0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #560 -: Февруари 15, 2012, 08:10:04 am »
Ти правиш ли разлика между изключително кърмене и кърмене до годинка? Дори СЗО казва изключително до 6 месеца, а иначе кърмене дори и до 2 годинки.

Правя да. Не използвах точната дума, но в по-горния ми пост мисля разбра какво имах предвид. Така и не ми отговори на въпроса :)

Ръководиш се от много по съмнителни факти за други неща, а това, което се знае със сигурност отричаш. ....

Какви са съмнителните факти, че няма по-добро за едно бебе от кърмата? Или за теб е добра до възрастта, до която ти си кърмила твоите деца :) Може и да греша, но понякога имам впечатлението, че приемаш за правилно единствено това, което ти "практикуваш" с твоите деца....

Джиджи, не знам какъв е въпросът - ако е за млякото, няма никакво съмнение, че твоето е по-добро за детето от това, което е от крава. Ако е за това дали изключитленото кърмене до годинка е опасно - да опасно е, излагаш си детето на риск от анемия, ако не му даваш нищо друго да яде до толкова късно, независимо колко майки по итнернета пишат какво направили и как децата били ок. Да съвестваш и другите да го правят, пък е меко казано безотговорно. Един месец примерно до 7, дори до 8м, може да не е опасно, но чак до годинка е много да не яде нищо друго. Навсякъде се съветва да се дават храни с желязо след тази възраст. Да, добавката на желязо чрез АМ или капки вероятно почти не се абсорбира ( само около 10% от него), но това не значи да не се яде друго въобще. И да поясня - това не променя факта, че до годинка основната храна е кърма. Това много пъти и аз съм го писала и аз самата не замествам хранения.
Виж, фактите са, че много деца стават анемични в следствие липса на желязо в диетите им. Дали това е проблем за тази възраст аз не знам, но знам, че стават анемични. Никой не е казал да спреш да кърмиш, никой не е казал да даваш АМ,за това въобше не е ставало на въпрос. Единственото, което казах е, че след 6 месеца само кърмата не е достатъчна. Така че не виждам какво значение има до кога аз съм си кърмила децата. Аз съм ги кърмила с големи мъки докато съм могла. Мога да кажа, че с първото направих невъзможното да изкарам до възможно най-дълго, точно защото знам , че е добре за тях.  Не съм спряла по собствено желание, а защото не съм имала кърма.  Начинът, по който представяш нещата, е напълно измамен по отношение на това какво аз казвам. Никого не съм седнала да съветвам да спре да кърми, понеже аз не съм могла. Кога съм казала на някого да спре да кърми, понеже аз не съм? Измисляш си. Когато прекараш 5 месеца по няколко часа на ден в помпане, тогава ще обвиняваш кой кога спрял да кърми, че е усмивка си лепнала. На мен хич не ми беше смешно, когато не можех да си нахраня детето.

Съмнителните факти са за захранването с глутена, което споменах... следи моля те разговора - следваш неща,при които става дума 1 - за някакъв незначителен процент ( да, знам за бабата) и 2 - не е ясно дали захранването въобше прави някаква разлика или ако си го имаш, ще си го получиш и без това. Обаче установени неща, като това за анемията, отричаш. Не мисля обаче да се въвличам в спор и по тази тема и затова този глутен спрях да го коментирам, да си мисли който каквото си иска.

И последно - когато отговаряш на нещо, което аз съм писала, имай уважението да си свериш отговора със съответната институция, която има експертизата да дава мнение по въпроса и тогава да спориш. Това би ни спестило да се обясняваме в незам си колко реда кой какво имал предвид и кой какво не разбрал, както и напълно би елиминирало подобни безсмислени спорове.
« Последна редакция: Февруари 15, 2012, 08:28:10 am от Bobbie »

« Отговор #561 -: Февруари 15, 2012, 08:17:24 am »
Нашата педиатърка смята,че е рано за месо :D.Нейната препоръка е да давам на детето ранообрана храна по 4-5 дни от вид в количества 30-40,не повече от 60 гр. и да дохранвам с кърма.Аз притоплям точно една кафена чашка пюре и давам.Колкото изяде-толкова!
Тя смята,че захранването е за опитване на ралични вкусове,но не за нахранване.Не препоръчва заместване на хранене поне до годинка.Каза ми вече да включа и кашите към зеленчуците и плодовете,които вече е приела 20 дни след началото.
Започнах със захранването на 5,5месеца,когато бузана вече седеше(все още беше нестабилно,но-така ми препоръча Докторката.
Нямам причини да не и вярвам и да не следвам съветите и-те напълно съвпадат с моите представи,които си иградих от чужд опит.
Джиджи,не се терзай много нали ще има продължение :Dс красив край!
Много красиви емоции с малките бебоци желая!

