0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Чумска тема - vol. 1
« Отговор #740 -: Май 18, 2012, 22:25:43 pm »
Туй е на Марс бе, чадо  :lol:...
*
« Отговор #741 -: Май 19, 2012, 04:09:22 am »
Аре спокУ - чак на Марс няма да се налага да ходим. Септември ще бъде май... беше казал един поет /местен/  :lol: Освен електронни цигари, имаме си и жилища - еми пък няма да ръся пари по заведения - още по-добре. В заведения пълни с хора люскащи сок от морков и заминаващи си да спят в 12, че да не им излязат бръчки от нездравословен живот...и без това няма да е голям купон.
Най-веселото е как непушачите, които не ходят по заведения дори - много им е дерт дали там се пуши. Още по-голям дерт, дали там се пуши защото "ако имало деца"?!!! Какво правят деца в бар - неясно. Сега като може да ходят навсякъде без да ги опушват - не ги устройва, щото е по-готино да има прецакани от "другия лагер", не че нещо друго...
Еми няма да се пуши - да са хепи. Ние ще сме си хепи и другаде пушейки, па било и на домашно парти, "частно парти" - следваща стъпка на заведенията. Няма работеща такава забрана никъде по света, вкл. и в Германия. Там пушихме в ресторанта на един голф-клуб, статут - частен клуб. Винаги има опция и се прилага реално, пък в нета ви разправят друго. Ама нЕма такива филми. В БГ- съвсем няма да ги има, защото...знаете защо ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #742 -: Май 19, 2012, 04:24:26 am »
Във Филаделфия и предградията й не се пуши в барове и ресторанти. Забраната е въведена ефективно и повсеместно. Знам го, защото години след промяната мъжът ми продължава да псува, като излиза да пуши на тротоара и без напитка в ръка.

Има изключения за специални клубове за пури и други места в специални категории, но те са толкова маргинални, че просто не са интересни за посещение и файда от тях няма.
*
« Отговор #743 -: Май 19, 2012, 13:02:02 pm »
Има изключения за специални клубове за пури и други места в специални категории, но те са толкова маргинални, че просто не са интересни за посещение и файда от тях няма.

Eми ето, дори при вас - изключения има. Пък щом ги има все пак - явно са интересни и за посещение. Въпросът е за кого. ;) А тоталната забрана не е накарала и собственият ти мъж да спре да пуши, само има още един повод да псува май.

И да не стане някое недоразумение сега - аз съм върло ПРОТИВ доскорошната кочина, която беше в България, когато можеше да се пуши абсолютно навсякъде на закрито и непушачите просто бяха принудени да дишат дим, където и да отидат, независимо от типа заведение. Да не споменавам пък /старозагорки го знаят/, как в детските кътове в Универсалния - децата играеха сред кълбета дим и то години наред.  :x Ей това си беше чисто престъпление и думата не е пресилена.
Скоро бяхме с приятелки и децата на разходка, изля се внезапно дъжд и най-близкото място беше Универсалния. Качваме се на втория етаж, където има детски кът и кафене към него - никакви пушилки, никакви свинщини. Към самото кафене са направили абсолютно заградена отвсякъде и вентилирана малка зала, цялата стъклена и на който му се допуши - влиза там и дръпва една цигара при другите пушачи и без да одимява ни деца, ни непушачи. И при това положение къде е дерта на непушачите - не става ясно. Дани точно беше заспал и си спа в количката, пред очите ми от другата страна на стъклото, докато аз си изпих кафето спокойно в тази заличка, съпроводено с две цигари. И с това си действие - съм навредила само на себе си - не на някой непушач, или на нечие дете вкл. не съм опушила и своето.

Същото разделение е направено и в повечето ресторанти и кафенета в БГ, спазва се. И да си родител-идиот, в залата за пушачи с дете - никой не те пуска. Ако си пушач и си с приятели непушачи в непушаческата зала и ти се палва цигара - просто отиваш до съседната зала, пушиш и се връщаш при компанията. Ако си с компания пушачи - има къде да си седнете да си пушите и да не пречите на никого с това. Няма проблем да се направи и за барове, дискотеки и всякакви заведения за пълнолетни същото, аз съм за.
Тоталната забрана е толкова дискриминация за една категория хора, консумиращи законно продаващ се навсякъде продукт, колкото е дискриминация и това, което беше години наред у нас - непушачи и деца да са принудени да гълтат дим където и да отидат на закрито. Отделно, че когато не говорим за обществени места, които са държавна собственост, или предназначени за деца - тази тотална забрана е грубо погазване на правото на всеки от нас на "свободна стопанска инициатива", което също не е никак маловажно. Защото тя не се отнася до това да ми се забрани в моето заведение да се продава и консумира хероин например, който е извън закона по принцип, а ми се забранява в него да се консумира нещо, което се продава законно на всеки ъгъл и е разрешено за употреба. И ми се забранява тотално, а не ми се налагат разумни правила /каквито има сега/ за употребата на същия законно продаван иначе продукт. ;)

