0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #40 -: Ноември 28, 2011, 00:56:32 am »
:)А не си ли лепяхте онези кръгли лепенки от бананите някъде по шкафчетата?:)
Божее, и аз имам спомени оттогава.
Баща ми лека му пръст, беше шофьор на местното партийно величие (за Шумен става въпрос) и около Нова година винаги си идваше с едно кашонче банани. С брат ми си лепяхме лепенките от бананите в детската стая.
И колко са ми познати тези снимки:) Пазя му ги в нас.
Мисля си, че винаги е бил комунист, незнам...в нас не се говореше за политика или поне не помня, но 2 години преди да почине (почина преди 7 години) сподели в един разговор колко е разочарован и безпомощен и как животът му е минал като, че напразно.

А колко щастливи бяхме с брат ми когато си купихме НОВ Запорожец:) (за по-"малките" кола ЗАЗ:):):) )
И сега е много зле положението в държавата ни но добре, че е "сега" а не "преди".
Не са много спомените ми от комунизма и се радвам, че е така.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #41 -: Ноември 28, 2011, 04:02:03 am »
И двамата ми дядовци бяха комунисти. Не бяха простаци, нито глупави. Единият беше професор, завършил преди 9-ти в Германия, другият военен пилот. Не сме живеели по-добре от другите, така и никога не можахме да си купим лека кола, нито цветен телевизор. Редяха се като другите по опашките за банани и ги пазеха за мен, те не ядяха. А аз можеше да ям по един на ден, че да ми стигнат за по-дълго...
74-ти набор съм, бях на 16г 1990та.

В САЩ по-образованите хора са леви убеждения. Друг е въпросът, че американското ляво е европейското дясно :-)
« Последна редакция: Ноември 28, 2011, 04:08:05 am от Bobbie »


  
*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #42 -: Ноември 28, 2011, 10:10:41 am »
Моето семейство много е страдало от онзи режим. Хич и не ща да си спомням.
За бананите, киселото мляко и Кока Кола-та също.

Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #43 -: Ноември 28, 2011, 10:57:25 am »
и работещ за хората
Това заслужава специален коментар.
Хората в едно здраво общество нямат нужда някой да "работи" за тях. Те сами си се оправят чудесно.
Колкото по-болно е едно общество, толкова повече има нужда от някои ("другари", най-често, поели ролята на месии), които да "работят за хората".
Простичката истина... .
Заслепен от злобата и омразата си към определени хора, които са навредили на семейството Ви, или към управляващата комунистическа клика, стигате до крайност и слагате етикети, обиждате хора, за които идея си нямате какви са били. Не Ви прави чест, Бърди! Колкото високо сте в очите ми като лекар, толкова ниско падате по друг показател. Не че това Ви интересува или ще Ви засегне по някакъв начин - боли ме, че се разделям с приятел, както Ви приемах.
Не ми говорете, че не е имало гражданско общество, че сме били съсипани като нация! Аз бях на студентските барикади през зимата на 1996-97-ма, бях по митингите - толкова хора, обединени от една идея сега не могат да се съберат - загубихме се някъде из пътя към светлото бъдеще. СЕГА се умъртвява обществото ни. СЕГА се убива всякакъв порив на децата ни и се закопават в тоталната чалгализация. Колкото са виновни "комунягите" за това, още по-виновен е манталитетът ни! Ваш е Подфорумът, пишете и през ден против комунизма, мразете, оплювайте персонажите от попадналите ви снимки. НО какво печелите с това? Кое е конструктивното? Кога ще поемем ние отговорността за случващото се, без да обвиняваме за всичко миналото? За мръсотията из улиците не са ми виновни комунистите, виновна съм аз, че си хвърлям боклука, където ми падне. За безконтролните напивания и напушвания на 13-14-годишни младежи, неизлизащи от заведения и дискотеки, не са ми виновни комунистите; виновна съм аз като родител. Докато сами не поемем отговорност за ставащото около нас и не работим за това то да се промени, докато прехвърляме отговорността към миналото, ще затъваме все повече. Нека най-накрая идем на психотерапевт, да се измъкнем от "трудното детство" и да бъдем живи, прогресиращи, конструктивни!
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #44 -: Ноември 28, 2011, 11:09:52 am »
Всичко, което се случва сега и днес е резултат от миналото и от невъзможността пораженията му да се поправят в рамките на едно, две поколения.
Снимките са образ на това, което е станало- ние често не можем да разберем дълбочината на падението и разрухата, която "червените" оставиха след тях. За това са снимките- както пише в другата страница- те са "Загубената България", и няма друг начин за сравнение, освен този. Всичко, което живеем днес е пряка последица от престъпните действия на тези хора в годините 1944-1989, но е много лесно нещата да се размият и забравят. Нямам и илюзии, че някой иска да помни това гадно минало, освен определени позитивни моменти от него... .
Това да "хвърляте боклука където Ви падне" е продукт на хората, които комунизма създаде. Продукт на мизерията, която остави, обществото, което създаде. Защото И преди, хората не го правеха, не изключително защото смятаха че не е редно, а от страх от "наказания".

