на занимания по музика, пеене, танци, рисуване и прочие хобита бих записала детето само, ако виждам, че има интерес и то самото поиска.
но на език и спорт - не го питам дали иска. за мен това са неща, които трябва да се вкарат задължително на малка възраст, за да има доживотна полза.
език се учи най-лесно като малък. това е доказано. там, мисля, спор няма. курсовете за деца са така направени, че на децата им е забавно и обучението е чрез игра.
привикването към редовна физическа активност, подобно на консумацията на полезни храни, е нещо, което се
възпитава. ако майка ти и баща ти лежат по цял уикенд на дивана пред телевизора, шансът да правиш и ти така е голям. освен това, умението да се плува е просто задължително, дори не е въпрос на спортни умения, а може да е животоспасяващо.
колко съм съжалявала, че моите родители не са ме запознали като малка със ските, например. опитвах на стари години да се уча, но ми е трудно и честно казано ме мързи вече
давам пресен пример със зимните кънки. миналата неделя ходихме за първи път (по-точно за втори, първия опит беше преди 2 години, очевидно му беше рано). сега му беше забавно, справяше се добре. тая събота отиваме за втори път - все едно е друго дете - лигави се, повтаря "не мога", лежи по леда, накрая го изкараха от пързалката предсрочно и той заяви, че повече не иска да идва никога. на следващия ден се спазарихме за шоколадово яйце като награда за ходене на пързалка и детето отново беше в настроение, представи се отлично и вече почти се пързаля. та така с "не искам". един ден ще се радва, че може да кара кънки и ще му е приятно на пързалката. а няма да гледа тъжно отстрани и да се страхува да опита.
п.п. навремето бяха по-малко възможностите за занимания на деца, а и бяха по-скоро за духовно развитие на детето, а не за подпомагане на житейската реализация. имаше музикален инструмент (пиано, цигулка, акордеон), език и някой спорт.
аз много исках да свиря на пиано, ходих на уроци няколко години, видях, че не е за мен това. резултатът е, че сега имам едно пиано в къщи, което се чудя как да разкарам - някой иска ли пиано, апропо? - а не мога да изсвиря нищо друго, освен Котешкия марш. но се образовах добре по солфеж и инструментознание