ще има да се разхождате, понякога по цял ден ще сте навън с децата, така че нямате кой знае какви опции по отношение на кърменето. Или кърмите навън, когато и където бебето огладнее, или трябва да се вържете да се "разхождате" супер близо до домовете си и да притичвате да кърмите там. Което е глупаво и излишно, уверявам ви. Пълно е с кърмещи жени по паркове, кафенета и където се сетите, това отдавна не е някаква "екзотика" за БГ и на никого не прави впечатление вече. Ако се опасявате, че някой ще седне да ви зяпа как кърмите - едва ли. Като започнете да се разхождате и с други кърмещи майки, ще ви е още по-лесно да свикнете.
Някои се покриват с шал докато кърмят, повечето обаче - си вадят гърдата без никакви шалове и пелени и си кърмят децата спокойно и на никого това не прави впечатление. Веднъж като се "престрашите" да кърмите навън, ще се чудите какво ви е притеснявало изобщо. Обещавам!  :D

Еленка и аз това имах предвид - да се оцелее първите седмици някак е номерът, пък после вече всичко се намества. Нямах предвид, че ти "укоряваш" някого  8O, а че прясно родилите жени започват сами себе си да укоряват понякога, без да се замислят, че нещата изглеждат мноооого различно когато детенце е вече на 2 месеца, на 10, или на годинка. Та това имах предвид, да се пише "по-внимателно" за някои неща, особено когато ги чете мама с бебе на дни. Ние вече нали сме "стари пушки" - лесно ни е на нас  :lol:, защото понатрупахме и опит и имаме по-обективна преценка за редица ситуации с децата.
Не знам на колко професионална помощ за кърменето попаднах аз  :?, но моята консултантка по кърмене ме направи на салата, като ми кървяха буквално зърната и заявих, че ще мажа с Лансинох и ще цедя с помпа докато се пооправят. Ауууу, ама не, ама детето щяло да се отбие, драми и черни прогнози - трябвало да изтърпя, какво толкова... Еми теглих й майните честно казано, с помпа и почивка на зърната за 2 дни ми се оправиха гърдите, Дани така и не се отби ни от шишета, ни от залъгалки. То си е и до дете естествено, ама спокойствие му е чалъма и на кърменето и на всичко покрай децата. :)

Успешно кърмене и здрави деца желая на всички!  :D

*
« Отговор #217 -: Април 09, 2012, 13:00:55 pm »
жбрул, когато консултант по каквото и да е ти каже, че трябва да изтърпиш, какво толкова е време да го смениш.  :) аз попаднах на супер готина жена, която много ми помогна и много ме запали да чета, дори исках да уча за консултант по кърмене, но май ще трябва да изчакам, че не мога да се оправя с моите си неща, пък камо ли нещо ново.

а за кърменето навън, аз съм много за, след като възрастните могат да се хранят навън, не виждам защо бебетата да не могат. на мен много ми помогна фактът, че излизахме още веднага, когато аз започнах да мога да се мърдам, имаш нужда да проветриш главата иначе полудяваш, така че -слънчева пролет и хубаво лято на всички ви и да се видим по градинките
*
« Отговор #218 -: Април 09, 2012, 13:26:09 pm »
Еленка, в България по отношение кърменето навън доскоро си имаше едно отношение...хммм, че това е вид табу.  :? Тук има много зловредни наслагвания за какво ли не както знаеш и допреди 5 години примерно - рядко можеше да се види кърмеща майка на обществено място. Колкото по-малко е населеното място, толкова по-силни и трудно изкореними са "обществените задръжки" от този вид. За моя радост, поне в Стара Загора вече не виждам подобни проблеми, но знам, че в други населени места все още са доста силни настроенията "анти-кърмене навън". Явно в българската психика кърменето на бебе не е по-скоро хранене, ами по-скоро еротика някаква. Помня, че когато снаха ми си дойде с бебето от Лондон преди 6 години и седна да си го кърми в градския парк, бабките по съседните скамейки си бяха позволили да се възмутят гласно от "тия цигански работи" /цитирам/, ама тя набързо ги "намести" де... :lol: Сега за щастие - съвсем различно стоят нещата по въпроса.

Понякога и в самото семейство има проблеми по въпроса. На моя позната съпругът просто не й позволяваше да кърми навън, че "не искал целия град да й зяпа гърдите".  8O Настояваше тя да излиза с колата, да я паркира някъде в центъра и да притичва да кърми там. Надявам се искрено, че подобни случаи и начин на "мислене" са прецедент.

П.П. За консултантите - споделям мнението ти. Повече не се чухме с въпросната дама, за мен подобно отношение е неприемливо. Все едно не съм човек, ами млекоцентрала без нервни окончания... Дано не са много като нея.

*

Misty

• 273
« Отговор #219 -: Април 09, 2012, 14:11:43 pm »
http://www.johnlewis.com/231024501/Product.aspx?source=63258
ако ти омекват гърдите след кърмене и не искаш да се цедиш по принцип след като ти мине бучката в гърдата аз бих спряла да се цедя (особено нощем), тъй като като се цедиш даваш сигнал на тялото, че има нужда да произвежда повече мляко отколкото детето изконсумира.
И весе пак как да разбера дали трябва да се цедя?!По принцип кърмя по 15-20 мин на гърда.След кърмене гърдите ми са меки.Преди кърмене също не се втвърдяват просто чувствам напрежение и как млякото слиза като дойде време да кърмя или бебо плаче.Вечер значи да не се цедя...Той нощем суче по малко понеже е сънлив...Малко ме ешубе да не се повтори случката с гърдата...За сега е рано да замръзявам кърма и аз така смятам...Не смятам че имам твърде много кърма, не ми текат гърдите м/у храненията...Не ми се иска чрез цедене да я увеличавам да се регулира естествено...,че иначе едно цедене ще пада...а сега още проблемната гърда да я изцеждам ли след като го нахраня?!