"Конструктивното" е в това, да отречем да приемаме дори и една дума, от тези, пряко виновни днес да сме така. И тук сравнението с картини е най-полезно. Отколкото друго.
Не се "обиждайте"- погледнете мнението и на друг.
Комунистите винаги кръщават крайно мразещите ги- "психопати", "за лечение". Когато обаче същите тези комунисти, с тотална тирания изтребиха и извратиха за 45 години цялата нация, това сигурно е "нормално" поведение.

Темата не е "моя". Пиша тук сравнително рядко.
И всеки е свободен да изрази мнение.
« Последна редакция: Ноември 28, 2011, 13:36:10 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #45 -: Ноември 28, 2011, 14:03:59 pm »
Ще изразя и аз лично мнение и ще дам личен пример. Моят дядо е бил комунист, но въпреки това аз го уважавам, защото когато са го направили бирник е работил за хората с риск той и семейството му да пострадат - какво означава обидното"работил за хората" когато са претърсвали домовете за скрито зърно той е надничал в тайниците, избите и таваните и е казвал, че няма. Какво е спечелил от това-уважение от някой, но от повечето това, което вие изразявате към комунистите Докторе. Но разберете интелектуалци или не, вишисти или не те са нямали избор или стават комунисти или семействата им страдат, колко са изгнили по затворите, защото са отстоявали тихните принципи. Освен това някой от "комунистите" са вярвали, че правят нещо добро слепи или заслепени са били не знам. Моята баба умря със 68лв пенсия даже 200евро не видя, но парите и стигаха за лекарства, храна и даже подаръци за внуците(а сме 12)  :)
Така че не знам колко толкова по лоши са били от сегашните управници. Верно ядяхме банани за нова година ама бяха вкусни  :D и ги ядяхме всички нямаше гладен бой за тях.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #46 -: Ноември 28, 2011, 16:02:24 pm »
Докторе, имате някакво много романтично виждане за България преди 9ти септември, което предполагам идва от произхода ви. Да ама над 90% от страната ни е била простолюдие, а не са се женели в рокли с дантели. Просто това са фактите - ако България не беше станала комунистическа, ние нямаше да станем Германия, а погледнете латинска Америка - ей това щяхме да сме, с това просто население, което сме имали .

Аз сега никога не бих гласувала за комунисти, но сега има изградени някакви социални придобивки, които навремето не ги е имало - пенсия, безплатно здравеопазване и обучение, отпуска по майчинство. ТЕЛК и т.н. Дивият капитализъм също не е много добра система. Едно време не ги е имало тези неща, когато хората са ставали комунисти заради идеята.

