Ти правиш ли разлика между изключително кърмене и кърмене до годинка? Дори СЗО казва изключително до 6 месеца, а иначе кърмене дори и до 2 годинки.
Правя да. Не използвах точната дума, но в по-горния ми пост мисля разбра какво имах предвид. Така и не ми отговори на въпроса
Ръководиш се от много по съмнителни факти за други неща, а това, което се знае със сигурност отричаш. ....
Какви са съмнителните факти, че няма по-добро за едно бебе от кърмата? Или за теб е добра до възрастта, до която ти си кърмила твоите деца Може и да греша, но понякога имам впечатлението, че приемаш за правилно единствено това, което ти "практикуваш" с твоите деца....
Джиджи, не знам какъв е въпросът - ако е за млякото, няма никакво съмнение, че твоето е по-добро за детето от това, което е от крава. Ако е за това дали изключитленото кърмене до годинка е опасно - да опасно е, излагаш си детето на риск от анемия, ако не му даваш нищо друго да яде до толкова късно, независимо колко майки по итнернета пишат какво направили и как децата били ок. Да съвестваш и другите да го правят, пък е меко казано безотговорно. Един месец примерно до 7, дори до 8м, може да не е опасно, но чак до годинка е много да не яде нищо друго. Навсякъде се съветва да се дават храни с желязо след тази възраст. Да, добавката на желязо чрез АМ или капки вероятно почти не се абсорбира ( само около 10% от него), но това не значи да не се яде друго въобще. И да поясня - това не променя факта, че до годинка основната храна е кърма. Това много пъти и аз съм го писала и аз самата не замествам хранения.
Виж, фактите са, че много деца стават анемични в следствие липса на желязо в диетите им. Дали това е проблем за тази възраст аз не знам, но знам, че стават анемични. Никой не е казал да спреш да кърмиш, никой не е казал да даваш АМ,за това въобше не е ставало на въпрос. Единственото, което казах е, че след 6 месеца само кърмата не е достатъчна. Така че не виждам какво значение има до кога аз съм си кърмила децата. Аз съм ги кърмила с големи мъки докато съм могла. Мога да кажа, че с първото направих невъзможното да изкарам до възможно най-дълго, точно защото знам , че е добре за тях. Не съм спряла по собствено желание, а защото не съм имала кърма. Начинът, по който представяш нещата, е напълно измамен по отношение на това какво аз казвам. Никого не съм седнала да съветвам да спре да кърми, понеже аз не съм могла. Кога съм казала на някого да спре да кърми, понеже аз не съм? Измисляш си. Когато прекараш 5 месеца по няколко часа на ден в помпане, тогава ще обвиняваш кой кога спрял да кърми, че е усмивка си лепнала. На мен хич не ми беше смешно, когато не можех да си нахраня детето.
Съмнителните факти са за захранването с глутена, което споменах... следи моля те разговора - следваш неща,при които става дума 1 - за някакъв незначителен процент ( да, знам за бабата) и 2 - не е ясно дали захранването въобше прави някаква разлика или ако си го имаш, ще си го получиш и без това. Обаче установени неща, като това за анемията, отричаш. Не мисля обаче да се въвличам в спор и по тази тема и затова този глутен спрях да го коментирам, да си мисли който каквото си иска.
И последно - когато отговаряш на нещо, което аз съм писала, имай уважението да си свериш отговора със съответната институция, която има експертизата да дава мнение по въпроса и тогава да спориш. Това би ни спестило да се обясняваме в незам си колко реда кой какво имал предвид и кой какво не разбрал, както и напълно би елиминирало подобни безсмислени спорове.