0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте д-р Бърди,
да попитам нещо което ме притеснява доста.От 15 дена обикаляме по болници за съжаление.Синът ми на 1,5м имаше първо ангина и пи Аугуметин.После чревна инфекция беше на системи в инфекциозна болница,няма нищо притеснително в кръвни показатели,глисти-отрицателен тест,изследване от изпражненията микробиология отриц.Но това което ме притеснява е че е много отпаднал ,постоянно мрънка не се храни и залита.Хемоглобина при изписване от болницата беше 104.Сега яде Хумана ,оризова каша с моркови картофи ,банан ,вода,чай,и днес дадох малко супа от общата храна без застройка.Искам да попитам специално за хемоглобина дали не е много нисък ,също купих и коластра уместно ли е според вас да давам,просто е много слаб и това ме притеснява страшно много ,защото и видимо не се чувства добре.Колко е възстановителния период след прекарана такава чревна инфекция?
Добър вечер на всички, ще съм благодарна на всяко мнение и, разбира се, ако д-р Бърди се включи ще е чудесно!
В петък усетих Бобо, че е леко топъл сутринта - леко, леко, 37.2. Точенето на лиги заради двата долни кучешки зъба напълно обясни ситуацията, защото всеки път като тръгне да точи лиги, прихваща по нещо, което обикновено минава за 2-3 дни с 3-4 дози Панадол (при вдигане на по-висока температура). Вечерта вдигна 38.5, съответно си получи Панадола и го взех да спи при мен. Последва доста безсънна нощ - вдигане на температура и съответно Панадол в 00:00 ч. и в 4 сутринта. Така че в събота се упътихме към Токуда, където не позволи много-много да го прегледат, но се установи, че гърдичките са му чисти, има малко сополи (леко похърква като легне, но няма ясно изразена хрема) и температурата му е поспаднала (преди да излезем от нас отново му дадох Панадол, защото вече удари 39.2).
Пуснахме ПКК, резултатите са:
Левкоцити 15.4 (6-17)
Гранулоцити% 61.5 (22-46)
Моноцити % 8.3 (3-11)
Лимфоцити% 30.2 (37-73)
Гранулоцити 9.5 (1.65-7.25)
Моноцити 1.3 (0.1 - 0.8)
Лимфоцити 4.5(2.5-12.5)
Еритроцити 4.49 (3.7-5.7)
Хемоглобин 119
Хематокрит 0.351 (0.31-0.43)
MCV 78=2 (73-101)
MCH 26=5 (22-34)
MCHC 339 (260-340)
RDW 15.1% (11-16)
Тромбоцити 178 (140-509)
MPV 7 (6-10)

CRP 26.4 (0-5)

В крайна сметка, му беше предписан антибиотик Sumamed 0.100по 7 мл на 24 часа. В аптечната мрежа се оказа, че този антибиотик не се внася, та се наложи да вземем заместител Бинозит. Ок, дадох му първата доза вчера вечерта, проблемът е обаче, че не виждам абсолютно никакво подобрение. Днес вече 2 пъти вдига до 39 и нещо. Вторият път му дадох Панадол на 38.5, но въпреки това стигна 39.2. Ясно е, че утре пак ще се ходи на лекар, но ще се радвам на мнения и съвети. Предвид, че само 3 дози общо са му предписани, не знам - не е ли време вече да се усети някакъв ефект? Сега си изпи и втората доза, но...
Поздрави и лека вечер!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Сноби, звучи ми 1:1 като болестта на Дани, която лепна по 1-и май и от него - накачихме се и аз и майка ми.
Първо посмърка една нощ /излизаха два кътника/, на сутринта беше доста топъл, взе и да покашля  - водя на лекар. Гърди - чисти, гърло - ОК, само Т, леко секрети /бистри/ и това е. Изписаха обичайните дивотии - изопринозин, вит. Ц и в този ред. За кашлицата - Флудитек 3х2мл.

Не дадвах вит. Ц и изопринозина, въпреки че го купих. Ден трети - няма сваляне тази Т, бронхоспазъм, всички екстри, навръх 1-и май. Изследвания какво е и защо е - няма кой и къде да направи естествено. Педиатърът предписа АБ Клацид, Венотолин, Медрол, Флудитек-а да остане и всичко друго дето преди била изписала...чудеса. И няколко вида капки за нос едновременно /естествено/.

Карахме на АБ, Вентолин, Медрол, Флудитек и Риномер - да чистя носа. Другите неща не ги прилагах. След 24 часа беше чувствително по-добре. На ден 5-и бих казала, че всичко изчезна, хлапето беше видимо добре. Аз пих Клиндамицин, ама навреме се усетих, мама за нещастие реши че ще й мине с Парацетамол само и яко изтърва положението... Ама сега се оправя и тя.

