0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Линк към старата тема:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45411.msg897532#msg897532

Дано са здрави всички дечица.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част V
« Отговор #1 -: Януари 09, 2012, 17:40:39 pm »
Докторе, отново ще помоля за съвет.
Дъщеря ми е с разтройство от четвъртък, Т от петък, повръща от снощи и не можем да овладеем ситуацията. От както се е събудила след обяд ходим вече 10-на пъти до тоалетна. Снощи и тази сутрин повърна на фонтан 3 пъти, биха и ампула деган,  пие разтвор рингер, но преди малко повърна отново. Не иска да яде нищо, за цял ден е хапнала парченце препечена филия, преди поне лечебната каша на хумана ядеше, сега и нея отказва. Давам изопринозин, хидрасек, линекс бейби, гастрокинд, това беше изписала по-рано педиатърката, а днес каза да започнем и суметролим на 12ч по 8мл, но още не съм давала от него. Каза, че гърлото е леко зачервено, гърдите спокойни.
Моля Ви, кажете според вас адекватно ли е лечението, какво друго мога да направя? Притеснявам се, че ако продължава така ще стигнем до болница.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #2 -: Януари 09, 2012, 17:56:40 pm »
Ще е нужно венозно рехидратиране... . И оценка на повръщането- грешна Дг? УЗ на коремче, изследвания... .
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #3 -: Януари 09, 2012, 18:06:14 pm »
Благодаря! Отиваме към инфекциозна болница.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #4 -: Януари 09, 2012, 18:07:45 pm »
Много дни са от четвъртък... Салмонела? инфекция? посявки?
Не може така направо да се дава АБ, освен ако не е крайно нужно.
НЕ се дава "рингер"!! Дава се разтвор за орална рехидратация, съдържащ по схема вътре йонни съставки... .
"Алмора Плюс", или "Ризолайт", или каквото се намира в Бг по Аптеките ПОДХОДЯЩО за деца ->> комбиниран йонен р-вор. Не Рингер!
По принцип, и на практика, всеки опит да се даде вода или Рингер на деца, води до засилване на повръщането. Затова се прави подсладен чай ( лайка, липов, черен, мента, каквото детето харесва), слага се вътре електролитен разтвор за рехидратация и...  

*първо се дава суха храна- късче сухарче, например. Чака се 20-30 минути. Дава се пак.
* СЛЕД това се дава 1 чл. от чай+ електролити.
* пак сухарче... почивка 30-40 минути.
*пак 1 ч.л. чай с електролити вътре.

Електролитите се приготвят отделно- ползват се готови, приготвени, и се добавят 1-2 ч.л. в готовия чай... .

Паниката да се дава вода, когато детето още повръща, само усилва повръщането и бързо обезводнява.

Ако повръщането е с друга генеза- уточнява се диагнозата първо, разбира се.
Писаното по-горе важи за обикновени повръщания, в рамките на обикновени вирусни гастрентерити.
« Последна редакция: Януари 09, 2012, 18:20:08 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #5 -: Януари 09, 2012, 18:09:58 pm »
Здравейте, докторе! Незнам дали въпросът ми е за тук или за темата за детската психология, но все пак попитам: Откакто Вики се съвзе от плевмонията, не иска да спи следобед без видима причина. Заспива трудно и вечер. Пее си, говори си тихичко . Снощи откара до 12.30 часа като изреди в леглото целия репертоар от детски песнични и стихчета и открито ми заяви, че аз да съм си спяла, пък той само щял да си лежи. Днес се събуди сам в осем, цял предиобед се прозява, но пак не пожела да заспи следобед. В момента не кашля, няма хрема, стомаха му е редовен, не съобщава да го боли или притеснява нещо,  изразходва енергия - физическа и мисловна, макар че все още го задържам вкъщи след преболедуването.

Обяснението на джипито: така е , защото е силно емоционално дете. Да де, но той си беше силно емоционално дете и преди седмица, и преди месец. А и няма някаква особена случка, която да "отключи" емоционалност. Не вярвам.

Можете ли да ме насочите за някаква причина за това поведение и липса на сън?  
*

Birdie

• 11040
« Отговор #6 -: Януари 09, 2012, 18:13:09 pm »
Електролитни нарушения?
Понякога след вирусни заболявания е така за известно време... също има превъзбуденост.
Добре би било да опитате след вечеря да му дадете нещо сладко ( не много сладко, не баклава!) за десерт.
След пневмонии понякога, и за месеци, децата имат известно сутрешно гадене и безапетитие.

