о, джам, освен "глупости" както се казваше в нашето семейство нямаше и много други неща, основно книги за това как да родителстваме(което може и да е доста добра липса), както и този форум. абсолютно съм съгласна, че понякога липсата на избор изглежда като облекчение.
по повод публикуваното от боби. звучи съвсем логично, че ако децата срещат света от рано те придобиват инструментариума да се справят с него. всъщност изследването не казва, че трябва да си даваме децата на детска градина на 8 седмици, а казва, че деца, които имат социален контакт - д градина или групи за игра или други форми на социализация са по-защитени. но също така и че има фактори като гени, инфекция по време на бременността и други, че кърменето и ваксинациите също играят роля. текстът е интересен, може би да спорим по него след като го прочетем?
но в този ред на мисли - трябва ли да се притеснявам, че за 8 месеца детето ми е имало две настинки общо? звучи безумно, но се замислих?
боби доста често нещата, които за нас са факти се налага да бъдат защитавани, защото влизат в директно противоречие с това, което хората мислят и знаят. имам една любима сцена от "Галилео" - отиват при него хора от църквата и му казват, че трябва да спре да говори еретизми, че нещата стават опасни за него, а той им казва, само погледни през телескопа, отговорът е "не ми трябва да поглеждам, аз знам, аристотел пише, в Библията пише", "добре, де - казва галилео- аз знам какво пише, но само погледни", е всички знаем какво става с галилео. та така е за много неща, важното е от време на време да поглеждаме въпреки, че не ни се вярва, въпреки, че мислим, че знаем, или че смятаме човекът, който ни подканя да погледнем за луд, неморален или просто не-заслужаващ. любопитството може да е убило котката, но любознателността движи хората напред.