0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част V
« Отговор #80 -: Януари 11, 2012, 22:32:07 pm »
добре, спираме го.

*
« Отговор #81 -: Януари 12, 2012, 11:32:11 am »
Докторе, само докладвам: при нас положението е много по-добре. Има единични изкашляния 4-5 на ден. Нощите са спокойни. Вчера спрях Вентолина и Ериуса. Оставаме на Флексотид 2х1 смятам поне още десетина дни, после ще намаля пак, ако малчо не кашля.
Отново ви благодаря!
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #82 -: Януари 12, 2012, 11:35:15 am »
Чудесно.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #83 -: Януари 12, 2012, 12:38:06 pm »
Докторе, здравейте и за много години! Следният въпрос ме занимава (с  малко предистория):
- преди Нова година хвърчахме по Пирогов, защото тестисите на сина ми се скриха (тотално бяха изчезнали от торбичките, нямаше ги никакви). Впоследствие се оказа, че дупето му се е подсякло (към този момент още не беше зачервено, но после се разрани буквално за няколко часа) и може би заради болката се е получил този страничен ефект. При прегледа в Пирогов тестисите вече бяха слезли обратно в торбичките, направиха рентгенова снимка и коментарът беше, че за момента няма нищо притеснително, просто каналчетата са по-широки и трябва да го наблюдаваме. До към 3 годишна възраст проблемът можело да отшуми.
- днес бяхме на детска консултация - педиатърката погледна и каза, че тестисите му са вдигнати горе. Цитирам: "издърпа ги" и отсече, че е с крипторхизъм.

Въпросите ми са: налага ли се допълнителна консултация, с какъв специалист и наистина ли толкова бързо и лесно се поставя тази диагноза? Трябва ли да следя / внимавам за нещо специално (според педиатъра ни, просто не трябвало да го държа на студено?...). Към момента детето е на 1 година и 5 месеца.

Много благодаря!

Поздрави!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #84 -: Януари 12, 2012, 12:42:55 pm »
Ретрактилните ( "асансьорни") тестиси се интерпретират като нормално явление и не се препоръчва нещо, освен проследяване. За да се подтисне рефлекса, който "вдига" тестисите при преглед, си има начин.

Иначе, естествено, в по-малката възраст на детето -1-2-3-4 месеца, и в рамките на прегледите, тестисите е трябвало да се палпират нормално, и долу.
Sir Alec Guinness
« Отговор #85 -: Януари 12, 2012, 13:00:49 pm »
Благодаря за бързия отговор! В по-малка възраст не е наблюдаван този проблем.
В кабинета беше хладничко, което, предполагам, е предизвикало поне отчасти тази реакция. Ще наблюдавам! Пак благодаря!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
« Отговор #86 -: Януари 12, 2012, 13:11:37 pm »
Д-р Бърди искам да ви попитам за сина ми на 4 г и половина е-много често му се надуват едни лимфни възли на вратлето под ушите.Той и често боледува,тази есен прави 2 бронхита и 1 пневмония,2010 година все носа му беше запушен,доктори имаха изказвания за 3-та сливица,но не е преглеждана специално тя и да кажат колко е голяма.Въпросът ми е за лимфните възли-доколко е нормално да ги има и колко време е нормално да стоят надути?
Една лекарка преди викаше че като пие АБ трябва и те да спаднат,но става така ,че те спадат и като минат няколко дни пак се подуват.Сега последно като имаше бронхопневмония му назначиха Цедакс,на 3-4я ден от пиенето му,носа на детето се затъкна,заболя го едното ухо,и Унг каза че 3-та сливица била голяма.АБ свърши,пенвмонията се излекува,но носа си остана затъкнат,хърка през нощта,а лимфните възли се подуха след като свърши АБ,което беше на 30 декември.Снощи ги гледахме възлите,от дясно е кръгъл,от ляво е продълговат ,доста големи,и като оток под ушите има.Детето в момента няма оплаквания,освен запушения нос.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #87 -: Януари 12, 2012, 13:21:18 pm »
* Хронично Стептококово ( или друго) носителство ( Стафилокок)
* "трета" сливица
* Желязо-недоимъчно състояние или други кръвни заболявания ( това е голяма тема)
* Атипична Микобактериална инфекция ... .
* Алергичен ринит
« Последна редакция: Януари 12, 2012, 13:23:55 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #88 -: Януари 12, 2012, 13:24:55 pm »
от къде да започна-на какъв лекар да го заведа,и какви изследвания да се направят?
той е много слаба 16.5кг,като на тези кг си стои от 1 година вече,без апетит,храненето при него е все с накарване,пие много малко течности.

