0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #840 -: Август 06, 2012, 21:29:23 pm »
Цигу,Мишле тя нашата е завършила традиционна медицина и е дипломиран лекар,просто сега се занимава с хомеопатия и по принцип е против да се дават лекарства на такова малко бебе,ако не е крайно необходимо,смята че т под 38 не трябва да се сваля,досега е лекувала другото ми дете и никога не ни е подвеждала,но сега като става дума за малката ми се ще да да чуя и други мнения,ако тя се зарази със сигурност ще потърся и съвета на друг лекар,тъй като засега е добре просто питам тук за информация от вашия опит.Далеч съм от мисълта да ми поставяте диагноза или да назначавате лечение.
« Последна редакция: Август 06, 2012, 21:42:01 pm от TEDI 81 »
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
« Отговор #841 -: Август 06, 2012, 21:53:31 pm »
теди, аз също зная, че под 38 не се дават лекарства, освен ако детето не се чувства зле. но при най-малките за твое успокоение бих постъпила точно както ти казваш и потърсила лекар. не се шашкай, нали бебето е добре сега, не се притеснявай предварително. тук също не дават лекарства на бебетата, особено под 6 месеца.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #842 -: Август 06, 2012, 22:00:24 pm »
Цигу,Мишле тя нашата е завършила традиционна медицина и е дипломиран лекар,просто сега се занимава с хомеопатия и по принцип е против да се дават лекарства на такова малко бебе,ако не е крайно необходимо,смята че т под 38 не трябва да се сваля,досега е лекувала другото ми дете и никога не ни е подвеждала,но сега като става дума за малката ми се ще да да чуя и други мнения,ако тя се зарази със сигурност ще потърся и съвета на друг лекар,тъй като засега е добре просто питам тук за информация от вашия опит.Далеч съм от мисълта да ми поставяте диагноза или да назначавате лечение.
Теди, по принцип момичетата ще ти кажат, че аз също не давам лекарства, дори до 39 градуса не давам (и в хомеопатия не вярвам), но... има едно голямо НО.... когато става дума за бебе под 3 месеца, което е с температура, не се чака да видиш дали ще мине, а се води незабавно на лекар.
Най-вероятно обаче няма да се зарази, но си имай едно наум по принцип за малките бебета. Стискам палци всичко да е наред.

« Отговор #843 -: Август 06, 2012, 22:05:16 pm »

И моят така, че и личната.
Има една книжка на Сиърс и Сиърс за бебето - то цял том де. Но там е подчертано, че зависи от това как се вдига Т. Ако се държи упорито на 38 или под 38, но детето е отпаднало и нещастно трябва да се потърси лекарска помощ. Ако се вдигне бързо, но детето е жизнено - разсъбличане, охлаждане и ако не падне - парацетамол.

За кърмене и болно бебе - аз опитах да кърмя с маска, докато бях болна, но аз изпитвам нещо като ужас с маска и я свалих. Всички се изпотръшкахме лошо, Ники ни скачаше на главите.

П.С. сега видях, че става дума за бебе под 3 месеца. Дръж връзка с лекар и приготви Нурофен и Панадол под ръка.

Боби, каква е разликата между Тиленол и Панадол? Тиленола си споням, че можеше да се дава на бебе под 4 месеца, но го няма в Бг.
[/url][/url]
*
« Отговор #844 -: Август 06, 2012, 22:46:52 pm »
Криси вероятно се е настроило млякото според нуждите на бебето. И аз като теб бях решила да цедя кърма за всеки случай и така си я изхвърлих. Не обичам да се разделям с бебе, не се е налагало, а и тя прясна и топла от гърдата си е най-хубава. Ако се наложи да го хранят с мляко като ме няма ще яде АМ и това е. Фризера се отваря, тока спира, де да знам всеки си решава.
Жасмин гледах листовка на Тиленол за бебета над 1м е и е парацетамол също.Предполагам, че просто е съобразена дозировката с възрастта на бебето.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #845 -: Август 07, 2012, 06:34:54 am »
Боби, каква е разликата между Тиленол и Панадол? Тиленола си споням, че можеше да се дава на бебе под 4 месеца, но го няма в Бг.
Няма разлика. На Тайленола пише, че е ацетаминофен, което е друго име за парацетамол. Ако те интересува, имам тук разпечатка от лекарката ми за дозите - за бебе 0-3 месеца (3-5кг) е 40мг. Не знам какви са разфасовките при вас, но тук е в сироп, който има 80мг на 0,8мл т.е. дава се 0,4мл. Като гледам и при вас е така, но килограмите са 4-6 http://apteka.framar.bg/16000147/%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BB-baby-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BF-100-%D0%BC%D0%BB-

Обаче имайте превид, че това лекарство не е безвредно за черният дроб, много трябва да се внимава с дозировката да не се прекали. Особено понеже го има в много неща ( примерно Тайлол Хот) и хората понякога, понеже не четат съдържанието и могат лесно да се предозират - пие един Тайлол Хот, вземе един парацетамол, един Тайленол и ето ти прекалено много от едно и също лекарство.

