0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #600 -: Февруари 19, 2012, 21:48:51 pm »
ако си дала яйце, пробвай запечен сандвич с айце и сирене, с айце и кашкавал. предполагам е ял свинско и телешко, спокойно можеш да смелиш кайма (в повечето големи магазини мелят от избрано от теб месо) и да направиш принцеса с кайма.
моите също обичат филийка с масло, сирене/кашкавал и краставица/домат, като баща им им ги прави на коктейлни хапки с клечки за зъби. :) Люетиница ако имаш домашна. Спомням си майка ми беше направила специално за Деси като беше на 2г. и тя много я обичаше, сега купешка съм предлагала 2-3 пъти, не я харесват :?
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #601 -: Февруари 20, 2012, 07:47:21 am »
Здравейте,
знам,че и преди е обсъждано това, ама дайте ми идеи за закуска за дете на 1 год.
Искам и друго да питам- кога мога да давам пастет и шунка?
Ние закусваме гофрети, офесени ядки, едни бисквити от овесени ядки, филия с препечен кашкавал, понякога със сиренце от тези топените триъгълничета.  Купих си машнка са гофрети, понеже и аз обичам и съм много доволна, давам и ги понякога с крема, друг път с мъничко мед , както дойде. И без нищо ги яде. Алергична е иначе бих и дала и яйце.

Свиснко от бут не даваш ли? Питам, защото това е шунката. Аз шунка от онази от пресованите меса никога не купувам, така че ако за нея питаш, тя за никого не е добра. Трябва или да я видиш, че е на кокал (това си е чисто месо), или да знаеш фирмата каква е и че не произвежда разни пресовани боклуци, в които не е ясно какво има. Аз лично купувам само чисто месо и с ниско съдъжание на сол.

« Последна редакция: Февруари 20, 2012, 07:53:29 am от Bobbie »

« Отговор #602 -: Февруари 20, 2012, 10:21:19 am »
Аз пък да питам за следобедната закуска. Въвела съм само една оризова каша, която не се прие, а и не върви две седмици все ориз да давам. Ще мине време до следващата каша, понеже и със зеленчуци няма голям напредък, а и месо трябва да дадем. Мога ли междувременно да давам повечко чисто плодово пюре (круша в случая, понеже с ябълката пак ударихме на камък) за следобедна закуска? До сега съм се осмелила да дам най-много 40 гр., но малката зяпаше още за моя изненада. След пюрето давам да си суче колкото иска.
*
« Отговор #603 -: Февруари 20, 2012, 12:22:40 pm »
 Vanyush, можеш да слагаш от кашата в плодовото пюре. Хем сгъстява, хем засища. Щом кърмиш след това, не се притеснявай за калориите. :D

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #604 -: Февруари 20, 2012, 15:01:16 pm »
М-и, Стефи, Боби, благодаря за вниманието.
Ще пиша ако има промяна и прояде.
« Отговор #605 -: Февруари 20, 2012, 19:50:00 pm »
Привет, момичета  :)
Искам да ви питам кога мога да дам телешко? Вече съм въвела пуешко, пилешко и заешко. Тъй като Софи е границата с анемията (има нисък хемоглобин) ми се ще да давам и телешко вече  :?
Месото давам през ден като редувам с жълтък.

vanyush, и Софи не си пада по ябълката, но аз я смесвам с други плодове, а не чиста, с круша и банан например   :) (крушата разхлабва, нали знаеш  :wink:)

*
« Отговор #606 -: Февруари 20, 2012, 21:25:14 pm »
Надеж, аз съм дала телешко на 9 месеца, но по таблицата на СЗО може от 7 месеца. Според мен можеш да го дадеш спокойно.

« Отговор #607 -: Февруари 21, 2012, 10:13:49 am »
Vanyush, можеш да слагаш от кашата в плодовото пюре. Хем сгъстява, хем засища. Щом кърмиш след това, не се притеснявай за калориите. :D

Аз до сега така правих, но точно кашата се опитвам да избегна: не я харесва, дори смесена с пюре, а и съм въвела само оризова и няма как да разнообразя за сега.  :(

Надеж, благодаря! Знам за крушата и слава Богу, че е така, че след една седмица оризова каша, си е наложително  :wink:

Другото, за което се чудих, тези плодови пюрета, каква хранителна стойност имат изобшо: то като е минало топлинна обработка, витамин надали е останал...
« Отговор #608 -: Февруари 21, 2012, 12:07:55 pm »
Мерси, Ади  :flower:

Ванюш, смени кашата или започни да даваш и зеленчуци. Аз също захраних с оризова каша, но Соф я болеше корема и няколко дни нищо не давах и после въведох тиквата и тя я хареса и така продължих със зеленчуците. Между тях вкарах и плодове и така се разнообрази менюто. Давах и овесена каша, но пак я мъчеше коремчето и я спрях. Сега давам от елда, но на Хумана (по-сладка е от тази на Хип), и няма проблем с нея  :)

Друго се чудех - дали мога да смеся каши? Имам предвид в елдата да сложа малко от овесената за да започне да свиква и с нея, по една мезурка да слагам като за начало...  :?