между другото и малката,тя е на 1 г и 2 месеца има един по-голям лимфен възел от ляво,и около него по-мънички,които забелязах от известно време,и не изчезва.Тя също се разболява покрай баткото,но засега е пила само 1 път АБ.
« Последна редакция: Януари 12, 2012, 13:31:44 pm от vavka »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #89 -: Януари 12, 2012, 13:28:02 pm »
Това са Педиатрични проблеми.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #90 -: Януари 12, 2012, 13:32:58 pm »
Аха,само че нашия педиатър не оддава значение на това,и аз затова досега гледах да не се притеснявам.
« Отговор #91 -: Януари 12, 2012, 18:14:31 pm »
Аха,само че нашия педиатър не оддава значение на това,и аз затова досега гледах да не се притеснявам.

Здравей, д-р Бърди е прав. Преди 1 седмица забелязахме, че на моята дъщеря - 5г., лимфните възли са подути, а не беше болна. Заведох я на УНГ. Пуснаха ПКК+ЦРП+ гърлен секрет. Както съм написала по-долу, ПКК+ЦРП са идеални, но гърления секрет показа, че малката има стрептококи. Вероятно затова лимфите са надути. Сега се лекува с АБ.
Относно 3-та сливица. Махнахме я преди 1 година и детето се промени коренно - започна да яде, наддаде на кг (също като вас на 4  г. беше зациклила на 16 кг), муцуната й стана една такава розовка, стана по-щурава. Така че, аз на твое място бих отишла на първо на УНГ.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #92 -: Януари 12, 2012, 18:17:02 pm »
"....муцуната й стана една такава розовка, стана по-щурава."
Ха ха ха ха ха, хе хе хе хе....
Иначе-така си е- променят се за добро след махането на тези пусти "трети".
Sir Alec Guinness
« Отговор #93 -: Януари 13, 2012, 11:23:58 am »
Не сте казвали тук нищо за петата болест, Докторе. Време е :)
Предписвате ли лечение и как успокоявате сърбежа?
Благодаря за евентуалния отговор!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #94 -: Януари 13, 2012, 11:55:43 am »
Какво имате пред вид?
Sir Alec Guinness
« Отговор #95 -: Януари 13, 2012, 12:25:09 pm »
Детето ми вероятно е с петата болест - довечера ще ходим на лекар, но казаха, че ще е заместник (предполагам стажант) на нашата педиатърка. Тя не си вдига телефона. Мисля, че е петата болест, тъй като в групата в момента имат варицела, скарлатина и пета болест (гледах снимки на обривите в нета). И понеже уважавам стажантите, но не им се доверявам, моля Вас да споделите практиката си.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #96 -: Януари 13, 2012, 14:07:42 pm »
Детето ми вероятно е с петата болест - довечера ще ходим на лекар, но казаха, че ще е заместник (предполагам стажант) на нашата педиатърка. Тя не си вдига телефона. Мисля, че е петата болест, тъй като в групата в момента имат варицела, скарлатина и пета болест (гледах снимки на обривите в нета). И понеже уважавам стажантите, но не им се доверявам, моля Вас да споделите практиката си.
За кое? Моля paste на предишен въпрос, ако съм пропуснал... и е назад.
Ако не- какво точно искате да питате?
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #97 -: Януари 13, 2012, 14:09:27 pm »
Докторе, най-вероятно пита за Розеола, която в БГ често наричат 5-та или 6-та шарка. :D

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

Birdie

• 11040
« Отговор #98 -: Януари 13, 2012, 16:06:56 pm »
И какво да кажа за тази болест? някакъв конкретен въпрос има ли?
Sir Alec Guinness
« Отговор #99 -: Януари 13, 2012, 19:31:33 pm »
Няма нужда, оправих се и без Вас. Много сте мил... Лека вечер!
« Последна редакция: Януари 13, 2012, 19:37:13 pm от Тик-так »