джиджи, аз го държа по-дълго време.
Аз от три седмици започнах да квася /не съм квасила от 10 години, тая тема ми припомни/, също козе мляко ми носят.
Първия път ми донесоха два литра мляко + закваска от тях. Варих и го насипах в три буркана с винт - 600-700 гр, на всеки буркан сложих по 1 голяма лъжица закваска - така ми казаха.
Квасих по технологията на джам, с печката загрявам фурната на 35*, само че тия дни времето като е студено, го покривам вътре с дебела хавлиена плажна кърпа.
Загрявам бурканите във фурната преди да сипя млякото, после като го сложа пак оставям фурната включена известно време, да навакса загубената температура при отваряне.
Вечер като го пъхна към 12 часа, сутрин го махам в 7.00
Първия път стана чудно, чак се учудих на мурафета си, втория път пак добре /със закваска от първия път/, третия - не. Явно подквасата иска смяна.
А един дядка ни носи пак козе, подквасено от него, е, бетон е. Каза, че го правел със закваска от купено мляко, слагал на буркан по 3-4 лъжици + онова нещо дето се прави сиренето, капвал по няколко капки.
Сега в неделя като взема пак, ще видя на какво ще го докарам.
Аз от мляко в кутии, съм забравила вкуса на домашното, та пълних устата няколко дни докато му свикна, мъжа ми ме бъзика - " ти, гледай, аз ще ям, щом е отровно".