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
« Отговор #562 -: Февруари 15, 2012, 09:14:44 am »
Боби, Джиджи, не искам да се правя не рефер, но ми е гузно, че от този въпрос тръгна такъв, хм.., ожесточен спор :(. Наистина ще взема вече да не смея да питам  :wink:. Благодарна съм на двете за мненията, а ми се струва и че в случая няма за какво толкова да се спори.
При мен конкретно анемията наистина си е "заплаха". Не съм се ровила да видя има ли наследственост и до колко, но понеже аз непрекъснато се боря с разни анемии, железни дефицити и пр., логично се притеснявам и за бебето. От опит знам, че желязото в зеленчуците, колкото и да е полезно, анемия не може да излекува (но пък поне го има за разлика от млякото) :(. За спанака скоро май писаха, че се надценява като "доставчик" на желязо, заради някаква грешка в десетичния знак, допусната преди години. За елдата не знаех, че също помага - ще започна и нея. А тъй като не мога да се похваля с кой знае колко пълноценно хранене, аз лично се съмнявам в качеството на моята кърма и колко е достатъчна на детето след шестия месец. Скоро и витамини ще му залипсват сигурно  :(
Не съм видяла и аз съвет да се спира кърменето, а и не мисля да го правя. Нека си суче колкото има като иска, но трябва и да яде! Не че мога много да направя по въпроса, ако отказва, просто търся варианти...
М-и, не цедя (де да можеше така) - гадинката не пие от шише. Меря я на бебешка везна, толкова си изсуква :(. Ще опитам да смеся с круша като направим 4-5 дни с кашата. После ще взема и млечна (пак да мине малко време от новите храни). За сега слагам по някоя капка кърма, колкото успея да събера след предходните яденета, че ако изцедя точно преди кашата, като не я яде и няма вече и грам кърма, става страшно :(
« Отговор #563 -: Февруари 15, 2012, 11:38:11 am »
.... И да поясня - това не променя факта, че до годинка основната храна е кърма. Това много пъти и аз съм го писала и аз самата не замествам хранения.

Момичета, защо толкова бързате да заместите цяло хранене? Децата са ви още малки. До навършване на 1 годинка се препоръчва децата да се хранят най-вече с мляко /ако може да е кърма, още по-добре/. Захранването не значи непременно премахване на млечните хранения, а един вид запознаване на детето с новата храна.

Някаква разлика има ли? Уж препоръчваме едно и също и уж даже децата си си хранила така /само че с АМ, не с кърма/, а после последва заплахата от анемия, защото

....Кърмата няма достатъчно желязо, а бебето има достатъчно до около 6 месеца. Има доста анемични бебета точно заради това. Това, че твоето не е станало, не значи че това не е вярно. ....
Какъв е извода?

Извинявам се на всички момичета, че изобщо писах тук. Имах намерение да успокоя една майка, а накрая притеснихме всички с поредни безсмислени спорове...

« Отговор #564 -: Февруари 15, 2012, 11:40:07 am »

При мен конкретно анемията наистина си е "заплаха". Не съм се ровила да видя има ли наследственост и до колко, но понеже аз непрекъснато се боря с разни анемии, железни дефицити и пр., логично се притеснявам и за бебето. От опит знам, че желязото в зеленчуците, колкото и да е полезно, анемия не може да излекува (но пък поне го има за разлика от млякото) :(. За спанака скоро май писаха, че се надценява като "доставчик" на желязо, заради някаква грешка в десетичния знак, допусната преди години. За елдата не знаех, че също помага - ще започна и нея. А тъй като не мога да се похваля с кой знае колко пълноценно хранене, аз лично се съмнявам в качеството на моята кърма и колко е достатъчна на детето след шестия месец. Скоро и витамини ще му залипсват сигурно  :(
Не съм видяла и аз съвет да се спира кърменето, а и не мисля да го правя. Нека си суче колкото има като иска, но трябва и да яде! Не че мога много да направя по въпроса, ако отказва, просто търся варианти...
М-и, не цедя (де да можеше така) - гадинката не пие от шише. Меря я на бебешка везна, толкова си изсуква :(. Ще опитам да смеся с круша като направим 4-5 дни с кашата. После ще взема и млечна (пак да мине малко време от новите храни). За сега слагам по някоя капка кърма, колкото успея да събера след предходните яденета, че ако изцедя точно преди кашата, като не я яде и няма вече и грам кърма, става страшно :(

