0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #180 -: Март 26, 2012, 17:50:22 pm »
Знам какво пише на Фламексино, но май ми бяха спукали ребро при раждането и 2м ме болеше толкова много че едва лягах, а ставането беше с помощ, освен това носех и ревящо бебе за капак и трябваше нещо да пия. И в родилното и моя док казаха че може ако не е всеки ден или по няколко. Ти си решаваш колко е спешно и дали да пробваш веднъж, може и да не се наложи да повтаряш или поне ще заредиш сили за 1 ден  :) При мен мина и не се наложи да спра кърменето.
*
« Отговор #181 -: Март 27, 2012, 02:32:29 am »
може ли и на мен да пратиш координатите. аз се мажех с каквото ми попадне. масажи помагаха, има един момък, който ви идва в къщи и като си с бебе е много удобно, той си носи маса и тн, даже и музичка. и другото, което помага е движение - упражнения, но аз не успявах да се организирам, но когато успявах нямах болка. ортопедичен колан?

благодаря за статията, сперанца, ще я препратя на приятелка  :D
« Отговор #182 -: Април 03, 2012, 12:13:17 pm »
Елена, при нас е имало дни, когато Севи е искала да суче само в определена поза и даже само от едната гърда. Това е съвпадало с дните, когато я мъчат зъбките и аз го отдавах на това. Е, вечер след банята не е имала претенции как и от коя гърда ще суче, но на сутринта пак се започва рев и дърпане от дясната гърда и си иска определената поза. Така сме я откарвали и по седмица.
[/url]
*
« Отговор #184 -: Април 05, 2012, 17:10:09 pm »
Има ли риск за лактацията при хипертиреоидизъм, т.е. прекалено ниско ниво на ТСХ?

Днес научих, че хормонът ми е паднал до 0.29 и се питам дали няма да се отрази на кърменето. Питах ендокриноложката и според нея не е проблем, но си останах с едно наум.

Джиджи, благодаря за статията.
« Отговор #185 -: Април 05, 2012, 21:28:49 pm »
Има ли риск за лактацията при хипертиреоидизъм, т.е. прекалено ниско ниво на ТСХ?

Днес научих, че хормонът ми е паднал до 0.29 и се питам дали няма да се отрази на кърменето. Питах ендокриноложката и според нея не е проблем, но си останах с едно наум.

Джиджи, благодаря за статията.
цигу, моят ТСХ в края на януари беше < 0,01, имах и всички съпътстващи симптоми -сърцебиене, много бърза загуба на тегло, спрях кърменето и започнах лечение.
Според моята ендокриноложка тироидните ми хормони преминават в кърмата. Тя се учуди, че изобщо съм успяла да кърмя, наистина в началото почти не спях за да се кърмим и после да дърпам. Все пак потърси още едно мнение, това заболяване не е за подценяване. На мен ми отне 4 години от нулево ТСХ да достигна 1,76 и бременност.
*
« Отговор #186 -: Април 05, 2012, 21:34:56 pm »
Цигу, моя приятелка беше с ниски нива на ТСХ и кърмеше успешно.
При нея за кратко време стойностите се вдигнаха мнооооого и се наложи да спре кърменето. Но тя преди да забременее е имало високо ТСХ, което е поддържала с медикаменти.
Не знам как е при теб, но си прави често изследвания.

*
« Отговор #187 -: Април 05, 2012, 22:12:50 pm »
Благодаря за съветите.
Лекувам хипОтиреоидизъм и хронично възпаление на жлезата от три години, но за пръв път съм в другия край на спектъра и ТСХ е толкова ниско. Симптоми нямам или просто не съм чувствителна да забележа. На терапия с левотироксин съм от много време и продължавам без промяна в дозата, защото според лекарката не е минало достатъчно време след раждането, за се регулира работата на жлезата.

