Пак съм аз...
Връщаме се от контрола - инфекцията в ухото овладяна.
ПКК - силно повишени моноцити - 22.9%/реф. ст-ти 4-10/.
лимфоцити 51.9% /17-48/
гранулоцити 25.2% /43-76/.
Единият лекар казва "инфекционна мононуклеоза", другият "няма данни за такава".
Изписаха ни капки "ЛИМФОМИОЗОТ".
Направо не знам вече къде да водя детето...
Клацид не е добър избор за ушни инфекции.
Спонтанна перфорация на тъпанчето може да се случи разбира се ( аз за 12 години частна практика съм имал само 1 случай), но в случая се дължи на колегата, не прегледал уши, а даващ "камфор" ( това пък е странно за 2012).
Аугментин ЕС е добър избор.
За Моноцитозата ... колко са левкоцитите на детето? 20,9? СУЕ, СРП?
За мононуклеоза има бърз тест с капсулни антигени- Иг Г и ИгМ. Може да ги ползвате, ако има съмнение.
Накратце- следете ухото на детето как се лекува с "междинни" прегледи. 10 дена АБ курс, може да ползвате Аугментин ЕС в дозата му 90 мг, ако детето не е алергично- просто има показание за това тук. И стига да не направи диария.
Това са спонтанни перфорации, които добре се повлияват от адекватно АБ лечение- просто Кларитромицин не е в този спектър.
Ако от Аугментин ЕС ( даже и във високи дози) нямате ефект- добавете успоредно и Секлор ( Цефаклор). Или сменете с Цефаклор... .
Естествено заради една, единственна спонтанна перфорация, НИКАКВИ по-нататъшни инвазивни процедури не се правят. Следи се отита да се излекува- тъпанчето се затваря само.
Апропо, чудя се как да го кажа, но- капки за уши при налична ( или съмнение) за перфорация, са абсолютно забранени. Освен ако не се касае за макарички с Псевдомонас, когато се ползва "Дрол". Но това е специален случай... .
Изразиха съмнения, че този път най-ворятно ще се наложи "пробиване" на ухото, защото това било затворено пространство, и АБ може и да не помогне. Днес ще ходим на контролен преглед.
Молбата ми е за съвет - доколко е опасно това "пробиване", наистина ли се налага?
Щом е изтекла течност, значи има спонтанна перфорация- освен ако не е течност от ухото, а ушна кал. Погледнете дали има перфорация (с отоскоп)- ако я има, не виждам какво още ще "пробивате" ... то каквото е трябвало да изтече- е изтекло. А и тези перфорация не се затварят за часове, а за малко по-дълго. Сега, да правите втора перфорация, успоредно с вече съществуващата само в Бг може да стане това... . Или в много, много редки случаи.
Общо взето- огледайте дали имате правилна ваксинация с Хиб ваксината и Превенар.
Може би сте се разминали с менингит от ушен произход- има всички данни от това, което пишете. И е тревожно, като се има пред вид "камфора". Можело е да стане голяма беля. Простете.
Мисля да поговорите с Вашият Педиатър относно лекуващият с "камфор", няма да е зле.