Нурофен не се дава до 6 месеца, така пише тук на опаковката. Някой каза, че в България май пишело сле 4 месеца, не съм сигурна. При всяко положение не е за толкова малко бебе. Нурофена е ибупрофен.
« Последна редакция: Август 07, 2012, 06:40:24 am от Bobbie »

*
« Отговор #846 -: Август 07, 2012, 11:24:49 am »
Панадолът също е за над 2 м.
Дъщеря ми се зарази от баткото точно на 40 дни. Не ми позволиха нищо да ползвам. Нито капки за нос, нито Панадол. Слава богу бързо мина. Не съм спирала кърменето.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #847 -: Август 07, 2012, 15:53:48 pm »
Има свещички ефералган за по-малки бебета за температура.
« Отговор #848 -: Август 10, 2012, 11:56:29 am »
Здравейте момичета!Отдавна не съм писала, но като имам време ще наваксвам и ще разказвам как е минало раждането. Бебчето се роди преди 2 седмици, 3,600кг и 52см.Сега сме вкъщи , имаме си вече колики, а мама направо го закъса и мисля, че направих мастит на едната гърда. Накратко, от началото имах мн. кърма и мисля, че се получи хиперлактация.Бебето е лакомо и съм го кърмила на поискване, но тази сутрин като се събудихме усещах адска болка в лявата гърда и при пипане е твърда камък и мн. ме боли.Съвсем леко сутринта беше и зачрвена малко един участък от горната част, но след като бебо засука , сега не е зачервено, но продължава да ме боли и тежи като камък:(.
Моля, дайте съвети какво да направя. С помпата не успях много да изцеждам, защото ме боли и ми е неприятна, та добре, че бебчо е лакомо.
благодаря предврително!
« Отговор #849 -: Август 10, 2012, 12:15:28 pm »
Ваня,опитай да влезеш под душа и се обливай с по топла вода,там изцеди малко гърдата до облекчаване,не до празно.Напипай къде ти е най твърда гърдата и на следващото кърмене сложи бебето в такава поза,че брадичката му да сочи към това място,аз бях така два дни но приложих тези хватки и положението се овладя.Ако обаче качиш Т може би ще трябва по компетентно мнение.Дано не е мастит,успех и пиши как си.
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
« Отговор #850 -: Август 10, 2012, 12:22:12 pm »
Ваня, и моят съвет е да изцедиш, докато напрежението намалее. Най-добре се получава на ръка. Наблегни преди това на масаж под гореща вода в зоната на болката и зачервяването. Най-вероятно си запушила канал. Ще мине за ден-два.
Можеш да започнеш да пиеш капсули Лецитин (мин. 1000 мг.) по 3 пъти на ден. След като отмине остави само 1 капсула дневно до регулиране на лактацията.
Много е добре, че младежът е лаком. Той е най-добрата помпа. При нас и таткото не можа да свърши това, което гладно бебе може. :lol:

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

ivetod

• 591
  • Благодаря!
« Отговор #851 -: Август 10, 2012, 13:54:25 pm »
Здравейте момичета!
Имам определена вече дата за секциото - живот и здраве вторник 14 ще е големият ден :)
 Сега си приготвям багажа за болницата, предвидила съм естествено и помпата. Док каза че ще ми дадат бебето най-рано след 24 час/държавна болница:)/ Посъветвайте ме до тогава като изляза от упойката как да процедирам - да пробвам да цедя на ръка, с попма, кога на колко часа, или да изчакам бебето. И още нещо струва ми се много сложно цеденето с помпа - търсих клипчета, но не намирам. Сега съм свалила цедене на ръка и почвам да гледам.

