аз продължавам да не разбирам какво да правя - дете на 13 месеца, след настинка и сополи 10-14 дена продължава да кашля, от време на време, основно вечер и след като се събуди? секрет от носа не изтича, но като се закашля и промия с физиологичен разтвор спира да кашля.
въпроси:
тук категорично отричат сиропи за кашлица, на своя глава, когато кашляше силно й давах проспан. да давам ли сиропи и колко време?
да правя ли посявка на секрет от носа, или, което според мен е по-добрият вариант, моля, кажете ми смислени капки за нос, защото физиологичния разтвор според мен е "гола вода"
колко време е нормално да има "остатъчна кашлица" (тук казват две седмици и повече, ако прихване следващата настинка)?
предварително благодаря
Въпросът е в преценаката от преглед ( от къде кашля).
Както го описвате- вероятно има инфекция в нослето- хрема не минаваща повече от 7 дена, обикновено е за лечение. И именно за да не давате на сляпо АБ е уместна И тук една носна посявка- вероятно или пневмокок, или хемофилус. Може разбира се да е негативна, и пак да се наложи АБ.
Разбира се се изключва първо да има респираторна инфекция.
Аз не вярвам в "остатъчните кашлици", освен ако не са след АБ ( и тогава е нужен Фликсотайд). Или поне ако не минават в логичното 1-2 седмици, и са леки ( без постоянна кашлица, без дълбоко отхрачване, без дете изобщо без апетит и нехранещо се). Дълбоки кашлици с храчки, не подробяващи се изобщо в течение на 2-3-4 дена, не са "остатъчни". Както и скоро и Англо-Саксонците се убедиха сами, и почнаха публикации по темата ( "пластични" бронхити, хронична микробна инфекция и т.н. ... дойдохме си пак на "нашето" след 2-3 десетилетия "остатъчни" теории).
Въпрос на преценка- откъде кашля.
Добре дошли в света на УК Педиатрията.
Мисля ще оцените мненията ми, след като видите как се работи и в УК.