0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #180 -: Февруари 14, 2012, 17:09:56 pm »
Пуска вода, когато е "кръстено" млякото....

Извинете за невежеството, но какво означава "кръстено"  8O

разредено с вода :) обикновено се употребява за вино.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #181 -: Февруари 14, 2012, 18:13:26 pm »
питате се какъв е резултата? ами - по-зле от първия ми опит с купешкото мляко. отгоре се сгъсти, но отдолу остана креместо, като се начена купичката с лъжицата - пусна адски много вода.
Същото и при мен беше, а досега не съм имала грешка, перфектно е ставало винаги и с нож да се реже! А сега отгоре една идея се сгъсти, но надолу - рехаво. Честно казано отлежава четвърти ден в хладилник и май ще взема да го погледна - може пък да се е пооправило.
И на мен първо ми мина през ума, че може да е 'кръстено', и даже още не съм я отхвърлила. Ще купя 1-2 пъти пак, докато се убедя защо така - дали зимата млякото така става, дали е от замръзването или просто си ме меткат на тръстиката. Честно казано не знам и с какво мляко заквасвах... пълно безхаберие, ама нали всеки път ставаше без усилия досега... Два пъти още ще им дам шанс, пък да видим.
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #182 -: Февруари 23, 2012, 12:14:32 pm »
Снощи сквасих прясно мляко Бор Чвор 3,2% с кисело мляко Бор Чвор 4,5% върху парното и още на 2-рия час стана бетон! 8O
Това е най-доброто ми постижение до момента! :P
Плътно мляко, хубав сладникав вкус, леко маслена нотка, нямяше отделена течност отгоре. Като отценка  6 според мъжа ми! :wink:
*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #183 -: Февруари 23, 2012, 14:38:08 pm »
Аз не по темата, но като стана въпрос за прясно мляко Бор чвор, реших да пиша  :D. За пръв път купих такова и останах изненадана, когато след затопляне се появи каймак. До сега това се е случвало само с мляко, което в нашия град продават от млекомат.
     
*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #184 -: Февруари 23, 2012, 14:43:45 pm »
а на мен последния ми опит с кисело Елена и прясно верея беше почти провал, стана редичко, не че не го хапнахме де, но не беше както трябва :lol:
*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #185 -: Февруари 23, 2012, 15:02:50 pm »
Аз да ви попитам - така като заквасвате купешко мляко, не ви ли излиза скъпичко? Като се сетя, че един литър е 2лв и малко не ми излиза сметката...
*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #186 -: Февруари 23, 2012, 16:06:23 pm »
ми Миме, аз заквасвам 2 бурканчета по 240 млл. и пак толкова кисело ми става. :wink: Не пием прясно, кисело също не ядем в промишлени количества, така че никак не ми е скъпо. А идеята ми е да избегна поне малко желатините, нишестетата и всички останали екстри които има в купешкото кисело със срок на годност 30 дни :wink:
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #187 -: Февруари 23, 2012, 16:26:50 pm »
Аз да ви попитам - така като заквасвате купешко мляко, не ви ли излиза скъпичко? Като се сетя, че един литър е 2лв и малко не ми излиза сметката...

ами не е като да не излиза, макар че ние не го правим, за да ни е по-евтино.

2 лв е литър скъпо прясно мляко. от него излизат 2 кофички кисело (по 400 грама), които пак струват 2 лв. (ако вземем за пример марката "Верея")

