Две години в Естония квасех всяка седмица мляко. Неуспехи съм имала само когато закваската ставаше на повече от 3 месеца.
Сварявах млякото, охлаждах до 42-43 градуса, слагах закваската в стъклени буркани, разбивах добре и постепенно добавях топлото мляко. Пак разбърквам, заварям с капачки, подреждам бурканите в найлонов плик и завивам с одеяло. Всъщност ползвах стара плажна кърпа. Имах един шкаф, зад който минаваха тръби на парното. Слагах там за 3-4 часа. Когато нямаше парно, слагах бурканите във фурната, като включвах само осветлението на фурната. Найлоновата торба създава парников ефект и поддържа температурата по-дълго време. Допълнителен вариант, който леля ми използва за всеки случай, е да се сложи буркан с вряла вода по средата между заквасените буркани.