Разбира се. Информация по въпроса вече има предостатъчно, който иска - може да се информира. Ако някой близък на двойка страдаща от стерилитет наистина иска да помогне и да окаже истинска подкрепа, а не само от куртоазия, то той ще седне, ще се ограмоти по въпроса и ще се информира как да разговаря на тази тема, без да прекрачва границите. Знам, че повечето хора не използват тези клишета като успокоението с лоши подбуди, но знам и че пътят към ада е постлан с добри намерения. Затова, ако искаш да помогнеш истински на някого, ще се поинтересуваш сериозно как да го направиш. Дрънкането на глупости и общи приказки, с цел успокоение - не вършат работа. Това е моето мнение. Ако не знаеш какво да кажеш, как да подходиш и най-вече ако НЕ ти е искан съвет, просто изрази своята морална подкрепа и това е напълно достатъчно.
Аз лично не се дразня, ако някой, който току-що научава за проблема ми ми каже да се успокоя. Дразня се, ако многократно съм обяснила къде точно е проблема и че е въпрос на лечение, както и че ме ДРАЗНЯТ непрекъснатите съвети да се успокоя, но въпреки това, въпросните хора продължават да ми повтарят като мантра, ама успокой се и ще стане, всичко ти е в главата, не го мисли и от сорта. Е добре де, питам аз, що за човек би продължавал да ти повтаря неща, който си му казал вече, че те дразнят и натоварват? Ми толкова ли е трудно да кажеш едно - "до теб съм ако имаш нужда, стискам ти палци, успех" и от сорта? Много повече помагаш така, отколкото повтаряйки едни и същи клишета.
Олях се пак в писане, но тази тема продължава да ме вълнува и винаги се дразня