Има изключения за специални клубове за пури и други места в специални категории, но те са толкова маргинални, че просто не са интересни за посещение и файда от тях няма.
Eми ето, дори при вас - изключения има. Пък щом ги има все пак - явно са интересни и за посещение. Въпросът е за кого.
А тоталната забрана не е накарала и собственият ти мъж да спре да пуши, само има още един повод да псува май.
И да не стане някое недоразумение сега - аз съм върло ПРОТИВ доскорошната кочина, която беше в България, когато можеше да се пуши абсолютно навсякъде на закрито и непушачите просто бяха принудени да дишат дим, където и да отидат, независимо от типа заведение. Да не споменавам пък /старозагорки го знаят/, как в детските кътове в Универсалния - децата играеха сред кълбета дим и то години наред.
Ей това си беше чисто престъпление и думата не е пресилена.
Скоро бяхме с приятелки и децата на разходка, изля се внезапно дъжд и най-близкото място беше Универсалния. Качваме се на втория етаж, където има детски кът и кафене към него - никакви пушилки, никакви свинщини. Към самото кафене са направили абсолютно заградена отвсякъде и вентилирана малка зала, цялата стъклена и на който му се допуши - влиза там и дръпва една цигара при другите пушачи и без да одимява ни деца, ни непушачи. И при това положение къде е дерта на непушачите - не става ясно. Дани точно беше заспал и си спа в количката, пред очите ми от
другата страна на стъклото, докато аз си изпих кафето спокойно в тази заличка, съпроводено с две цигари. И с това си действие - съм навредила само на себе си - не на някой непушач, или на нечие дете вкл. не съм опушила и своето.
Същото разделение е направено и в повечето ресторанти и кафенета в БГ, спазва се. И да си родител-идиот, в залата за пушачи с дете - никой не те пуска. Ако си пушач и си с приятели непушачи в непушаческата зала и ти се палва цигара - просто отиваш до съседната зала, пушиш и се връщаш при компанията. Ако си с компания пушачи - има къде да си седнете да си пушите и да не пречите на никого с това. Няма проблем да се направи и за барове, дискотеки и всякакви заведения за пълнолетни същото, аз съм за.
Тоталната забрана е толкова дискриминация за една категория хора, консумиращи
законно продаващ се навсякъде продукт, колкото е дискриминация и това, което беше години наред у нас - непушачи и деца да са принудени да гълтат дим където и да отидат на закрито. Отделно, че когато не говорим за обществени места, които са държавна собственост, или предназначени за деца - тази тотална забрана е грубо погазване на правото на всеки от нас на "свободна стопанска инициатива", което също не е никак маловажно. Защото тя не се отнася до това да ми се забрани в моето заведение да се продава и консумира хероин например, който е извън закона по принцип, а ми се забранява в него да се консумира нещо, което се продава законно на всеки ъгъл и е разрешено за употреба. И ми се забранява
тотално, а не ми се налагат разумни правила /каквито има сега/ за употребата на същия законно продаван иначе продукт.
П.П. И да, проблем е всеки път да притичам да си изпуша цигарката на тротоара пред еди кой си обект, защото ние не живеем в тропиците, през по-голямата част от годината тук е доста студено. Или пък, ако съм в някой мол - имам 10 мин. придвижване само за да изляза от заведението пред сградата и още толкова, че да се върна обратно. И това - ей така "за спорта", не защото има реален смисъл, или ще взема да спра да пуша по тоя повод.