Изследванията показват, че при нормален хранителен режим, кърмещата майка не би трябвало да развие анемия. Ако майката е с анемия и я контролира, кърменето не би трябвало да провокира намаляване на хемоглобиновите нива. Освен това анемията при майката не се отразява на количеството на желязото в кърмата. То е относително постоянно и не се влияе от приема на железни препарати от майката. Ако неовладяната и некоригирана неконтролирана анемия продължава дълго време, вероятно в един момент може и да има намаляване на желязното ниво в кърмата, но и самата кърма ще е намаляла много преди това.

Забележка: Допълнителен прием на желязо от майката, която няма анемия, няма да увеличи нивата на желязо в кърмата.

Поработи в тази насока-за прием на  храна,богата на желязо.(червено месо,риба,зърнени,дроб,елда,леща,жълтък)Изключи кафе,чай,мляко-те резорбират желязото.
Спри с това мерене всеки ден и се успокой давай по-лежерно и спи повече ти самата.
И как реши,че имаш анемия?Нормално е по време на бременност и кърмене хемоглобина да е по-нисък(дори има таблици а референтни стойности за бременни и кърмачки).Ако някое светило ти е поставило диагноза анемия на база кръвна картина-бягай от него.И каква точно анемия е важно....абе не е много просто.Спокойствие и силна храна!Колкото има кърма-добре дошло.
« Последна редакция: Февруари 15, 2012, 11:57:48 am от kisela_2000 »

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #565 -: Февруари 15, 2012, 15:32:32 pm »
Съгласна съм с Боби. Анемията е съвсем реално нещо. Още на 6-ия месец започнахме да даваме добавка на Тереза, която отпадна, когато я захранихме.
Не съм изчела откъде започва спорът, но според мен е абсолютно безсмислен.
*
« Отговор #566 -: Февруари 15, 2012, 15:38:48 pm »
Вижте сега, наистина няма смисъл да се спрои по въпроса. Нито джиджи имаше предвид до 1г. на детето да не се дава нищо друго освен кърма. Не, според тя искаше да каже, че до 1г. в никакъв случай не е задължително да се бърза със заместването на цяло на 3-4 хранения, а напротив, да се въвеждат нови храни, но до толкова колкото детето приема и да се дохранва с мляко/кърма, защото основно има нужда от това. :)
а и според мен Боби точно това твърди, че нека си пие млякото, но и да се захранва, така че спор няма, мисля аз :wink:
Разбира се това с ниския хемоглобин пак е малко спекулативно. Аз самата съм с хемоглобин на долна граница, а през бременностите пиех желязо в промишлени количества. И двете ми деца са кърмени с тази разлика, че едната на 10м. пропи и АМ, а другата изобщо не пропи. Кърмих я 1.1г., след което запонах да предлагам АМ, но уви не се прие. Та и двете на 6м. бяха с граничен хемоглобин, на една година също, на 1.6г. вече нещата бяха ок. Така че, според мен дали ще пие АМ или кърма според мен е все едно. В АМ има добавено желязо, но до колко се усвоява е спорен въпрос, в кърмата също има желязо макар и в по-малки количества.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #567 -: Февруари 15, 2012, 15:39:27 pm »
Ако някое светило ти е поставило диагноза анемия на база кръвна картина-бягай от него.
8O С какво друго да го диагнистицира?  Нискиятхемоглобин се нарича анемия, а той е част от кръвната картина. Вече какъв вид е, това е друго.

Джиджи, в АМ има желязо, затова няма притесняния за тези бебета дали въобще ще ядат или не. Кърмените бебета не може да ги оставиш на кърма една година.
 Изводът Джиджи е, НЕ че трябва да даваш АМ, а че трябва да даваш храни, от които да си получи желязото. При бебетата на АМ това не е кой знае колко вжано, защото АМ има желязо. Анемията при малките деца води ( понеже вчера не знаех, ама днес прочетох) до умствено изоставане.
Ако пак не ти е ясно, просто не виждам как да го обясня по-просто. Имам чувството, че се заяждаш без много много да мислиш по написаното.
« Последна редакция: Февруари 15, 2012, 15:41:56 pm от Bobbie »

« Отговор #568 -: Февруари 15, 2012, 15:41:06 pm »
Извинявам се на всички момичета, че изобщо писах тук. Имах намерение да успокоя една майка, а накрая притеснихме всички с поредни безсмислени спорове...