Не знам за тези отгоре, но определено мисля, че ценностната система на тези, които наистина са вярвали в идеята, беше с пъти по-добра, от другите. Всички, които поне аз познавам, чиито деца бях мързеливи и тъпи, се оправдаваха, че децата им не учели, защото децата на комунистите учели. Да, добре... този лаф го знаем, добре че си имат оправдание. На едни от тези хора, чиито деца „не учат заради комунистите“ ( ама никога не са кандидатствали), съм присъствала как внучето откраднало някакъв шоколад от магазина ли от пазара ли. И те се смеят на това- било детска му работа. Ами мога да ви кажа, че ако аз го бях направила, щяха да ме заведат да го върна, да се извиня и да не ми мине през ума друг път да открадна ( не са ме били никога). Свидетел съм от разни общи познати как изнасяха Кремиковци - пак същите тези анти-комунисти. Пред една жена, по-близка, съм правила коментар, да не говори, след като краде, но отговорът беше, че тя си била взела нещо малко ( забравих какво беше) а други колко били откраднали. Ей това ни е манталитета докторе, затова сме на този хал. Още  Борис е казал, че на българите им дай да крадат. Та не знам от къде ви идват идеите, че сме били някаква прекасна нация. Не сме и истината е, че мнозинството от нацията ни и сега са същите боклуци каквито са били по времето на комунизма и каквито са били преди това. Андрешко е типичен пример какви сме били и за това не ни е виновен комунизма.
 Аз дори за някои неща съм благодарна - като гледам какво е тук, съм им страшно балгодарна за анти-религиозната политика в образованието. Не защото съм против хората да ходят по църкви, аз самата ходя по празници( не съм релгиозна), а защото виждам другата страна, когато религият ръководи политиката.Помните в Сърбия изключиха еволюцията от учебницте, заради натиск от църквата. В САЩ се сменят учебници по биология и география заради натиск от религиозните среди.   Не можело разбираш ли да пишело, че ледниците се образували преди милиони години, защото не върви с Библията и го смениха да пише, че се образували преди много години. Не може да се преподава еволюция, без да сме кажели, че имало и друга теория - креативизъм. Слагат стикери на учебниците по биология- Внимание, този учебник съдържа теорията на еволюцията. Това е само теория!. Ми да започнат да слагат и такива на учебниците по физика за теорията за гравитацията, която също е само теория. Та, докторе, когато човек погледне другата страна на монетата, нещата не са толкова черно-бели.

И пак повтарям, никога не съм и няма да гласувам за комунисти. Родителите ми също, въпреки какво са били техните родители. Но се чувствам комфортно с това коя съм от къде идвам и какви са били моите роднини - нито са крали, нито са лъгали, нямам от какво да се срамувам, а още по-малко да смятам, че те са виновни за повсеместната селяндурщина.

Боби
« Последна редакция: Ноември 28, 2011, 16:06:03 pm от Bobbie »


  
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #47 -: Ноември 28, 2011, 16:09:43 pm »
Отговарям Ви със снимки...
Забележете, на последната е обикновен треньор по волейбол. Не "аристократ"... .
А на първата са техници, не аристократи. Така ли се обличахме в соца за "представителна снимка"?  :wink:
Не говорим за това, колко е лошо по света. Сигурно е.
Говорим какво стана с нас, в нашата държава... :)
Моля, не бъркайте чувството за социална справедливост у един индивид, неговите човешки качества и добродетели с "комунизъм". Комунистите и комунизмът нямат "монопол" върху всичко човешко, върху състраданието и чувството за социална справедливост. С това искам да кажа, че социалната чувстителност на един индивид, едва ли го прави комунист.
Никъде също не съм писал, че до 1944 година Бг е била "рай".
Просто имахме всички дадености, възможности и потенциал, с годините да станем още по-развита и модерна държава. А вместо това- пълната нула с тотална разуха. И понеже всичко се познава в сравнение- когато един индивид е доведен на границата на тоталната мизерия, и дребното подаяние от една власт е "царски подарък". Въпросът е когато бабата с 65 лв пенсия се сравни с пенсионера в Швеция, Германия, Швейцария.
Това имам пред вид.
« Последна редакция: Ноември 28, 2011, 16:27:17 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #48 -: Ноември 28, 2011, 16:33:27 pm »
"Другата България".
Имате ли усещането че, бабата и дядото от снимките, желаят "пламенно" да бъдат "спасени" от "мизерията им", точно, и утре, от комунистите?   :wink: 8O
Аз нямам такова усещане... .

