0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #160 -: Февруари 09, 2012, 12:39:22 pm »
Научех се да подквасвам мляко откакто се преместихме да живеем в Женева  :). Купуваме истинско прясно мляко от ферма, закваската (кисело мляко) ми донесоха от България, след това аз си я поддържам от моето кисело мляко. Технологията е следната и работи безотказно  :).

1.Сварява се прясното мляко и се оставя да се охлади. Пробваш дали е достигнало темемпературата за подквасване като си сложиш кутрето и броиш до 20. Ако издържиш до 20, значи е ок.Ако може да се издържи повече, значи е изстинало, което не е добре и вероятността да стане по-рядко киселото мляко е голяма.

2. Наливам млякото в стъклени буркани. На всеки буркан слагам 1 чаена лъжичка кисело мляко, като най-напред разбърквам чаената лъжичка кисело мляко с малко от прясното мляко от съответния буркан, после изливам сместа в буркана и разбърквам отново. Така за весеки буркан.

3.Завивам всеки буркан в найлонова торбичка и след това покривам бурканите с две одеяла.

4.Остава завито точно 5 часа под часовник. Не се слага върху парно, печка и т.н. Просто върху шкафа.

5. Веднага след отвиването се слага в хладилник да се стегне.

Става наистина хубаво, като обърна буркана не изтича, толкова е гъсто  :).

Дано съм ви била полезна и успех с подквасването!
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #161 -: Февруари 09, 2012, 13:04:09 pm »
Хубаво, че написа, че да се подсетя - слагам 2 супени лъжици кисело мляко на буркан. На една нямам вяра. Моето е стегнато още докато е топло.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
« Отговор #162 -: Февруари 09, 2012, 23:20:44 pm »
красавицата, големият контейнер е зеленият, а в малкия се намира млякото. Побира точно 1 л. Няма бурканчета.
В упътването на това чудо пише прясното мляко да е със стайна температура.

ани, понеже съм ужасно мързелива, исках нещо просто. Не мога да се занимавам с одеала, найлони и прочие. Мързел!  :lol:

« Отговор #163 -: Февруари 10, 2012, 09:53:35 am »
Хубаво, че написа, че да се подсетя - слагам 2 супени лъжици кисело мляко на буркан. На една нямам вяра. Моето е стегнато още докато е топло.
А колко са големи бурканите т.е. с каква вместимост са?
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #164 -: Февруари 10, 2012, 11:56:08 am »
А колко са големи бурканите т.е. с каква вместимост са?
По половин литър са. От два литра прясно мляко правех 4 буркана.

Деси, и аз съм мързелива, не се заблуждавай :lol: Ама тази процедура е наистина много бърза, особено ако млякото ти не изкипи ;)

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
« Отговор #165 -: Февруари 10, 2012, 13:05:33 pm »
От както родих се научих да квася мляко, да меся питка и да плета елечета.
Киселото мляко от раз ми се получи, много е важна температурата при заквасване /използвам метода на майка ми, меря температурата с малкия пръст като броя до 11 :D/, две лъжици закваска на буркан от 700мл., найлонов плик и вълнен шал - става ми бетон.
« Отговор #166 -: Февруари 10, 2012, 23:15:23 pm »
Ех, момичета, направо се обърках съвсем... Един брои до 10, друг до 20, а сега и до 11  :? и на всички им се получава, а аз до колкото и да броя май все си е тая  :lol:

*
« Отговор #167 -: Февруари 10, 2012, 23:31:09 pm »
джиджи, аз понеже не броя, та моето стана като айрян.  :lol:

*
« Отговор #168 -: Февруари 10, 2012, 23:33:51 pm »
За такива като мен - термометър му е цаката на млякото, от как меря температурата така нямам провал.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #169 -: Февруари 11, 2012, 09:48:39 am »
За такива като мен - термометър му е цаката на млякото, от как меря температурата така нямам провал.

то и за градусите има различни школи - едни казват 38 градуса, други - 42, трети - 40... не съм наясно и с това.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #170 -: Февруари 11, 2012, 15:27:21 pm »
С термометър за телесна температура става ли да се мери температурата на млякото? :ask:
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #171 -: Февруари 11, 2012, 19:40:20 pm »
Момичета, какво броите  8O Аз разбърквах вс добре не броя затварям и това е ;)
Къртиче мисля, че не, защото този за ТТ е направен от по-лек материал и от горещата температура на млякото може направо да се разпадне в буркана, тези за вино са по-дебели и по-устойчиви някак  :wink:!

