0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Шистовият газ ... НЕ!
« -: Декември 23, 2011, 10:38:59 am »
Макар да знам, че темата няма да се радва на почти никакъв интерес предвид притъпените усещания на една голяма част от обществото към всички проблеми, които не ги засягат за повече от няколко седмици напред, но биха засегнали бъдещето им и това на техните деца и внуци за десетилетия дори и хилядолетия напред, все пак мисля, че във форум, в който пишат родители е задължително да присъства тази информация. Защото в момента, в който този проблеми ни засегне и трябва да излезем на улицата - никой няма да е в състояние да го реши, каквото и да правим.

Накратко: почти цяла североизточна България е раздадена за концесии за проучване и добив на шистов газ. Какво представлява той - ами това е обикновен природен газ, който обаче се добива по сравнително нова и доказано опасна технология за околната среда и най-вече по отношение на водата, тъй като има реални опасности да бъдат засегнати водоносните хоризонти, от които се снабдява цяла североизточна България (технологията е забранена в 15 щата на САЩ, Квебек (Канада), Франция, АНглия, Германия , ЮАР) а в сащ EPA официално призна нанесените щети върху водите. Използва се огромно количество химически обработена вода - над 20 милиона литра за сондаж, като се планират хиляди такива сондажи. Къде отива всичката тази вода после и при какъв контрол?  

Друго нещо много важно - под Златна Добруджа, която изцяло попада в зоните на концесия, на 1 км дълбочина се намира най-големият в Европа непрекъснат водоносен хоризонт подпочвени води малм-валанж, от който се водоснабдява цяла североизточна България и за земеделски и битови и питейни нужди. Сондирането става на дълбочина 3-4 км, което ознчава, че всички сонди ще преминат през него и в случай на авария той би се замърсил с хиляди тонове химически обработена вода с над 600 елемента, 40% от които доказани карциногени, а една голяма част от тях фирмена тайна на фирмите, с които са сключени договорите.  Освен това в скалните шисти се съдържа радий, който би могъл да бъде освободен на повърхността към повърхностните води и оттам би попаднал в почвите и във водоносната система.

Северна България е сеизмична зона, а тези хидравлични удари при тази дълбочина предизвикват трусове. Над 600 земетресения в Арканзас са причинени от хидравличен удар за добив на шистов газ. Това е и причината Великобритания да забрани незабавно добива.

Знам, че вече нищо не ни учудва в България, знам, че от десетилетия на нас ни е втълпявано, че от нас нищо не зависи, но тук нещата са различни. Тук сме изправени да отговаряме пред тези малки слънчица, които ни гледат от снимките в профилите и за които чакаме в коридорите на клиниките с години. Замърсяването на тези води НЕ ПОДЛЕЖИ НА ПРЕЧИСТВАНЕ и независимо от клаузите за глоби - веднъж замърсена тази вода остава отровена ЗА ХИЛЯДОЛЕТИЯ. Питейната вода на 1/3 от страната и водата с която се полива житницата на България.

Едно отравяне на Добруджа ще ни постави зависими от гледна точка на хляб и вода за хилядолетия напред.

http://www.webcafe.bg/id_1172668383_Za_shistoviya_gaz_Bez_kreschendo

Прикачвам листовката, която е издадена от "Гражданска инициатива за забрана проучванията и добива на шистов газ", а след малко ще прикача и още клипове и информация ако някой го вълнува. Време е това да се спре!

http://www.youtube.com/watch?v=aW3pOWJc8ns&feature=share
http://www.spisanieu.com/gaz/index.html
« Последна редакция: Декември 23, 2011, 13:48:32 pm от cygnus »
*

    Vali :)

  • *****
  • 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #1 -: Декември 23, 2011, 11:14:55 am »
Отна4ало подкрепях ,като се говореше за ползите от по ниски цени,нови работни места и др.
Сега оба4е като разбрах и вредите съм твърдо НЕ НЕ НЕ.