Иначе- оставете детето на спокойствие.
Sir Alec Guinness
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #7 -: Януари 09, 2012, 18:54:18 pm »
Ббагодаря, оставила съм го на спокойствие, но понеже за мен това не е нормално се допитах до вас поради незадоволителния отговор на личния лекар. Иначе моето дете си хапва сладичко - крем "пудинг", бисквита, кекс.  Онзи ден имаше домашен сладкиш с кайсии, вчера и днес - домашен чийзкейк , производство на мама. Е признавам си, и шоколад давам понякога, но с мярка и не всеки ден.

Удачно ли е според вас за мое успокоение да му пусна едно ПКК?
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #8 -: Януари 09, 2012, 19:11:14 pm »
Дъщеря ми е с разтройство от четвъртък, Т от петък, повръща от снощи и не можем да овладеем ситуацията. От както се е събудила след обяд ходим вече 10-на пъти до тоалетна. Снощи и тази сутрин повърна на фонтан 3 пъти, биха и ампула деган,  пие разтвор рингер, но преди малко повърна отново. Не иска да яде нищо, за цял ден е хапнала парченце препечена филия, преди поне лечебната каша на хумана ядеше, сега и нея отказва. Давам изопринозин, хидрасек, линекс бейби, гастрокинд, това беше изписала по-рано педиатърката, а днес каза да започнем и суметролим на 12ч по 8мл, но още не съм давала от него. Каза, че гърлото е леко зачервено, гърдите спокойни.
Моля Ви, кажете според вас адекватно ли е лечението, какво друго мога да направя? Притеснявам се, че ако продължава така ще стигнем до болница.

maia_st, Кристина беше с крайно тежко разстройство, 6 дни, с 41 градуса температура, това преди 2 години и нещо. Нищо не е яла през този период почти с изключение на солета/сухар.
Направихме най-напред посявки на изпражнения, после урина, токсоплазмоза, апандисит, рентген, кръвни изследвания и какво ли още не - ни-що. CRP - високо. Единственото нещо, което дадох на 6 ден след консултация с д-р Бърди бе Хидратин Алфа /до тогава не знаех за този разтвор и давах само водичка, единствено това препоръча и инфекционист, който преглажда Кристина в продължение на 2 часа - Хидратин. Пусни си всички изследвания и междувременно давай електролити в разтвор. Хидратинът е вълшебен за мен, вдигна ми детето, когато вече последна мярка бе болница.
Нищо, че не иска да яде, въпроса е да не се дехидратира докато излязат изследванията.
Успех!
« Последна редакция: Януари 09, 2012, 19:19:35 pm от Nina »
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Час
« Отговор #9 -: Януари 09, 2012, 19:17:03 pm »
Да, най важното е детето да не се дехидратира. Хидратин Алфа наистина доста подобрява такива състояния. Първо овладейте повръщането, а чак тогава опитай да захранваш лека полека.

П.П. Този вида заболяване, най много ме е стресирал винаги. Имам за щастие от Гърция, сироп Примперан, по препоръка на д-р Бърди.За съжаление за деца у нас няма адекватно лекарство против повръщане. Принципно не се дава Деган ампула, но и аз бях давала преди да се сдобия с това сиропче. Купиха ми го за 1 евро шишето. Само след два приема повръщането го овладяваме.
« Последна редакция: Януари 09, 2012, 19:21:37 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

« Отговор #10 -: Януари 09, 2012, 19:35:59 pm »
Докторе, искам да ви попитам за отношението ви към домашните любимци и бебетата. В колебания съм дали да не вземем зайче на нашето бебе, но искам да чуя лекарско мнение, преди всичко Вашето мнение.
[/url][/url]
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #11 -: Януари 09, 2012, 20:36:43 pm »
Докторе, искам да ви попитам за отношението ви към домашните любимци и бебетата. В колебания съм дали да не вземем зайче на нашето бебе, но искам да чуя лекарско мнение, преди всичко Вашето мнение.
Жаси, зайчетата много миришат, да знаеш.

