Дари, при моите деца АД рядко се провокира от храна, да не кажа, че не съм забелязала зависимост. Много по-лошо им се отразява студът и варовитата вода. Симеон (на 5,5 г) отново е с екземи, макар една година да му беше спокойна кожата. При него мажа само с А-Дерма (млакото с помпата - цената си заслужава!). При Боби (на 10 м.) - А-дерма и елоком, когато е наложително. Обикновено третирам 2 дни и кожата се успокоява. Преди това обаче съм правила два цикъла с кортикостероиди по почти същата схема, като при вас - седмица по два пъти и седмица по веднъж мазане. Предишният ни кортикостероиден крем, престана да действа, затова втория курс беше с Елоком. Мажа лицето на съвсем тънък слой, само засегнатите места. После леко "забърсвам" с опакото на ръката, за да остане съвсем тънък филм. При Симеон след продължителна употреба преди години на елоком се забелязваше лека промяна в структурата на кожата, особено лятно време при почерняване. После се оправи.
Опитай да не претопляш детето. Аз държа Боби дори по-леко облечен от мен, иначе веднага започват зачервявания. Къпя 2 пъти седмично! Откакто използвам олио за вана кожата е по-спокойна. Избягвам да мокря често лицето. Аз не бих държала детето само на мляко, как ще знаеш дали помага и колко бавно трябва да е последващото захранване, за да прецениш реагира ли на нещо?
Ани, много ти благодаря.
Ние предполагам прекаляваме с къпането, защото я къпем всяка вечер, Хриси много обича водата но логично е да се пресушава кожата особено сега през Зимата, въпреки лосиона за тяло.
Това с диетата е наистина трудно да се определи кое и как влияе. Днес стават 5 дни и съм решила да дам оризова безмлечна каша с Аптамила, защото определено смятам, че кърмата е недостатъчна.
Миси,
при Хриси се получи проблем с изхожданията, по стечение на обстоятелствата точно след поставения втори прием на sinflorix и infanrix, едва ли има зависимост но хронологично забелязах. Като гледам приблизително на вашата възраст е била, педиатъра предписа лактулоза мип или дуфалак, избрах първото заради по-приятния вкус, давах го за кратко. Имаше периоди, при които по 5 дни не беше имала изхождане, много се притеснявах.
Нормализира се изхождането, когато смених Аптамил-а с Фризо Вом, тогава беше на кърмене с дохранване.
Според мен също е рано за захранване, особено с брокол, спанак...
Като съпоставям кръвните изследвания на Хриси и Жорко са много приблизителни, според нашия педиатър са добри. Например хемоглобина на Хриска е 111 g/l това на 7 месеца, аз си мислих, че е много нисък но се оказа, че е добре.
Дано д-р Birdie сподели своето мнение.