0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

За съжаление обаче вече 4 зъбчета се налага да ремонтираме. Кариесите се дължат на много тесен контакт между зъбите, според стоматоложката и там не мога да почиствам добре! :(

опитвали ли сте да покажеш чистене с конец за зъби? Аз съм показвала и Ники има интерес към него, случва се да ми го носи и да си сочи зъбите да ги изчистя с конеца. Разбира се само две-три зъбчето, после му е скучно. Но съм виждала "лъкчета" цветнички, идеални за деца. Можеш да опиташ да я научиш и на конец за зъби. Кариесите може би ще намалеят, ззнам ли? Нали всички зъболекари ни повтарят колко е важно да чистим с конеца за зъби :?
Иначе зъбите са и ген, колкото и да е кофти, ако имаш податливи на кариеси зъби :(

Джей, разбира се всяка майка решава как да възпитава детето си и каква теория за хранене да подхване. Мен са ме възпитали да се храня на маса, приблизително в определени часове и рядко консумирам храна между тези часове. Това се опитвам да предам и на Ники.
За мен като дете храненията бяха ритуал. Всички слагахме масата, помагахме на баба в кухнята, гризвахме краставичка докато режеше салата и всички в приблизително точен час сядахме да се храним на масата. Без изключение. Ако аз се забавех с повече от 30 мин. баба и дядо започваха без мен и на мен ми липсваше, че съм изпуснала ритуалът :lol: :lol: Държа да се храни у дома или в заведение, ако сме навън, за да създам традиция. Вярвам, че вкусът и навиците се възпитават от много ранна възраст. Има и изключения, да, но гледам да не са чести.
[/url][/url]
и аз бих казала че не е въобще селско да хапва навън поради най различни причини..и майко който не дават солети и зрънчо на децата навън са 10 а 90 дават и детето като вижда е нормално да потърси и още повече ако е пробвало друг път и знае вкусът му и ако ти му кажеш не неможе а то плаче и гледа другото дете едва ли е толкова приятно..и аз си мисля че на дете което са му ограничавали тези неща след 1година или 2,3 само ще си купува и едва ли ще може да се спре...може би не при всички деца е така но при повечето..и аз се старая да не яде такива неща а плодове аз също давам само водичка и си я  пие но е неизбежно според мене '' боклуците'' а има и нещо друго не че и плодовете и зеленчуците ако щеш и месата са толкова естествени както на времето и че сега има компутри и разни игри а навремето не сме си мечтали за такива неща (и говоря за по големи дечица)но това е друг въпрос...както и да е  :)
*
дена, ти зададе въпрос, ти помоли за мнение, честно казано не ти разбирам постингите, ама наистина. ти си говориш едно и също, хем искаш съвет как да не даваш, а в същото време ни обясняваш вече 3-ти постинг как нямало начин, въпреки всичко изписано от нас. Моля те, най-любезно щом нямаш нужда от съвет и са ти ясни нещата, просто не искай такъв, защото е много неприятно, ние тук да си губим времето да ти обясняваме и даваме мнение, да споделяме личен опит, а ти да ни обясняваш, че то видиш ли всичко е вредно. И детето плаче и ти му даваш и ...... вече в 3 поста. чудесно, продължавай да му даваш и моля ако обичаш не се опитвай да ни убеждаваш колко е полезно и безвредно, и няма друг начин.
« Последна редакция: Май 16, 2012, 22:18:17 pm от StefiZ »
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
това ми звучи като онази тема в Бг мама- помощ!!! детето ми яде само филия с пастет и шпеков салам на година и три месеца
е, аз ли му режа салама на това дете, или му мажа филиите- явно е, че то само не може ...!!!
децата са такива, каквито ги направим ние самите
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
ааа Мини, ще ме прощаваш в мамата децата на година и три месеца салама сами го пълнят и хляба сами си го замесват ... така че!!!
В очакване ....
Дена, предполагам, че към моите писания ти е насочен поста. Повярвай ми и зрънчо и солети е опитвал, шоколад също. Но няма драма, когато кажа НЕ и обясня, че ще го боли коремчето. Защото той знае, какво е да те боли коремчето.
Колкото и да твърдиш, че плодовете и зеленчуците не са като едно време - ами шоколада, чипса, Биг Мака и сие са в пъти по-вредни! Знаеш ли, с какво съм захранила Ники преди чипсове - с оризови блокчета и миналото лято разнасях като идиот в случай, че ревне на площадката. Ми не ревна. Единственото, което няма да мога да откажа е плод, защото ме гони да яде ябълки, банани и всякакви възможни плодове и зеленчуци.

