Аз съм правила тези и стават мнооого.Хубаво е да се оставят да преседят малко.В къщи се харесаха
Коледни сладкиПродукти:
800г брашно
280г пудра захар
120г твърд маргарин или масло(но имайте предвид, че с масло стават по-твърди)
5 с.л разтопен мед
2 яйца
2 жълтъка
2 ч.л сода за хляб
2 ч.л подправка за меденки, ако не намерите - смес от смлени джинджифил, канела, щипка кардамом, звездовиден анасон.
Приготвяне:
Размесваме добре сухите продукти, правим кладенче и чукаме яйцата, меда(не трябва да е горещ, само леко топъл) и накрая нарязваме на късчета мекото масло(маргарин). Месиме до образуването на меко и гладко тесто ( В началото може да ви се струва, че има нужда от още течност, но н еправете грешка да слагате - след известно време, брашното усвоява мазнината и става чудесно тесто, което не лепи. Хубавото на това тесто е, че веднага може да се работи с него!. Разточвате кора тънка около 5-7 мм и изрязвате фигурки. Пекат се около 10-15 мин. на 150-160 ˚С Изваждайте веднака след като забележите, че краищата започват да почервеняват. За да се получи хубава кафява глазура отгоре, е нужно да се намажат още топлите меденки с разбито яйце + 1ч.л вода и 1-2 ч.л какао (непременно прецедете сместа). После леко с четка се намазват топлите меденки, като внимаваме да не оставяме следи.Аз моите ги украсявах с роял айсинг и станаха много интересни.
Имам и още една рецепта за коледни марципанени сладки, но нея ще пусна по-късно, че не мога да я открия.