От прочетеното дотук разбирам, че хипофункцията е по-опасна за кърменето:
http://www.llli.org/ba/feb06.html
*
« Отговор #188 -: Април 05, 2012, 22:43:41 pm »
Цигу аз съм с хипофункция и по конкретно имам Хашимото. Няколко месеца след раждането си пусках ТСХ и беше 0.025 при долна граница 0.5, понеже съм на 25мг еутирокс решихме да го спра, 2м по-късно бях с ТСХ 25, което вече 4м не ще да падне, а вече 45 дни съм на 50мг. Намери си свестен доктор и се консултирай. По принцип знам, че при доза над 100мг не е добре да се кърми., кърма имам бол, бол от самото начало(от 5-ти ден де).
*
« Отговор #189 -: Април 06, 2012, 00:46:43 am »
джиджи мери,
цигу, дано се стабилизираш бързо,
*

Misty

• 273
  • "Най-хубавото предстои!"
« Отговор #190 -: Април 07, 2012, 12:03:36 pm »
Здравейте момичета, старателно изчетох всички постове.Но като новобранец в кърменето има неща които не са ми ясни и ме притесняват...Свързах се с консултан по кърмене, но и вас да попитам...Как е правилно да се кърми, от девет гърди като се редуват или едното  кърмене от едната, а следващият път от другата?!Забравих бебето ми е на 17 дни.Ходихме на пробно кърмене при педиатърката ни беше, наддал за 15 дни 0,500 гр.тя каза че е мн. добре.На самото пробно кърмене кантара отчете 120 гр. изсукано.И това било добре за толкова малко бебе, нормата била 80-90 гр.на ядене.Другото което не ми е особено ясно,трябва ли да се доизцеждам след всяко кърмене?!Кърмя и от двете гърди, по около 15-20 мин на всяка, на поискване. Понякота около 10 мин.когато се дърпа и мисля,че са колики.Как да разбера дали трябва да се изеждам, и дали бебето е сито , поняога заспива и не мога да го събудя?!А относно кърменето през ноща отново на поискване ли или да давам вода ако се събуди примерно в 3 часа ...
Извинете за дългият пост...

« Отговор #191 -: Април 07, 2012, 12:46:16 pm »
Misty, моят опит е, че докато не изсуче всичко от едната гърда, не предлагах другата. Много е индивидуално. Аз имах много кърма и се е случвало и по две три кърмения поред да давам само от едната  :oops: Започнах да предлагам и двете доста по-късно, може би към 3-4ти месец, защото понамаля. Иначе предполагам, че консултантът по кърмене те е посъветвал според твоя случай. За водата през нощта съм абсолютно против, за толкова малко бебе. Кърмата ти още не се е регулирала напълно и според мен е още много важно да сте на поскване  през цялото време :wink:
« Отговор #192 -: Април 07, 2012, 12:51:09 pm »
Misty, най-напред честито бебче!
за въпросите ти - кърмиш от едната гърда, докато бебето я изпразни и чак тогава предлагаш другата. Това се прави с цел, бебето да получи и от така нареченото задно мляко. Ако често предлагаш и двете гърди, то ще поема повече от предното мляко, което често дразни на коремчето и може и по-кратко време да го държи сито.
Дали да изцеждаш? - аз не съм изцеждала. А и щом сте на поискване, най-вероятно и няма да имаш нужда. Изцеждане се препоръчва ако кърмачката изпитва напрежение в гърдите и то не да се изпразни гърдата, а да се облекчи. Или ако по някаква причина се прескочи хранене на бебето.
Нощно кърмене - пак на поискване. Нощното кърмене е важно за бебето. Световната Здравна Организация препоръчва през първите 6 месеца от живота на бебето да е изключително кърмено - без вода, чайчета, сокчета.
[/url]
*
« Отговор #193 -: Април 07, 2012, 13:16:11 pm »
Много добре са написали момичетата, аз да допълня. Слушам бебо докато суче и гълта, като спре да гълта, но суче още сменям гърдата. До поне 6-7м не ми се е налагало да предлагам втората гърда. Изцеждам само ако има напрежение, а бебето не иска да суче - много рядко се е случвало може би 2-3 пъти. Щом качва и мокри памперсите значи е ок.
*

Misty

• 273
  • "Най-хубавото предстои!"
« Отговор #194 -: Април 07, 2012, 13:44:46 pm »
Misty, най-напред честито бебче!
Благодаря krasi(ahiito)!
м-и,loriane на вас също!
Значи след 15-20 мин кърене да не изцеждам?!Как да разбера ,че има напрежение, ако гърдите са твърди ли?!когато кърмя от едната гърда след известно време започва да се дърпа и да да нервничи лапа и пуска зърното,когато го преместя на др.гърда си суче нормално,след това обаче го връщам пак на първата гърда.Това какво може да е?!Или колики или нещо трудно дърпа млякото ,аз така си го обяснявам поне?!След колко време и как да разбера ,че сме стигнали до това задно мляко?!
и да питам още нещо: от шишета не иска да пие, нето чай нито вода,но залъгалка му давам, понеже заспива докато го кърмя, и като го сложа се буди и пак търси, когато го сложа пак, не суче а цока ползва ме като биба, да се приспива...или си лапа ръцете.Като заспи му я вадя или той сам я плюе.Не емного хубаво с биби ама това е спасение...Дано не ви е смешно ама с това кърмене на поискване има ли някакви наджди да си създаде режим?! или много бързам....
« Последна редакция: Април 07, 2012, 13:46:26 pm от Misty »

