0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Здравейте,днеска бяхме на консултация на която педиатърката каза че Майки имал шум на сърцето.Според нея не е нещо сериозно,но аз не мога да се успокоя и искам да попитам момичетата от варна да ми препоръчат ако знаят добър детски кардиолог ?

д-р Петър Шивачев, работи в клиника "Надежда" - с две ръце гласувам за него. Страхотен е и като човек, успява да омагьоса децата. Записват се предварително часове. Сградата е преди поликлиниката на "Св. Ана". За съжаление със здравна каса не работи. Около 65 лв. последно беше кардиологичния преглед мисля. :( Моята племеница ходи вече 3 г. само при него и веднъж годишно при проф. Велковски в София.
При нас го бяха казали същото при преглед в яслата. Оказа се, че шума се чува по-отчетливо преди да се разболее детенце, нищо притеснително.
Надявам се и при вас да е така! Успех!!!
 
« Последна редакция: Май 16, 2012, 13:04:52 pm от yana-v »
аз също съм на мнение че са врени въпреки че 80% от децата  си хапват каквото и да казвате защото съм по цял ден навън и виждам и като каже детето че иска и аз и обеснявам че така така но тя иска и как да я гледам как плаче??и постоянно си игаря с нея даже по пързалките с нея се спускам не съм седнала да пия кафе а тя да си играе сам и въпреки това е много трудно да обясниш на 2годишно дете че солетата е вредна и тя да те разбере..това е моето мнение грешно или не такова е много исках моето дете да е от децата където не обича такива неща но за жалост не е така...нека са живи и здрави
*
mimi26, и аз Алекс съм я дресирала - като я почерпят зрънчо отговаря: Аз такова не ям, защото е солено и има вредни мазнини  :lol: шах с пешка, а?
хаха, Сия, добре сме ги дресирали  :lol: на моите отговора е: "там няма витамини, а само от витамините стават големи мускули  :lol: ", а за шоколада и производните с шоколадово: "ще ни излязат пъпки"  :wink:
*
Ние понеже излизаме в "зачатска компания", та ми е лесно - няма кой да черпи детето с чипс, близалка и от сорта.  :lol: В къщи още по-лесно, понеже аз не обичам сладки неща и такива изобщо не се намират, пък за вафли и пр. боклучава храна - съвсем. Та няма и къде да види нещо подобно, че и да си иска...
За солетите обаче - и Дани и другите деца в компанията хапват солети отскоро /едни лилави пакетчета Хрус-Хрус/, та за солетите конкретно - аз не виждам никакъв проблем да се ядат. Тези специално - не са посипани със сол, та дали ще гризе солета, или сухар, или обикновена бисквита - разлика никаква няма. От друга страна - яденето на солети му се отрази много добре и на способността да държи дребни /тънки/ неща, да отгризва и да дъвче.
Аз пък получавам упреци, че не му давам да пие сок. "Не му давам" - в смисъл, че никога не съм предлагала и не виждам защо пък трябва да пие сок от нещо, вместо да си яде въпросното нещо цяло?  :? Пие си чиста водица човека, а всякакви плодове и зеленчуци си ги яде цели, които не успява цели - режа, мачкам, преди и пасирах... Сок та сок. Е, за какво му е тоя сок така и не схванах. Пък има и нещо друго по този въпрос. Сега ако мога да му изцедя истински сок в къщи, след време като ходим по разходки - ще ме крънка за сок просто защото е добил навик да пие такъв и ще трябва да купувам разни боклуци - боя и захар. Да си седи на водичка... :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Дена, точно сега му е момента на детето да разбере, че не бива нон стоп да се ядат такива неща. Разбирам те на пълно, но повярвай ми не е толкова трудно да откажеш, ще пореве, ще пореве пък следващия път ще знае. Друг е въпроса как едно дете, което няма дори 2г. знае какво е зрънчо и близалка, та да се тръшка за тях.
*
е, Стеф, как знае. Има си баби за тази работа  :lol: В нашия случай за шоколада и яйцата те се погрижиха. След като 100тина пъти казах, че той такова не яде, но мама с удоволствие си ги хапва, спряха, но сега винаги носят изключително полезните данонино и от сорта или т.нар. натурални сокове.
« Последна редакция: Май 16, 2012, 14:15:36 pm от midge »
*
ами да, така е, бабите са и необходимост и зло :lol:
ние нямаме желаещи такива на близо, на 2м. веднъж у нас се носят по 4-ри шоколада, така че знам за какво говориш. Но големите сладко не ядем, малките един шоколад го ядат 2м., така че аз успешно ги раздавам другите без никаква драма от ничия страна :wink: На Деси първата близалка я купи дядо й, на 3г. беше, и детето си я носи завита в хартийката, като беше близнала малко от нея. Ами такъв скандал отнесе милия, още повече че излъга, защото каза, че тя си я била поискала, а тя не беше виждала такова нещо. Та призна си де, че той й я е дал, дори не е ходил с нея в магазина. И ето пак стигаме до това, че можех да си затворя едното око и да го премълча, за да не си създавам излишни емоции... Така че решение винаги има :)
Ама не си мисли, че съм успяла с въпросните баба и дядо, както казах носят се по 4-ри шоколада, ядки, но имам малък напредък, ядките са сурови, носят и плодове-пресни и сушени, така че има светлина в тунела. И хубавото е, че вече си знаят, всичко се дава на мен първо с думите "виж кое ще им дадеш на тях" :lol:
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Аз пък получавам упреци, че не му давам да пие сок. "Не му давам" - в смисъл, че никога не съм предлагала и не виждам защо пък трябва да пие сок от нещо, вместо да си яде въпросното нещо цяло?  :? Пие си чиста водица човека, а всякакви плодове и зеленчуци си ги яде цели, които не успява цели - режа, мачкам, преди и пасирах... Сок та сок. Е, за какво му е тоя сок така и не схванах. Пък има и нещо друго по този въпрос. Сега ако мога да му изцедя истински сок в къщи, след време като ходим по разходки - ще ме крънка за сок просто защото е добил навик да пие такъв и ще трябва да купувам разни боклуци - боя и захар. Да си седи на водичка... :lol:

