не съм писала за последните си опити.
вече 3 пъти купувам мляко от друг доставчик. по-добро е от предишното, прави жълт каймак при варене.
с него успях 3 пъти да заквася и се получи най-добре от всичко, постигано досега. и трите пъти по различна технология на запазване на топлината.
и в трите случая, обаче, спазвах правилото, което досега не бях прилагала - топлото мляко се налива в бурканите, в които ще се кваси и там, на място, се мери температурата. меря с термометър за вино да стане 35-37 градуса - това според ноу-хауто на дядото, от който купувам млякото.
първия път увих в найлонова торбичка буркана, по съвет от тук, после увих в един вълнен пуловер и сложих върху парното, което беше доста слабо вече (пак по съвет от тук). получи се.
втория път, пак в найлонова торбичка, но без вълнен пуловер, пак върху парното. получи се.
третия път вече нямаше парно. увих в найлона, после в пуловера - на 4-тия час нищо не беше станало. тоест - тая топлина не е достатъчна. тогава приложих технологията от първите ми опити. включих фурната да загрее до 35 градуса за няколко минути, турнах бурканите вътре, изключих фурната и ги оставих за през нощта. отново се получи.
изводите ми са 2:
1. с доброто домашно мляко стана винаги
2. много е важно как се запазва топлината. увиваниците във вълнени изделия са рисковани. бих заложила отново на фурната или дори на евтин уред за кисело мляко като средство за поддържане на нужната топлина.