и от мен малко гарнитурка за млекцето взети и изпробвани от кулинарни сайтове - "ниско калорични" - без типичното пържене, плувнали в мазнина.
пърленки с плънкапродукти:
200мл. топла вода
150 мл.прясно мляко
4 с.л. олио
20 гр мая за хляб
300 гр. бяло брашно
250 гр. типово брашно
100 гр. царевично блашно /или само бяло брашно/
1 1/2 ч.л. сол
1ч.л. захар
краве масло за намазване
плънката:
кашкавал, филе или сиренеЗамесва се еластично тесто. Втасва около 40 мин. Премесва се и се разделя на 12 топки. Всяка се разточва върху намаслена павърхност на тънко, слага се плънката, прегъва се и отново се разточва.
Така оформените пърленки се пекат, в предварително загрят без мазнина тиган, но да не е много силен котлона, да не останат сурови.
След като се изпекат се намазват с краве масло.
Другият начин за печене е върху скарата.
И естествено най-вкусни са топли, така че, един приготвя другите чакат в готовност, а за гости са екстра - наяли са се преди въобще да им е сервирано
палачинки / тип американски - пенкейк/
140 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. захар
1/4 ч.л. сол
240 мл. прясно мляко
2 с.л. разстопено масло
1 голямо яйце - леко разбитоСухите съставки се смесват в една купа. В друга се смесват яйцето, млякото, маслото.
Сухата смес се прибавя към мократа и се разбърква кратко, само докъто се омесят съставките, за да не станат жилави палачинките от продължителното бъркане.
Пържат се в намазан с разстопено масло тиган / или олио за да не пуши/
Сипва се 1/4 ч.ч. от сместта за палачинка, щом се зачерви отдолу и се появят дупчици отгоре се обръщат.
Готовите палачинки се намазват с масло.
Излизат около 8 броя с диаметър 10 см.