напълно правилно! вода за пиене, а плодовете цели. другото е поразия на материал, време, пари и зъби.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

ооо, болната ми тема за Зрънчовците и постоянното дъвчене :x
Засега дърпам ръката на Ники и казвам "мамо, това е вредно и солено, ще те боли коремчето" пред другата майка/баба. Обикновенно си го прибират. Обаче имаше една нагла, ейййй, много се ядосах. Децата играят в пясъчника, бабата идва и бута солети в 11 часа в ръцете на Унучето и посяга да даде на Ники. Казвам не, мерси, взимам му ги от мръсните ръце и тръгвам към кошчето да ги хвърля. Ама защо така, можело нещо да му стане, нали е момченце (кво пък точно?). Дава втори път. Този път не съм достатъчно бърза и Ники глътва няколко. Другите ги хвърля, бяха вече с вкус на пясък. Вече се ядосах и обясних, че не давам да се яде между храненията, това е вреден и грозен навик и не искам моето дете да го придобива! Не искам да яде навън, освен ако по моя вина не е нахранен. Този път случая приключва с мърморене.

Два дни по - късно майка купува пакети желирани бонбони и раздава на всички деца на площадката! Без да пита. Аз и още една майка върнахме пакетчетата и учтиво обяснихме, че децата ни са много малки да ги учим на вредни храни, пълни с оцветители и консерванти. Ники пак не се впечатли - не е опитвал нещо такова, а и беше нахранен.

Миналата седмица - групата на дистанционните родители купуват 10 сладоледа и раздават. Децата им идват, сядат срещу бебетата и демонстративно ги ядат. Ники ревна. Една майка предложи някаква друга гадост. На висок глас, ама много висок, че да ме чуят и дистанционните родители обясних, че яденето навън извън часовете за закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря, е грозен, селски навик, неодобрявам постоянното тъпчене на децата и е вредно. [/b]
Една седмица вече никой не носи храна на площадката и като ме видят се изнасят възможно най-далече, невъзпитаните им (да, невъзпитани) деца се кротват и не бутат бебетата, не плюят и не храчат.

Значи можело, нали? Ама българина много го боли като му кажеш, че това е селско. Я как спряха децата да дъвчат, да се носят Зайо Байовци и сладоледи. Няма да му пука, че е вредно, ама селско - ааа, не може, ние сме гражданки, носим Версаче :lol:

Сега трябва да измисля начин да спра чопленето на семки и празните кенчета от бира.
[/url][/url]
*
Е, Вени, чак пък "селски"... Селяните в доста случаи са по-възпитани от гражданите, а и храната им е по-качествена и здравословна.
*
Вени, крайно ми се вижда. Ние не храним по площадките, но те имат право да го правят.
Не виждам ,нищо,селско,невъзпитано или пък грозно да подам на детето си солета ако аз смятам че не е вредно,но си права за едно,не даваш на друго дете без позволение на неговата майка!!!
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
Е, Вени, чак пък "селски"... Селяните в доста случаи са по-възпитани от гражданите, а и храната им е по-качествена и здравословна.

