Ето и няколко рецепти от мен за коледни сладки.Първите две рецепти могат да се направят 3 седмици преди Коледа и да преседят в кутия, но могат да се ядат и на момента.Е малко са по-твърди, но стават.
Джинджифилови Коледни сладки:
Продукти:
800г брашно
280г пудра захар
120г твърд маргарин или масло(но имайте предвид, че с масло стават по-твърди)
5 с.л разтопен мед
2 яйца
2 жълтъка
2 ч.л сода за хляб
2 ч.л подправка за меденки, ако не намерите - смес от смлени джинджифил, канела, щипка кардамом, звездовиден анасон.
Приготвяне:
Размесваме добре сухите продукти, правим кладенче и чукаме яйцата, меда(не трябва да е горещ, само леко топъл) и накрая нарязваме на късчета мекото масло(маргарин). Месиме до образуването на меко и гладко тесто ( В началото може да ви се струва, че има нужда от още течност, но не правете грешка да слагате - след известно време, брашното усвоява мазнината и става чудесно тесто, което не лепи. Хубавото на това тесто е, че веднага може да се работи с него!. Разточвате кора тънка около 5-7 мм и изрязвате фигурки. Пекат се около 10-15 мин. на 150-160 ˚С Изваждайте веднага след като забележите, че краищата започват да почервеняват. За да се получи хубава кафява глазура отгоре, е нужно да се намажат още топлите меденки с разбито яйце + 1ч.л вода и 1-2 ч.л какао (непременно прецедете сместа). После леко с четка се намазват топлите меденки, като внимаваме да не оставяме следи.Ако искате може да ги украсите и с Роял айсинг, оцветен в различни нюанси.Аз лично така направих.
Маслени сладки:
Продукти:
200 г. Безсолно меко масло-аз ползвах обикновенно
200 г. Много фина захар-ползвах пудра захар
1 яйце
400 г. обикновено брашно
Първо се смесва маслото със захарта и ароматната есенция. Не се бърка много дълго време, за да не се напукат сладките при печене. Добавя се яйцето и се бърка до получаването на еднородна смес. Накрая се добавя и брашното (предварително пресято), като се бърка на ниска степен до получаването на тесто. Оформя се топка от тестото и се увива във фолио. Престоява в хладилника минимум един час.
Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност до дебелина 0,5 см. С формички се изрязват сладките. Сладките се нареждат върху хартия за печене и отново се охлаждат в хладилника за около 30 мин. Последното се прави с цел запазване формата на сладките при печене. Пекат се при 180 за около 8- 12 минути, в зависимост от размера на сладките. След като се извадят от фурната се охлаждат върху решетка. Сладките се декорират по желание. Аз използвах Роял Айсинг.
* Завити в домашно фолио, сладките могат да се съхранят на сухо и хладно място до един месец.
За ванилови сладки се добавя 1 ч.л. ванилова есенция.
За лимонови сладки се добавя настъргана кора от един лимон.
За портокалови сладки се добавя настъргана кора от един портокал.
За шоколадови сладки се замества 50 г от брашното с 50 г какао.
Горните две рецепти съм взела от мои две дружки.А сега ще ви представя и едни от най-любимите ми сладки който изчезват за отрицателно време, защото имат вкус на дъвчащи се бонбони и при тях е много голям проблем да устискат до Коледа, поне в къщи.
Марципанени сладки
Продукти за тестото:
200 гр. марципан
100 гр. пудра захар
150 гр. ситно смлени бадеми
3 ч. лъж. царевично нишесте
1 белтък
сокът и настъргана кора от 1 лайм
1 суп. лъж. ром
100 гр. брашно
Марципана се разрохква с вилица и се смесва с пудрата захар, бадемите и царевичното нишесте. Към тях се добавя сокът и настърганата кора от лайм, ромът и белтъка. Омесва се лепкаво тесто. По малко се добавя брашното и тестото се оформя на топка.
Слага се върху набрашнена повърхност и се разточва на кора с дебелина 7-8 мм.От кората се изрязват форми на снежинки (или други по твое желание). Подреждат се в тава върху хартия за печене, на разстояние една от друга.
Пекат се в предварително нагрята на 170°C фурна за 10-12 минути, в зависимост от размера на сладките.
След като се извадят от фурната се оставят да се охладят.
Последната рецепта съм взела от този блог
http://www.kulinarno-joana.com/2008/12/christmas-snowflake/ там има рецепта и за Айсинга аз работя с нея.
Марципан, можете да си вземете от Метро, в Плевен се намира на щанда с ванилийте, бакпулвера и т.н.