Бременни жени и момичета, ще дам един непоискан съвет и ще го дам тук, не в темата за кърменето, пък дано е от полза за някой.
Разполагате с доста месеци да попрочетете основни неща за кърменето, преди да родите. Горещо ви препоръчвам да го направите сега, докато още имате време и сили да разберете и запомните туй-онуй.
Кърменето е нещо естествено и интуитивно, но не винаги потръгва лесно. Имам четири приятелки, които родиха в рамките на няколко месеца след мен - три от тях имаха сериозни проблеми с кърменето заради:
- неразбиране какво е лактацията, колко често се кърми, от коя гърда и как се облекчават гърдите с цедене в дните след слизането на млякото
- незнание за това как се третират разранени зърна, хигиена на гърдите, симптоми и своевременно лечение на запушени канали и мастит
- при забавено слизане на кърмата, как се избира адаптирано мляко, как се установява лактацията и как се прави преход от АМ към кърма
Това ме кара да мисля, че ако се информирахме за кърменето така усърдно както за избора на количка, повече майки щяха да кърмят по-лесно и по-дълго. Помогнете на себе си и на бебетата си отрано, за да ви спори после.
Лека бременност и здрави бебета на всички!