0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #780 -: Март 15, 2012, 18:18:50 pm »
Авокадо ние не ядем, по-рано им давах да пробват, но плюят. Вече си има храни, които харесват и ако дам нещо, което отдавна не са яли, в началото е голяма мацаница.
Сега им дадох печена тиква, преди много обичаха, сега целият под е в тиква....докато свикнат с вкуса.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
« Отговор #781 -: Март 15, 2012, 21:34:08 pm »
Авокадо ние не ядем, по-рано им давах да пробват, но плюят. Вече си има храни, които харесват и ако дам нещо, което отдавна не са яли, в началото е голяма мацаница.
Сега им дадох печена тиква, преди много обичаха, сега целият под е в тиква....докато свикнат с вкуса.

Ти само авокадо ли им даваш? Защо не пробваш да го смесиш с нещо? То почти няма вкус /според мен/, може и да не усетят "присъствието му" ;)

« Отговор #782 -: Март 15, 2012, 21:38:03 pm »
джиджи то ние вече ядем какво ли не, за авокадо не съм се и сещала. Малко сме скарани със сурови плодове и зеленчуци. Плодът го пием на фреш, зеленчуци печени., Иначе давам морков, домат, репичка, но 90% после е на малки пърченца по земята.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
« Отговор #783 -: Март 16, 2012, 16:54:52 pm »
да се присъединя към темата и аз, макар, че ние се храним по-доста по лабава схема - в смисъл тя яде каквото и ние ядем от самото начало. но искам да питам - нали овесените ядки били алергени? и аз си мислех да взема за закуска, но ме хвана шубето. закуската ми е особено трудна, защото аз не я практикувам. иначе малката яде едни органични bran flakes, които са като corn flakes, но друга зърнена култура. не ги разтварям в нищо давам й ги така да ги гризе като бисквити. доста хвърля по земята, но и хапва. с кисело мляко й е супер. и плодове.

а пък надин, кус-куса от този малкия си го правя на салата с печена чушка може и домат и там каквото имаш.

какво мислите за бадемово масло? тук се продава и доста хора си го мажат на филията за разнообразие?

*
« Отговор #784 -: Март 16, 2012, 17:38:15 pm »
Бадемово масло тук съм виждала само за мазане, но щом отлагаме ядките за след 1-2г си мисля, че и него трябва.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #785 -: Март 16, 2012, 20:11:16 pm »
да се присъединя към темата и аз, макар, че ние се храним по-доста по лабава схема - в смисъл тя яде каквото и ние ядем от самото начало. но искам да питам - нали овесените ядки били алергени? и аз си мислех да взема за закуска, но ме хвана шубето. закуската ми е особено трудна, защото аз не я практикувам. иначе малката яде едни органични bran flakes, които са като corn flakes, но друга зърнена култура. не ги разтварям в нищо давам й ги така да ги гризе като бисквити. доста хвърля по земята, но и хапва. с кисело мляко й е супер. и плодове.

а пък надин, кус-куса от този малкия си го правя на салата с печена чушка може и домат и там каквото имаш.

какво мислите за бадемово масло? тук се продава и доста хора си го мажат на филията за разнообразие?

Овесените ядки не са алергени. Те и ядки не са, само така се казват на български. Не си ли давала овесена каша ( oat cereal)? Тя е от първите храни, които се дават именно заради това, че е изключително рядко да има алергии към нея. А овесените ядки(oatmeal) са същото, но не толкова ситно смляно.

За бадемите и аз мисля като м-и,

bran flakes  са направени от жито,a понякога и ечемик. bran е външната част (обелката) на зърното.
« Последна редакция: Март 16, 2012, 20:16:22 pm от Bobbie »

*
« Отговор #786 -: Март 16, 2012, 20:47:25 pm »
боби, аз каши и пюрета не съм давала въобще, така че не знам. ще пробвам някакви неща с овесени явки, да взема и аз да позаслабна малко
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #787 -: Март 16, 2012, 20:53:07 pm »
боби, аз каши и пюрета не съм давала въобще, така че не знам. ще пробвам някакви неща с овесени явки, да взема и аз да позаслабна малко
Я кажи как го правиш това нещо, че Андреа ако не е на пюре не може да го яде въобще и ме е страх, че ще се задави. Затова яде само пюрета, в които слагам каша или кисело мляко с каша. Но ми харесва твоята идея като че ли повече, само не знам как да я осъществя.