горе-долу е едно и също. но, целта е тази, която посочи Стефка.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #188 -: Февруари 23, 2012, 16:34:49 pm »
Стеф, след като не го ядете, може би е добре, но у нас това мляко се харчи в промишлени количества - крава трябва да имам на терасата. Затова и като мога купувам по 15-20 литра прясно домашно и тогава действам. И домашното кисело търпи по месец и нищо му няма. Само на прясно за седмица в най-ограничените моменти в къщи заминават по 5 литра. + поне 4-5 кофички кисело.
А иначе и напред писах от кое кисело сега купувам, точно защото уж няма нишестета, консерванти и т.н. И срока му на годност е по-малък от останалите. Макар, че гаранция няма, но то по тази логика и за прясното купешко трябва да се съмняваме откъм примеси.
Просто ми стана наистина любопитно за причините да заквасвате купешко мляко, защото за мен основната е да заквася домашно - истинско и финансовата естествено - литър домашно е един лев.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #189 -: Февруари 23, 2012, 17:11:06 pm »
Мими, ако имах възможност да се сдобивам редовно и лесно от сигурен източник на домашно прясно мляко - това бих правила и аз. но нямам такъв. затова купувам купешко, не по други съображения.
това домашно мляко, което ми доставиха наскоро за експеримента, беше по 1.50 литъра и както писах - беше разредено с вода, според мен. освен това, не успя да стане на кисело мляко.
не бих посмяла да заквасвам големи количества наведнъж, заради риска от провал - още не съм изпедепцала технологията.
но ме учудва това, дето пишеш за дълготрайността на домашното мляко - из бгмамата разправят, че им траело по няколко дни и после вкисвало. едно време, купешкото кисело мляко траеше най-много седмица, после прокисваше.

но в наши дни, повечето хора квасят домашно мляко най-вече заради по-доброто качество на получения продукт, така си мисля аз.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #190 -: Февруари 23, 2012, 18:09:54 pm »
И домашното кисело търпи по месец и нищо му няма. 

Този експеримент съм го правила неволно - забравена купа в дъното на хладилника.
Не е баш като да му няма нищо. Не е отровно, но е много кисело и леко вмирисано.
Домашното кисело мляко е читаво седмица до десет дни по моите вкусови стандарти.

П.П. Ако знаете какви бързи и диетични мекици стават от кисело мляко, яйце, сода и брашно... Не поемат мазнина като обикновените. Домочадието и всички приятели си отядоха, откакто майка ми случайно разкри това чудо. Та най-вече в мекици отива нашата продукция.
*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #191 -: Февруари 23, 2012, 18:35:06 pm »
Джам, проблема с доставката наистина е голям по принцип. Имам късмета с роднини на село и оттам взимам хубаво мляко.
Ако е отворено млякото трае малко, но затворен буркан с капачката (обикновено ползвам винтови, не ги отварям след заквасването) трае доста. Е, наистина е по-кисело отколкото в момента на подквасване, но е идеално за баници и теста. То рядко може да се задържи толкова време мляко в къщи, но съм забравяла понякога буркан зад други неща.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #192 -: Февруари 23, 2012, 20:36:40 pm »
П.П. Ако знаете какви бързи и диетични мекици стават от кисело мляко, яйце, сода и брашно... Не поемат мазнина като обикновените.

а какви са "обикновените"? я дай рюсептата, бързо?  :D
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #193 -: Февруари 23, 2012, 20:52:30 pm »
1 чаша кисело мляко
1-2 яйца
1 кафена лъжичка сода бикарбонат
2.5-3.5 чаши брашно
щипка сол

Омесва се много меко тесто - затова брашното се дозира малко на око.
Колко меко? Толкова, че след като се омеси и престои десетина-петнайсет минути, да е трудно да се разточи върху кухненския плот с малко брашно до дебелина 1 см.
Нарязва се на правоъгълни мекички с размер 8-10 см на 5-6 см.
Мекиците се пържат в гореща мазнина с обръщане.

Предимствата пред класическите мекици са, че не се чака тестото с маята да втаса и поемат по-малко мазнина при пърженето. Стават жълти и крехки.
« Последна редакция: Февруари 23, 2012, 20:55:19 pm от цигу »
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #194 -: Февруари 24, 2012, 11:06:42 am »
Аз продължавам с опитите. :lol:
Снощи заквасих прясно мляко Пършевица 3% на "Зоров 91" с кисело мляко пак на "Зоров 91" Българско кисело мляко 2,5%.
Отново се получи гъсто но с една идея по-рехаво от предното на Бор Чвор но на вкус беше кисело, а предното на БорЧвор сладнееше.
И двете съм ги държала точно 3 часа, така че е не е престояло повече на топло, явно е от закваската. И отново върху парното пуснато на 5. :lol:
 

*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #195 -: Февруари 24, 2012, 11:52:31 am »
и от мен малко гарнитурка за млекцето взети и изпробвани от кулинарни сайтове - "ниско калорични" - без типичното пържене, плувнали в мазнина.

