0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #840 -: Май 13, 2012, 12:15:52 pm »
а кому са нужни подобни драконовски мерки. какво като си смуче палеца дете на 1-2 години? това е абсолютно нормално и адекватно за възрастта. някой смучат палец, други са на биберон, трети се кърмят. сега им е времето да си смучат палците. според мен колкото по-малко внимание се обръща на това, толкова по-малко ще се фиксира детето върху него и ще си отмине самостоятелно. иначе е много вероятно да се замести с друг "орален" навик, защото това е потребност, която си търси задоволяването. нищо лошо, срамно или там каквото няма в това.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #841 -: Май 13, 2012, 12:54:16 pm »
Елена, проблема е, че се изкривяват зъбите, че се уврежда самия палец и че не винаги спира, ако не му обръщаш внимание. Може да продължи дълго време. Аз съм си пъхала палците в устата почти до седем годишна. Нормално е да се притеснява майката, ако детето си смуче палеца.
И чак пък драконовски мерки... с едно намазване...

Кофе, моите родители са ме мазали с пелин :D облизала съм го и съм казала икам очи :lol: Пробвали с всичко, което се сетиш, само люта чушка не са, видяло им се много драстично :lol: Не успели. Надявам се, че при вас е от стреса и промяната и лека полека ще се откаже. Аз на моите деца давах биберона да смучат вместо палци, с биберона по-лесно се отказахме, точно от страх, да не продължи дълго смукането.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #842 -: Май 13, 2012, 13:54:19 pm »
Това с палчето трябва да се отучи задължително, на една приятелка детенцето и е на 4ри и още не могат да го отучат, няма да ви казвам колко му е изкривена и изпъкнала горната челюст  :( В детската градина вече го обиждат децата на какво приличало... :( Момчето само да се притесни нещо и автоматично слага палеца в устата...

Да не говорим, че имам позната която така и не са я отучили като малка от този палец и до 18 годишна още имаше проблеми - когато спеше неволно си слагаше палеца в устата, иначе не можеше да спи. На 18 се запозна със съпруга си и като се влюби в него я беше срам да заспива до него да не я види с палеца в уста, та чак тогава предприе мерки...Зъбите въобще няма да ги коментирам, носеше брекети до 32 годишна...

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #843 -: Май 13, 2012, 14:09:47 pm »
какво като си смуче палеца дете на 1-2 години? това е абсолютно нормално и адекватно за възрастта. някой смучат палец, други са на биберон, трети се кърмят. сега им е времето да си смучат палците. според мен колкото по-малко внимание се обръща на това, толкова по-малко ще се фиксира детето върху него и ще си отмине самостоятелно.

и двете твърдения са погрешни.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #844 -: Май 13, 2012, 14:28:06 pm »
Не са погрешни.
Смученето на пръста е вид орален автоматизъм.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #845 -: Май 13, 2012, 14:54:16 pm »
Още когато ходихме в дома да го виждаме имаше мазол и на двата палеца от смукането. Опитах да давам залъгалка, но човека е голям и щом не дава храна този биберон се изплюва.
Веднъж го намазах с Даум-ексол, той се разплака и започна да търка нос, очи, лице и започна да плаче по-силно, мисля че попадна в очите и веднага го измих и вече не смея да го мажа. Слагах лекопласт на пръстчето, пак не помага. За сега съм го оставила и на всички, които са супер впечатлени че си смуче палеца отбивам с репликата че това му е единствения порок. Истината обаче е че предпочитам да спре да смуче пръсти.
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #846 -: Май 13, 2012, 15:55:24 pm »
Не са погрешни.
Смученето на пръста е вид орален автоматизъм.

погрешно е твърдението "какво като си смуче палеца на 1-2 години?" мисля, че знаете какви проблеми води това по отношение на зъби, челюсти, дори и говор.

погрешно е твърдението "колкото по-малко внимание се обръща, толкова по-малко ще се фиксира детето и ще отмине самостоятелно". аз съм личен пример за това. оставили са ме с пръста в устата и съм смукала палец до 7 години активно, а съм се събуждала с палец в устата до много късна възраст. на сестра ми са обърнали внимание, попречили са на смукането и за 3 дни е престанала.