Боби

*
« Отговор #788 -: Март 17, 2012, 02:25:03 am »
Опитайте да сварите овеса (наистина не са ядки, кой и защо ги е кръстил така не разбирам) в мляко. Няма нищо общо със сварените във вода. Добавям орехи, понякога и канела - за малки деца може и да се пропуснат, зависи от възрастта. Това ми е любимата закуска.
*
« Отговор #789 -: Март 17, 2012, 08:18:59 am »
Сетила съм се да ви питам.Ние сме на АМ - Фризовом. Обаче се чудя дали вече като сме на 6м. и половина е още подхоящо? Нали повечето млека са 1,2,3 , а това е само едно. Не пише  за каква възраст на него.
Ще се радвам и на мнението на Бърди

Забравих да питам педиатърът, ама ми се иска и вашето мнение. :)

*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
« Отговор #790 -: Март 17, 2012, 10:10:49 am »
Иванита, на кутията на Фризовома си пише, че е до 12 месеца, ние все още го пием също.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #791 -: Март 17, 2012, 15:13:18 pm »
Иванита, така са. Тук всички млека са от 1 до12м. Тяхното съдържание е направено да е близко с кърмата при майки с 3 месечни бебета ( нали кърмата се променя). Не знам как е с тези, които има и за след 6 месеца.
Д-р Бърди не мисля, че пише в този форум.

Боби

« Отговор #792 -: Март 17, 2012, 20:03:37 pm »
Боби, ето линк към захранване водено от бебето - това, което питаш Елена
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=566953.0 Ние също се захранваме по този начин и пюрета и каши не съм давала,не мисля и давам. Много е лесно и някак си напълно естествено, но изисква повече време и е по-голяма цапаница ;)

Да споделя аз какво правя - сваря примерно картоф и морков,нарежа ги на лентички да може да си ги държи и предлагам да бебка сама да си избере какво и колко й се яде (най-много се радва на коричка хляб). Вече предлагам и от нашето ядене, стига да е подходящо сготвено за нея.
Иначе за задавянето и аз се притеснявах, но бебетата на тази възраст се справят учудващо добре с твърдата храна. Вече имат добър изкашлячен рефлекс и ако отхапят по-голямо парче,което не могат да сдъвчат, го изплюват.
В сайта е обяснено достатъчно добре :)

[/url]
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #793 -: Март 18, 2012, 05:59:09 am »
Боби, ето линк към захранване водено от бебето - това, което питаш Елена
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=566953.0 Ние също се захранваме по този начин и пюрета и каши не съм давала,не мисля и давам. Много е лесно и някак си напълно естествено, но изисква повече време и е по-голяма цапаница ;)
Благодаря. Аз всъщност го искам, защото мислех, че ще е по-лесно за мен. Ако е по-трудно, се чудя дали има смисъл да се пробвам. Ще опитам с нещо няколко пъти, пък да видим. Какво според теб е добра храна като за първи опит?

« Отговор #794 -: Март 18, 2012, 08:39:10 am »
Подходящи храни като за начало са картоф,морков,броколи,ябълка(но не сурови),банан,круша - сигурно има и други,но сега се сещам за тези.С други думи всичко,което може да се смачка с вилица и да е с такива размери,че бебче да може да си ги държи.
Ако Андреа си има вече заместено хранене ми се струва,че нещата ще вървят по-бързо при вас.
Но нека и Елена се включи,че те са доста по-напред от нас :)
[/url]
*
« Отговор #795 -: Март 18, 2012, 08:41:40 am »
Боби, мисля и аз да се пробвам, макар че сигурно няма да се сети мъника какво да прави. Иначе гледа как се храним, и пюрета си ги яде.

Ние сме с хрема и сега се чудя как да процедирам със захранването, по-точно:
1- да въвеждам ли нови храни докато сме хремави?
2- да не въвеждам нови храни, но може да си яде вече дадени храни
3- да не давам никакви твърди храни, и да се храним само с АМ
Питам това, защото нали като болно детето не трябва да се захранва(май нещо такова беше) тъй като им е понижен имунитета. Но дали може хремавото дете да се определи като болно???? :?

*
« Отговор #796 -: Март 18, 2012, 09:32:11 am »
Аз бих си хранила с познатите храни без да въвеждам нови.
Това със ЗВБ ми се струва мираж  :D, а моето както се дави и от вода дет се вика направо не смея.
*
« Отговор #797 -: Март 18, 2012, 12:46:43 pm »
вижте, вероятността детето да се задави с храна, която вие му давате в лъжичка е по-голяма, отколкото когато то си я сложи в устата - въпрос на рефлекс е - децата си слагат храната (или мърсотията от пода :)) напред в устата, да я опитат и да преценят дали искат да я глътнат. ние като ги храним често слагаме храната навътре в устата и по този начин объркваме рефлекса им и не винаги те могат да я изплюят. другата честа причина за задавяне казват лекарите е деца, които ядат и играят или ядат и се смеят, защото майка им, за да ги накара да ядат издава звуци от формула едно например или нещо подобно.

прави се разлика между задавяне (gagging) и закашляне (choking). на ади няколко пъти й се е случвало да се закашля силно, за да извади нещо, което й е попаднало в гърлото, справя се отлично, досега се броят на пръстите на едната ми ръка случайте, когато ми се е наложило да я потупам по гърба. почвате да се притеснявате, когато я виждате да се опитва да кашля, но да не може.

между другото даването на пюрета с парченца е възможно най-трудно за бебетата от всички храни, защото искаме от тях да координират три действия, които са изключително сложни и не естествени за тях - да вземат нещо от лъжицата да изсмучат и глътнат течната част и да сдъвкат парченцата.