пърленки с плънка

продукти:

200мл. топла вода
150 мл.прясно мляко
4 с.л. олио
20 гр мая за хляб
300 гр. бяло брашно
250 гр. типово брашно
100 гр. царевично блашно  /или само бяло брашно/
1 1/2  ч.л. сол
1ч.л. захар
краве масло за намазване


плънката: кашкавал, филе или сирене

Замесва се еластично тесто. Втасва около 40 мин. Премесва се и се разделя на 12 топки. Всяка се разточва върху намаслена павърхност на тънко, слага се плънката, прегъва се и отново се разточва.
Така оформените пърленки се пекат, в предварително загрят без мазнина тиган, но да не е много силен котлона, да не останат сурови.
След като се изпекат се намазват с краве масло.
Другият начин за печене е върху скарата.

И естествено най-вкусни са топли, така че, един приготвя другите чакат в готовност, а за гости са  екстра - наяли са се преди въобще да им е сервирано  :lol:


палачинки / тип американски - пенкейк/

140 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. захар
1/4 ч.л. сол
240 мл. прясно мляко
2 с.л. разстопено масло
 1 голямо яйце - леко разбито


Сухите съставки се смесват в една купа. В друга се смесват яйцето, млякото, маслото.
Сухата смес се прибавя към мократа и се разбърква кратко, само докъто се омесят съставките, за да не станат жилави палачинките от продължителното бъркане.
Пържат се в намазан с разстопено масло тиган / или олио за да не пуши/
Сипва се 1/4 ч.ч. от сместта за палачинка, щом се зачерви отдолу и се появят дупчици отгоре се обръщат.
Готовите палачинки се намазват с масло.
Излизат около  8 броя с диаметър 10 см.

*
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #196 -: Февруари 24, 2012, 12:14:20 pm »
сетих се за "добруджанки", сигурно всеки ги знае - бързи и вкусни


3 ч.ч. брашно
1 1/2 натрошено /настъргано / сирене
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол

Обърква се всичко с лъжица /без месене/, до лепкаво тесто, сместта  няма нужда да е еднородна.
С намаслени ръце се правят топчета - пекат се в намаслена тавичка /или пекарска хартия/ в умерена фурна. Преди печене на всяко топче се бодва в средата парченце масло.



*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #197 -: Февруари 25, 2012, 08:10:04 am »
някой има ли такова нещо и може ли да сподели марка, впечатления?

не ми казвайте колко лесно се кваси мляко, защото съм опитвала три пъти и нищо не стана.
Аз си го правя с електрическа възглавница. Слагам го в един съд от алпака, който отгоре покривам с фолио и с някаква кърпа. Слагам въхру възглавницата и го завивам до колкото стига с останалата част на възглавницата. Оставям така включено цяла нощ ( или минимум 7-8 часа). Важното е да не се клати докато се заквасва, затова го правя през нощта, че да не пречи. Щом тук става, в България няма как да не стане.


  
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #198 -: Февруари 25, 2012, 12:21:54 pm »
1 чаша кисело мляко
1-2 яйца
1 кафена лъжичка сода бикарбонат
2.5-3.5 чаши брашно
щипка сол

Омесва се много меко тесто - затова брашното се дозира малко на око.
Колко меко? Толкова, че след като се омеси и престои десетина-петнайсет минути, да е трудно да се разточи върху кухненския плот с малко брашно до дебелина 1 см.
Нарязва се на правоъгълни мекички с размер 8-10 см на 5-6 см.
Мекиците се пържат в гореща мазнина с обръщане.

Предимствата пред класическите мекици са, че не се чака тестото с маята да втаса и поемат по-малко мазнина при пърженето. Стават жълти и крехки.

Цигу,Благодаря за рецептата,сутринта ги правих и станаха точно така,както си ги описала,страхотни са. :flower:


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Уред за кисело мляко
« Отговор #199 -: Март 03, 2012, 10:40:20 am »
направих мекиците на цигу, за пръв път ми се получиха добре мекици със сода. само че, тези мекици трябва да се ядат бързо - докато са още топли! :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!