*
« Отговор #172 -: Февруари 11, 2012, 21:50:27 pm »
Реших и аз да квася мляко. В съседната къща има крава, та го взимам прясно, прясно  :D С домашна закваска.
Първите два пъти в микровълнова, не стана.
Третия път го завих с хавлиени кърпи. Не знаех каква температура, та извиках хазяйката да помага :D
На един буркан(компотен) сложих 1 с.л закваска. Държах го 3 часа, след това в хладилника.
Жената ми каза, ако не е достатъчно топло млякото, остава рядко. Ако пък е много топло, става много гъсто и излиза вода.
И една хитринка, за да не става кисело. Когато се слага в хладилника се маха капачката. Така може да си седи докато се изпапа.
Аз разбира се забравих да махна капачката и стана киселичко. Ама поне си припомних вкуса на мляко от детството ми :wink:
« Последна редакция: Февруари 11, 2012, 21:54:05 pm от Ники »

*
« Отговор #173 -: Февруари 12, 2012, 06:39:33 am »
С термометър за телесна температура става ли да се мери температурата на млякото? :ask:
Аха, става. Аз с такъв меря  :oops:, не успях да си намеря подходящ, но първо чакам да го охладя, "меря" с пръст и тогава с термометъра.
Ники, благодаря за капачките, с майка ми от сума време се опитваме да се сетим защо трябваше да е без тях, когато се охлажда...
« Последна редакция: Февруари 12, 2012, 06:52:00 am от aditoo »

*
« Отговор #174 -: Февруари 13, 2012, 16:55:21 pm »
Жената ми каза, ако не е достатъчно топло млякото, остава рядко. Ако пък е много топло, става много гъсто и излиза вода.
Ако може да ти каже и в какъв случай остава рядко и излиза вода  :?. Сефте не ми се получи млякото, донесоха ми домашно от едно ново място - от два литра половин литър вода образува половин литър вода - бурканчетата ми останаха наполовина. Вярно, че беше замръзнало, и се чудя дали не е от това. Странна работа.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #175 -: Февруари 13, 2012, 20:45:53 pm »
експериментите ми продължават.
този път - домашно мляко, купено уж от доверен източник. явно си беше доста кръстено, защото нямаше никакво масло и направи много малко каймак.

температурата проверявах с термометър за вино. установих, че когато пръстът ми издържа 11 секунди (както е според едната легенда), термометърът показваше 46 градуса! така че, това е относително с търпимостта. измерих да стане 40 градуса млякото и заквасих с купено кисело мляко ЕлБи по БДС. сложих в загрята до 45 градуса фурна, която оставих да поддържа тази температура - това би следвало да е равносилно на увиване в одеала и поставяне върху радиатори.

питате се какъв е резултата? ами - по-зле от първия ми опит с купешкото мляко. отгоре се сгъсти, но отдолу остана креместо, като се начена купичката с лъжицата - пусна адски много вода.

айде някой специалист да ми обясни защо стана така?

какво повече мога да осигуря? и млякото домашно, и температурата измерена, и на топло пазено....
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #176 -: Февруари 13, 2012, 21:23:57 pm »
Вярно, че беше замръзнало, и се чудя дали не е от това. Странна работа.

Свекърва ми последния път с домашно мляко направи провал. След това "специалистка" от село :) и казала, че тъй като млякото е било във фризера преди това /като снабди повече мляко, го съхранява там/, за това не се е получило.

*
« Отговор #177 -: Февруари 14, 2012, 09:10:22 am »
сега да разкажа по хронология и за моито опити :lol:
1 опит - купешко прясно мляко Оли със закваска на баба но не по БДС, а високия процент - стана добро, гъсто но леко кремообразно, не е като с нож да го режеш, но пък много вкусно.

2 опит - купешко прясно на Верея, закваска на Баба по БДС, стана една идея по рядко, но кремообразно, обаче пък беше по-кисело.

3 опит - прясно мляко Оли, закваска на Елена високия процент, стана чудно.

За температурата идея нямам каква е, аз на топло не търпя, гледам все пак да ми постои пръстчето 10-15 сек. :)
*
« Отговор #178 -: Февруари 14, 2012, 09:25:18 am »
Пуска вода, когато е "кръстено" млякото (нормално е да пуска, но малко), а става кисело, когато е подквасено по-топло или е стояло на топло повече от необходимото. На парцали/бучки става, когато не е разбъркана добре закваската с мялкото.
Капачки никога не съм махала, и си е било наред.
« Отговор #179 -: Февруари 14, 2012, 16:09:53 pm »
Пуска вода, когато е "кръстено" млякото....

Извинете за невежеството, но какво означава "кръстено"  8O