Или че добре облечената Госпожа "експлоатира" селянина, купувайки чесънът му? "Време да освободим селянинът от омразната буржоазия с красивите шапки и обувки"... .
« Последна редакция: Ноември 28, 2011, 16:38:12 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #49 -: Ноември 28, 2011, 16:57:19 pm »
Не съм тръгнала да защитавам режима. Просто изказах мнение, че не са комунистите виновни за простащината и крадливостта и дадох примери.
Тази държава няма да се оправи, докато не започнем да поемаме лична отговорност за това какво правим и как възпитаваме следващото поколение. Това на нас ни е национална черта, миналото да ни е виновно. 20 години минаха, цяло ново поколение израстна, а ние все още гледаме назад. Така няма да се промени нищо.


  
*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #50 -: Ноември 28, 2011, 22:30:44 pm »
Запис

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #51 -: Ноември 28, 2011, 22:33:42 pm »
На 86 годишна възраст в САЩ почина дъщерята на Й.В.Сталин- Светлана Алилуева.
Покойната толкова мразеше комунизма и всичко свързано с него, че в САЩ живееше под името "Лара Питерс".
Има един много хубав документален филм с нея и за нея- "Светлана за Светлана" ( р. Лара Паршина) се казва, в две части.
Синът и, живеещ под фамилията "Джугашвили" в Москва, бе известен кардиолог и почина преди известно време също (2008). Другата и дъщеря от първия и брак, Екатерина Жданова, живее отдалечен и самотен живот в ... Петропавловск-Камчатски ( това е на полуостров Камчатка).
Дъщерята от другия и брак  ( с Американският Архитект Питерс) е продавачка в магазин за вехтошарии в САЩ, и се казва Олга Питерс.
« Последна редакция: Ноември 30, 2011, 19:02:32 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #52 -: Ноември 29, 2011, 20:08:40 pm »
Една от последните му снимки, Мюнхенската жп гара, 1978.
Огромен талант, един от най-големите Български писатели от втората половина на 20 век.

"Един от моите работници полудя. Беше нов човек, не можа да издържи и се опита да се самоубие. По-късно в психиатрията също бе направил опит за самоубийство и заявяваше на всички, че не иска да живее. Когато отидох да го видя, той ме посрещна кротък, полуусмихнат и ме помоли да уредя да го пуснат, за да умре спокойно. Опитах се да го разубедя и между другото го попитах защо не иска да живее. Той ме погледна втренчено и каза с глас, от който настръхвам и сега :
Няма нареждане да се живее, другарю Марков! Няма нареждане да се живее."
« Последна редакция: Ноември 29, 2011, 22:43:35 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #53 -: Декември 02, 2011, 12:33:04 pm »
Моля за разяснение какво означава:
Незабавна речева терапия изискват след ия признак:
-липа на посочване и жестикулиране до и към 12 месец
.

Какво да сочи и какви са жестовете?

И от познавателните крайъгълни камъчета какво е това потупване по кукла (8-15 месеца)?
И издърпване на въженце, за да произведат звук (4-8 месец)?






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #54 -: Декември 02, 2011, 12:53:07 pm »
Детето се опитва да говори, но понеже не може- жестикулира с всеки опит да изговори нещо и/или гримасничи.
Носене на кукла е всъщност.
Дърпат окачени на въженца предмети, мислейки че произвеждат звук ( а ако наистина произвеждат- се опитват да имитират действието на възрастните, правещи това). Например тези играчки, които ако издърпате въженце- издават звук, или музика.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #55 -: Декември 02, 2011, 16:42:26 pm »
Моят син беше на около пет месеца, когато се сети да си дръпне въженцето на музикалната звезда, която бях окачила на количката. Струваше ми се гениално  :lol: :lol: :lol:.
А то си е съвсем в реда на нещата.
*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #56 -: Декември 03, 2011, 08:50:56 am »
Моето дете не проявява интерес към обръщане от гръб по корем и обратното.
Има ли краен срок в тази дейност? :oops:

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #57 -: Декември 03, 2011, 09:35:45 am »
6.5-7 м възраст
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #58 -: Декември 03, 2011, 15:35:20 pm »
Д-р Birdie, благодаря  :)

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Оценка на моториката № 2
« Отговор #59 -: Декември 03, 2011, 22:47:40 pm »
Ники и моята маймунка беше така, в 7 месец се обърна като хората, дотогава само правеше някакви вяли опити, ама малко. Е, моята е недоносена, де, та и това си има значение, но все пак.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!