0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #120 -: Февруари 29, 2012, 22:53:28 pm »
Миси като родих едната санитарка(циганка) ми обясняваше да давам и двете гърди, защото племенницата и кърмела само от едната и станала по-голяма от другата  8O . Попитах я само по време на кърменето и като е спряла дали са станали горе долу еднакви - каза да. Ама колко сме се разбрали не знам  :D. Ако съм на твое място бих пробвала тая гърда да я предлагам втора, защото вероятно по налягането усеща, че там млякото е по-малко и тече по-бавно и се ядосва, а като се е позаситил може да я приеме, иначе цеденето е вариант с надежда, че на по-късен етап ще пропие и от нея.
Моите гърди омекнаха на доста късен етап може би след 5м. Все се чудех как на другите им омекват гърдите и не текат. Е с второто още не сме се справили  :)
*
« Отговор #121 -: Февруари 29, 2012, 23:34:56 pm »
миси, вероятно затова не я иска, защото тече по-малко и след като суче по-малко от нея, тя продуцира по-малко мляко. като цяло човешкото тяло е направено да отглежда близнаци или с други думи - по едно бебе на гърда, така че би трябвало да няма проблем да кърмиш само от едната, за бебето това, проблем би имало да не се запуши канал и да стане беля за теб.
« Отговор #122 -: Март 01, 2012, 10:38:16 am »
Момичета искам да попитам,дали от Ла Лече Лига,могат да направят посещение в клиниката ,в която ще раждам в София,за да ми дадат начални инструкции?Понеже аз не съм от столицата и няма как и да се надявам на домашна визита.Имат ли изобщо такава практика,дори и да е срещу допълнително заплащане и ако да,как се уговаря това.Благодаря!
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
« Отговор #123 -: Март 01, 2012, 11:10:22 am »
Момичета искам да попитам,дали от Ла Лече Лига,могат да направят посещение в клиниката ,в която ще раждам в София,за да ми дадат начални инструкции?Понеже аз не съм от столицата и няма как и да се надявам на домашна визита.Имат ли изобщо такава практика,дори и да е срещу допълнително заплащане и ако да,как се уговаря това.Благодаря!
Аз не мога да кажа, но пък това е много хубава идея от която мисля да се възползвам ако имам второ дете, че с първото хич не не получи :-(

« Отговор #124 -: Март 01, 2012, 12:01:50 pm »
Бихте ли споделили опита си как кърменето е по-успешно - ако на едно кърмене предлагаме само едната гърда /като редуваме гърдите при кърменията/ или на всяко кърмене предлагаме и двете гърди?

Аля, и аз будя нашето момиче в повечето от случаите, дори и нощем гледам да я будя през максимум 4 часа.

Аз до годинка кърмех само от едната гърда, след това тя сама си искаше и другата, но скоро прочетох тази статия: http://xedra.wordpress.com/2010/09/26/use-or-lose/ , прочети я, може да ти е полезна, но имайте предвид, че първо трябва да довършите едната гърда и чак след това да предлагате другата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=177530.0.

А възможно ли е да суче ефективно в момент, когато не се чува преглъщане?
Да, възможно е, прочети в горната статия(втората) е обяснено, че млякото слиза на порции, не може бебето непрекъснато да преглъща, а и бебетата понякога имат нужда да сучат не само защото са гладни, а защото може нещо да ги боли или просто да имат нужда от теб, но и тогава не трябва да е много продължително защото може да се получат разранявания на зърното.

Повярвай ми, Елена, при мен лактацията не се регулираше от честото кърмене, нито от лактогонни чайове и добавки. И наистина не стигаше. Може би има връзка с цикъла, който се възстанови веднага. Дъщеря ми е изключително кърмена до 6-ти месец, но наддаваше много малко /200-300 гр./ от 3-ти месец. После чак до година и нещо беше почти само на кърма. Твърдата храна я прояде някъде към 1.5 г. Просто аз се отказах да я мъча да пропие АМ и в един момент не ми пукаше, колко е изяла. Кипеше от енергия. И сега е доста под долна граница на ръст и тегло, но е много напред в умственото развитие. :D
Моят цикъл се възстанови веднага след раждането, малко ми е намалявала кърмата преди да ми дойде, но аз си бях с много мляко и не оказваше такова значение, докато сега преди да ми дойде имам чувството,че почти нямам кърма и малката се буди по хиляда пъти нощно време да суче, ти щом си кърмила толкова значи все пак и е стигало. Ние още сме предимно на кърма, яде много малко количества твърда храна, на 1.3 месеца тежеше 9.200кг. и беше 79 см., но както казваш ти винаги е кипяла от енергия, аз никога не съм си и помисляла да и давам АМ защото не качва като другите, то как да качва като не се спира.