Както казахме и аз и ivanita, мисля, няма такова нещо - благодарни сме за мненията и съветите. В крайна сметка форумът е за това: всеки да си каже, пък който е питал, решава сам ;). Хайде да няма лоши чувства повече!

kisela_2000, анемията си я имам от преди. Сега не ми е оставало време да си правя изследвания и нямам представа колко ми е хемоглобинът :). Притеснявах се просто малката да не е предразположена (макар да не съм проверявала има ли връзка), не че аз не й доставям желязо с кърмата, понеже на мен ми липсва. Това, което със сигурност й липсва са витамините, понеже до плодове почти не стигам вече. Лятото успявах да мушна по някоя ябълка, докато бях навън с количката, но сега...
« Отговор #569 -: Февруари 15, 2012, 15:50:10 pm »
Боби, защо продължаваш да изопачаваш това, което исках да кажа и се хващаш за думата? Всички разбраха какво съм искала да кажа, само ти не. Хайде наистина да престанем, моля те!

« Отговор #570 -: Февруари 15, 2012, 17:33:14 pm »
Ако някое светило ти е поставило диагноза анемия на база кръвна картина-бягай от него.
8O С какво друго да го диагнистицира?  Нискиятхемоглобин се нарича анемия, а той е част от кръвната картина. Вече какъв вид е, това е друго.

Оффффф...нямам нерви да се разправям пак.Наистина ли не знаеш,или се заяждаш?

« Последна редакция: Февруари 15, 2012, 17:36:00 pm от kisela_2000 »

*
« Отговор #571 -: Февруари 15, 2012, 18:08:34 pm »
Да Ванюш, права си. Аз попитах едно, а то стана нещо съвсем друго.  :( Пак се започна със споровете,  моите въпроси останаха неотговорени  :?  и по-точно:
"и още един въпрос за кашите. Коментирали сте че ако се следват указанията за приготвяне на кутията кашата става рядка. Как я правите - слагате повече каша за да стане по-гъста и да стане необходимото количество за съот.възраст или си слагате лъжиците за конкретната възраст, но слагате по-малко вода? Ох, надявам се,, че ме разбрахте  Embarassed
И покрай цялата тази ситуация кога да му давам плодово пюре и в какво количество? И трябва ли освен плодово пюре да яде и АМ?"

Споделих моя приятелка как е процедирала.  Не съм решила дали и аз ще направя така.
Факт е обаче, че вече изяждаме по едно малко бурканче (125 гр) пюре. Вярно, с малко мрънкане и опъване, но вече го няма онова дърпане и рев  :) Да се надяваме,че с времето ще прояде повече  :)

*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
« Отговор #572 -: Февруари 15, 2012, 18:24:33 pm »
Иванита, относно кашите - аз на 160 мл вода слагам 6-7 мензурки с връх от кашата, използвам мензурките от адаптираното мляко.

*
« Отговор #573 -: Февруари 15, 2012, 22:01:20 pm »
Благодаря Eille :-)

*
« Отговор #574 -: Февруари 15, 2012, 23:16:41 pm »
Иванита при мен кашите си идват таман според указанията, но слагам със супена лъжица с връх, а водата както пише. Това за пюретата не го схванах.
За желязото. Моето бебе беше с много висок хемоглобин около 15-тия си ден. Бяхме в болница по друга причина, само да ни наблюдават. Предвид мизерията реших да помоля да ни изпишат по-рано и ми отказаха, защото щели да ми стабилизират детето(как без да правят нищо освен да му забодат един катетър не знам), защото се държало като нервен старец  8O. Той още е доста активен, но аз си направих извод, че ако има анемия ще е унил.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #575 -: Февруари 15, 2012, 23:53:23 pm »
8O С какво друго да го диагнистицира?  Нискиятхемоглобин се нарича анемия, а той е част от кръвната картина. Вече какъв вид е, това е друго.

Оффффф...нямам нерви да се разправям пак.Наистина ли не знаеш,или се заяждаш?