И още нещо, за последно - не се старай да бъдеш като останалите 90 майки. Бъди тази майка, която поема отговорност за възпитаването на вкуса в своето дете. Ако 90 майки решат, че от утре децата минават само на луканка и ти ли ще го направиш с твоето дете? Не мисля :lol: Бъди до него тогава, когато трябва да кажеш НЕ на каквото и да било. Ама до него, не на пейката крещейки през площадката, нали :wink:
[/url][/url]
*
denas123 , ще опитам по-простичко да ги кажа нещата, без да влизаме в полемики кое по-вредно и най-вредно и пр.
Всякакви чипсове, снаксове, близалки, бонбонки и пр., които не желаеш детето ти да консумира - просто не ги купуваш. Нито навън, нито у дома, нито пък ти пред него ги ядеш /дори по принцип да го правиш/. Когато другите деца навън ядат подобни неща - твоето и да си вземе и да хапне - дотам ще е. Една, две, три пръчици примерно - ОК, няма драма за мен лично. Ама ти като не купиш, или ако те попита друга майка дали да даде на твоето дете кажеш - "не" - въпросът приключва.
Какво значи: "ама то гледало и плачело, ама било неприятно..."? Утре ако плаче за скъпа вещ, която не можеш да си позволиш да му купиш /дори да искаш/ какво ще направиш? Не е като близалката и чипса за стотинки и тогава - ще трябва да измислиш как да се справиш и ще успееш, щото няма накъде т.е. можеее ;) Моето вярно, че не е ревливо по принцип, ама ако нещо не му изнася, или нещо цели - не просто плаче, а такива сълзи се търкалят и такива писъци надава от раз - все едно му режеш и двата крака поне.  :lol: Като не стане на неговата и го загалавичкам нещо - както е ревнал от раз, така и утихва от раз и дотам. Няма никаква трагедия, на тяхната възраст "ревливите постановки" са за "добър ден".  :wink:

Ако наистина не желаеш детето ти да свиква да яде определени неща, а то реве, че не му даваш - реагирай по същия начин, по който би реагирала, ако детето ти реве защото не му позволяваш да прави нещо, което го застрашава. Какво правиш в такива ситуации? Ами спираш го, обясняваш, предлагаш алтернатива, отвличаш внимание... Нали така?
Аз съм на мнение, че човек има вродени вкусови предпочитания, но отнасящи се до доста "общи категории". Дали предпочита солено, сладко, теста, зеленчуци...в този смисъл - няма как да променим вродените афинитети на децата си, поне според мен. Но какъв ВИД храни от тези, които генетично му е предопределено на детето да харесва ще консумира то и когато само ще избира - наистина си зависи от нас. Ако обича солено /аз сладко така и не проядох/ - едно е да предпочита палачинка със сирене и кашкавал, друго е пакет чипс. И двете са солени, ама има съществени други разлики. Отделен въпрос е и "яденето по навик" на някои неща, това просто се научава и си го търсиш, без реално да ти е нужно...ей тука е ролята ни като родители, това да го ограничим колкото можем.

Аз съм по-либерална от "колежките" тук  :lol: по въпросите с храненето наистина, но все пак държа на основните параметри за добро /особено детско/ хранене и са абсолютно прави, че има справяне във вашата ситуация /всички сме в нея все пак/, не е толкова трудно, нито пък е "мъчение за детето". Ако за всичко при отглеждането на децата си "вдигаме ръце" с аргументи, като: ама то реве, ама това и онова е трудно, ама тя средата, ама те другите майки така и онака, ами аз какво да направя...ами дай да не правим нищо и на самотек. Пък каквото стане - такова.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
За мен мненията в тази тема станаха доста крайни. Аз смятам, че няма нищо вредно в солетите освен малкото сол, която можеш да изрониш. Аз не обичам и през ум не ми минава да купувам баш Зрънчо, но никога няма да го забраня, въпреки общоприетото отрицателно мнение. Мисля точно като Жбрул-какво като някой му даде Зрънчо, след като аз не купувам, а детето ми се храни преидмно с каквото аз купувам, та не виждам как един път като опитало и ще започне само това да яде. Не виждам къде е драмата.
 С едно обаче съм съгласна - ние сме възрастните и ние избираме какво ще разрешим на децата си.  Аз снощи забраних поредните сладки боклучете закупени от чичото за Ивана. Да я почерпи няма драма, ама то стана всеки ден. Е, трябваше да сложа край и го направих и ревовете секнаха за около минута, след каот видя, че няма да и дам и това е.
 И все пак добре е да осъзнаем, че ако не си гледаме децата съвсем сами няма как да имаме тотален контрол. А и не е нужно.