Иначе отдавна чета дискусиите тук и са ми страшно полезни :)
Благодаря ви!
« Последна редакция: Август 10, 2012, 13:56:24 pm от ivetod »
*
« Отговор #852 -: Август 10, 2012, 15:53:36 pm »
ивето, каква ти е помпата? по принцип не е сложно, но е неприятно, така че ако можеш да се справиш на ръка е по-добре. въобще не разбирам защо чакат 24 часа, бебето ще го хранят ли през това време, с какво? ако ще го хранят по-добре се изцеждай и ти давай кърма, след това като ти го дадат слагаш на гърда при всеки знак и или промрънкване, за да засуче. не вярвам само 24 часа на шише да ти създават проблеми, но въпреки това мисля, че е много кофти практика това. с каква упойка ще си? мисля, че е добре да мине малко време от общата упойка преди да се дава кърма на бебето, ако си с епидурална не би трябвало да има проблем, но провери в нета. ако трябва да се чака, просто се цеди и хвърляй първите пъти.

хубаво секцио и здраво и дълго сучещо бебе :)

ваня, неприятно е, но ще мине, можеш да си вземеш термо възглавнички (продават се в аптеките, могат да се охлаждат във фризе ра или да се нагряват) и да ги държиш върху мястото на бучката. low tech вариантът е хавлиена кърпа намокрена с топла вода и след това бебе.

white, човешкият език загубва способността да суче, така че да извлича мляко около 6-7 година (вероятно това е физиологичното време за спиране напълно на сученето, но да не скочите сега, само цитирам факти) та затова таткото не е успял  :P но си абсолютно права, че по-добра помпа от сучещото бебе няма
*

ivetod

• 591
  • Благодаря!
« Отговор #853 -: Август 10, 2012, 16:40:23 pm »
Елена, благодаря ти :)
Със спинална упойка ще съм; и аз питах не може ли по рано да ми дадат бебето, но НЕЕ, такава била политиката на болницата, ще бъде на АМ, до другия ден след операцията. Аз за това питах за цеденето, да не би ако не правя нищо докато ми дадат бебето да се запушат каналчетата.

А помпата ми я подари rozovelka, тя не е могла да я ползва, ръчната на Чико, помпи се като апарат за кръвно.
« Последна редакция: Август 10, 2012, 16:42:57 pm от ivetod »
*
« Отговор #854 -: Август 10, 2012, 19:53:39 pm »
ивето, ако можеш да се научиш на ръка да цедиш, мисля че ще ти е по-добре, но аз недолюбвам цеденето по дефиниция (досадно ми е и неприятно) и много бързо приключих с него. имай предвид, че е възможно първият ден да нямаш мляко или дори коластра, но като ти дадат бебето го слагай на гърдата и според мен не им давай да те убедят първо да храниш с ам, пък после да го слагаш на гърда. слагай си го колкото можеш по-често, така и то ще засуче и кърмата ще дойде по-бързо. стискам палци, пиши как сте.
*

