Научех се да подквасвам мляко откакто се преместихме да живеем в Женева
. Купуваме истинско прясно мляко от ферма, закваската (кисело мляко) ми донесоха от България, след това аз си я поддържам от моето кисело мляко. Технологията е следната и работи безотказно
.
1.Сварява се прясното мляко и се оставя да се охлади. Пробваш дали е достигнало темемпературата за подквасване като си сложиш кутрето и броиш до 20. Ако издържиш до 20, значи е ок.Ако може да се издържи повече, значи е изстинало, което не е добре и вероятността да стане по-рядко киселото мляко е голяма.
2. Наливам млякото в стъклени буркани. На всеки буркан слагам 1 чаена лъжичка кисело мляко, като най-напред разбърквам чаената лъжичка кисело мляко с малко от прясното мляко от съответния буркан, после изливам сместа в буркана и разбърквам отново. Така за весеки буркан.
3.Завивам всеки буркан в найлонова торбичка и след това покривам бурканите с две одеяла.
4.Остава завито точно 5 часа под часовник. Не се слага върху парно, печка и т.н. Просто върху шкафа.
5. Веднага след отвиването се слага в хладилник да се стегне.
Става наистина хубаво, като обърна буркана не изтича, толкова е гъсто
.
Дано съм ви била полезна и успех с подквасването!