Д-р Стаменов,обичаме ви!
*
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #2 -: Декември 23, 2011, 11:19:32 am »
Какви ниски цени и каква печалба за БГ като под 15% взима държавата от концесията, а всичко останало си прибират фирмите? Отделно, че цената на шистовия газ на изхода на тръбата е 4 пъти по-скъпа от тази на добития по конвенционален начин. Ще дойдат ще си вземат тяхното ще замърсят необратимо и ще кажат сори.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #3 -: Декември 23, 2011, 11:25:16 am »
въпросът е - какво може да направи гражданското общество и имаме ли изобщо възможност за реално "НЕ"?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #4 -: Декември 23, 2011, 11:35:13 am »
Какво е направено в България до момента:

- няколко "флашмоб-а" в София на оживени кръстовища - млади хора, семейства с малки деца, студенти
- по 3-4 големи национални протеста във всеки от градовете Добрич, Варна, Русе Пловдив, София
- тече национална подписка в същите тези градове Добрич, Варна, Пловдив, София + Шумен, Велико Търново, Русе, Бургас, Враца и много други градове - събрани са вече сигурно над 20 000 подписа на хария
- внесен от Коалиция за България проект за закон (постоянна мярка) в НС, който забранява проучванията и добива на шистов газ  -
- внесено предложение  от Атака в НС за мораториум (временна мярка) за проучванията и добива
- внесено предложение от РЗС в НС за мораториум (временна мярка) за проучванията и добива

РАЗГЛЕЖДАНЕТО ИМ В НС ОБАЧЕ СЕ БАВИ ЗА СЕГА! КАКТО И ИНФОРМАЦИЯТА ПО МЕДИИТЕ Е ВНИМАТЕЛНО ФИЛТРИРАНА

- следващият национален протест е на 14 януари от 12 ч в София, Варна, Добрич и в много други градове организиран от "Граждаснак инициатива за забрана проучванията и добива на шистов газ"
- получен отговор от МОСВ от ЕС за необходимост от ОВОС (оценка за въстествие върху околната среда за всеки сондаж

- във Франция под натиска на обществото е поставена забраната, но там на протестите са присъствали по 20 000 Французи, Ние разбира се сме много далече като общество от тяхното.

« Последна редакция: Декември 28, 2011, 09:47:54 am от cygnus »
*
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #5 -: Декември 23, 2011, 13:31:12 pm »
На 14.01. ще бъда във Варна и ще отида на протеста!
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #6 -: Декември 23, 2011, 14:28:09 pm »
Категорично против! Подписвам и учаством във всякакви петициии и протести.
Това, което може да се направи, според мен,  е да се разяснява на приятели и познати и да се насърчават и те да протестират.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #7 -: Декември 26, 2011, 03:34:01 am »
И аз съм категорично против!!! Давайте да организираме ако трябва по градове нещо, подписки, петиции, протести, каквото трябва. То и без това нищо вече не остана от тая нашата държава, та и това ако ни сполети, не знам вече какво ще правим, ще трябва да се изселваме :?
Доне, в Бургас ще има ли протести?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #8 -: Декември 26, 2011, 09:28:56 am »
Ами не знам за Бургас не се е организирало нищо за момента.  В голямата група се анонсират дати и градове https://www.facebook.com/groups/ecobg/ ще следим. Иначе подписка и в Бургас има - в един магазин ще ти кажа като видя кой беше (подписката в Бургас се провежда в магазина за био-храни на "Цар Симеон I" № 65 до кръстовището на Кирил и Методий). Във Варна - подлеза на козирката или до шадраваните.
Цитат
Във Варна има подписка от 22.12.11г. При хубаво време- до Операта; при лошо- Централен подлез!
https://www.facebook.com/#!/events/235937029811861/
Злате за изселването - това е най-лесното и затова сме на тоя хал. Защо не се изселиха французите, англичаните, германците ами си спасиха земята?
това е за София копирах го от групата във фейса
Цитат
В София вече се събиратподписи на следните места :
1. Подлеза на СУ до входа на метростанцията.
2. Магазин СТЕНАТА – ул. „Братя Миладинови“ 5 (до бул. „Ал. Стамболийски“)
3. Магазин СТЕНАТА – бул. „Шипченски проход“ 18, Търговски център „Галакси“
4. Магазин OUTSIDER – бул. „Христо Смирненски“ 74-76 (вход от бул. „Свети Наум“)
... 5. Магазин АЛПИ – ул. „Ворино“ 19 (близо до кръстовището на „...Гоце Делчев“ и „Дойран“)
6. Магазин ЕКСТРЕМ СПОРТ – бул. „Кн. Ал. Дондуков“ 42 Б (вход от ул. „11 август“)
7. Зиг Заг Холидейз – бул. „Ал. Стамболийски“ 20-В (вход от ул. „Лавеле“, зад Булбанк) ЗАЕДНО СМЕ СИЛНИ !!!
За Пловдив за подписката
Цитат