« Отговор #609 -: Февруари 21, 2012, 13:10:03 pm »
Здравейте мами и аз да се включа в темата за храненето, понеже си имаме вкъщи едно злоядо повръщащо мъниче  :(. Какво е най-подходящо в нашия случай да дам за захранване с глутен. Мога ли да дам каша с елда?
« Отговор #610 -: Февруари 21, 2012, 13:12:38 pm »
Здравейте мами и аз да се включа в темата за храненето, понеже си имаме вкъщи едно злоядо повръщащо мъниче  :(. Какво е най-подходящо в нашия случай да дам за захранване с глутен. Мога ли да дам каша с елда?
По принцип знам, че елдата е без глутен но дали е подходяща за повръщащо бебе?
*
« Отговор #611 -: Февруари 21, 2012, 14:07:56 pm »
Надеж аз направо я спрях овесената каша след различни опити и комбинации. Що да си мъча детето като не може - не може. За елдата установих същото, че Хумана е по-вкусна и се приема по-добре.
ketybg знам че 2м ти се виждат много сега, но ние почти не повръщаме вече. За елда мисля, че може да даваш, чувала съм че е алерген, но то доста неща са алергени. За глутен се дава овес, ръж, пшеница-аз дадох каша, някой дават бисквити, сухари. Дали ще повръща нещо смятам, че е индивидуално. Моето момче повръща от тиквички и не му давам. Пробвах 2-3 пъти с 2-3 седмици интервал още не става.
*
« Отговор #612 -: Февруари 21, 2012, 14:32:20 pm »
Някой предлагал ли е при захранване прясно изцеден сок от ябълка( круша, морков, тиква...) в съответните минимални количества или е по-добре да е термично обработено и пасирано, както в готовите пюрета?

« Отговор #613 -: Февруари 21, 2012, 14:44:06 pm »
м-и благодаря за съвета!
И нещо друго ме притеснява дали не бъркам в режима на хранене.
В 7-7:30 часа давам АМ в зависимост от това какво количество е изяла АМ следващото хранене е между 10 и 11 тогава давам зеленчуково пюре, защото педиатърката ни каза до 13 да съм дала пюрето, а обикновено следващото хранене е към 13 - 13:30 тогава пак давам АМ.
Към 16 - 17 часа давам каша. Ако повръща много огладнява бързо и съответно следващото хранене е почти след два часа, в идеалния случай се храним някъде към 19-20 часа пак с АМ. В зависимост от количеството храна и от това кога е било последното хранене в 23:30 давам пак малко АМ.
« Отговор #614 -: Февруари 21, 2012, 15:47:05 pm »
Някой предлагал ли е при захранване прясно изцеден сок от ябълка( круша, морков, тиква...) в съответните минимални количества или е по-добре да е термично обработено и пасирано, както в готовите пюрета?
Ябълка и морков, защотото друго прясно и домашно нямам. Но само домашни, иначе бих купувала готови сокове.
Не съм убедена, обаче, че готовите сокчета са полезни с нещо, но това си е моя теория.
"Истински приятел е не онзи, който е до теб, когато си на дъното, а онзи, който е до теб, когато се мъчиш да изплуваш."

[
*
« Отговор #615 -: Февруари 21, 2012, 16:31:53 pm »
ketybg не знам как ви е храненето ние се кърмим на поискване. Яде на около 2ч в момента и през нощта също даже по-често последните три нощи. Не мисля че е проблем да даваш зеленчука по-късно, просто това хранене в един момент ще стане обяд и за да се установи час сигурно педиатъра ви настоява да е до 13ч.
Не виждам смисъл да се дава сок и не предлагам, но по-добре да е прясно изцеден домашен отколкото от кутия.
*
« Отговор #616 -: Февруари 21, 2012, 16:47:59 pm »
 Ванющ, нашата педиатърка именно по тази причина ни каза, че държи да давам сурови плодове. Също и заради фибрите в плодовете. Е, аз давам повече пюрета, защото сезона нещо не ме вдъхновява откъм плодове, но иначе съм давала сурова ябълка и банан, а дюля от домашен компот
*
« Отговор #617 -: Февруари 21, 2012, 17:29:53 pm »
А дюлята от кой месец може да се дава?

« Отговор #618 -: Февруари 21, 2012, 19:46:24 pm »
Didon,банана как го даваш, т.е. с какво разраждаш? Сигурно става гъсто, ако е само банан... При нас има ли и най-малка бучица, нищо не минава, така че всичко трябва да е достатъчно рядко и за пасатор, освен за дегустатора  :)
*
« Отговор #619 -: Февруари 21, 2012, 21:27:54 pm »
Ванюш и при нас е така всичко пасирано. Банана няма нужда от разреждане направо рядък си става като пасирам. Води се че запича.