Аз обаче съм руса и много упорита,
чакам да напишете наръчника за квасене на мляко в очакване на домашно такова!
И понеже сте много заразни, ако не ми се случи скоро доставка Ке мориме купешко и тва е!
Мише, наистина ли искаш рецепта за квасене или се будалкаш?
Първите две години младенеца ядеше само домашно квасено мляко. Как съм намирала качествено домашно прясно не ме питайте. В заверата бяха впрегнати всички разклонения на фамилията плюс офиса ми. Понеже ми куцаше логистиката ми се е случвало да имам по 5 литра замразено прясно мляко
.
Нещо не мога да разбера необходимостта от купуването на специално машина за квасене, просто защото това е толкова лесно нещо, че ... но всеки си знае за него си.
Джам, ако си се опитвала да квасиш купешко мляко не се изненадвам, че не е станало. Родопско осеяло въобще не ти е нужно, нали имате парно. Ако искаш потелефона ще ти обясня как става, но с купешко ще се получи г...вно
Според мен да се кваси купешко мляко е безмислено, защото то е толкова ерзац, че все едно квасиш тебеширена вода с мас. Изключение според мен прави донякъде млякото от млекарниците на Добрев, но и то е далече от истината.
Да ви споделя начин за разпознаване на хубаво мляко. Сварявате един литър, а когато заври, бъркате за да не кипне и добавяте сока от 1 лимон или 3, 4 супени лъжици оцет, след което още ври към 3, 4 минути. Целта е да се пресече млякото, ама хубаво да се пресече. После го прецеждате и разглеждате внимателно това, което остане. Това на практика е чист, натурален млечен протеин, изключително полезен. В северна Бг го наричат ешмик, италианците рикота, някои погрешно го наричат извара (изварата е съвършено различно нещо, получава се поразлична технология). Каквото и да е, но ако млякото е качествено, сухото вещество е много, с наситена масленост и БЕЗУМНО ВКУСНО. От купешко мляко се получават към 2 супени лъжици стрит тебешир, а отделената суроватка е ...
Като допълнение, ще добавя, че моя дядо, доста известен навремето Кардиолог, завършил и специализирал в Германия, го е предписвал на болните си за подсилване и подобряване на функцията на черния дроб.