0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #740 -: Март 23, 2012, 14:59:10 pm »
елле, пак стигаме до стандартите - нали за да е био една продукция около нея на определено разстояние не може да има не-био ниви (в твоя пример). колкото за кравите, ако едно месо е органично това значи, че животното е хранено с такава храна, а ако "щастливо", значи, че е пускано на свобода да пасе, а не е хранено с брашно от риби или пилета или други умрели роднини. наистина става дума доколко може да се вярва на системите по лицензиране, но каква алтернатива имаме - ако не можеш да купуваш направо от производителя се налага да разчитаме на написаното на етикета.

а иначе наистина е по-скъпо - но за себе си съм направила следната схема - месо, яйца и мляко (особено, от както дъщеря ми яде с нас), както и кореноплодни. наскоро прочетох, че гроздето е особено отровено (или по-скоро складира токсините) и най-вече, това, което идва от чили, така че сега като ще й давам грозде ще гледам и то да е органично. другите неща може и да не са. но според мен особено за месото е важно да се следи. естествено е, че в българия като сме това става в пъти по-трудно, защото не зная в кои магазини какво органично се продава, а и не всичко има, пък и като излезем навън е ясно, че в ресторанта не винаги ти сервират органична храна, но правим каквото можем.
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #741 -: Март 23, 2012, 15:05:30 pm »
Накрая стигаме до извода, че дори да се вземат мерки и да се ограничи изписването на АБ "за щяло и нещяло", няма как да спрем "месната индустрия". Ето за това проблема е в световен мащаб, а не само тук в бг, защото всички знаем, че на запад уж не се изписват аб на сляпо, пък там проблема си го има.


*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #742 -: Март 23, 2012, 18:20:56 pm »
1.Клик.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #743 -: Март 23, 2012, 19:35:27 pm »
Надявам се, майката да е болна и просто да предпазва детето, а не е с маска, за да се пази тя от вирусите...
*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #744 -: Март 23, 2012, 21:43:59 pm »
Еее мими вероято е първото. За това какви храни ядем и аз съм на мненито на еле, ама сам да причиняваш, съзнателно нещо лошо на детето си.......
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #745 -: Март 23, 2012, 23:15:52 pm »
Мими, на едната снимка се вижда, че и друга жена е с маска...  :(


*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #746 -: Март 24, 2012, 01:12:46 am »
може и другата жена да е болна. в япония наистина са изрядни в това отношение и си ходят с маски като са болни.
аз да ви кажа по повод снимките - купих на девойката си слънчеви очила - ето да ги видите

/Users/alberto/Desktop/0000400_600.jpeg или http://www.zoobug.com/shop/sunglasses/110-kids-aviator-sunglasses.aspx?productvariantid=170

единственото, което мога да кажа в моя защита е, че й стоят страхотно и така или иначе трябва да се грижим за очите им от рано, а тя наистина мрази слънцето в очите й  8)

докторе, радвам се, че не сте ни забравили  :)
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #748 -: Март 24, 2012, 14:26:33 pm »
а, дано. макар формулировка "освен ако не са безопасни да хората" да оставя вратичка това си е постижение. хубава ви събота и неделя, отиваме да се радваме на слънцето.
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #749 -: Март 24, 2012, 17:37:33 pm »
между другото, вчера ми попадна статия, в която пишеше, че 70% от произведените антибиотици се използват от селското стопанство, така че си ги поемаме без рецепта и без доза. така че докато продължаваме да купуваме евтина храна, а не био/органична или от "щастливи".... ще си папаме и антибиотиците за съжаление.
Елена,щастлива кокошка не значи,че не е третирана с хормони и антибиотици,а че е гледана "свободно"и хуманно.Между другото тук не съм попадала още на щастливи яйца.Гледам всеки път и твърдя че знам къде да гледам,ама нъцки :)А цените са си като за щастливи яйца.
А био месо е различно.Само от на баба и дядо двора може да се намери.
Иначе всичко е бъкано от пестициди и нитрати,защото се пръска против вредители.Аз не открих БИО картоф дори и при познати,които гледат за себе си.И ми обясниха,че ако не се пръска срещу колорадски бръмбар и други вредители с пестициди няма да получат реколта.


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #750 -: Март 24, 2012, 18:57:15 pm »
Абе кое им е щастливото на кокошките просто клетките са малко по-големи. А за пръскането с пестициди е вярно вредителите унищожават реколтата, но вече има био-препарати(кое им е био не знам, но са одобрени за такива). За чистото месо на село също е мит - и бабите дават лекарства и смеска на животните, но известно време преди да ги заколят ги хранят само със зърно(то колко е био е друг въпрос).
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #751 -: Март 24, 2012, 22:39:55 pm »
Аз пък съм песимистично настроена по "месния и зарзаватчиския въпрос". Как се изхранва тоя народ.... пък знаете, че тенденцията е да се увеличава населението на планетата Земя :) Ако не се дават антибиотици и не се използват разни химии, добитъка ще мре повече от необходимото, а реколтата няма да е толкова богата.


*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #752 -: Март 25, 2012, 01:17:16 am »
вижте, не знам как е в бг, но има различен стандарт - едните кокошки са free range, което значи, че са оставени да щъкат нагоре надолу има изискване поне квадратен метър на кокошка площ и да не са в клетка. има и такива, които са гледани в клетки, но по по-хуманен начин. смисълът да се купува free range е, че вместо да ядат брашно от рибени кости се предполага да ядат храна, която им е естествена.

органични са тези продукти, които не са пръскани или третирани с химикали
ето http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_food

специално са споменати антибиотиците и, че това е различно от домашното градинарстване.