П.П. И да, проблем е всеки път да притичам да си изпуша цигарката на тротоара пред еди кой си обект, защото ние не живеем в тропиците, през по-голямата част от годината тук е доста студено. Или пък, ако съм в някой мол - имам 10 мин. придвижване само за да изляза от заведението пред сградата и още толкова, че да се върна обратно. И това - ей така "за спорта", не защото има реален смисъл, или ще взема да спра да пуша по тоя повод.  :wink:

*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #744 -: Май 19, 2012, 14:59:23 pm »
Е участниците в миналогодишното ДРЗ видяха на практика как стават нещата. В петък вечерта половината група излизаше да пуши навън, излизаше, па накрая си взе чашките и му удари един хубав лаф отвън. :lol: Аз си мисля, че в моловете трябва да си важи тоталната забрана, освен може би в тези „аквариуми“. Но поне по едно две кафенета ни оставете бе хора! Обещавам няма да си водя детето там (както и до сега де), но искам да си открадна малко време за себе си и своите навици - да поклюкарствам с приятелки над чаша кафе и да изпушим по някоя цигара. То само това ми остана, ни кръчми, ни дискотеки ме влекат вече.
*
« Отговор #745 -: Май 19, 2012, 15:54:48 pm »
Пешек, те не непушачите ни я натресоха тази глупост, ами "другарите управляващи" и премиерът ни пушач. ;) И не защото им дреме за нашето здраве, или за това на непушачите и децата. Ама те - пак ще си пафкат и в парламента, и в МС, и където им е кеф, а да видим кой ще ги санкционира и как?

Помня колко пъти съм гледала репортаж от някаква пресконференция на някое държавно ведомство. Дали министерство, дали друго и пред всички камери и при отдавнашна абсолютна забрана да се пуши на такива места...отговорните другари си димят пред все камерите и журналистите. Не съм чула за санкции, та и за забележка дори за ТЯХ. За останалите "мишоци" като нас - друга раУта. ;)

Вчера тука беше кучи студ, дъжд и вятър. От 7 дни не съм оставала и секунда без детето и жив човек не бях виждала освен него. Отваря ми се парашута най-после, има кой да го гледа няколко часа и мама си бие среща с приятелка пушачка. Отидохме в едно приятно заведение, хапнахме, пийнахме, пушихме си в залата за пушачи, на никого не сме пречили с нищо и се прибрахме. Еми ние двете, след като влезе тази тъпня в сила - нямаме грам мотив да отидем и да направим 60лв. сметка в това, или друго заведение и да търчим навън да пушим. За два пъти по-малко пари, ще си вземем същото ядене и пиене и ще се съберем у нас, или у тях и това е. И "това Е" през по-голямата част в годината в БГ, понеже навън е студено и аз не съм морж, че да седя на минусови температури, дъжд, сняг и вятър дори непушейки... Пък да си плащам и да седя на клинча - абсурд.
Ама от нашето неходене в това заведение примерно - там няма да се появят повече клиенти непушачи, понеже ние и сега не им пречим на въпросните, а непушаческата зала си беше полупразна и вчера. А пък упрваителката от един момент обясняваше на хората звънящи за резервации, че "съжалва, но вече всички места в залата за пушачи са запазени..." демек връщаше клиенти. А коя от двете зали им докарва оборота и печалбите - беше видимо и с един бегъл поглед, не е нужно да им преглеждам счетоводните документи за целта Т.е от ситуацията не печели никой и по никакъв начин.

Обаче пък - няма да се налага да не ходя в това заведение точно и в бъдеще, заради забраната кЪт гледам - взимат се мерки ударно.  :lol: Вчера 10-ина работници опъваха метална конструкция в огромната, доскоро съвсем открита градина, виждат се детайлите за монтаж на PVC завеси, ще боднат и газови печки т.е. ще си направят пак съвсем закрито помещение за пушачи, ама официално - ще се води открито и това е. Който и да ги проверява - дърпат една от тия завеси и - аре открито помещение е и никой за нищо няма да ги глоби. От цялата раУта - само ги принудиха да осакатят хубавата градина с тия винкели, набутаха ги със системите за аспирация в сегашната зала за пушачи - друга "файда" няма. Заведенията, които харесвам, но не разполагат с подобна градина, че да направят същото - си остават набутани с инвестицията в зала за пушачи, а аз пък няма да ходя там вече и ме губят като клиент напълно излишно. И пак ще пуша на закрито, водещо се "открито" и голЕма файда от цялата суматоха в момента ;), ама...някои хора не мислят, ами си навиват на ината и пречат на хорския бизнес само. И на мен лично - да си посещавам любими от години заведения, като и сега моето пушене на никого от непушачите там не пречи.

