"Начин на съхраняване и употреба на пчелния прашец /полен/.
Съхраняването на пчелния прашец /полен/ за по-продължително време трябва да бъде на тъмно, студено и сухо място. Най-добре това става в хладилник. Прашецът /поленът/ трябва да бъде в стъклен или пластмасов съд с плътно затваряща се капачка.
Има различни описани начини на употреба. Най-добре е вечер 1 чаена лъжичка прашец /полен/ да се разбърка в половин-една кафена чашка кисело мляко. Добре е към млякото да се добави и 1 чаена лъжичка нектарен пчелен мед. Чашката с млякото и прашецът се оставят в хладилник. Сутринта сместта се разбърква и се приема на гладно /20-30 мин. преди храна/. Тази доза се приема с профилактична цел веднъж дневно. При необходимост от по-интензивно въздействие е необходимо дозата да се увеличи до 2 - 3 пъти дневно.
Друг добър начин на употреба е чрез разтваряне на прашеца в мед. За целта от буркан с 1 кг. мед се изважда известно количество мед, така че да се освободи място. Към остатъка се добавят 100 гр. пчелен прашец. Разбърква се и бурканът се допълва с мед. Разбърква се отново. Необходими са около 7-10 дни медът да проникне в прашецовите зърна и да ги направи меки и разтворими. Добре е сместта да се разбърква ежедневно 1 - 2 пъти. Приема се 3 пъти дневно по 1 чаена - 1 супена лъжичка преди храна.
Курсът, който трябва човек да провежда, за да има ефект е 2 - 3 месеца. Наскоро имах среща с баща на момче, което учи в гимназия. Той сподели, че всичките му съученици преболедували от нещо грипоподобно, а синът му - не. Бащата беше твърдо убеден, че това е в резултат на редовния прием на пчелен прашец по 1 чаена лъжичка дневно. Това е особено важно през есенно-зимния период.
Не се препоръчва начукване, смилане с мелачки и миксери, разтваряне на прашеца във вода. Това води до намаляване на силата на въздействие на продукта поради окисляване на част от съставките му."
Ето от къде взех рецептата за приготвяне на пчелен прашец с мед:
http://abiconic.dir.bg/bees/prashez.htmМежду другото, Лиско, в линка може да намериш и как изглежда този прашец. Аз лично го купувам от аптеката или от пчеларски магазин от по 100 гр. разфасофки в бурканчета. Пчеларя, който ми доставя мед миналата година не бил слагал капан /така го нарече/ за прашец. Този сезон уж ми обеща да сложи
Първата вечер, в която купихме прашеца реших да пробвам да го разтворя в кисело мляко, за да не чакам 7-10 дни да се разтвори в меда. Нещо ужасно е на вкус
Детето отказа да го яде. След като направих рецептата с меда обаче си го хапва с удоволствие всяка сутрин по 1 лъжица с киселото мляко
Не забравяйте само, че не бива да се разтваря в течност!!!Дано съм ви била полезна...
П.С: Между другото всяка сутрин давам и пчелно млечице. Дават го уж за апетит. Не съм забелязала да помага в това отношение, но пък в упътването прочетох че има хиляди полезни неща, та реших да продължа да давам. Осен това малкия с охота си го хапва сам