а колкото до проблемът с изхранването на населението на земята има такава теза, че ако не се използват химикали и гмо няма да можем да се изхраним, но досегашния опит показва, че по-често те създават проблеми и обедняват почвата и намаляват продуктивността - поради това, че се не се спазват принципи като ротация на реколтите, почивки и тн, а се залага на едни и същи култури. да не говорим за гмо, които всъщност превземат и задушават другите култури, но пък имаш достъп до семаната им само ако си ги купиш от монополния производител. огромна част от фермерите в африка, индиа и сащ са напълно или почти разорени от това.

не зная дали ви е попадал един док филм food Inc има го в нета, ужасяващо е до каква степен химическата промишленост контролира фермерите.

ясно е, че няма идеална ситуация, но не можем просто да стоим в позицията "ми то всички са маскари" и да продължаваме да купуваме от компании с доказани зловредни практики към околната среда, потребителите, служителите си. как искаме да се случи каквото и да е? ясно е, че всеки прави каквото може, а аз мисля, че това има значение.
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #753 -: Март 25, 2012, 17:10:24 pm »
Щом можеш да промениш света-давай.
Обаче ще трябва да се откажеш и от еднократни пелени и носни кърпи.От прахове за пране с фосфати и химии и да се върнеш в по-миналия век да си переш на ръка с неутрален сапун пеленките от бархет и тензух.А,забравих:и от мобилния ще трябва да се откажеш и от куп други неща,дето замърсяват всичко-вода,въздух и почва....и пеша ще си ходиш,и на самолет няма да се качваш....да продължавам ли?
« Последна редакция: Март 25, 2012, 17:20:16 pm от kisela_2000 »


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #754 -: Март 25, 2012, 19:17:00 pm »
кисела, аз малко не разбирам какво точно казваш - че няма смисъл да мислим за това какви продукти потребяваме, защото така или иначе всичко е обречено, че съм наивна или по-скоро, че това е двулично отношение към опазването на околната среда?

за да ти отговоря - пера с перилни препарати, които както в цикъла на производството си, така и при разпада си са щадящи за околната среда. макар да е компромис, един масово достъпен такъв препарат е персил (аз не го ползвам него, само казвам, за да не си говорим как в бг няма такива възможности). не ползвам пелени за многократна употреба, опитах "не ми се получи", основно, защото преди да родя ме достраша да инвестирам в нещо, което не познавам и си купих две, а това прави нещата безсмислени и по-трудни - трябва да помня преди да изпера да й ги сложа, за да не стоят, защото нямам къде да ги съхранявам. всичко това щеше да се реши ако си бях взела цял комплект, но не съм). за сметка на това ползвам био-разградими пелени, тоест вместо за около 400 години пелената се разгражда за доста по-малко от 10, изработена е от дървесина от устойчив източник, тоест засаждат се повече дървета, отколкото се използват. няма белина и хидрогелове (има но малко, както ме поправи боби в другата тема), така че са по-добри и за бебето и за света, в който тя ще живее.
имам мобилен телефон, даже два, пътувам със самолет твърде често, но няма начин, използвам компютър и интернет, хвърлям си боклука разделно и в англия и в българия и си нося торба за пазар в дамската чанта. опитвам се да купувам продукти, които са произведени от отговорен начин и да не купувам от производители, за които се знае, че нарушават етични норми (проблем имам с baby gap, защото им харесвам нещата, а пък се оказа, че част от работната им сила са деца от развиващите се страни).

не смятам, че спасявам каквото и да е, смятам, че упражнявам правото си на избор и, че ако още няколко десетки милиона хора направят това ще се случи промяна. между другото, знаеш ли, че wall mart, от сравнително скоро поради натиск на потребителите е започнал да предлага органични продукти? изключително прозаично е, производителите правят всичко по силите си да продават.

какво общо има всичко това с разговора за качеството на храните
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #755 -: Март 25, 2012, 22:39:28 pm »
Ели продължавай да си ги правиш всички тези неща.
За друго ставаше въпрос.Наистина не можем да се откажем от постиженията на човечеството и да заживеем като маймуни.Нали за това са те,за да улесняват живота ни.
Аз не съм еколог,но наистина всичко е много замърсено в природата и процеса е необратим.


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #756 -: Март 26, 2012, 08:41:11 am »
Елена, за съжаление, аконяма някаква намеса отгоре т.е. закон, не може да се разчита на добросъвестността на потребителите. Примерът с WalMart е типичен пример как пазарната икономика действа - има търсене и съответно предлагане. В случаят обаче с праховете за пране или памперсите е точно обратното - по-евтиното е по-вредното. За такива се налага да се правят закони, но теиз закони бъркат в джоба на някого ( а и на потребителите) и затова са непопулярни и не се правят.

Дааам, нищо общо няма това с качеството на храните. Но по тази тема - ако им направеха закони да не ги тъпчат така тези животни ( което е отвратително - и аз имам FoodInc) нямаше да има нужда от превантивните антибиотици.


  
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #757 -: Април 08, 2012, 19:02:04 pm »
*
« Последна редакция: Април 09, 2012, 14:10:19 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #758 -: Април 17, 2012, 22:59:26 pm »
Докторе, Светъл Великден- у дома и в сърцето :) Бъдете здрав!

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4733511

жалка родна картинка
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #759 -: Април 17, 2012, 23:12:32 pm »
Благодаря за пожеланията! И на Вас светли дни и по-малко грижи.

Мда. Както много пъти съм писал, рахитът е "болна тема" на Бг Педиатрия.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.