*
« Отговор #746 -: Май 19, 2012, 16:08:41 pm »
Аз като не пушач да кажа.Да има зали за пушачи, но като е смесена компания в повечето случай, не пушачите правят компромис и сядат при пушачите.Колкото пъти излизаме, толкова пъти аз се тровя, защото съм малцинство и другите не щат да отидат за една цигара в ограденото място, а аз им дишам пушека.За мен това е страхотно.Сега щат не щат ще излизат на вън и това е.А и повечето вече имат опит, защото ходим с децата им през зимата по детски кътове и излизаха навън за фас, така че няма да ги бърка.

*
« Отговор #747 -: Май 19, 2012, 16:28:50 pm »
Абе всичката мара втаса. Цъфнахме и вързахме от всякъде. Та ред е пушенето да оправим. Само тоя кусур ни остана.
Комшийката дето общината незнайно как разреши кооперацията , където й е апартамента да се построи така че когато седнем да вечеряме в къщи и  тя да ми гледа колко едро ми е нарязан лука в салатата докато простира ..... примерно. Та същата като си пали сутрин дизела под прозореца на спалнята ми и имам чувството че носа ми е заврян в аспуха й - нея кой ще я ограничи ... та тя "пуши" на открито жената.
Аман вече. Пушачи и непушачи. Еми ще си седим по къщите, заведенията ще фалират, доставчици на заведенията и те , ддс и печалби в хазната нъц. После пак пари няма.
Сефте
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #748 -: Май 19, 2012, 16:36:42 pm »
magi_st , тоя вид проблемчета кой къде и при кого сядал - си имат просто обяснение. Или непушачът не държи толкова да диша само "чист" въздух, щом прави подобен компромис /т.е. държи повече на думи, отколкото реално/, или приятелите му пушачи - толкова са му приятели и държат да бъдат на всяка цена в компанията му, нарушавайки своя кеф. Аз съм пушач, имам приятели и от двата вида и никога никой не съм принуждавала да ми диша дима. Сядала съм в непушаческата зала, ходила съм до пушаческата да пафна и съм се връщала на масата. И да, сред зима има огромна разлика дали ходя да пуша навън, или в друга зала, на два метра от мен, вентилирана и топла. ;) Не е работа на държавата на пълнолетни хора да им регулира личните отношения с приятелите им пушачи, че те не можели сами да се оправят. Сега имате ли ПРАВО на избор да седнете на незадимено? Имате. Някой спира ли ви да го упражните? Не ви спира. Ама понеже не си го упражнявате по някаква причина - искате нашите права да бъдат отнети, че да нямате дилема вие. Пък после ми говорите и за толерантност...БраУс. :lol:

Пък както споделих по-горе, вече се правят абсолютно закрити помещения за пушачи, които за пред закона ще се водят открити. Твоите приятели пушачи, ще ги знаят тези места, пак ще ходят там и пак ще те принудят и ти да ходиш там, като искаш да сте заедно, както са го правили и досега. Разликата? Разликата е, че в тия "самоделки" - няма да има никаква аспирация, а в сегашните зали за пушачи - поне нея имаш, колкото и да не е "планински въздух" - друго си е. Сещай се сама кое е по-зле за теб от двете. Приятелите ти пушачи, които и досега не са се съобразявали с твоето непушане - ще продължат и в бъдеще да не се съобразяват. И ще имат тази възможност.

И драги непушачи - що не ви хрумва каква беше причината - упорито да не се приемат яки рестрикции за пушене на открито? Ми точно, за да може да се тълкува Лабаво кое е "открито" и да става това, което става в момента. Т.е. нищо не става - преливане от пусто в празно и поредния напън как да се заобиколят едни правила, таман когато предишните и разумните - бяха започнали да работят и то наситина. БГ-простии, както винаги.

За места за деца, или край деца и пушене изобщо - вече казах, не е приемливо по никакъв начин. Аз не коментирам това. И да излезеш с децата и да ходиш някъде за фас е едно, да излезеш като възрастен човек за личен кеф - не е баш същото, да ме прощаваш. Аз с детето и на открито да съм - рядко имам време да паля изобщо, ако той не спи.