При нас кърменето върви все така трудно, но и малкото, което изсуква Жорко е само от едната гърда, т.е. предпочита само едната, другата изобщо не я иска. Изцеждам пренебрегнатата гъда, но не на всяко кърмене, а някъде през 1 кърмене, изцеждам я и през нощта понякога. Ако спра да я изцеждам това ще повлияе ли на лактацията на другата гърда?
Не би трябвало да повлияе на другата гърда, но защо не пробваш с компресия на гърдата с по малко мляко и то когато е сънено бебето(нали тогава сучеше без проблем?)ето тук може да видиш за компресията: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683

Могат и от Ла лече лига и от НАПК да те посетят в болницата или в къщи (при нужда), това не се прави чрез заплащане и двете организации са доброволни. Трябва да се обадиш по телефона и да попиташ и да се уговориш за посещение.Хубаво е, ако имате възможност преди да родите да отидете на срещи организирани от ЛЛЛ или НАПК, те се правят всеки месец не само в София, повече информация може да намерите в сайтовете им, ако има интерес мога и в темата да ви информирам за срещите и темите на разговор, също така и в градовете които ще се провеждат.

« Последна редакция: Март 01, 2012, 12:15:23 pm от Йоанна (speranza sempre) »

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
« Отговор #125 -: Март 01, 2012, 12:12:31 pm »
И сега се сетих, че Ла Лече Лига правят безплатни уебинари, днес също има ето повече инфо:
Поредният уебинар от безплатното онлайн училище за кърмене на Ла Лече Лига ще се проведе на 1 март, четвъртък от 19ч., темата е "Хранене на кърмачката. Захранване на бебето."
Лектор е Таня Русева, Ла Лече Лига Лидер, IBCLC, RLC

Можете да се регистрирате за уебинара сега, за да получите напомняне по имейл за него преди да започне, от този адрес: http://www.anymeeting.com/PIID=EC53D784834A

‘Хранене на бременната и кърмачката. Захранване на бебето.‘

Заповядайте да научите повече за здравословното и балансирано хранене на бременната жена и кърмачката и за захранването на бебетата!

• Мога ли да ям определени храни, докато кърмя?
• Кое е полезно за мен, а кое не?
• С какво да захраня бебето си?
• Кога започва захранването и как протича то?
• Как цялото семейство да се храни балансирано?

На тези и други въпроси намерете отговорите в уебинара на Ла Лече Лига за хранене!

« Последна редакция: Март 01, 2012, 12:14:54 pm от Йоанна (speranza sempre) »

*
« Отговор #126 -: Март 01, 2012, 12:38:31 pm »
Йоанна (speranza sempre) аз говоря от личен опит. Тия статии им се начетох и все си мислих, че грешката е у мен. Но четенето е полезно. При нас също кърменето тръгна трудно + рефлукса и заради огромните чести повръщания да знаеш колко съм си мислила да спра да кърмя, но още се държим, на моменти нещата са супер, в други много зле.
« Отговор #127 -: Март 01, 2012, 12:52:22 pm »
Йоанна (speranza sempre) аз говоря от личен опит. Тия статии им се начетох и все си мислих, че грешката е у мен. Но четенето е полезно. При нас също кърменето тръгна трудно + рефлукса и заради огромните чести повръщания да знаеш колко съм си мислила да спра да кърмя, но още се държим, на моменти нещата са супер, в други много зле.

Не разбрах с какво не съм се съгласила, и не разбирам коя статия те провокира да напишеш това, извини ме но не съм споменала твое мнение, всеки може да си изкаже собственото си мнение, както ти така и аз.Повечето неща съм ги преживяла и както четеш, повечето пъти давам пример със себе си, което не значи, че всички трябва да се съгласят с мен.

*
« Отговор #128 -: Март 01, 2012, 13:12:19 pm »
По принцип целия ти обширен коментар подкрепен с линкове от блога на Хедра и БГ МАММА ме провокира да ти пиша. Просто има ситуации извън нормите, които не намират обяснение. Понякога всичко е спазено и пак нещо не се получава. То не е само с кърменето така де. Разбира сее, че всеки има право на коментар. Когато аз имам проблем и търся отговор не питам къде е "кърмаческата библиотека", защото е логично да съм минала от там. Едно просто търсене в гугъл и вс. тия статии цъфват на първа страница.
*
« Отговор #129 -: Март 01, 2012, 13:18:18 pm »
вижте, ясно е, че само с четене не става, защото ти четеш, мислиш, че правиш нещо както е описано, но се оказва, че не е така, затова е добре да се видим с консултант, защото може да види неща, които ние си мислим, че са ок. аз дето кърмя 9 месеца вече, от миналата седмица открих една статия за производството на мляко иначе и аз "си пазех" едната гърда, че като спи от ляво бебето да има повече за през нощта. а съм гугълвала на ден по три пъти. така че не разбирам защо трябва да се палим толкова.
« Отговор #130 -: Март 01, 2012, 15:04:28 pm »
По принцип целия ти обширен коментар подкрепен с линкове от блога на Хедра и БГ МАММА ме провокира да ти пиша. Просто има ситуации извън нормите, които не намират обяснение. Понякога всичко е спазено и пак нещо не се получава. То не е само с кърменето така де. Разбира сее, че всеки има право на коментар. Когато аз имам проблем и търся отговор не питам къде е "кърмаческата библиотека", защото е логично да съм минала от там. Едно просто търсене в гугъл и вс. тия статии цъфват на първа страница.