П.П. За справка - в СЗ детско и инфекциозно са препълнени последните 2 седмици от двата актуални вируса, след усложнения. Единият с белодробни "екстри", другият със стомашно-чревни. Предвид това - дадох АБ и без да настоявам за изследвания, оправдаващи необходимостта от такъв.


НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Да, но ето - при вас Дани е дал сигнал за подобрение след 24 часа. При Бобо - нъцки. Е, сега щъка тук, жизнен е, ама заради Панадола в 6. Към 7:30 свали до поносимите 37.2 и вече прилича на моето дете... Мен ме убеди CRP за антибиотика - очевидно има инфекция, въпросът сега е доколко правилен АБ е изписан.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Педиатърката на Дани работи на нощни дежурства в Токуда. Да й звънна ли, да го види? Ако искаш просто за консултация - имам й доверие.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Здравейте момичета.

Аз като гледам резултатите на cambozzola и изглежда сякаш само CRP e по-стряскащо и все пак бих се радвала на едно достъпно, но добро обяснение на това що е CRP и кога този показател е и показател, че трябва непременно да се даде АБ? Естествено бих се радвала д-р Бърди да обясни, ясно защо. Ще ми се тъй като така или иначе аз от него съм се научила да реагирам адекватно на доста ситуации и честно казано да подпомагам до границите на разумното лечението на детето си, благодарение на съветите на Бърди.
Иначе веднъж, когато моята Кристина бе болна CRP беше доста високо, но така или иначе бактерии не бяха открити, а правихме всевъзможни изследвания на всевъзможни неща. В крайна сметка след прием на АБ тя се повлия, но АБ /правилният/ бе даден едва на 5 ден от началото на заболяването, та последният от многото д-ри си твърдеше, че е вирус и тя е започнала да оздравява от само себе си, а не от АБ. Но CRP си беше високо  :?

cambozzola, пуснете някакви посявки, носен секрет.
Антибиограма?
*
Стерилна урина също.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Ясно е, че утре пак ще се ходи на лекар, но ще се радвам на мнения и съвети. Предвид, че само 3 дози общо са му предписани, не знам - не е ли време вече да се усети някакъв ефект?
Имам 3 предположение
1. Трябва повече време за антибиотика
2. Имайки предвид, че твърдението, че CRP винаги показва дали е вирус или бактерия е погрешно, мога да предполагам, че сте си завъдили вирусче. В САЩ затова този тест въобще не се прави , по-точно не с тази цел. 
3. Дали са ви погрешен антибиотик



  
Благодаря на всички за включванията! Аз също не разбрах добре какво точно показва CPR, това, което ми стана ясно, беше, че този показател беше причината да изпишат антибиотика. Според лекарката, това бил показателят, който пръв се позитивирал при наличие на инфекция. Каква обаче е тя...
Боби, мислих за повечето време за антибиотика, но предвид, че е назначен едва тридневен курс... Мисля, че вече ефектът трябваше да се усети. Е, тази нощ положението беше почти ок - буди се само веднъж за вода и вдигна температура чак сутринта в 6:30. Останалите две точки покриват на 100% това, което ми мина през главата. Ще видим какво ще кажат днес.
Смарайди, за стерилната урина - да, точно това смятах да направя днес, макар че не ми е много ясно как да нацеля средна струя. ;)
Лек ден на всички!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Камбозола,и Митко пи така Суметролим заради един вирус,като впоследствие след носен секрет и антибиограма се видя че е резистентен към АБ.
А иначе курса е тридневен на този АБ-да,но по наблюдение на педиатъра може да се увеличи на 6 дни.

*
.
« Последна редакция: Май 14, 2012, 15:32:49 pm от Krisi88 »