достатъчно практически примери има за това. идеите за фиксациите да ги оставим за други сфери на познанието.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #847 -: Май 13, 2012, 15:59:58 pm »
Няма практически начин да отучете детето от това с "мерки". Или иначе казано- нищо не работи с достоверна сигурност. Може да "попречите", и това може да проработи, но може и да не.
Въпроса е - какво правите с децата, при които това "не работи"? Ако това е в рамките на орален автоматизъм, и покрива ред други критерии- има начини за намеса.
Едно от най-простите неща в ранна възраст е да слагате постоянно неща в ръцете на детето.

Детето може да има проблеми със захапката и зъбите и по много други поводи.
Има начини тези неща да се оправят чрез навременни намеси от зъболекар.
« Последна редакция: Май 13, 2012, 16:01:55 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #848 -: Май 13, 2012, 16:04:53 pm »
Детето може да има проблеми със захапката и зъбите и по много други поводи.
Има начини тези неща да се оправят чрез навременни намеси от зъболекар.

да, може да има проблеми със захапката и по други поводи. но дълготрайното смучене на биберон е доказан причинител на проблеми със захапка, а също така - и на проблеми с говора, според логопедите.
а това, че може да се оправи изкривената захапка с намеса от зъболекар (шини и прочие) - достатъчно успокоение ли е, за да оставим детето да смуче бибата до 5 години???

колкото до твърдението Ви, че "Няма практически начин да отучете детето от това с "мерки"" - с това заставате срещу опита на стотици хиляди родители. да го кажем така: в 99.9% от случаите работи. можем да направим анализ на извадката, списваща в нашия форум - ако има някоя майка, която не е успяла с активни мерки да отучи детето си от смученето на биберон/палец - нека се обади в темата.

мисля, че в случая спорите заради спора.

« Отговор #849 -: Май 13, 2012, 16:42:56 pm »
Севи биберон-залъгалка не прие, не си смуче и пръста, но заспива с пелената или обиколника в уста. Това означава ли, че трябва да я отуча от пелената?! Или пък да я кърмя до по-малка възраст и по-нарядко и да не ползвам гърдата за успокоение, за да не й се изкриви захапката или да не ми изтънеят зърната?!
За Даум Ексол писах, защото ми е пределно ясно, че щом една майка е решила да отучи детето си този "вреден" навик, ще го направи. Но да си призная, аз лично не бих предприела такива мерки.
[/url]
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #850 -: Май 13, 2012, 19:06:04 pm »
Или пък да я кърмя до по-малка възраст и по-нарядко и да не ползвам гърдата за успокоение, за да не й се изкриви захапката или да не ми изтънеят зърната?!

човек, ако реши да търси под вола теле, всякак ще го намери.

не говорим за сучене от майчината гърда. все пак, никое бебе не виси постоянно на гърдата, нали? говорим за дечица, които са по цял ден с биберон или палец в устата и не могат без него, освен това са на възраст, която вече не предполага такива средства за утеха.

аз лично не съм ползвала никакви "помощни средства", за да отуча детето от биберона. той се ползваше само за заспиване, слава богу. детето ми не е имало нужда да го смуче постоянно. просто не го дадохме няколко дни, заспиваше по-трудно и по-продължително, след 1 седмица свикна. не е имало нито плач, нито драми, нито стрес, нито "драконовски мерки". подобен е и опитът на моите познати.

подчертавам, това са деца, които не са си смукали пръстите- с пръстите е по-трудно, защото са винаги на разположение. майка ми ми е казвала, че при сестра ми са омотали палчето с лейкопласт - достатъчно, за да го направи неатрактивно за смучене. не е имало тогава горчиви мазилки.

*
« Отговор #851 -: Май 13, 2012, 19:27:05 pm »
Джам, виждала съм човек с доста "дефектирал" палец, който ми е казвал че това се е случило от навика му да го смуче почти до 3-и клас. Не съм била свидетел, не мога да знам дали това е точно причината, но единият му палец беше доста странен, другият ОК. Зъби, захапка - перфектни.

Дани си смуче залъгалки от "Селена" още, по мое настояване му дадоха т.е. питаха ме дали съм ЗА, или не съм.... До 6 месеца я дъвчеше почти постоянно, после сам отказа да я смуче, освен когато заспива. Сега иска залъгалка преди заспиване, сам си я взима и намества в правилна позиция /тия на НУК са с особена форма/ и като заспи - плюе и не търси повече. Ако ще не до 5, до 15-годишен да заспива така - негова си работа, нямам никакво намерение да го "отказвам" от този навик точно. Виж, ако беше пръст /или език, защото и това го има/ - бих се постарала, от шубе за въпросните органи.

