Те и тук са много популярно тези сини оченца, само дето е символ на окото на Мохамед и си се тачи от мюсюлманите, но явно и не само.
Мюсюлмани? не вярвам. Гърците едва ли биха и докоснали нещо, имащо връзка/напомнящо турци ( не че само те са мюсююлмани, но асоциацията в Гърция е болезнена и едностранна).
Учудвам се на злобата и хъса с който в Бг "коментират" Гръцките новини. Това отразява националните ни черти на завист, злоба, комплексарщина и мизерия. Докога така? кой знае... . Как болезнено се вижда всичко това отстрани... .
Бях вчера на едно кръщене, и гледах с радост как се събират далечни и близки роднини... в Гърция семействата са големи- обикновено 3 деца са минимум, а старите семейства- 5-6.
Като ме видя, седнал на пейката, под един кипарис ( след свършване на ритуала) , майката ( те са ми пациенти) седна до мен с детенцето (за да се поуспокои малко след плача в църквата), и обменихме две, три фрази. Започнаха да идват познати, и да се ръкуват с нея (майката) на отиване... и във всичко това имаше толкова искреност, добронамереност, позитивност. Такива неща в Бг са невъзможни. Аз никога не съм виждал подобно нещо. Не знам- понякога съм много раздвоен в оценките си за Гърците, но колкото повече време минава, разбирането надделява. А и спомените ми от Бг ме карат да приемам всичко с оптимизъм, спомняйки си че има лошо, много по-лошо. Има абсолютната "дупка" на опресия, насилие, демагогия, лъжа, безвремие, безперспективност.
Бг никога няма да стане Гърция.
Гърция може да падне (икономически) на Бг ниво, но за останалия свят ( за съжаление), Бг винаги ще си е Бг, а Гърция- Гърция. Поне докато Бг я управляват тези кретени.
Мислех си че новия Президент на Бг ще е нещо "по-така", но и той се разприказва непропроционално на интелекта си... и наговори глупости (куп)- как е възможно Президент на Бг да говори такива глупости за съседна държава, и то в Брюксел, на официални срещи? Каква е ползата от това да се злобее по адрес на други? вместо да си гледа вътрешните проблеми? Когато човек пътува в Бг провинция, мизериятя и запуснатостта са обратно пропорционални на красотата. Но дори и в Бг, в красотата и има нещо запуснато, мизерно, неприбрано, неподредено... .
В Гръцката красота има спокойствие, топлина, уют, позитивизъм.
Да умееш да живееш е важно. Това остава.
Всеки миг от живота... .