*
« Отговор #195 -: Април 07, 2012, 14:51:33 pm »
Ще си създаде режим само. Щом започва да нервничи на едната гърда, значи или струята е намаляла или млякото е свършило, а като се понаяде всичко се оправя. Когато са твърди гърдите и има буци, болезненост или млякото потича само(то в началото е нормално де) тогава има нужда да се изкара млякото от гърдите. Щом кърмиш на поискване няма нужда от вода и чай, не давай според мен.
« Отговор #196 -: Април 07, 2012, 16:56:00 pm »
Мисти, аз ще споделя своя опит, въпреки, че противоречи на мненията на момичетата до тук. Нашето кърмене започна много добре, но за кратко влязох във филма. Спасението до момента ми е по следната рецепта, дадена както от консултанти, така и от уважавани от мен специалисти: кърмене на поискване (все още сме без режим), към днешна дата суче на 2ч-2.5ч, никакви водички през нощта, детето трябва да се храни. Иначе аз давам водичка, особено сега в топлото пие доста. Гледам само да не е непосредствено преди или след ядене. Храня само от едната гърда до край, вкл.и практикувайки компресия на гърдата, рядко предлагам другата. Доизцезжам задължително (ако има, напоследък няма много, но в началото имаше доста)! Моето мляко се регулира към края на втория месец. До тогава пълнех фризера и слава Богу, защото сега изпадам понякога в неприятни ситуации. Рядко, но се случва.
И аз съм давала залъгалка като много мъничък, може да не е правилно, но само това ме спасяваше. Днес вече не проявава никакъв интерес.
Наддаването ви е страхотно!

*
« Отговор #197 -: Април 07, 2012, 18:33:28 pm »
Е не противоречиш за всичко, а и всеки пробва и преценя. Аз си мисля, че може би абсолютно готов за ситуацията си след преминаването през нея  :)В топлото може да се предлага вода, но моето момче, както и повечето други бебета не я искат, така че не виждам смисъл да се настоява, просто ще иска да суче по-често и това е.
« Отговор #198 -: Април 07, 2012, 20:21:44 pm »
О, разбира се, не настоявам с водата- точно така, предлагам- понякога иска, понякога не.
А относно подготвеността за ситуацията, дали за второ бебе ще сме наистина подготвени или пак си е до дете?  :ask:

« Отговор #199 -: Април 07, 2012, 22:53:39 pm »
Според мен всичко си е до дете :)
Misty, струва ми се, че бебо започва да се дърпа от гърдата, защото струята е намаляла. Пробвай с компресия - докато бебето суче, стискаш гърдата с ръка (или ако можеш с двете) все едно се изцеждаш.
Режим и ние нямаме, но се свиква. А и с времето започва да има по-големи интервали м/у кърменията и по-бързо се насуква.
За това, че те ползва за залъгалка - напълно нормално е. Няма нищо по-хубаво от това да заспиш на мамината гръд :) Това е най-успокояващото нещо за бебето. Моята бебка все още обича да заспива на гърдата ми. Не винаги, но честичко :) Но и в природата малките заспиват на гърдите на мама ;)
Разбирам те напълно за какво говориш - Севи като се роди, около месец и половина беше по същия начин. Заспи на гърдата ми, оставя я да спи и след 15 мин се събужда и иска пак да суче. Не мисля, че е била гладна, просто мама е единственото нещо, което познава на този нов свят (познава мириса, пулса, гласа) и единствения инстинкт, който има и единственото нещо, което може да прави е да суче. Представи си колко е "стресирано" горкото бебче - изведнъж се появява в един напълно непознат свят. Приобщаването изисква време. Аз на Севи не съм й отнемала това "удоволствие" - щом след 15 мин. се е събудила и иска да суче - давах й (пък и това е най-сигурния и бърз начин за регулиране на кърмата) И така около месец и половина бяхме като скачени съдове двете :)

[/url]