Не се заяждам. Точно това е анемията, питай доктора, ако искаш. А че има много видове, това вече е какво я е причинило. Крайният резултат се обозначава с думичката анемия.
« Последна редакция: Февруари 15, 2012, 23:56:31 pm от Bobbie »

« Отговор #576 -: Февруари 16, 2012, 00:08:58 am »
Специално за Боби!Другите могат да не четат,че е сухарщина
Ниският хемоглобин може да се дължи на много причини
-непълноценно и нездравословно хранене
-заболявания на храносмилателната система, които протичат с хронична кръвозагуба
-заболявания на урогениталната система
-обилна и продължителна менструация
-бременност и кърмене
-продължителни хирургични интервенции без предприемането на предпазни мерки
-продължителен прием на лекарства като кортикостероиди и салицилати, тъй като те водят до микрокръвоизливи и отново до появата на хронична кръвозагуба

И да всяко едно от горните може да е причина за анемия.Обаче тя се доказва.
Като начало:
 (НСТ)
 (НGB)
MCH
MCV
RBC
МСНС

До тук добре,обаче може (НGB)и (RBC)да са в норма,или на долна граница,а понижени стойности на MCV и MCH,  показва, че анемията е микроцитна, хипохромна,а може и те да са в норма.Тогава при съмнение за анемия се пускат други две иследвания
Желязо(свободно) Fe
ЖСК
За да става дума за анемия Желязото трябва да е ниско,а свободното серумно желязо да е високо.Обаче може да са в норма...Тогава се следи а едно съотношение между тях,гледа се и хематокрита(това пък е отношение на хемоглобина към еритроцитите)
FeСК----дава индиректна информация за концентрацията на трансферина в кръвта).
изследването на резервните форми на желязо в организма, а именно на феритина, показват намаляване на концентрацията им при анемия,но aко в хода на изследването се установи повишени или дори нормални стойности на феритин и хемосидерин(отпадни продукти при разрушаването на еритроцитите,който се натрупва в слезката(далака)и служи за резервно депо при евентуален недостиг на желязо/ има друг механизъм/ , това е съмнително за съществуването на допълнителен патологичен процес в организма (възпалителен или неопластичен)

Тогава се прави едно друго иследване ;
-миелограма.(Това е изследване на костен моък след костно мозъчна пункция,за да се изключат онеи гадните диагнози от онкологията...и не само...
Тук се гледат и стойностите на тромбоцитите,ретикулоцитите,левкоцитите и утайката
Ако са нормални...ако не са...
Като се иключат всички тези хематологични заболявания,а сигурно и още доста други, се поставя диагноза –анемия
Обаче,за да се установи точно каква се прави едно друго изследване ,Боби
Диференциално броене се нарича...обаче нямам нерви да обяснявам колко различни видове анемия има и това,че хемоглобина си е нормален,или на долна граница при тях,а има нарушение в цитогенезата на еритроцитите.

После ,Боби,се търси причината за дефицита на желязо,защото както казах това е придружаващо към онези горните заболявания,и още много други сигурно.
Правят се още изследвания.
Примерно окултни кръвоизливи
                   Гастроскопия
                   Rb(олово)..защото и при натравянето с олово се наблюдава специфика в диференциалната диагноза.
Спирам .Стана прекалено дълго.Лека нощ

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #577 -: Февруари 16, 2012, 00:15:25 am »
Специално за Боби!Другите могат да не четат,че е сухарщина
Ниският хемоглобин може да се дължи на много причини
Знам знам, нали това съм написала. Просто казах, че за диагноза анемия не трябва друго освен ПКК,в която е хемоглобина и хематокрита, а вече да диагностицираш причината, тогава има повече изследвания. Нямаше нужда да ми го пишеш всичко това. Не съм оспорила нищо от него. Просото се учудих, че каза че не се правело с ПКК, не съм се заяждала. Явно си имала предвид, че причината не е диагностицирана.
Лек ден.

Боби

« Отговор #578 -: Февруари 16, 2012, 00:18:46 am »
Хм!Аз мислех да лягам.Какъв ти лек ден? :D

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #579 -: Февруари 16, 2012, 02:44:02 am »
Хм!Аз мислех да лягам.Какъв ти лек ден? :D
:-) хехе, ами при мен тогава беше 16:00, не се сетих, че при вас е било полунощ.
извинявам се за спама