Ооо,записвам се да следя :Р Умирам за сладки!Аз правя едни много яки Колдни рохлички-стават бързо и се топят в устата-само тр.да намеря рецептата!
Ванилени кравайчета
Продукти за една доза(една тава, защото са малки и не се надуват):
150г брашно
70г готварско нишесте (т.е без примеси - чисто) - царевично, пшенично, картофено(според оригиналната рецепта)
70г пудра захар
80г орехи или лешници - смилат се
150г масло със стайна температура
1-2 жълтъка(зависи от големината)
За след изпичането, си пригответе една купа с около 150 - 200г пудра захар, в която сте сложили 2-3 пакетчета със ванилена захар или прахчета ванилин.
Приготвяне:
На дъската за месене пресяваме брашното, прибавяме нишестето и захарта, смлените орехи. Отгоре нарязваме на късчета маслото и прибавяме жълтъците. започваме да месим, докато тестото стане гладко. Оставяме тестото за една вечер на хладно място да отпочине. На другият ден правим от тестото цилиндър и режем еднакви по големина колелца, които правим на пръчици 6-7 см. дълги и 1 см дебели и завиваме на кравайчета (под формата на буквата С). Печем върху ненамаслена тава, на умерена температура до порозовяване (не ги правете много кафяви, за да не се втвърдят). Още докато са горещи ги овалваме в предварително приготвената пудра захар с ванилия.
Съхраняват се в картонена кутия, на хладно място. Издържат поне месец, месец и половина. Могат и да се замразят.
Аз правих рохлички по тази рецепта на Наталина, омекват за една нощ на топло, а затворени и на студено издържат доста.
Приготвила съм Щолен и АКК.
Меденките също са готови по рецепта като на Джам, ще ги лепя към 20-ти, смятам да ги украсявам с домашен марципан, да видим как ще го скопосам
Също искам да направя една доза линцери и пълнена тиква, но ще видим ще успея ли да разпределя времето добре