« Отговор #12 -: Януари 09, 2012, 21:00:11 pm »
запис

*

Birdie

• 11040
« Отговор #13 -: Януари 09, 2012, 21:05:29 pm »
Положително е отношението ми.
Насърчавам всякакви домашни любимци. Не вярвам много в теориите за "алергичност" на домашните любимци, с известни изключения.

Няма по-добро за децата от домашните любимци... .
Е, редовен контрол от ветеринар ще е нужен.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #14 -: Януари 09, 2012, 21:06:40 pm »
запис
Това "запис"  какво ще "рече ?  8O   простете за любопитството? ... някакъв "код" ли е?
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #15 -: Януари 09, 2012, 21:08:02 pm »
Дъщеря ми е с разтройство от четвъртък, Т от петък, повръща от снощи и не можем да овладеем ситуацията. От както се е събудила след обяд ходим вече 10-на пъти до тоалетна. Снощи и тази сутрин повърна на фонтан 3 пъти, биха и ампула деган,  пие разтвор рингер, но преди малко повърна отново. Не иска да яде нищо, за цял ден е хапнала парченце препечена филия, преди поне лечебната каша на хумана ядеше, сега и нея отказва. Давам изопринозин, хидрасек, линекс бейби, гастрокинд, това беше изписала по-рано педиатърката, а днес каза да започнем и суметролим на 12ч по 8мл, но още не съм давала от него. Каза, че гърлото е леко зачервено, гърдите спокойни.

maia_st, Кристина беше с крайно тежко разстройство, 6 дни, с 41 градуса температура, това преди 2 години и нещо. Нищо не е яла през този период почти с изключение на солета/сухар.
Направихме най-напред посявки на изпражнения, после урина, токсоплазмоза, апандисит, рентген, кръвни изследвания и какво ли още не - ни-що. CRP - високо. Единственото нещо, което дадох на 6 ден след консултация с д-р Бърди бе Хидратин Алфа /до тогава не знаех за този разтвор и давах само водичка, единствено това препоръча и инфекционист, който преглажда Кристина в продължение на 2 часа - Хидратин. Пусни си всички изследвания и междувременно давай електролити в разтвор. Хидратинът е вълшебен за мен, вдигна ми детето, когато вече последна мярка бе болница.
Нищо, че не иска да яде, въпроса е да не се дехидратира докато излязат изследванията.
Успех!
Целият свят оводнява с прахчета за орална рехидратация... откъде тези "рингери", що за чудо е това??
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #16 -: Януари 09, 2012, 21:13:41 pm »
"Примперан" ( метоклопрамид, Церукал) на сиропче е спасил десетки деца от Болница... да.
Ако се употребява умно, с мисъл, е незаменим!
Обикновено само една доза спира всякакво повръщане и прави оводняването през устата и захранването много-по-лесно.

Внимание!
Под 12м не се дава по принцип !
Дава се само 1 доза, и не повече.
Без да сме се убедили, че детето не страда от сериозно заболяване, "Примперан" не се дава! Тоест, убеждаваме се че детето повръща от обикновен, вирусен гастрентерит, а не от Апендицит, например!!!!
В този смисъл, безконтролното даване на "Примперан" е опасно!!
« Последна редакция: Януари 09, 2012, 22:31:38 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #17 -: Януари 09, 2012, 21:36:21 pm »
запис
Това "запис"  какво ще "рече ?  8O   простете за любопитството? ... някакъв "код" ли е?

:) "записвам се" да следя темата просто... ;)

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Час
« Отговор #18 -: Януари 09, 2012, 22:07:16 pm »
Докторе аз отново ще ви благодаря, за препоръката на Примперан. От както пихме няколко дози, повече не сме имали оплаквания. И на батут си скача и с главата надолу виси у дома в игри, нямаме грижи. /чукам на дърво/.

Нямам представа дали си спомняте, но лекувахме рефлукс по миналото лято. Така остатъка от шишето го ползвам при тези неприятни случаи.
« Последна редакция: Януари 09, 2012, 22:30:05 pm от Birdie »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

Birdie

• 11040
« Отговор #19 -: Януари 09, 2012, 22:29:48 pm »
Моля, не давайте дози на Примперан... че ще започнат "импровизации".
Простете, но ще изтрия дозата. Простете пак за "цензурата".  :?
Sir Alec Guinness