Здравейте, докторе!
Моля ви за съвет!
Дъщеря ми ( на 2 г.) преди известно време при ставане от сън си притискаше ръчичката в дясното подребрие. При въпрос дали я боли отговаряше положително. Същевременно започна много обилно да се напишква, особено нощем, и като че ли урината придоби по-остра миризма (поне на мен така ми се струваше). Заведох я при педиатъра, прегледа я и не намери нищо обезпокоително, но пусна изследвания – ПКК, глюкоза, АСАТ, АЛАТ и урина. Резултатите – в норма, с изключение на АСАТ, който беше двойно завишен. Педиатърът не се притесни от това, но за всеки случай ни изпрати на детски гастроентеролог. Там направиха УЗ на корем, черен дроб и бъбреци и не установиха отклонения. Гастроентерологът обаче, базирайки се на изследванията, заподозря някаква анемия. Назначи електрофореза на хемоглобин, а понеже вземането на кръв от вената е изключително трудно при детето ми, реших да пуснем отново АСАТ, АЛАТ, ГГТ, алкална фосфатаза, желязо (Fe) и CRP. Резултатите – алкалните хемоглобини са в гранични стойности. Препоръката е след навършване на 3 г. на детето да се повтори изследването на HbA2 при нормални стойности на серумно желязо. Останалите резултати – в норма, с изключение отново на повишения АСАТ.
Не разбирам, защо никой не се вълнува от този завишен АСАТ и всички казват, че при деца е нормално. Mен лично това ме притеснява, още повече, че като разрових стари епикризи и изследвания видях, че стойностите на АСАТ са си били повишени още от раждането. Разбирам, че тогава това може да се е дължало на тежката неонатална жълтеница, която изкара, но възможно ли е две години по-късно стойностите да са все още така високи?
Според вас нормално ли е в детска възраст да е завишен този показател?
Какво друго бих могла да изследвам, при положение, че АСАТ е ензим освобождаван не само от чернодробната тъкан? Опитвам се да разбера възможно ли е да има връзка с нощните й неразположения в последно време (от 4-5 месеца почти не спи нощем, буди се непрестанно, иска мляко или плаче без видима за мен причина, най-дългият й непрекъснат сън в най-най-добрия случай е максимум 2 часа).
Благодаря предварително и ме извинете за многото въпроси, с които ви засипах!