Аз не съм смукала залъгалки, носих скоби от онези соц-версията /с небцето/ няколко години, то тогава брекети нямаше у нас. Имам четка за зъби за 300 кинта и няма ТИ обЕснявам какви поддръжки на зъби са при мен и все развален до развален... :( Гадно генче и това е.
Г-н Павлов си го виждала все пак, не че си му оглеждала зъбите, ама...хубава "наредена" усмивка има, с две пломбички само, а е на 37. Смукал е биберони до 5-годишен от онези каучуковите, с които на село хранят малките агънца и теленца...
Еми и Господ да слезе да ме убеждава сега - не мисля, че на сина ми зъбките, захапката и "качеството на усмивката" зависят от това дали смучел залъгалки, или не смучел. Ако му се изкривят - все ми е едно по каква причина ще е - има си брекети за тия неща. Ако не са здрави генетично - с нищо не мога да му помогна, за мое огромно съжаление - все ще е по зъболекари като майка си. А дано пък от баща си е закачил зъбите, както от мен взе безпроблемна кожа. :)

krasi(ahiito) , пробвала ли си с играчките за мачкане за бебета? Дани като стана на 3 месеца някъде взе да мачка пелената си и му дадох такава играчка. До ден днешен заспива с такава. Действието наподобява на възрастен човек с броеница  :lol:, Може и да пропусна нещо в багажа му при път, но въпросните парцаля - никога. Не ги смуче де, сега си бърше устата с тях понякога, ама затова мама има пералня все пак. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #852 -: Май 13, 2012, 21:16:59 pm »
Моето дете не е смукало изобщо залъгалка или пръст, а второто дясно долно зъбче излезе накриво.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
« Отговор #853 -: Май 13, 2012, 22:11:07 pm »
Зълва ми пък си е смукала само десния палец и майка й го облепила с лепенка и я отучила. Ние за сега използваме биберона за приспиване, но пък сега като се замисля май от време на време и за успокоение го ползваме. Но не му е постоянно в устата.
Мисля след годинката да се пробвам да го отучвам лека полека, пък да видим.

*
« Отговор #854 -: Май 13, 2012, 23:21:38 pm »
Иванита, моето дете спря да ползва биба само просто в количката му я давам, той я вади и стиска в ръка и така заспиваше. От около месец почти винаги я отказва, той преди само като му се приспи я приемаше де. Аз много упорито давах залъгалка в първите 3м, защото ръчичката все успяваше да стигне устата.
За смукането на палец, особено като е когато детето се притесни нещо и се чувства по-сигурно така, не е ли по-добре да си я има тая сигурност и когато постигнем известно спокойствие и увереност да го убедим да не го прави.
*
« Отговор #855 -: Май 13, 2012, 23:37:31 pm »
Трудно може да убедиш някой да не си смуче палеца.
Казвам го от опит :wink:

« Отговор #856 -: Май 13, 2012, 23:40:50 pm »
Даааам, и ние от няколко месеца опитваме....с убеждаване :) Признавам, че на баба му обясненията хващат декиш донякъде, ама явно моите не ги бива :) Когато е у баба си на гости, твърдят че не си смучел пръста като заспива. При нас обаче много рядко се получава.

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #857 -: Май 13, 2012, 23:48:20 pm »
За смукането на палец, особено като е когато детето се притесни нещо и се чувства по-сигурно така, не е ли по-добре да си я има тая сигурност и когато постигнем известно спокойствие и увереност да го убедим да не го прави.

абе ти добий условния рефлекс, па после се отучвай с убеждение от него....
моля ви се...

« Отговор #858 -: Май 14, 2012, 09:29:38 am »
Jbrul, не съм пробвала и идеята не е лоша :)
[/url]
*
« Отговор #859 -: Май 14, 2012, 16:09:43 pm »
Едната от дъщерите ми никога не поиска биберон - смучеше си палеца когато заспиваше, когато беше притеснена, през нощта и т.н. Когато стана на 1,8 г. и вече разбираше и говорих около 2 дена, че само бебетата си смучат пръстите и тя спря да го прави. Иначе всички около мен цъкаха и се възмущаваха, как така ще си смуче пръста. И аз малко се притеснявах, честно казано.
Но детето просто спря като му дойде времето.