*
« Отговор #749 -: Май 19, 2012, 16:45:57 pm »
Никой няма да фалира. И това вече е потвърдено в страните и градовете със забрана на пушенето. Хората продължават да се събират, да пият и да ядат по барове и ресторанти.

И друго е потвърдено: след агресивни, дългогодишни, добре финансирани кампании срещу пушенето, по-малко хора пушат. В Америка 10-15 години намалиха процента пушачи на около 25%.

Никого за нищо не агитирам, но ако днешните деца не гледат цигари навсякъде, по-малко вероятно е да те да пропушат, защото е нормата, вместо изключението, и да изживеят живота си по-здрави. Това сигурно е добра последица, която ще се хареса и на пушачи, и на непушачи.
*
« Отговор #750 -: Май 19, 2012, 16:48:30 pm »
Жбрул, не е точно така.Силни думи пишеш, но не е точно така.Дали приятелите ми са приятели не определя едно пушене все пак.

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #751 -: Май 19, 2012, 16:54:26 pm »
Никой няма да фалира. И това вече е потвърдено в страните и градовете със забрана на пушенето. Хората продължават да се събират, да пият и да ядат по барове и ресторанти.

И друго е потвърдено: след агресивни, дългогодишни, добре финансирани кампании срещу пушенето, по-малко хора пушат. В Америка 10-15 години намалиха процента пушачи на около 25%.

Никого за нищо не агитирам, но ако днешните деца не гледат цигари навсякъде, по-малко вероятно е да те да пропушат, защото е нормата, вместо изключението, и да изживеят живота си по-здрави. Това сигурно е добра последица, която ще се хареса и на пушачи, и на непушачи.

Точно така. Преди 5 години забраниха пушенето при нас и вече на никого не прави впечатление.

Я дайте малко по-несериозно - една тема за лиготии си имаме и сме на път да си я о**рем. Джиджи да дава поредния косманафт  :lol:...
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #752 -: Май 19, 2012, 17:15:46 pm »
Хора, моля ви се. Пушач съм, от дни и от чешмата ми тече инфо как ще ми забранят да пуша. Някои с такова неприкрито злорадство се опитваха да ме убедят, че от 01.06. няма да мога да пуша ни-къ-де. Хора, които по случайност са ми рода и не че са загрижени за мен, ами ей тъй - „нека ти пък на“. Айде моля ви не и тук - тук се лигавим - за мен това ми е виртуална среща с приятелки. Пък както казах на тия срещи пуша.  :lol:
*
« Отговор #753 -: Май 19, 2012, 17:21:14 pm »
Жбрул, не е точно така.Силни думи пишеш, но не е точно така.Дали приятелите ми са приятели не определя едно пушене все пак.

Ами "не е точно така", ама ти сама споделяш, че винаги се съобразяваш ТИ с тях, а не ТЕ с теб. За мен това е неуважение към теб от тяхна страна, след като те имат избор да се съобразят и начин да го направят. Затова казах, че не е работа на държавата, да регулира подобен тип отношения между възрастни хора, това си е работа на въпросните хора. И "аргументи" от вида: Ами да има пълна забрана, че моите приятели да бъдат оставени без избор изобщо, че аз да съм рахат - не ми звучат нито зряло, нито пък приятелски. Честно.
Това, че едни мои приятели не пушат - не ги прави по-малко мои приятели. И са ми толкова приятели наистина, че винаги ще се съобразя с техния здравословен избор да не дишат дим, няма да ги накарам насила да дишат моя, запъвайки се да седна в залата за непушачи. Тези същите хора намират тоталната забрана за много тъпа и за тях самите, понеже уважават моите права и възможност за избор, не по-малко от своите и не считат, че това в момента е справедливо за мен, ако и да е удобно за тях.

В момента, повечето непушачи реагират така: "Абееее к'во ми пука, че за еди кой си е гадно и му се отнемат права, нали за мен е добре точно това положение, другите да мрЪт". Което е също толкова егоистично и пошло, колкото и реакцията на пушачите, когато се пушеше навсякъде и казваха: "Абееее к'во ми пука, че не им се дишало дим, аз нали мога да си пуша където искам./т.е. за мен е добре/ Пък на тях като не им понася - да ходят на планина и да си дишат чист въздух там". Между двете позиции - по същество разликата е нулева.

Както подробно обясних нагоре - аз съм за положението, в което рестрикции и ограничения за пушачите има и то немалки и съвсем реални и работещи вече дори в БГ. Но все пак - и моите и твоите права са гарантирани, а как и дали ще си ги прилагаме аз и ти - това вече е право на наш избор и лична преценка. Не е работа на държавата освен да ти осигури права, да вземе и да ти ги прилага силово за моя сметка, понеже ти сама не можеш /по някакви твои си причини/. А не защото нямаш опция и не си защитена от дим и сега.