О не, не, изобщо не съм влагала смисълът на разделението селяни-граждани, ама хич. Не се хващайте за това моля. Говорих и те много добре ме разбраха за онзи манталитет, в който седим на пейката, чоплим семки и за да не пищят децата, че искат да се прибират им тикат зрънчото в ръцете. Точно тази групичка има нужда от крайно изказване, повярвай ми :lol: В крайна сметка как би охарактеризирала изказването "ето ви сладоледите, идете го изяжте на пързалките при другите деца". Защото това бяха думите :lol: :lol:

Мидж, имало е случаи, в които майка храни детето си на площадката, защото не е стигнала до дома и детето пищи гладно. Това се случва. Но да излезеш на площадката и след един час да ти ревнат децата, че са изморени и искат у дома и ти да им тикнеш нещо за дъвчене? Не е същото, съгласи се.


Не виждам ,нищо,селско,невъзпитано или пък грозно да подам на детето си солета ако аз смятам че не е вредно,но си права за едно,не даваш на друго дете без позволение на неговата майка!!!

За себе си си права и го правиш. Аз обаче искам да възпитам детето си, че се яде, когато има закуска, обед, след. закуска, вечеря и похапването помежду другото не е приемливо за мен. И го правя.
« Последна редакция: Май 16, 2012, 16:45:45 pm от jasmin_veni »
[/url][/url]
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
най-готиното в цялата работа е яденето с мръсните ръчички. помня как веднъж се опитвах да обясня на една черпеща баба, че детето е с мръсни ръце и затова не искам да му дава солети, но тя изобщо не видя проблем в това.

много са ни ниски санитарните норми и разбиранията за хигиена. то, аслъ, затова е и такава кочина навън. но все пак - не се ли сещат за тении, хепатити и др.подобни, когато дават на ровещите в мръсния пясък деца да ядат храна с мръсни ръце?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

много са ни ниски санитарните норми и разбиранията за хигиена. то, аслъ, затова е и такава кочина навън. но все пак - не се ли сещат за тении, хепатити и др.подобни, когато дават на ровещите в мръсния пясък деца да ядат храна с мръсни ръце?

неее, по-страшно ако не му дадат на детето да опита, 'шото ще му стане нещо.
[/url][/url]
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Цитат
ще ме крънка за сок просто защото е добил навик да пие такъв и ще трябва да купувам разни боклуци - боя и захар. Да си седи на водичка... :lol:
напълно правилно! вода за пиене, а плодовете цели. другото е поразия на материал, време, пари и зъби.

Това беше единственото, от което успях трайно да си предпазя детето от баба му. Тони е на 8 и половина и пие само вода, с което се е превърнал в атракция в училището. Учители, родители и съученици недоумяват как при богат избор от газирани и други напитки, той сам предпочита вода. Няма нито един развален зъб за разлика от племенницата ми, на която всичко в устата е изгнило /на 4 г./
Убедена съм, че вкусът се възпитава.
« Последна редакция: Май 16, 2012, 22:18:51 pm от jam »
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Еле, не е съвсем така. Моята дъщеря не е пила като малка сокчета.
И до сега иска да и купя като види другите и след това го оставя пълно.
Газирано не е опитвала. В къщи не се употребява. Рядко и то като илач се купува по някоя кола.
Пие основно вода и айрян. За съжаление обаче вече 4 зъбчета се налага да ремонтираме. Кариесите се дължат на много тесен контакт между зъбите, според стоматоложката и там не мога да почиствам добре! :(
denas123, от опит ти казвам ограничаването или спиране на такива храни са изцяло в твоята власт и изобщо не става толкова трудно. Най-много да ти направи някой панаир, но тогава трябва да знае, че съвсем пък няма да получи нищо. 2 г. са си добра възраст и не си подценявай детето.
Работата ти с въвеждане на правилата, ако досега не си го правила е около седмица. Ако някой толкова нахалства да черпи с бонбон или каквото, казвам че го прибирам и може /подчертаваш  може, защото децата иначе се подтискат, ако всичко е НЕ/, но след вечеря /обяд. Нещото тайно изчезва от полезрението на детето и гаранция, че до обяда ще е забравила за него.
Или примерно някой съвсем добронамерено или нахално ви бута пакет кроки, чипс и т.н., даваш да опита, разсейваш с друго или директно казваш "вече е достатъчно, ще се надуе коремчето", скриваш останалия чипс "за после" и смятай, че с това приключва драмата.
Колкото и да реве, ще обясняваш едно и също. Правилата са твои и ти определяш кога какво се яде, като стане на 10 вече достатъчно глупости ще яде, но тогава няма да можеш да се месиш.
Аз моите не ги лишавам, опитват разни неща и макдоналдс са яли броени пъти, но за всичко трябва да има мярка.
Но изграждането на хранителни навици до 3 г е много важно и ако имаш колебания по-добре се намеси и ти да си лошата, отколкото после да си сипеш сол на главата.
Веднъж приятелско дете последователно си изсипа три пакетчета захар директно в устата, майката си беше ок. При опит моите да го направят им обясних, че не е редно и сръдливи или не, факт е че захар не опитаха в чист вид.
С бабите съм в задънена улица, там няма пропаганда, която да работи, зад мен правят глупости, лъжат ме. Ама няма как, зависима съм откъм гледане. Карам се непрекъснато и натяквам, че банан да види няма да купи на детето, ама влезе ли в магазин не излиза без бонбони - успехът ми е нищожен.
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Еле, не е съвсем така. Моята дъщеря не е пила като малка сокчета.
И до сега иска да и купя като види другите и след това го оставя пълно.
Газирано не е опитвала. В къщи не се употребява. Рядко и то като илач се купува по някоя кола.
Пие основно вода и айрян. За съжаление обаче вече 4 зъбчета се налага да ремонтираме. Кариесите се дължат на много тесен контакт между зъбите, според стоматоложката и там не мога да почиствам добре! :(