  
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)

 И все пак добре е да осъзнаем, че ако не си гледаме децата съвсем сами няма как да имаме тотален контрол. А и не е нужно.

Съгласна. Обаче за зрънчовците ще ти разясня на лични  :wink:.
Ох...това за яденето ми е болна тема. Аз съм била ужасно злояда и мъжът ми също. По тази причина много внимавах как подхождам и какво давам. Това обаче стана докато баткото навърши 2,5 г. Съответно мъжът ми в един момент реши, че вече можело да му дава сладкиши и шоколади и започна да му ги дава за "награда". Направо побеснях! Не постигнах нищо, защото и до сега баткото си иска "наградата"-шоколад. Резултатът е, че вече е злояд и той и не яде всичко както преди... Имала съм хиляди скандали по темата с таткото, но просто няма как да го изключа от възпитанието. Таткото си има негови теории и въпреки, че вижда че съм права си държи на неговото. А за бабите ще кажа, че моята свекърва се опитва да пробута хиляди боклуци в мое присъствие на детето/защото аз не го оставям на нея отдавна/. Скандал съм вдигала няколко пъти. В крайна сметка си гледам децата основно сама. Свекървата съответно се пули и за н-ти път ми обяснява, че била мед. работник/инспектор в ХЕИ/. Да но това нищо не значи за мен. Факт е, че пробутва неща, които дори аз не ям, защото знам че са ужасно вредни.
Зрънчото Криси като че ли не го аресва особено въпреки, че всички деца около него често го ядат. Солетите са си полезна храна/нали това се дава при диети/. Правя торта на децата и слагам плодове вътре, за да има нещо полезно.

Още нещо за свекървата. Хванах я да налива студена вода от чешмата зад гърба ми и да се опитва да я дава на детето, а то беше на АБ. Тя много добре знае, че не се дава чешмяна вода, а преварена и още повече студена на болно дете. Побеснях, защото току що детето беше изпило 1/2 литър чай. Не беше жадно. Но това е друга тема вече..
« Последна редакция: Май 17, 2012, 08:53:45 am от Tutto_bene »
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
За съжаление обаче вече 4 зъбчета се налага да ремонтираме. Кариесите се дължат на много тесен контакт между зъбите, според стоматоложката и там не мога да почиствам добре! :(

опитвали ли сте да покажеш чистене с конец за зъби? Аз съм показвала и Ники има интерес към него, случва се да ми го носи и да си сочи зъбите да ги изчистя с конеца. Разбира се само две-три зъбчето, после му е скучно. Но съм виждала "лъкчета" цветнички, идеални за деца. Можеш да опиташ да я научиш и на конец за зъби. Кариесите може би ще намалеят, ззнам ли? Нали всички зъболекари ни повтарят колко е важно да чистим с конеца за зъби :?
Иначе зъбите са и ген, колкото и да е кофти, ако имаш податливи на кариеси зъби :(


Вени, бях чела статия на д-р Алексиев, че при децата не могат да се използват конци за зъби, моята зъболекарка потвърди. Все пак те са специалисти, слушам тях! :?
Разстоянието е толкова мъничко, че дори остра клечка за зъби не може да изкара нещото застанало там, което я дразни. Не знам дали ще има търпението още сега да я почна с конците! :oops:
yana-v не знаех, че не може. Според моята зъболекарка може, ама по възможност да са без ментолов вкус.

Туто Бене, при теб положението не е много Бене, щом такива глупости се вършат.

Аз с тия сладки се чудя...единствено обикновенни бисквити давам и някоя дом. курабийка/сладка, когато направя. До колко е правилно да се дава нещо сладко за десерт? Аз чакам той да си легне, защото аз съм свикнала с десерта и си го търся :lol: Ама аз като ям, ревне и то. Досега само с фурми е намазал няколко пъти.

П.С. Нали помните за снахата, бебето, къпането? Унагииии, открих източникааа: http://babysling-bg.com/2010/12/08/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-3/#.T7SRB-io_vk

Звучи смислено, ама до там.
[/url][/url]
За сладкишите се получава и малко кофти, защото всичките ми познати дават. Обикновено купуват и в градинката слагат на пейката да си взимат децата. В началото го спирах, но сега няма как да стане вече. Плаче и се тръшка с часове. Да не говорим, че ужасно се дразня като изсипят бонбонки на пейката и моето яде като невидяло..

