jam-e, прясното мляко беше домашно, магазинско?
аз използвах магазинско прясно мляко - марка Oly и закваска с магазинско мляко Елби.
за съжаление, нямам си източник на домашно прясно мляко, но реших, че дори и произведено от купешко прясно мляко, пак ще съм спестила добавките, които слагат в купешкото кисело мляко.
понеже млякото е от магазина, не го варих, а само го стоплих в една купа леко. чела съм, че трябва да е толкова топло, че като си пъхнеш кутрето в млякото, да изтърпиш да броиш до 30
така и направих. след това, в отделна купичка разбърках добре 3 супени лъжици кисело мляко с малко от прясното. излях в голямата купа, разбърках го. пресипах в няколко керамични купички (гювечета), защото нямах стъклени буркани. захлупих с капака и сложих в микровълновата да престои през нощта.
ако се сложи в предварително загрята и изключена фурна с Т 40-50 градуса, ще е готово след 3-4 часа.
после се слага в хладилник и там "отлежава" 12 часа поне - така се стяга и се спира процеса на ферментация.
да видим втория опит, че власите се давят на края на Дунава...