Не... имах пред вид това "роботизиране", както в държави, които обичат цифрите, икономическите "показатели" и други подобни неща. Гърците "Мерцедес" и "Ауди" няма да произведат. Никога.
Това е друга държава, това е друг народ. Но не значи също че тези, произвеждащи тези неща, задължително са "по така" в сравнение със Средиземноморските народи. То и в УК и в Германия се произвежда, ама в Байройт ходят само богатите. И на добри доктори ходат само имащите дебели джобове... .
За останалите има разни "митове" за обща употреба, и 21 дена ваканция.
Май писах- скоро видях немци тук, които ми обясняваха как си слагат децата да спят в 18-19 часа. Една гъркиня, живееща в Мюнхен преди време същото ми каза.
Или англичани, масовите англичани, с тяхната невероятна нещастност, която я разбират само когато сравнят с Гърция- тогава разбират къде живеят, в каква държава... . Като деца са, с едни такива тъжно-искрени изражения. Нищо не получават от държавата си освен некачествено образование, "дж.п" медицина и така... .
Тези неща в Гърция са невъзможни. Това е друг регион на Европа.
За Англичаните...
Преди седмица се видях с едно семейство- жената съпруга на англичанин и сестра на моя майка-пациентка. Бяха дошли с бебето и с едно голямо момче от първия брак на бащата.
Преглеждам бебето (за него бяха дошли) и чувам да кашля някой както туберкулозен. Буквално. Обръщам се- момчето ( на 12-13г) кашляше така.
Поразпитах, какво защо, детето ми казва- "... майка ми не ме обича, и ме има "за нищо"".
Гръцките деца на тази възраст са буйни, подвижни. Това дете стои стъжно изражение, бледо, изпито, не знаещо къде да си сложи ръцете... .
Явно не му обръща много внимание майка му, но въпреки това, не дава детето да живее при баща си, където явно ще има по-добри условия... . Английски работи...
НИКОГА и при никоя друга нация не съм виждал такова, почти физическо изражение на дълбоко лично нещастие, неудволетвореност, безперспективност, безпомощност, както при англичани. И това съчетано с чисто детски черти на характера, нещо като "остатък от славното минало".
Да се втрещиш направо... .
Питам бащата- "да направим изследвания, снимки, ще Ви изпиша всичко на застраховката на сестрата на съпругата Ви". ( това в Гърция става, защото Гърците може да похарчат мъничко повече, но човекът е важен, а не цифрите, нито "икономиката". Нито мазните депутатски мутри (английски, Български и т.н., обясняващи как "нямало")
"Трябва да питам майката, иначе ще ми отнемат правото да го виждам ( момчето)" ( неща, които в Гърция изобщо няма).
Обади се, взе "разрешение". Направихме снимки, дадох му нещо и след два дена спря да кашля детето.
После, когато го видях, ден преди да си заминат, ми каза " ... много ме мъчеше тази кашлица Г-н Докторе... а сега съм много по-добре. Благодаря... ". ( тук Розичка може да почне с "анализите" и скритите намеци и подигравки).
Питам ги после- "защо го оставяте така ? това е Астма...".
"Ами тук казват, че ще е така, и после щяло да му "мине".
"Кога е това "после"? " питам
"О, и аз бях така ама на 18 години ми мина"... .
Дж.п работи, Английски и Бг също. Трагедия... .
Не че нямат добра медицина- хората НЯМАТ достъп до "доброто".