Пими дъщеря ти архитект ли е решила да става?Аз малко така да навляза в темата, но съм учила в техникум и сега наблюдавайки децата мога да кажа, че един ден като имам дете техникума няма да е опция за него, ама въобще.Програмата обучителна е такава, че си назад от връстниците си в гимназията.Ако детето ти иска да кандидатства архитектура т.е. харесва и да рисува сгради в момента е най-добре гимназия и уроци по рисуване и математика.В техникума по строителство е едно голямо чертане и смятане.Трябва много добре да и се отдават техническите науки и да има точна ръка.Поинтересувайте се за базата там, дали имат преподаватели който да им обясняват компютърните програми с който се чертае, защото проектите са много и се седи до по нощите да се чертае и смята.Другото което е в един такъв техникум момчетата са повече, вижте дали има и бившето СПТУ, не знам сега как ги наричат и дали са в една сграда.Ние бяхме така и ада беше пълен.Считайте че бяхме клас с отличници и ни правеха на луди, подиграваха ни се и т.н. и това преди 10г. сега е още по-жестоко.
Лично за мен избора на училище и гимназия са едни от най-важните и те дават посока на детето в последвалото му развитие, и преди години ако Плевенския строителен техникум е бил на второ място като качествено обучение, то сега не е така, напротив.Имайте в предвид, че натоварването на едно дете в техникум е по-голямо от на връстниците му.Освен общообразователните и езика който ще учи(защото след седми клас се влиза и там с паралелка с език, ако не се лъжа) то има много специални предмети.Също така ако иска да си завърши и да си вземе диплома за строителен техник, трябва да кара и 13 клас вече, иначе на края на 12-ти клас дипломата е все едно е завършил гимназия, а понякога дипломата за техник помага много, а и за какво си се блъскал в това училище ако накрая нямаш диплома за техник.Термините и чертежите ще ги научиш и в университета независимо в какво училище си учил.И подчертавам в този техникум няма рисуване всичко е чертане.
Леле ужасно дълъг пост.