по повод храните - ади започна с парченце хляб и досега това й е любимото - намазано с нещо или не. иначе опитай с картоф, морков, броколите са много приятно нещо, особено тези, които ги продават "бебешки" - тънки стебълца, както и аспержите. аз ги сварявам с малко зехтин или масло ако ядеш. месо също се накъсва на парченца.

ако детето е под 7-8 месеца - тоест още не може да хваща с два пръста и да си слага в устата неща, храната е добре да е нарязана на късчета, които да могат да се държат в юмрук и да се подава малка част от тях. ако вече може да хваща като с щипки (а когато се хранят сами се научават удивително бързо на това) вече може да се дават малки парценца картоф, морков, ориз, грах, кус.кус.

няма последователност на храните - даваш каквото вие ядете. просто готвиш без сол. аз поради четенето в този форум доста се озорих докато й повярвам, че тя знае какво да яде (има известни изследвания (казвам известни, защото извадките са малки), които показват, че бебета, отказали да ядат определени храни в последствие се оказват алергични към тях). също така кръвни изследвания показват, че няма дефицит на абсолютно нищо, напротив, децата са боледували по-малко. идеята е, че тялото си знае  от какво има нужда.

дори и да нямат зъби могат да ядат месо например - мачкат го и го смучат и по този начин си взимат каквото им е необходимо. мисля, че така се случи, че първото месо, което моята девойка опита беше агнешко, никакви проблеми няма с него.

по повод цапането - боби труда ти е да заметеш след хранене, защото една голяма част от храната остава по пода. за разлика от мен, например, ади се оказва една прибрана и подредена - ако й дам по няколко от вид неща - листа салата, домат, месце, картоф, тя ги хвърля на земята, докато остане едно подредено пред нея и тогава яде. това, че хвърля нещо не значи че "не й харесва" след три хвърляния може спокойно да си го хапва. понякога си вади от джоба на лигавника неща, които преди това е изхвърлила или изплюла там. не го приемам лично (вече) защото така и така съз сготвила за всички ни, не е като да съм си играла да правя пюрета и тя да ми ги изплюе в лицето.

аз не съм варила плодовете, които й давам - мисля, че така нищо не остава от тях, например тя предпочита да яде круша от самата круша, или аз я държа  и тя ръфа от нея или й я давам да се забавлява. с бананите проблемът е, че като ги хване ги мачка в ръката си, така че понякога аз й ги подавам, но не винаги.

когато й давам кисело мляко например, й го слагам на лъжицата и тя си оцелва устата сама - още първия път успя на втория вече нямаше пропуск.

аз съм изключитено щастлива с този й начин на хранене - нямаме никакви притеснения около храната, за тези от вас, които кърмите това е много подкрепящ кърменето вариант, а тези, които храните с АМ - то така или иначе си имат децата млечни хранения.

другото предимство е, че се научават да приемат храната (тъй като нямат преживяването, че някой ги тъпче с неидентифицируема на вкус субстанция) спокойно, отворени са за нови храни, ядат когато и колкото са гладни, тъй като те си определят колко да изядат днес на обед, а не по грамаж. и според мен е много по-лесно за майката, най-малкото защото се готви за цялото семейство или ако ние ще ядем глупости - винаги има домати и салата в хладилника за нея.

извинете за дългия пост, ако има питания, питайте, на разположение съм
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #798 -: Март 19, 2012, 05:48:13 am »
Благодаря момичета. krasi(ahiito) , Андреа има 3 хранения с пюре, но аз не замествам напълно хранения, така че на всяко си има и АМ.
Елена, то и Ивана хвърля непрекъснато, но просто казвам, че не виждам смисъл да си създавам повече работа. Нали в крайна сметка на този вид захранване целта му е да ми е по-лесно. Няма дете нанаучило се да дъвче, ама по-рано като е е по-лесно за майката, на него едва ли му пука :-). Особено ми харесва това, че яде каквото и вие ядете. На колко месеца е вече? Аз на Андреа днес и дадох паста, от тези мъничките звездички. Бях напраивла за Ивана с масло и сирене и дадох и на Андреа. Дъвка, дъвка милата, чудеше се какво става, по едничка давах само, но в крайна сметка започна да ги плюе. Ще пробвам утре и други ден с банан, защото  знам, че обича. Ама да не я претоварвам, че сега съм първо решена да нахам шишетата и когато е с мен си пие млякото от чаша с накрайник. Обач епонеже в началото плюе и искам да е добре научена преди да я пратя на градината с чашата само. Мисля до краяна месеча да сме приключили с шишетата. 

ivanita , нищо общо няма хремата със захранването. Аз лично въобще не разбирам въпроса ти и как ги връзваш двете.

*
« Отговор #799 -: Март 19, 2012, 08:19:00 am »
Ами Боби, нали като са хремави/болни им е понижен имунитета. Пък казват, че като се захранват децата, трябва да са здрави. И като дам нова храна, няма ли по-лесно да се отключи някаква алергия? Това ми беше логиката. Дали е правилна или грешна незнам.