За конец за чистене на зъби не знам как бих могла да го правя с баткото, защото той едвам си ги мие, камо ли да го карам да си ги чисти с конец. Иначе, ако детето позволява може и да се прави, но ми се вижда прекалено. Според мен е достатъчно почистването им с четка и паста.
Аз понеже чистя с конец моите зъби след всяко хранене и малкия само ме гони да му дам конец :lol:
[/url][/url]
стефиз помолих за съвет и да приемам ги и което мога и сметна за правилно ще се постарая да го направя аз просто си изказах мнението от това което съм видяла навън и от моето си дете..не можеш да си представиш какво е да плаче детето за няколко солетки при положение че гледа децата да хапват и аз да и казвам не и не и не а тя плаче моето дете си е от по яшните искам не искам но въпреки това се старая да не и давам и да я драпна на страна да и обесня и така нататък...БЛАГОДАРЯ ВИ ИСКРЕНО НА ВСИЧКИ КОИТО МИ ПИСАХТЕ..така вие давате някоя идея и аз ще се постарая да го направя :)
*
Наистина ще се радвам ако сме успели да помогнем :)
За солетиките едва ли някой има против, моите деца също ядат солети, особено като пътуваме. Лично аз имах предвид близалките, вафлите, чипсове, снаксове и прочие, а не солетките :)
Защото съм виждала как за следобедна закуска в градинката майка/баба/гледачка купува вафла на 1-2г. дете, за по-лесно разбира се, вместо един банан на пример :(
*
Абе за следобед както и да е,а за сутрешна закуска кит-кат и фанта на 2 годишно-направо ме разби тая женица дето му го даде 8O

*
Наистина ще се радвам ако сме успели да помогнем :)
За солетиките едва ли някой има против, моите деца също ядат солети, особено като пътуваме. Лично аз имах предвид близалките, вафлите, чипсове, снаксове и прочие, а не солетките :)
Защото съм виждала как за следобедна закуска в градинката майка/баба/гледачка купува вафла на 1-2г. дете, за по-лесно разбира се, вместо един банан на пример :(

Мммда или как след ДГ винаги децата се посрещат с вафла/зайо байо/близалка ... като начало не ми е ясно защо трябва да чакаш детето с храна и после защо трябва да е точно това, обаче всеки да си гледа неговото гардже. Моето си знае от малко за абсолютните и относителните боклуци и никога не е имало драма или рев.
В очакване ....
*

децата са такива, каквито ги направим ние самите


  Ох, не съм много съгласна. Захранвах го това диване с всичко, както повелява Бърди, следвайки съветите ви. Ядеши всичко, макар и по малко.
От как стана самостоятелна бойна единица, има собствено мнение и не ще и не ще.
  Напоследък тактиката ни е "Това е вечерята, ако не ти харесва, няма друго", обаче това малкото голям инат вади. Не иска да опита дори яденето, а сме сигурни че ако опита, ще й хареса.
  То и аз съм била същото диване, въпреки всички опити на майка ми. Най-накрая се е нагодила по моите претенции да готви.  :lol: Но ние засега с баща й на Алекс не се даваме без бой. Опитите продължават.
 
  А за солетите - чела съм преди, че тези гланцираните солетки трябва да се избягват зараци гланца им, но какво съдържаше не помня, ще трябва да си опресня инфото. А аз не давам дори и солети, щото а е яла солети навън следобяд, забрави да вечеря после.
*
Фанчо, аз моите съм ги научила от самото тръгване на градина още, че винаги им нося плодове. Мъкна си в чантата ябълки, банани, праскови, сливи каквото се сетиш. Преди да си тръгна от работа режа на парчета в две кутийки и те така, докато си стигнем от градината до нас те са ги омели :lol: Нося им защото знам, че обичат, а и ги взимаме към 6 часа обикновено от следобедната закуска в 4 и помен няма вече.
Но няма да забравя един ден още в първа група беше Деси, като я взимах се засяках с една баба да прибира момченце от нейната група и госпожата й обясняваше как едва го е накарала да хапне малко супичка с половин филийка хляб на обед. Бабата видимо притеснена - ох, не знам какво ще го правим, той е така, много е злояд. И какво се случва после, излизаме от двора на градината и познай, бабата вади от чантата пакетче с меденки/сладки някакви и му го тиква в ръцете и детето започва да яде 8O
Е много ясно, че като се натъпче с меденки едва ли след час и половина ще иска да вечеря. Ако изяде една ябълка, например няма проблем, поне моите никога не са ми отказвали вечерята, защото ядат плодове в 6. Но е факт, че не са и злояди де :)