ivetod

• 591
  • Благодаря!
« Отговор #855 -: Август 10, 2012, 20:21:27 pm »
Ели, мерси :)свалих си статии в които се описва цеденето на ръка и едно клипче, много добре е показано /но сега не мога да правя упражнение :)/, дори го показвах на мъжа ми.
Вече като дадат бебо ще го слагам често на гърда и ще говоря да не го хранят предварително с АМ, но в деня на операцията се чудя дали да пробвам с цеденето или да изчакам другия ден и за пробвам с бебето?
Изчетох две книжки за кърменето и маса статии ама много несигурна се чувствам, а толкова искам да се кърмим. Дано операцията не обърка работата...
*
« Отговор #856 -: Август 10, 2012, 21:11:24 pm »
ивето, ако можеш да се научиш на ръка да цедиш, мисля че ще ти е по-добре, но аз недолюбвам цеденето по дефиниция (досадно ми е и неприятно) и много бързо приключих с него. имай предвид, че е възможно първият ден да нямаш мляко или дори коластра, но като ти дадат бебето го слагай на гърдата и според мен не им давай да те убедят първо да храниш с ам, пък после да го слагаш на гърда. слагай си го колкото можеш по-често, така и то ще засуче и кърмата ще дойде по-бързо. стискам палци, пиши как сте.
Бебето ще засуче да, но ако няма кърма е добре да си се храни с АМ пък колкото иска да си го слага и държи на гърдата(това е мое мнение, на мен кърмата ми дойде на 5-и ден и няма човек, който да успее да ме убеди, че няколко капки коластра или запасите от бременността ще го поддържат). Случват се и такива неща и трябва да имаме макар и минимално доверие на болничния персонал. А скоро разбрах, че в някой болници и нормално родените бебета ги дават на следващата сутрин.
Елена за заспиването моят син е много динамичен и ако не го приспя продължава да е активен, но мрънка и става превъзбуден, та си го приспивам 2 пъти през деня и вечерта около 21ч. Когато е в количката няма проблеми, но на гърдата се приспива  дълго, моя мъж се прибира още по-късно и ако заспя и аз с бебе оставам гладна. Давам му залъгалка като не го кърмя и това е, ако иска да я смуче, ако не - не.
« Отговор #857 -: Август 10, 2012, 22:35:14 pm »
Иве,щом искаш да кърмиш и имаш мотивация половината работа си я свършила:)Не се тревожи.Наистина е много неприятно,че няма да ти дадат бебето на същия ден,не мога да си обясня с кое право и с какъв мотив ти отказват?!Детето си е твое все пак,ама такава ни е оправията,не се ядосвай.Аз родих със секцио с пълна упойка,но на 4-я час ми дадоха бебето и то засука веднага,не знам какво и колко,но явно достатъчно,защото тя си беше при мен постоянно и със сигурност не е получавала АМ.Помпата си я носих ,но не я ползвах,имах леки проблеми на 2-я ден,когато слезе кърмата,но се справих с цедене на ръка.Дано в болницата има кой да ти покаже как да сложиш бебето на гърдата,много е важно да захване добре,ще разбереш по това,че ако е правилно не бива да усещаш болка,боли ли вади и опитай пак.Идеята е да не смуче само зърното,а да опиташ да вкараш и част от ореола и то частта под зърното,не знам дали успях да ти обясня добре,най-хубаво е някой да покаже,ама не всяка болница има консултант.Вземи си Лансинох,за да се мажеш на мен ми беше от полза,не мий със сапун преди кърмене и стой с открити гърди колкото можеш,аз и досега си се разкарвам по цицки в къщи по цял ден:)Желая ти леко раждане и успешно кърмене!Стискам палци и чакаме добри новини от теб:)
*
« Отговор #858 -: Август 10, 2012, 23:19:26 pm »
м-и, на мен мисля на 2-3 ден ми дойде млякото, ади грам ад не е вкусила (сега напада шишетата на приятелките й и много ме дразни с това, ама си трая). ако е гладно бебето то ще си покаже - по памперсите, ще плаче, ще е неспокойно. на мен идеята ми беше ПЪРВО да слага бебето на гърда и после, в краен случай ако се наложи да го хранят с ам или още по-добре, ако има изцедено нещо от първото денонощие.

споко ивето, ще се кърмите, няма къде да ходите, я я виж теди, на нея колко й беше приеснено, пък сега си се кърмят успешно, дори и на теб ти помага :)))) ако имаш проблеми, питания, притеснения ето ни на, на твое разположение сме по всяко време. успех

м-и при нас ади спи когато й се спи, като ако не сме навън и тя не е в кенгурото, заспива на гърдата ми. залъгалки не ползваме, щото тя не ги поиска и аз нещо не м ихареса идеята да ме заменя с нещо каучуково, макар понякога да ми идва байгън. ще я видим като расте как ще се променя това.
*
« Отговор #859 -: Август 11, 2012, 09:00:22 am »
ако е гладно бебето то ще си покаже - по памперсите, ще плаче, ще е неспокойно. на мен идеята ми беше ПЪРВО да слага бебето на гърда и после, в краен случай ако се наложи да го хранят с ам или още по-добре, ако има изцедено нещо от първото денонощие.

Не съм сменяла памперси в болницата и няма как да знам как са. Там където аз родих повиват бебетата, че нямали време да ги обличат 8O това ми го казаха на 3-ти ден като открих, че не мога да си сменя памперса на ревящото бебе, защото не мога да го повия, а акушерката отказа да сменяме преди часа за смяна  :D Много съм била замаяна, защото не помня да съм направила скандал. Не го храниха един ден, защото щом го слагам на гърдата значи яде и той свали 80гр, а нито е имал силна жълтеница нито нищо. Майката в съседната стая отказа да кърми в болницата като разбра, че няма да и дохранват детето и започна кърменето в къщи-успешно. Та има много фактори и е добре да могат да се разгледат.
Елена аз не се чувствам заменена с биберона, просто имам възможност той да спи спокойно без да съм в леглото с него, защото ако има проблем се буди да ме търси като не е засукал. Ти така си решила, важното е да ви устройва положението.