Явно, винаги ще има някой който да се заяжда, сега ще ти отделя време да ти отговоря, въпреки, че ще е безмислено.

Почвам от началото, въпрос: "Бихте ли споделили опита си как кърменето е по-успешно" отговор "Аз до годинка кърмех само от едната гърда, след това тя сама си искаше и другата, но скоро прочетох тази статия: http://xedra.wordpress.com/2010/09/26/use-or-lose/ , прочети я, може да ти е полезна, но имайте предвид, че първо трябва да довършите едната гърда и чак след това да предлагате другата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=177530.0"- споделила съм опит и съм споделила две статии, в които пише защо да се предлагат и двете гърди и защо трябва да се изпразни хубаво първо едната, тук не трябва да се спазва нещо нито има проблем.

Въпрос: "А възможно ли е да суче ефективно в момент, когато не се чува преглъщане?"
отговор: "Да, възможно е, прочети в горната статия(втората) е обяснено, че млякото слиза на порции, не може бебето непрекъснато да преглъща, а и бебетата понякога имат нужда да сучат не само защото са гладни, а защото може нещо да ги боли или просто да имат нужда от теб, но и тогава не трябва да е много продължително защото може да се получат разранявания на зърното"- не вярваш, че млякото слиза на порции или си мислиш, че стои в гърдата бебето го изсуква и чак когато спреш да кърмиш то пак се събира, научно доказано е, но много майки не го знаят.

На следващия коментар съм отговорила с лично преживяване, не вярвам някой да го намери в Гугъл, а може да е интересно на някой.

На въпроса на Миси съм дала линк към техника която лично аз смятам ,че може да и помогне, тя няма от къде да знае за нея за да търси в гугъл или в кърмаческата библиотека.

И хайде да престанете, има майки на които съм от помощ и съветите са им помогнали, независимо дали съм дала линк или лично мнение, и само заради тях отделям от времето си, моля поне това уважавайте.

*
« Отговор #131 -: Март 01, 2012, 16:13:31 pm »
Йоанна ще ти направя само една забележка. Не може без да гълта бебето да яде. Може да е направило налягане така да се каже и да не суче, а само да гълта на моменти. Това като има голямо напрежение в гърдите. Това аз му викам ефективно сукане.
Ако мислиш, че всички се заяждат с теб, значи проблема не е в тях. А на статиите не съм им фен, защото имам чувството, че повечето са писани от жени без проблеми с кърменето(лично мнение, не задължавам никой с него).
« Отговор #132 -: Март 01, 2012, 16:52:05 pm »
Йоанна ще ти направя само една забележка. Не може без да гълта бебето да яде. Може да е направило налягане така да се каже и да не суче, а само да гълта на моменти. Това като има голямо напрежение в гърдите. Това аз му викам ефективно сукане.
Ако мислиш, че всички се заяждат с теб, значи проблема не е в тях. А на статиите не съм им фен, защото имам чувството, че повечето са писани от жени без проблеми с кърменето(лично мнение, не задължавам никой с него).

Нали за да има бебето какво да гълта то трябва да слезе и ако в началото бебето преглъща по често, то в средата на кърменето е по нарядко, а към края на кърменето вече може да има няколко засуквания без преглъщане, за да може да слезе следваща порция мляко. Никъде не съм казала, че всички се заяждат, а някои (едни и същи) хора, или по- скоро за конкретния случай трябваше да визирам само теб.
Линкове давам понякога не за друго, а защото нямам време да пиша, а писаното в тях се припокрива с моето мнение, друг път статиите са чисто "технически", пример за устройството на гърдите или техника или поза за кърмене което не може да се повлияе от човек, и ако беше прочела статията за това кога и как преглъща бебето нямаше да има нужда да пишеш, защото ефективно е всяко сучене от което бебето може да се наяде, също за да има ефективно сучене имат влияние много фактори. Имай в предвид, че много майки си нямат и представа за Библиотеката в кърмаческия или въобще не влизат в мамата, а гугъл не винаги праща точно където трябва, други майки нямат време да се ровят(защото не знаят точно какво да търсят№, и се замисли, че ако са нямали проблеми надали са знаели какво да напишат, а това, че не на всеки помага е различно.