Аз не казвам, че ако не  пие сок детето ще има здрави зъби, а че пиенето на сок уврежда зъбите. И не само той.


С бабите съм в задънена улица, там няма пропаганда, която да работи, зад мен правят глупости, лъжат ме.

Все едно аз съм го писала, само дето вече са достатъчно далече, за да ме саботират  :lol:. Няма да забравя как свекърва ми взе детето за разходка, а малко по- късно ги срещнах да хрупат дружно зрънчо. Бебето нямаше и годинка  :x.

При нас нещата стават с много разговори и примери. Тони обожава сладко и шоколад, но знае, че това не е храна, а десерт. И че за да расте здрав и силен трябва да яде полезни неща. Едната му баба е 120 кг, болна и вечно задъхана. Тя ни е идеален пример  :wink:.
« Последна редакция: Май 16, 2012, 17:51:19 pm от elle22 »
*
Вени, аз като върла селянка си храня детето предимно навън в хубаво време  :lol: Еми няма начин при нас поне - за всяко хранене да си го прибирам до нас. Излезем ли веднъж - цял ден сме навън, храня го където ми падне - градинки, площадки, кафенета. Не виждам абсолютно никаква разумна причина да бъде хранен единствено в къщи, честно. Все едно аз да се храня единствено и само у дома, или ако ми се дояде сладолед примерно докато разбутвам бебето в количката - да не си го ям в движение.
Часове за хранене - следя основните 3 хранения да са в приблизително еднакъв час, защото все пак е бебе и хайде да има режим някакъв. Нямам против да си похапва и между основните хранения /естествено, че не какво да е/- това по никакъв начин не му пречи да си изяжда и основното и "похапващото". За момента е 11 кг. някъде при ръст 81см., изглежда чудесно - не е дебел, не е слаб, значи му е ОК да се храни така.
Разбира се, аз съм възрастен човек, но никога не съм се хранила по часове, пък закуски, обеди, вечери... Ям начесто, но в малки количества - от събуждане - до лягане мога да ям 5,6, че и 7 пъти, не закусвам. Ако Дани беше по-голям бих го оставила да се храни по точно този начин всъщност.

Мисълта ми е, че във всички теории за храненето - си има плюсове и минуси и коя е най-добра и полезна за някого - си зависи от организма на въпросния някой. Това, че някой прави нещо различно от мен, не означава непременно, че го прави грешно и неговото е "по-лошо" от моето.

Иначе и аз не си позволявам да предлагам храна на чуждо дете, нито пък допускам да се предлага на моето. Веднъж се случи бебе в съседна количка да протяга ръце към солетата на Дани, попитах майката дали иска да даде на нейното дете - тя ми благодари и взе. Оказа се, че не намерила от тези солети в магазина до тях, иначе и тя калпава майка кЪт мен  :lol:
А, да и откровено си казвам, че сама му набутах сметанов сладолед в устата, като беше болен преди седмица. Не с идеята да си хапне сладолед, че много вкусно, а защото действа чудесно да хапнеш нещо студено като си с Т. Знам, че в БГ това си е чиста ерес, но от години прилагам същия номер за себе си - идеално ми действа. Май по други поводи не ям сладолед де... Също така - давам всичко от хладилника директно, ако му е вкусно да го яде студено, май само супи топля и определени готвени ястия.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!