здр.на всички и най вече док.незнам дали съм на правилното място но имам въпрос и бих приела от всеки мнение..имам дъщеря на 1год и 11месеца (нека е жива и здрава както и всички дечица)която е родена 3900кг и 52см и сега е 13.200 и 88см...казват че е доста и да кажа че си има доста апетит за храна старая се да се храни здравословно но е неизбежно и снакс и разни такива..види ли някой да хапва нещо веднага иска и се чудя дали това нещо ще спре някога...благодаря предварително :)
На мен добре ми се струва, съдейки по данните за моята дъщеря на същата възраст.
Но нека майките, които се ориентират по таблиците с персентилите да кажат, че аз така и не ги научих.
Докторът много пъти ги е давал.
Ако те притесняват кг най-вече от здравословна гледна точка, то ограничи боклуците /трудно е, но не невъзможно/. Децата бързо се учат. Увеличи плодовете, намали плодовите сокове /готовите/, също компотите, съдържат огромно количество скрита захар.
С моите съм имала проблеми, защото винаги са били на горна граница и над тези за възрастта им, но добре спрямо ръста. Та въведох по-сериозни мерки. Най-трудно ми беше с бабината любов, но и те се научават.
Примерно ограничавам не значи изобщо да не даваш, детето огорчено, майката объркана. Почерпват ни курабийки, казвам "вземи мамо, една да опиташ", една, наистина една.
« Последна редакция: Май 15, 2012, 23:23:33 pm от *vera »
благодаря вера..аз също не ги знам тези таблици опитвам се да разбера нещо но нищо...сокове не пие много може 1 на 1или 2 седмици компоти не е пила никога незнам защо аз не съм и давала а и ние не пием много много при нас проблема са бонбоните и солетите тези неща са многоо трудни не искам да и давам но иска сама и гледа други дечица..и аз имам чуството че като не и давам ако някой я почерпи се държи като невидяла именно зареди че аз я ограничавам а тя иска.и мене ме вбесява това аз не че искам да съм лоша но явно и вредят...а иначе според таблици разни които съм чела сме във нормата но до макса и то не сега а от новородена..някак си върви по едра и си има апетит страхотен :D :D
*
... аз не че искам да съм лоша но явно и вредят...

Напротив, ще бъдеш добра майка като не даваш бонбони и солети. Това са абсолютно празни калории, които освен проблеми за в бъдеще от концентрираната захар и солта, друго не носят. А пък как чудесно се отразяват бонбоните на зъбите няма да пиша.

Винаги съм се чудела какво налага даването на солети, зрънчо и близалки между храненията, а пък не дай си боже да заместват основното хранене.
*
Имам аз теория по въпроса :lol:
Налага го първо безхаберието и второ личното спокойствие, защото съгласи се е много по-лесно да изсипеш на едно 8-9м. дете, например един пакет зрънчо на количката, а ти да седиш и да си пиеш кафе, пушиш цигара и т.н., вместо да го разхождаш за ръчичка или да играете на пясъка... В една по-късна възраст, отговора е подобен, защото като заиска, вместо да си създаваш излишни емоции да обясняваш колко са вредни тези неща и да си образуваш нерви, просто купуваш. Те това е, аз до този извод съм стигнала, защото аз правя точно това, обяснявам, обяснявам, обяснявам до припадък и често съм си мислела - колко по-лесен би ми бил живота просто да му тикна 50 ст. в ръцете и да върви да си купува близалка например...

Сийче, много хора не го разбират това, явно ние сме повредените, защото сега съм сигурна, че след мен ще се изсипят една камара постинги - ама какво ще му стане от една близалка, ама то за разнообразие, ама нека да опита и прочие и прочие...
Ей вярвай ми като прочета за разнообразие да му дам компот например или сок на 7м. дете, всичко ми се обръща. Някой хора просто отказват да разберат, че разнообразие на 6м. бебе не е необходимо......
*
Стефи, по-права от това не можеш да бъдеш!
На факта, че аз такива "боклуци" не давам, ми казаха, че съм ги дресирала, това не било възпитание. Не можело децата да не искат зрънчо и близалки. Просто казах, че като не знаят какво е защо да си искат. Те ще си поискат и от на баща си ракията, трябва ли да дам, само защото искат?!
*
Сийче, много хора не го разбират това, явно ние сме повредените, защото сега съм сигурна, че след мен ще се изсипят една камара постинги - ама какво ще му стане от една близалка, ама то за разнообразие, ама нека да опита и прочие и прочие...
Ей вярвай ми като прочета за разнообразие да му дам компот например или сок на 7м. дете, всичко ми се обръща. Някой хора просто отказват да разберат, че разнообразие на 6м. бебе не е необходимо......
:good_post: Благодаря за формулировката Стефи, разпечатва се в количество за всички баби (и други акъл-даващи) и им се връчва, 'щото те гледат по телевизора и си авторитет у нас :)

Здравейте,днеска бяхме на консултация на която педиатърката каза че Майки имал шум на сърцето.Според нея не е нещо сериозно,но аз не мога да се успокоя и искам да попитам момичетата от варна да ми препоръчат ако знаят добър детски кардиолог ?
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*
mimi26, и аз Алекс съм я дресирала - като я почерпят зрънчо отговаря: Аз такова не ям, защото е солено и има вредни мазнини  :lol: шах с пешка, а?

Днес за хранене си говорих с едната госпожа в детската - Алекс мине, не мине и се хвали, че е яла филия със шарена сол, щото еди какво си не обичала :x Тази от сутринта не давала, та следобяд ще си говоря на висок тон с другата. Аз се чудя що детето отказва и пържола дори в къщи (принципно само такова безотказно ядеше), а те я тъпчат с филии със сол за по-лесно. 8O