« Отговор #133 -: Март 01, 2012, 17:24:15 pm »
Момичета,въпреки че пехвърчат искри помежду ви ,аз научих много полезни и непознати за мен факти,защото съм от тия ,дето не са и чували за Кърмаческия или там както се казва :oops:.Благодаря много за отделеното време!Йоанна как да знам точно на кого да се обадя в Ла Лече Лига,а телефони имаш ли или ще трябва да си търся в Гугъла:)))
Дали книжката Азбука на кърменето,ще ми помогне?
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
« Отговор #134 -: Март 01, 2012, 18:05:07 pm »
Момичета,въпреки че пехвърчат искри помежду ви ,аз научих много полезни и непознати за мен факти,защото съм от тия ,дето не са и чували за Кърмаческия или там както се казва :oops:.Благодаря много за отделеното време!Йоанна как да знам точно на кого да се обадя в Ла Лече Лига,а телефони имаш ли или ще трябва да си търся в Гугъла:)))
Дали книжката Азбука на кърменето,ще ми помогне?

В подписа ми са  :D и телефона на Ла Лече (0888 555 385) и на НАПК (0986418488),това са им националните телефони,във страниците им има още телефони на момичета по градове или квартали(това за НАПК)и на ЛаЛече лидери, книгата е много добра и ще ти бъде полезна, каквото се сетиш питай, винаги съм насреща.

*
« Отговор #135 -: Март 01, 2012, 22:26:04 pm »
м-и, не се заяждам, но мисля, че личният опит е особено важен, но също така има хора, които изследват стотици жени, наблюдават кърмения, гледат функционирането на гърдите с инструменти за образна диагностика и след това едни други хора пишат статии, които са популярни и достъпни за майки като нас. та мисълта ми е, че както при кърменето, така и при други неща, само личния опит не е достатъчен или по-скоро, може само да е от помощ ако има и повече инфо, а не само - една жена ми каза, или майка ми така правила. а дано повече жени нямат проблеми с кърменето, но моят опит пък показа, че тъкмо слушането на такива "лично изстрадани" съвети докарва проблеми, когато си послушах консултанта по кърмене, изведнъж се оказа, че съм от тези дето нямат проблеми с кърменето.
« Отговор #136 -: Март 01, 2012, 23:13:44 pm »
На мен статията на Хедра ми беше много интересна. Сега си давам сметка защо при посещението си в Консултативния кабинет в МД тя и д-р Попиванова въобще не се впечатлиха от оплакването ми, че гърдите ми са като "мекици" и защо ме посъветваха да предлагам често и двете гърди.
*
« Отговор #137 -: Март 02, 2012, 08:16:03 am »
Елена аз нямам комплекс, че някой се заяжда с мен. Съгласна съм с това за изследванията, които се провеждат. Просто консултантите по кърмене - не мога да го обясня явно, не че не уважавам труда им и желанието да помогнат, просто понякога не става, а  да се водим по опита само на една жена също не е добре.
azalea  нормално било това с мекиците, но аз си мислех, че моите няма да стигнат до това състояние понеже при тези които споделят е станало по-рано, а при мен след 5 или 6м.
Тази компресия за която говори Йоана също не беше възможна преди това.
Бе трябва най-много да наблюдаваш себе си и бебето за да решиш как да се справиш със ситуацията.
*
« Отговор #138 -: Март 02, 2012, 11:06:04 am »
На мен статията на Йоана /благодаря за труда й да я издири и да даде линк/също ми беше много интересна и струва ми се ще е полезна. Чела съм разни неща, но тази статия е нова за мен. Разбира се, и личният опит винаги е от интерес и благодаря на всички, споделили своите лични впечатления.
При мен се получи точно така, както е описано в статията - първите седмици предлагах само по една гърда и сега кърмата е недостатъчна, смятам да започна да предлагам и двете гърди. И без това детето не е наддало добре - за 19 дни едва 310 гр. :(
« Последна редакция: Март 02, 2012, 11:16:56 am от Grace »
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

« Отговор #139 -: Март 14, 2012, 13:57:52 pm »
От всичко, което прочетох досега не можах да разбера как е по-добре да се дохранва с цел запазване на лактацията. Ясно е, че е най-добре да не се дохранва с АМ, но ако се налага кой вариант е по-добър - да се замени едно или няколко кърмения с АМ, или да се дохранва всеки път, когато  бебето плаче очевидно от глад?