Пешеходен мост (откъм аптека "Марица")
ТЦ "Хали"
Стълбите до "Калигула"
подлеза на "Тракарт" (западния вход)
подлеза на "Тримонциум" (западния вход)
Цар Симеоновата градина
ТЦ "Гранд"
Пловдивски Университет ("Студиозус")
и за всички останали градове
« Последна редакция: Декември 28, 2011, 11:20:12 am от cygnus »
*
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #9 -: Декември 26, 2011, 10:58:34 am »
Категорично съм против добива на шистов газ! Добрич е родният ми град, живея морето.. но все оше помня как преди години пробиваха със сонди балкана над родното село (сега град свети Влас) на моята майка и как пресъхнаха минералните изворчета в Горица и околните села. А при сегашните методи.. просто не ми се мисли.. Подписвам всякакви петиции само да спрем това безумие. В Несебър нещо се организира ли? Или в Бургас? Искам ако може и линк да си поставя и аз подписа призива - не на добива на шистов газ!
*
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #10 -: Декември 26, 2011, 11:17:22 am »
Стоека, в предното ми мнение е по последна информация от фейсбук групата в кои градове къде са подписките - конкретно Бургас, Варна, София и Пловдив , а в линка най-долу е и за другите градове, който линк предполагам се актуализира.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #11 -: Декември 26, 2011, 17:17:00 pm »
А, Доне, не казвам, че трябва да се изселваме, но ако обществото ни не се държи като такова, натам отиваме.....
Ще идем да го намерим тоя магазин и да се подпишем.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #12 -: Декември 27, 2011, 12:28:24 pm »
въпросът е - какво може да направи гражданското общество и имаме ли изобщо възможност за реално "НЕ"?
Именно.

За съжаление, обществото ни е изключително заблудено и се поддава на медийната пропаганда.
Особено, в най-силно засегната част на България-североизточната, хората изобщо не се замислят колко опасни всъщност са тези сондажи.
А, за да има ефект от обществения натиск, той трябва да е много силен - по-силен от корпоративния натиск.
Дано да се включат максимален брой хора,за да се получи ефект.
« Последна редакция: Декември 27, 2011, 12:29:55 pm от alia_alia »
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #13 -: Декември 27, 2011, 22:18:23 pm »
и ние сме против.
Преди 2 седмици поне на СУ в подлеза имаше подписка,може би още са там.
<br />
*
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #14 -: Декември 28, 2011, 09:35:15 am »
За момичетата от Добрич от 28.12.11 (днес)
Цитат
Добрич има вече официално място за събиране на подписи против проучване и добив на шистов газ в България. В центъра на града на бул. "25-ти септември" до кафе "Калисто" (срещу бившото Златно пиле). Набират се доброволци.
https://www.facebook.com/#!/events/163821227053140/

За Севлиево
Цитат
В Севлиево събираме подписи в " рок клуб Shadow" (СБА) , адрес Стефан Пешев 50А ! Чакаме разрешението от кмета да събираме на обществено място.
https://www.facebook.com/groups/ecobg
« Последна редакция: Декември 28, 2011, 11:18:35 am от cygnus »
*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #15 -: Декември 28, 2011, 09:59:00 am »
Няма ли пусната петиция, аз не съм в бг и няма как да се подпиша на място?
*
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #16 -: Декември 28, 2011, 10:15:35 am »
Мисля, че имаше някъде електронна петиция с доста хиляди подписи вече, даже са няколко петициите, но такава не важи в Народното събрание. Според закона за подписките само тази  на хартиен носител с подпис има тежест.
« Последна редакция: Декември 28, 2011, 10:20:07 am от cygnus »
*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #17 -: Декември 28, 2011, 11:28:46 am »
Благодаря, cygnus, не знаех. Дано се спре тази лудост.
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #18 -: Декември 31, 2011, 00:32:02 am »
Ох защо изобщо трябва да спираме нещо такова. Чудя се, коя душа би си позволила изобщо да го започва  :(
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Шистовият газ ... НЕ!
« Отговор #19 -: Януари 04, 2012, 00:48:44 am »
Според мен, предварителните договори са подписани.Няма измъкване.Само забавяне.Както навремето, със закриването на някои блокове на АЕЦ.Предишното правителство подписало, ние трябва, да го изпълним.Репортажите по ТВ-то бяха показателни.На следващия ден, всичко се покри, даже и три дни не се коментира.
За румънските изпълнители, дето вече сондират и земята се тресе.Срещу Шеврон се рита без успех.
Дали не може да се намеси някаква европейска институция, да даде едно рамо.
« Последна редакция: Януари 04, 2012, 00:50:45 am от ketti »