П.П. И като си говорите за фалити и щети - моЕ ли да се взима предвид все пак мащаба на икономиките, които визирате и всеобщия хал в държавите, които давате за пример? ;)Както и манталитета на милата ни нация. Щото при вас - не е баш като в БГ. Като наредят всичко друго, което ми е важно да живея добре като в САЩ - да се заемат с пушенето. Не преди това. Пък и те с пушенето дЪн повярваш - взеха, че наистина го решиха накрая, то си сработи и сега...осиранката.

*
« Отговор #754 -: Май 19, 2012, 18:15:37 pm »
Много точно казано Jbrul. Разумната забрана беше - всички заведения да бъдат или за непушачи или и за двата вида клиенти, с отделени функционални напълно изолиращи от дима преградни стени, равностойни добре вентилирани помещения. Била съм в много такива ресторанти. Дим не се вижда даже в залите за пушачи. Не знам какво им пречи на тези, които не искат да бъдат около пушачи, те са в съвсем друга зала и никой не може насила да ги накара да влязат при пушачите. Отношенията между приятели не могат да бъдат обект на законов текст. Единият може да обича чалга другия метъл - дай да забраним сега единия стил, че да си останат приятели. Извинявам се , но на това ми приличат тези доводи. Законите трябва да се спазват просто. Под 18 години и сега е забранено да се пуши, деца нямат място в нощни заведения и т.н. Има изисквания за вентилацията и изолацията между отделните помещения - ако това отговаря на изискванията и се контролира, всички ще са доволни. Рестрикции има във много страни, съгласна съм, нека максимално се ограничава възможността за пушене, но тоталните забрани никога не водят до нещо положително, а до кокошкарски методи за заобикаляне, от които после всички се дразним.
« Последна редакция: Май 19, 2012, 19:57:15 pm от cygnus »
*
« Отговор #755 -: Май 19, 2012, 21:16:44 pm »
Поредният закон, който няма да се спазва. Нищо ново под слънцето.
На мен не ми пречи - ще си пуша, където трябва, както и не ми пречи да си слагам колан, да не карам пила (и за това има закон) и за още безброй други неща.

И като каже някой "Няма закони в тази държава!". Как да няма, бе!? Има. Творят депутатите - ще кажеш, че на норма работят, зер, ЕС гледа, чак се престарахме с цигарите. Ама тези, дето трябва да съблюдават спазването им, блеят баирите... (изключвам няколкото бели лястовици - блюстители на реда, сега да не се засегне някой  :lol: )
*
« Отговор #756 -: Май 19, 2012, 23:53:51 pm »
Напълно съм съгласна с Jbrul, аз нямаше на го напиша по-точно ;-)
И да, този закон едва ли ще се спази. В други държави може и да "работи" обаче тук все пак е БГ.
Когато излизаме с приятели пушачи, сядаме в зала за непушачи. На който му се пуши излиза вън :-)

*
« Отговор #757 -: Май 20, 2012, 22:04:47 pm »
Джей, вече има такава забрана в Германия. Дори и баварците въведоха преди няколко месеца.

*
« Отговор #758 -: Май 20, 2012, 22:13:22 pm »
Деска, явно отделните провинции си имат локални забрани, щото намерих една карта в уикипедия - дават в доста либерален цвят е Германия. Ако някой му е интересно долу има линк за всяка страна подробно каква е забраната. За стадиони май са три страни в света - ние, англичаните и Китай. За други е изрично посочено - закрити стадиони и зали.  Пресолиха манджата този път. :)
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Smoke-free_laws.png
Изобщо в повечето страни в централна и Южна Европа има някакви изключения за определен вид заведения и зони в заведения. На останалите места никой не оспорва, разбира се. То е логично там.
« Последна редакция: Май 20, 2012, 22:16:14 pm от cygnus »
*
« Отговор #759 -: Май 20, 2012, 22:34:50 pm »
Този път ли? А кой път не са пресолили манджата? Много типично е за бг - ти му кажеш да пръдне, то се на..ре.

Аз не съм пушач и честно казано не ми пука особено за терзанията на пушачите, обаче се вбесявам когато някой изкуствено диктува пазара. Абе мама му стара, ако аз съм предприемач, от къде на къде няма да имам право да избера реда вътре. Плащам 12385 вида разрешителни, лицензии, такси и това не е достатъчно. Пазара и конкуренцията са тези, които ще определят политиката на заведенията.
Аман от изкуствени правила и регулации ...
В очакване ....